Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

MY k třiceti letům samostatnosti ČR


verze pro tisk

MY k třiceti letům samostatnosti ČR

MY k třiceti letům samostatnosti ČR

Češi a Slováci si letos připomínají 30. výročí vytvoření samostatných států. Sládci z Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Matuška při této příležitosti uvařili speciál „MY“. Výroční ležák uvařený z českého chmele a slovenského ječmene připomíná dlouholeté přátelství a spojenectví obou národů, které přetrvalo i 30 let od rozdělení společného státu. „MY“ bude během ledna na čepu více než tisícovky hospod a restaurací po celém Česku a Slovensku.

Narážení
Narážení

Plzeňský Prazdroj už podruhé spolupracuje při vaření piva s Pivovarem Matuška, aby společně vzdali hold dlouhé společné historii Čechů a Slováků a zejména jejich přátelství, které přetrvává i po osamostatnění obou států. Při vaření výjimečného piva byly použity české i slovenské suroviny.

Přípitek
Přípitek

V roce 2018 jsme společně s Pivovarem Matuška vařili pivo „První“, kterým jsme slavili 100. výročí založení Československa. Jednalo se o vůbec první spolupráci malého a velkého pivovaru v Česku při vaření piva,“ říká manažer programu Volba sládků Tomáš Drahoňovský. „Na tuto spolupráci dnes navazujeme ležákem MY, kterým chceme oslavit 30. výročí samostatnosti Čechů a Slováků. Rozešli jsme se, a přesto zůstali nejlepšími přáteli a nejbližšími spojenci. MY si i přes rozdílné pohledy budeme vždycky nejlépe rozumět,“ dodává Drahoňovský?

V Automatu Matuška
V Automatu Matuška

Speciál MY je spodně kvašený světlý ležák založený na světlém sladu ze slovenského ječmene, k chmelení sládci vybrali české druhy chmele Žatecký poloraný červeňák a Saaz Special. Pivo obsahuje 5,2 % alkoholu a je středně hořké, IBU je symbolických 30 jednotek. Barva je světlá a jiskřivá (12 EBC), v chuti je pivo plné a dobře pitelné. Unikátnost piva podtrhuje i jeho etiketa, kterou vytvořilo Studio Najbrt.

MY
MY

Sládci Tomáš Pokorný z Prazdroje a Jan Najbrt z Pivovaru Matuška společně vytvořili ležák zlaté barvy s vyváženou sladkostí a plností, kterou následuje příjemná hořkost. Vařili jsme jej z českých chmelů a sladu ze slovenského ječmene,“ přibližuje vznik piva Adam Matuška, spolumajitel rodinného Pivovaru Matuška. „Se Slováky toho máme společného mnoho, historicky, kulturně i jazykově jsme si velmi blízcí, lidi obou zemí k sobě poutá osobní přátelství, ale i rodinné vazby. Máme však společnou také jednu výjimečnou věc, a tou je láska k dobrému pivu. Pevně věřím, že chuť speciálu MY osloví Čechy i Slováky a budeme mít zase o jeden důvod k setkávání víc,“ doplňuje Matuška.

Hosté
Hosté

Ležák MY se podle stejné receptury vařil jak v kapacitách Plzeňského Prazdroje, tak v Pivovaru Matuška v Broumech. Čepovanou verzi z Prazdroje si hosté mohou v?lednu vychutnat ve více než 1000 hospodách a restauracích po celé České republice i na Slovensku. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz.? Čepovaná verze z pivovaru Matuška bude k dostání u stálých odběratelů tohoto pivovaru, mezi kterými je například nově otevřený Automat Matuška. Lahvovou verzi z Broum pak lze zakoupit na e-shopu Pivovaru Matuška a ve vybraných pivotékách. Seznam odběratelů je přístupný na webu pivovarmatuska.cz.



[Pivní.info] [Zobrazeno 1143x] [6. leden 2023]
[Tiskovky] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

neděle, 8. leden 2023
21:04

Dan

Pivo MY jsem zatím neochutnal, tak nemohu hodnotit, ale Matuškovy řeči o třicátém výročí rozdělení Československa beru jen jako jeho trapné PR. On o té době ani nemůže nic vědět, vzhledem k jeho věku.
Automat Matuška jsme chtěli navštívit před dvěma dny, i přes varování přátel a mnoha negativních recenzí na internetu.
Doufali jsme, že tato restaurace (pokud se to dá vůbec restaurací nazvat), bude lepší, než Dva Kohouti v Karlíně. Hlavně že tu budou mít lepší přístup než u Kohoutů, kde odmítají obsloužit starší zákazníky!
Nakonec se potvrdilo, že recenze nelhaly. Neuvěřitelně nepříjemné prostředí, neuvěřitelný hluk, fronty, sklo na pivo jak někde v kempu, nemáte si kam sednout a snad ještě horší ozvučení než v Karlíně. Neuvěřitelný chaos, jídlo raději nekomentuji.
Matuškova piva mám rád, ale tento koncept náleven ne. Vůbec nechápu komu je určen a na co si Adam Matuška hraje. Napodobenina socialistického automatu? Vždyť Matuška v té době nebyl ani na světě.
Takže krátké rozhlédnutí stačilo. Pivo jsme tu neměli žádné, takže ani dýško, které u pokladny vymáhají jsme nedali. Sem už nikdy!
---------------------------------
Zpr?va byla upravena 08.01.2023 ve 21:09:06


napsal(a): Dan [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 9. leden 2023
16:17

jiri.kana

Dan:
Jak jako odmítají obsloužit starší zákazníky?? A jak je to s tím "vymáháním" dýška? Něco už jsem zaslechl...

Na jednu stranu to zní všechno dost hororově, na druhou stranu, pokud má narváno a dokonce fronty, tak to asi dělá dobře a my jen nejsme cílová skupina. Já jsem pořád na vážkách, jestli zkusit nebo nezkusit, ale asi se i vzhledem k ceně přepnu do módu "v minulosti beznadějně uvízlý kolenovrt" a kašlu na to.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:47


posted by: Inzerce

Dan

pondělí, 9. leden 2023
17:40

Dan

jiri.kana:
Nechci tady zacházet úplně do detailů a někoho od návštěvy odrazovat. Třeba tento koncept někomu vyhovuje, nevadí mu že se u piva neslyší s druhými lidmi atd. Piva tu mají dobrá. Do Karlína jsme občas zašli, než jsme tam měli zážitek s obsluhou, která selektovala, kdo může být jejich zákazníkem.
Když jsem se poprvé dozvěděl o Automatu Matuška, tak jsem se docela těšil, že bude v Praze nové místo s jeho zajímavými pivy. Zároveň jsem doufal, že to nebude kopie Kohoutů.
Bohužel je. I když né úplně, je to horší.
Jedno prvenství proti ostatním hospodám v Praze mají. Tady se platí dýško, jen co vlezete do hospody a stoupnete si k pokladně. Já měl vždycky za to, že dýško se dává jen pokud je člověk spokojen, chutnalo mu, cítil se dobře a personál podniku mu poskytl dobré služby. A smozřejmě až při odchodu. Tady je to obráceně. Dýško je vyžadováno u pokladny ve chvíli, kdy člověk ještě nic neochutnal a nebyla mu poskytnuta jiná služba, než že mohl vstoupit dovnitř.
S dýškem, pokud jsem spokojen, nemám problém. Ani ceny piv mi nevadí. Ale k pivu a spokojenosti patří i nějaká přidaná hodnota. Ta tu naprsoto chybí. Člověk stojí frontu na pokladně, pak se sám obslouží a hledá, kde by si pivo mohl vypít. Pokud je sám, nemá šanci si dát další a zase si sednout na "své" místo. Sem se musí chodit ve skupině, aby někteří mohli držet místo, zatímco jiní jdou pro další pivo. A v jednom nelze si dát současně pivo i jído.
Prostě šílené. Ale lidí tam chodí dost, tak to asi určité cílové skupině vyhovuje.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 9. leden 2023
20:59

jiri.kana

Dan: Díky! Dokázala by mě odradit už jen ta informace o randálu. Zároveň to ve mně ale vzbuzuje zvědavost :-D Kdo tam asi tak může chodit a cítit se tam jako doma? Takže ještě jednou děkuji, asi mi to nakonec přece jen nedá a dobře mi tak.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Džordž

úterý, 10. leden 2023
19:59

Džordž

jiri.kana: Dýška v podobných podnicích rozhodně nedávám. Vždyť se přece nedávají ani v McDonaldu...


ICQ: 365234863

napsal(a): Džordž [Odpovědět]

Jana

pondělí, 9. leden 2023
22:05

Jana

jiri.kana:
Jirko, chodí tam omladina. Musí být přece -in- a co se týče hluku, tak stejně už jsou hluší z těch jejich sluchátek v uších. Akorát by mne zajímalo, kde na to berou peníze.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

úterý, 10. leden 2023
12:57

Dan

jiri.kana: Já myslím, že návštěva tohoto podniku je určitá zkušenost, kam se také může pivní svět vyvíjet. V tomto případě nejde o kvalitu piva, ale o prostředí, které s příjemným vychutnáním pivního moku, přímo souvisí. Tady je dle mého názoru udělaáno maximum pro to, aby o vychutnání piva nešlo. Trochu to připomíná některé nalévárny velkopivovarů s jejich nezaměnitelnou "atmosférou".


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

pátek, 6. leden 2023
15:53

Jana

Tiskové konference jsem se zúčastnila za PI, proti pivu nelze nic namítat,to bylo dobré,i když se variaty od sebe trochu lišily. MY z Prazdroje (resp. z V.Popovic) bylo víc sladovější, než od Matušky. Ovšem organizace byla úděsná. Nejen, že nebyla vyčleněna část pro TK, jak bývá zvykem, nebylo si kam sednout, přičemž prostory by byly, třeba v "suterénu". Prý na přání majitele v automatu probíhal plný provoz, místa byla obsazena běžnými návštěvníky, fronty na vše, příšerný řev z nearikulované reprodukované" hudby", slova vlastního nebylo slyšet. I při představování piva, které se odbylo velmi krátce, museli dotyční do mikrofonu spíš křičet. Nejen za sebe, ale i za většinu přítomných novinářů mohu říci, že tohle se nepovedlo. Taky většina z nás prchla hned po oficiení části. A tenhle podnik už nikdy!


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 7. leden 2023
11:31

Dwarf

Jana: Automat Matuška jsem navštívil před 2 týdny a poprvé bylo zároveň naposled - jsem už asi starej na tenhle koncept :D


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

sobota, 7. leden 2023
17:23

Jana

Dwarf: Nejsi sám. Tohle říká dost lidí z mého okolí.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

sobota, 7. leden 2023
22:09

Sekal

Jana: Já jsem tam nebyl, ani tam nepůjdu. Je to stejný koncept jako 2 kohouti, kam tak 2x za rok zajdu - v 16:00 přicházím a v 17:00 odcházím.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI