Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stín nad zlato

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Stín nad zlato

Stín nad zlato

Aneb Hrad po osmé. Suchou řečí statistiky - 8. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, konaný v tradičním termínu 14. a 15. června, nabídl piva ze 66 českých a moravských minipivovarů a 4 (místo původně avízovaných tří) pivovarů německých. Tentokrát byla účast přihlášených stoprocentní. Každý z pivovarů čepoval po dvou pivech ze svého portfolia, výjimkou (jako obvykle) byl pivovar U Fleků, kde bylo na soutoči nealko pivo. Jako vždy v ceně vstupu byl katalog pivovarů, degustační sklenice, vč. sponzorské taštičky a neomezená degustace.

Zahájení
Zahájení

Podle údajů pořadatele, Českomoravského svazu minipivovarů, bylo připraveno 140 druhů piva 33 různých stylů z celé republiky a předpokládaný "výčep" obnášel více než 7000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak (teoreticky) připadlo 37 degustačních dávek. Počet návštěvníků je omezen na 1250 denně, místo festivalu - Střelecká cesta pod letohrádkem Belveder - totiž není nafukovací.

U vchodu
U vchodu

Byli jsme tradičně na akci v pátek a kvóta se asi i letos naplnila, fronty u vstupu tomu napovídaly, ovšem limitujícím faktorem bylo počasí, které si tentokrát s tropy nezadalo. Každý kousek stínu byl doslova našlapán degustujícími, ať to byla místa pod stříškami stánků, či stín, který vrhala opěrná zeď směrem k letohrádku. Teprve k večeru, když se slunce poněkud "odkutálelo", se stínuchtivý dav (jako každoročně složený z tu- i cizozemců) mohl rozptýlit.

Nával ve stínu
Nával ve stínu

Výběr zúčastněných pivovarů byl tentokrát obměněn, příležitost dostaly někteří nováčci na úkor stálic (např. Zlatá kráva, Beránek, Neratov, Siřem, Záhora, Obora ...). Je však s podivem, že již po několik let je přítomen pivovar, jehož pivy se zde pravidelně "zalévá trávník" - Karlovský minipivovar Pod pralesem. Vždy mu dáme šanci a ta skončí vždy stejně. A nejsme sami, kdo takto koná. Škoda, je tolik jiných, dobrých pivovarů, které by si účast zasloužily.

Na Střelecké cestě
Na Střelecké cestě

V průběhu pátečního odpoledne jsme ochutnali (ve dvou) celkem 44 vzorků a jako vždy byla mezi nimi piva vynikající, slušná i "trávy hodná". Vynechali jsme piva z pivovarů, která jsou běžně dostupná (nelze ochutnat vše, ale věřím, že tam byl takový jedinec), či která jsme pili nedávno jinde. Na pomyslné spodní příčce se opět umístil výše jmenovaný pivovar, následován Peckým pivovarem, jehož 10° se nepovedla - diacetyl, autolýza kvasnic. Jeho "bratříček" Safari pivovar však u nás uspěl se 14° Coffee stoutem. I Rustical Saisson s bezovým květem od pivovaru Clock, 11° Summer Ale od Karáska a Stülpnera, jakož i 12° pšenice Žerotín z Rožnova nebyly zrovna v dobré kondici.

Stánky
Stánky

Konstatovali jsme ovšem zlepšení piv ze Štiřína, či z pivovaru Záhora. Těch dobrých a vynikajících bylo ovšem podstatně více, vyjmenovat je, by byla pěkná řádka, tak zmíním alespoň některé, ostatní nechť se na mne nezlobí, pochvala byla vyjádřena na místě ústně. Vzhledem k tropům jsme ovšem volili spíše slabší piva. Začínali jsme vyloženým "drtičem vedra", ovesnou 8° z pivovaru Uhříněves, výborné pití. A jak jsem pozorovala, dopřávalo si ji hodně návštěvníků. Výborná byla všechna ochutnaná piva z německých pivovarů (nakuřované Kräusen od Schenkerly, 12,5° Jäger Weisse od CAMBA Bavaria, 12° Pils s chmely Saphir a Kazbek a 13° Summer Ale z Palm Bräu, či pšenice z Au Hallerthal).

Anglicky mluvící hoši si česká piva vychutnávali
Anglicky mluvící hoši si česká piva vychutnávali

Z nabídky našich pivovarů nám pak nejvíc zachutnala piva: 12° Hefeweizen i 11° Citra Saisson IPA z pivovaru Vojanův Dvůr, Juicy Galaxy NEIPA 12° z Beer Factory, 10° žitný ale EASY RAJDA z pivovaru Hoppy Dog, 10° Summer ale od nováčka, pivovaru Siřem, či 11° wittbier Bílá perla od Matušky a v neposlední řadě i 12°APA Yankee single hop Citra ze Svatokopeckého pivovaru. Dalo by se ovšem ve výčtu pokračovat.

Mytí skla
Mytí skla

Je o mně známo, a nikde se tím netajím, že osobně považuji tento festival za nejlepší ze všech. Takže opět budu "nosit dříví do lesa" a pěji jenom chválu (tedy, až na to počasí) a poděkování pořadatelům i sponzorům za skvělou akci. Kde jinde se taky potkáte s tolika sládky, či dalšími pivovarskými odborníky na jednom místě, kde nemusíte nuceně poslouchat kvílení podřadných kapel, kde si v klidu můžete pohovořit s kamarády.

Diskuse pod stinnou střechou
Diskuse pod stinnou střechou

V souvislosti s výše uvedeným hodnocením mi nedá, abych neocitovala výstižná slova prezidenta Svazu minipivovarů, pana Jana Šuráně o fenoménu "pivní kultura": "Pivo lidi spojovalo ... k tomu sloužily hospody, komunitní centra obcí ... dnes se lidé stahují do svých domovů, chalup ... Pivně kulturní život skomírá. V současné době se do pivní kultury zapojily i pivní přehlídky, festivaly a poutě. Převzaly roli náboženských poutí a staly se místem setkávání lidí... Za pivem se mnohdy putuje přes celou zemi. I tak se projevuje pivní kultura".



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2992x] [17. červen 2019]
[Pivní slavnosti] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

úterý, 18. červen 2019
15:03

Sekal

Jako nejlepší jsem vyhodnotil obě piva z pivovaru Camba. Prostě takovouhle pšenici bych chtěl v Čechách pít. Podotýkám, že nejsem nijak odvařený (tzn.nevyhledávám) z Maissela, Schlenkerly, Au-Hallertau apod.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

úterý, 18. červen 2019
17:54

Jana

Sekal:
Vidíš, a byli tam jedinci, kteří ji zatracovali.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI