Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kostelec hlásí: Vysmoleno!

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Kostelec hlásí: Vysmoleno!

Kostelec hlásí: Vysmoleno! [p257]

Fandové dobrého piva a inteligentní zábavy si pomalu zvykají na dvě stěžejní akce Černokosteleckého pivováru. Na podzim je to Vykulení a na jaře Vysmolení. Ano, již podruhé přichystali kostelečtí na den 18. května slavnost Černokostelecké vysmolení, jako protějšek podzimní akce. Obě jsou spjaté především se řemeslem bednářským.

Návštěvníci, vzhledem k rannímu nepříznivému počasí se tentokrát sjížděli pozvolna, i když „zdravé jádro“ se sešlo v autobuse již po ránu. Ovšem teprve odpolední „azuro“ naplnil celý areál. A bylo co obdivovat.

Pivovarské nádvoří
Pivovarské nádvoří

Po celý den mistři řemesla předváděli návštěvníkům nejen smolení dřevěných transportních sudů, ale též bylo možno i ze sudů vysmolených píti vybraná piva. Na čepu přímo z vysmolených soudků byl Únětický ležák 12° a též Novopacká 14. Specielně na tuto akci byla navařena čtyři piva, světlá 10° ve Varnsdorfu, světlý ležák 12° v Kounicích a dále dva nakuřované speciály (oba 13,5°) v minipivovaru Parník Přerov, lišící se použitým nakuřovaným sladem a to buď nakuřováním na buku či na rašelině.

Speciálně navařená piva
Speciálně navařená piva

O pivu a pivovarnictví si mohl návštěvník také rozšířit své znalosti na některé z přednášek, prezentovaných pivovarskými odborníky. A zájem byl i přes poněkud arktické prostředí ve sklepě, kde se přednášky konaly. Klub sběratelů pivovarských suvenýrů se prezentoval s prodejní výstavkou svých sbírek. Samozřejmě nechyběly ani tradiční prohlídky pivovaru, ukázky dalších řemesel, výstavka autoveteránů, dětský program, hudba…

Naražení vysmoleného soudku
Naražení vysmoleného soudku

A jako vždy jsou akce v Kostelci příležitostí k setkávání známých a pivních přátel i k poznání nových lidí, kteří se znají jen po internetu, třeba z těchto stránek.

Z mé strany snad jediná maličkost kazila dojem akce, byť pro běžného návštěvníka asi ne. Spoléhali jsme, že jako v minulosti bude možno si sklo (proti záloze) vypůjčit, aby člověk netahal svoje (už jsem těch sklenic také pár rozbila v batohu). Bohužel, letos nikoli a tak si návštěvník, který chtěl popít kulturně, musel sklenici zakoupit. Buď originální kosteleckou, za nemalý peníz, nebo na pivní burze (díky Malakine) za peníz podstatně menší a o to více pak propít. V případě opačném vzít za vděk „kelímkáči“.

Spilkový bazén
Spilkový bazén

Opět se ukázalo, že pivo je levnější (a určitě zdravější), než limonáda. Jinak by ctihodný (a nám všem dobře známý) otec početné rodiny nemusel vláčet své tělo k bankomatu až na kostelecké náměstí, aby své ratolesti mohl uspokojit. Ostatně by to mohl pro pivovarské být do budoucna dobrý námět – mít bankomat přímo v areálu pivovaru.

Na zdraví!
Na zdraví!

Zábava pokračovala do pozdního večera, ale tak dlouho jsem již nepobyla, povinnosti tentokrát volaly. Snad se i počasí umoudřilo. Kostelečtí díky a těšíme se na podzimní Vykulení.

Více než slova napoví další fotky...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5856x] [30. květen 2013]
[Události] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pivo

pondělí, 10. červen 2013
13:45

pivo

Na Vysmolení 2013 bylo moc dobře. Po deštivém a chladném dopoledni vyšlo sluníčko a smolilo se a smolilo a pilo dobré pivo až do noci. Také jsme se nově seznámili, tam přitomni příznivci a plodní přispěvatelé tohoto webu. Snad byla něco platná i valašská parta, nasazená k čepování z "dřeváků". No kde jinde by si člověk zkusil, jak to bylo kdysi. Takže kostelečtí, díky za povedenou akci, no a v září opět - na Vykulení.


napsal(a): pivo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI