Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Konec týdne ve znamení piva

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Konec týdne ve znamení piva

Konec týdne ve znamení piva

Závěr předposledního říjnového týdne charakterizovalo nejen "babí léto", ale i dvě pivní slavnosti v Praze. Tradiční Klášterní pivobraní u sv. Tomáše na Malé Straně, konané již po jedenácté v pátek 20. října. A v sobotu pak Mini Oktoberfest na Jiřího náměstí.

U sv. Tomáše 2
U sv. Tomáše 2

Na prvně zmiňovanou akci se vždy těším, neboť není běžné v Praze ochutnání piva z našich klášterních pivovarů. Bohužel, ač klášterní pivovary postupně přibývají, jejich účast na akci klesá. Z původně inzerované účasti šesti pivovarů se počet zmenšil na tři - domácí augustiniáni, Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha a Želivský klášterní pivovar, které čepovaly svá piva. Tišnovský Vorkloster byl zastoupen pouze pivy láhvovými.

Nabídka lahví z Volklosteru
Nabídka lahví z Volklosteru

V místním klášteře se přímo pivo nevaří, opět se tady vrátili, po loňské přechodné změně dodavatele, k odběru tradičního tmavého ležáku z pivovaru Matuška. Ten jim též uvařil světlý ležák 12° podle receptury z bývalého klášterního pivovaru Ročov. Pivo ovšem parametry klasického ležáku nesplňovalo, bylo příliš sladké v chuti. Tmavé pivo bylo k mání i v láhvích. Za pípou stál tradičně místní "šéf", pan páter Juan.

Sv. Tomáš a páter Juan
Sv. Tomáš a páter Juan

Břevnov čepoval svůj klasický ležák 12° Benedikt a po vítězném souboji s chlazením i 13° NEIPA. Obě piva vynikající, ostatně jako vždy. Na prodej byly i plechovky s pivem z čerstvého chmele. Jen se po nich zaprášilo. Ze Želivi přivezli tradičního Haštala, 12° ležák, který byl tentokrát výborný, bez vady, a vánoční stout, ten jsem ale neochutnala. V nabídce byla i jejich piva láhvová. Poprvé se návštěvníci mohli zaposlouchat při ochutnávání piv do hudby, i když ne duchovní. K poslechu vyhrávala na nádvoří kapela Motovidlo. A bylo na přítomných vidět, že měla úspěch.

Želiv
Želiv

Akci navštěvuji od roku 2015 a moc ráda vzpomínám na tu první navštívenou. To se Klášterního pivobraní zúčastnili i církevní představitelé přítomných pivovarů, konala se i přednáška o klášterních pivovarech, jakož komentované prohlídky kostela a kláštera. Tak snad se někdy tato tradice obnoví. Bylo by to velké plus této zajímavé akce.


Další fotky od sv. Tomáše


Sobotní Mini Oktoberfest se nesl v duchu charitativní akce Jiříkovo vidění, zde již dříve podrobně popsané. Jen krátce pro zopakování- projekt Jiříkovo vidění - pomoc nevidomému panu Jiřímu k zakoupení speciální pomůcky - kamery, která by Jiřímu pomohla při každodenních činnostech. Pomoci můžete mj. prostřednictvím zakoupení specielních várek piva ze šesti zúčastněných pivovarů.

Na Jiřáku
Na Jiřáku

Ty byly právě se svými stánky i pivy přitomny na Jiřáku: pivovar Přeštice, pivovar Louka, Hákův parní pivovar, pivovar Hulvát, pivovar Psychovar, pivo z pivovaru Hutschn-Bräu čepoval stánek Jiříkovo vidění. Příjemně strávené sobotní odpoledne za slunečného počasí, se spousty nejen pivomilů, ale i celých rodin. Dokonce se na akci dostavil sám pan Jiří a byl dojat účastí.

Pan Jiří
Pan Jiří

Další fotky z Jiřáku



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1426x] [23. říjen 2023]
[Pivní slavnosti] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

středa, 25. říjen 2023
12:57

Dan

Z uvedených dvou akcí jsem navštívil pouze tu první a musím souhlasit s Janou. Minulé ročníky byly lepší ne jen co se týká účasti pivovarů, ale i z hlediska organizace a programu.
Dříve byly otevřené některé části kláštera a pořádaly se prohlídky. To dnes již není a dokonce byly zamčené i dveře do kostela. Prostor akce se tak zúžil na chodby a nádvoří.
Dřívější komorní atmosféra je také pryč. Co se týká piv, tak mne překvapilo, že "místní" černé, údajně od Matušky, bylo čepováno ve velmi špatné kondici. Pivo bylo kyselé na hranici pitelnosti. Ke konci akce dokonce už prakticky nepitelné. Piva ze Želivi se čepovala pouze do vratných plastových kelímků, takže jsem bohužel neochutnal. Z tohoto odporného obalu, který posouvá pivní kulturu někam úplně jinam, si pivo nedám, ani kdyby bylo zadarmo. Pivní nabídka čepovaného se tak zúžila jen na Benedikt, kde byla piva výborná, ostatně jako vždy. Navíc čepovaná rukou jednoho z nejpovolanějších, panem Šuráněm.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 26. říjen 2023
09:20

Jana

Dan:
Kdybys měl své vlastní sklo, tak jsi nemusel pít z plastu. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI