Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Když je v Brně abnormální hic

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Když je v Brně abnormální hic

Když je v Brně abnormální hic

Dovolila jsem si místně poupravit známý hit, ovšem na rozdíl od Ivana Mládka jsem nemířila na koupaliště, ale na pivní festival do zmíněného města. Zpětně uznávám, že to byl nerozum, ale kdo mohl tušit v předstihu, při zamlouvání noclehu, že předpověď našich hlasatelů počasí na (aspoň) mírné ochlazení nevyjde. Naopak, ten „nahoře“, či spíše ti „dole“, ještě přiložili do kotle. Festival se konal od středy 1. do soboty 4. srpna na brněnském náměstí Svobody jako v roce loňském a stejně jako vloni se pořadatelé nevyvarovali některých nedostatků, letos ještě umocněných počasím.

Na Náměstí Svobody
Na Náměstí Svobody

Ač byl festival avizován od 11 hodin, ve středu, první den festivalu, kdy jsme na něj zavítali, kolem hodiny dvanácté, ještě zhruba třetina stánků nefungovala. Dokonce stánky polských zástupců se otevřely až těsně před naším odjezdem v odpoledních hodinách. Stejně jako vloni, pořadatelé zvolili pro čepování piva vratné plastové kelímky (na zálohu 50 Kč). Po použití bylo je možno vyměnit za nové, bohužel nikoli chlazené. Naštěstí pítko v rohu náměstí při troše šikovnosti posloužilo jako myčka.

Bylo vedro
Bylo vedro

Zrovna tak pořadatelé nevzali v úvahu počasí, které panovalo a že na Svoboďáku, obklopeném ze všech stran domy, je jak v kotli pekelném, to potvrdí každý, kdo jej zná. Lavičky, ostatně roznášené také až po poledni, byly na prudkém slunci a ty 2-3 slunečníky pivovarů to rozhodně nemohly zachránit. Podařilo se nám „ukořistit“ lavičku, částečně pod stromy, mimo areál festivalu, ale i tak jsme dali vale festivalu dřív, než jsme původně zamýšleli. Litovala jsem stánkaře, kteří v tom pekle museli vydržet až do soboty. Ve středu se návštěvníci spíše jen trousili v kusech, zato prý v pátek a v sobotu bylo narváno.

Další stánky
Další stánky

Festivalu se zúčastnilo 26 minipivovarů, z toho jeden ze Slovenska – Berhet a dva z Polska - Browar Dukla a Browar Lasowiak. Ochutnat jsme stačili bohužel jen 10 vzorků a to ještě jen v drtivé většině v nízké stupňovitosti. (Fakt se nedalo, byť oči by si vybíraly i piva další.) 11° Prorok - Neratov, 10° Genius noci, BuQičák wittbier z Trilobitu, Saison – Duck and Dog, kvasničák ze Sachsenbergu (zatím jsou stále létajícím pivovarem), Summer Beer Biker 8° - Tišnov, 10 ° Summer ale z Pacova, ovocný ale 7° Ryzler - Koníček, 9° Spotlight ale – Zichovec a když nakonec otevřel jeden z polských stánků výčep, tak 12° Weizen citrus-mango z Browaru Dukla.

Hosté z Polska
Hosté z Polska

Ani jedno pivo nemělo chybu, oproti loňsku jsme se do slušných vzorků strefili. Aniž bych chtěla snižovat ostatní, mně nejvíce chutnala piva z pivovarů (abecedně) Duck and Dog, Trilobitu a Zichovce.

Vzhledem k tomu, že jsme do Brna přijeli již den předchozí, domluvila jsem návštěvy v pivovarech Hauskrecht a Lucky Bastard. Milé přijetí, dobré pivo, co víc si přát. V případě prvém osvědčená klasika, kde mým favoritem byla 11°.

Pivovar Hauskrecht
Pivovar Hauskrecht

U „Bastardů“ vynikající pivo Lípa, lehký ležák s přídavkem lipového květu, s tím by se krásně daly trávit letní večery. Místní si na něm mohou zanedlouho pochutnat v některých brněnských hospodách. Jen škoda, že do Prahy asi nedoputuje. Takže, pánové, Petře a Honzo díky. A taky díky Ondrovi, který se o nás v Lucky Bastardu staral.

Fotky z Lucky Bastard najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3065x] [8. srpen 2018]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI