Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nepomucké pivní po dvacáté čtvrté

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Nepomucké pivní po dvacáté čtvrté

Nepomucké pivní po dvacáté čtvrté

V týdnu před 16. červencem nevypadalo počasí zrovna letně a i předpovědi několik dní dopředu nebyly nic moc. No, postupně se začalo vyjasňovat, nejdříve v hlavách meteorologů, v sobotu ráno pak i na obloze. Hurá! Můžeme s chutí vyrazit na Náměstí Augustina Němejce. Pravda dopoledně ještě sem tam silněji foukne, ale se začátkem 24. Nepomuckých pivních slavností nastává ideální degustační počasí - ani horko, ani zima, příjemně slunečno. Zakotvujeme na "svém" místě a já se mohu jít porozhlédnout, co že dnes bude stát za košt.

Za souseda máme Monopol
Za souseda máme Monopol

Začínám z druhého konce náměstí, kde mi natočí zichoveckého Krahulíka 12%. Na úvod velmi dobrá volba, opravdu povedené pivo, za které by se nemusel stydět i lecjaký renomovaný (mini)pivovar. Dvanáctka od Tří králů z Prostějova byla také výborná, ale, snad to mohu prozradit, Zichovec byl dnes nejlepší a ne jen podle mých chuťových buněk. K frýdlatskému Albrechtovi jsem se od návštěvy zámeckého pivovárku nedostal. Je tedy nabíledni, že dnes bych mohl nějaký ten ležáček z jeho dílny ochutnat. Bohužel přes přehršel svrchně kvašených piv, či spodně kvašené dvanáctky chmelené americkými chmely, na něho nezbývá místo.

U Albrechtů bylo veselo
U Albrechtů bylo veselo

Dávám tedy desítku, která pohladí jazýček pivařův svou jemně kvasničnou chutí. Dobrou desítku aby jeden pohledal a zdá se, že takovou umí právě ve Frýdlantu. Všechna tato tři piva byla prezentována pivovarskými stánky, někde jste mohli potkat i pana sládka samotného. A takových tu byla většina. Především minipivovarských. Možná jsem některé "jen" prodejce neprokoukl :) Možná se daly poznat podle toho, že nenabízely pouze pivo, ale širší hospodský sortiment - Poutník, Bizon... Krom pivovarských jste si mohli dát výběr různých piv ještě u stánků BeerGeek, Čerstvé pivo a mojí maličkosti.

Čerstvé pivo
Čerstvé pivo

U prvně jmenovaných si dávám pro mne novinkovou Továrnu ze Slaného. Pivo dobré, ale bohužel jsem dle jiných za vyšší cenu dostal poměrně teplé pivo :( Chuť si spravuju dvanáctkou od sousedů z Monopolu a nemám, co bych jí vytknul.

Vlastní stánek letos v Nepomuku ještě měli: Radouš, Zhůřák, Raven, Purkmistr, Letiny, Richard, Dobřany, Klenot, Svijany, Rohozec, Holba, Konrad, Příšov, Lyer, U Stočesů, Krčín. Pořadatelé tradičně čepovali Poličku a u dalších prodejců jste mohli mj. ochutnat Břeclav, Tambor, Clock, Zemský, Rychnov, Opata, Kocour, Primátor, Gwern, Vítka z Prčice, Matušku, Gambrinus a další.

Na rynku
Na rynku

Byli jste tu? Pokud ano, jaké pivo Vám chutnalo a jaké bylo hodno kanálu (a proč)? Dle ankety nejvíce chutnal Pilsner Ilgner 12% od Radouše, po něm pak Krahulík 12% ze Zichovce a příšovská IPA 14%. Zvláštní cenu pořadatelů pak získal ejl 14% od Monopolu.

Pokud jste nebyli, vězte, že nejen pivem se dalo zabavit. Jídlo jsem moc nezkoušel a co jsem zkusil (nějaké maso na grilu), tak nic moc :( Potomci však byli spokojeni s trdelníkem, grilovanými sýry, langoši i smaženými bramborovými spirálami různých příchutí. Jinak jsem zahlédl stánek s kávou, bar a děvčata opět rozdávala plechovky se Sládkovou limonádou. Nevím, jak Vám, ale mně tento nápoj docela chutná. Kdyby ho nevyráběl zrovna Staropramen, dovedl bych si ho představit ve svém sortimentu :)

Tady mi chutnalo nejvíce
Tady mi chutnalo nejvíce

Kulturní program letos neměl pro mně výraznější vrchol. Sem tam jsem zaslechl hitovku od Katapultu (Šindelář & Kořínek), Lucie či Wanastovek (Wanastovi Vjecy Revival). Na mladší generaci pak mířila Fast Food Orchestra či The Switch.

Na programu byly i nějaké ty soutěže. Když jsem šel okolo pódia, zaznamenávám pití piva brčkem. Jeden pán pije pivo vzhůru nohama, nejdříve půllitr, pak snad tuplák. Dopoledne obchází stánky a nabízí, že pro tuto exhibici použije právě vaše pivo. Proč ne? Ale samozřejmě není to zadarmo :) Nevím, jestli nakonec někoho ulovil, myslím, že naposledy mluvil o částce 1500,- Kč.

Na stojáka
Na stojáka

Celý den panovala na nepomuckém náměstí skvělá nálada. Lidé popíjeli nejen pivečko, povídali si a bavili se, žádný náznak konfliktu. Bylo vidět, že se jim tu líbí a tak nějak jsou na stejné notě. Vyvrcholením večera je tradiční ohňostroj. Vzpomenul jsem při té příležitosti obětí z Nice. Bohužel žijí mezi námi lidé, kterým je úcta k životu cizí. Ať již kvůli jejich zrůdné ideologii, která se skrývá za náboženství či kvůli "neziskovým" penězům, vlastní hlouposti nebo honbou za politickou mocí a trafikami. Mnozí z Vás přijeli na slavnosti vlakem, naštěstí Vás nikdo nenapadl sekerou. Na náměstí bylo plno mladých i starších děvčat v šatičkách či šortkách a tílku. Také to nikomu nevadilo a děvčata se v pořádku bez pobodání či znásilnění dostala domů.

Náměstí je skoro plné
Náměstí je skoro plné

Nenechme si vzít naši pivní kulturu. Je to fenomén, kterému dnes dominují malé a nejmenší pivovárky. Nedivím se, že giganti bojují s malou návštěvností svých restaurací. Zaspali dobu. Ted, i kdyby se stavěli na hlavu, je pozdě. Česká pivní scéna je velmi rozmanitá, tak proč si útroby zasviňovat jejich pivem? Nepomuk toho byl svědkem. Ani jedno europivo na čepu (když nepočítám Gh ve stánku s klobásami). Byly doby, kdy sem Velkopopovický Kozel vysílal cisternu. Kdo by to dnes v takové konkurenci pil?

Za chvíli nám to jede...
Za chvíli nám to jede...

Byla to opět krásná sobota a já doufám, že sv. Jan Nepomucký dá a takových sobot bude ještě požehnaně. Takových, kdy bez bázně a hany budeme ochutnávat pivečko různých druhů, značek i stupňovitostí. A když to trochu přeženeme, tak se nic nestane. My se z toho vyspíme...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4656x] [22. červenec 2016]
[Pivní slavnosti] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ledvis

pátek, 22. červenec 2016
09:10

Ledvis

Mně letos nejvíce chutnal Albrecht, byl jsem si hodněkrát přidat :) (hlavně IPA 17°, pšenice a desítkový stout), dále Zhůřák Fifty-Fifty a Dobřany. Naopak Monopol jsem ohodnotil jako nejhorší pivo na slavnostech.


napsal(a): Ledvis [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI