Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

RO-01-16

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

RO-01-16

RO-01-16

Rokycany, to je další bod na mapě, kde se konají Pivní slavnosti, resp. máme za sebou jejich první ročník. Na sobotu 4. června byla na Masarykovo náměstí avizována účast šestnácti minipivovarů v čele s místními Stočesovými, kteří zde mají i své stálé zastoupení v pivnici Lidový dům. Oproti plakátu chyběly pivovarníci od Pašáka z Plzně, zpod Lípy z Kyšic a z Radnic. Naopak několik stánků bylo navíc - Poutník, Antoš, Letiny a moje maličkost (ZHP, Tambor a Krčín ). V několika stáncích s jídlem se čepovaly vesměs Svijany a ještě jsem zahlédl Rychtáře. Na první ročník docela dobrý výběr, že?

Plakát
Plakát

Z plakátu mě nejvíce zaujalo logo Loužek. O tomto pivu jsem už něco zaslechl, ale zatím jsem si myslel, že se jedná o nějaký homebrewing. No nic uvidíme, ochutnáme. Je tedy nabíledni, že dvanáctka Loužek jako první teče do mého vyprahlého hrdla. Bohužel chuť tohoto piva mi ne zcela vyhovuje. Nicméně se dozvídám, že Rodinný minipivovar Loužek již oficiálně vaří pivo, byť je to zatím pro pana Otce, vrchního sládka, zatím spíše koníček. Pivovar sídlí v Kamenném Újezdě, avšak v současné době nelze na adrese pivovaru pivo ani ochutnat ani koupit! V jednání je spolupráce s místní restaurací, až bude nějaký výsledek, určitě se ho na PI dozvíte.

Vlevo nenápadný stánek piva Loužek
Vlevo nenápadný stánek piva Loužek

Další z mála mnou ochutnaných piv je desítka a později i dvanáctka z příbramského Podlesí. To už je jiný šálek piva. Oba kousky jsou výborné a zdá se stabilní chuti. Nedá se prakticky nic vytknout. Vedle je stánek Dolní Bousov/Club 21, což jsou nějaké lihoviny/hudební klub. Tady (ale i na Lomcování ) zastupují pivovar U Bizona z Čižic. Bohužel je v pojetí tohoto stánku pivo jaksi jen jako doplněk :( Myslím, že takováto prezentace čižickým vůbec ale vůbec nesluší, nehledě na to, že ze širokého sortimentu je prezentován pouze Bizon 10% a Karolína Světlá 13%.

V Podlesí mají dobré pivo
V Podlesí mají dobré pivo

Dále ochutnávám místní jedenáctku Řepiš a letní ejlík 10% od Ravena. Obojí v pořádku. Se stánkem Ravenu sousedíme a musím uznat, že jejich pivo rokycanské návštěvníky zaujalo. I když jsou na čepu silná a poměrně drahá piva, o klientelu nouzi nemají.

Pro návštěvníky je sortiment nabízených piv jistě více jak lákavý. Bohužel se jich asi nesešlo tolik, aby byli schopni vypít všechny zásoby :( Možná to je tím, že se jedná o první ročník, možná nejsou rokycanští zvyklí v sobotu vyrazit do ulic v hojném počtu. Nevím. Dovolím si poznamenat, že Rokycany jako okresní město mělo dle mých odhadů menší návštěvnost než Nepomuk.

Domácí
Domácí

Masarykovo náměstí je tvaru úzkého obdélníku, kde na jednom konci je pódium, na druhém pak pouťové atrakce. Stánky s pivem a jiným občerstvením jsou rozprostřeny mezi ve dvou uličkách. Slavnosti pořádalo město Rokycany, na začátku nás přišla pozdravit delegace v čele se starostou.

Zastavil bych se u záchodků, které tvořilo řádově deset až patnáct klasických toitoiek (i když jiné značky) a dva čtyřpisoáry. Vše sice situované za rohem, nicméně naproti vstupu na skákací hrad, což se nejevilo jako příliš šťastné řešení, alespoň v počátečních fázích akce. Nechápu, že veřejné WC bylo otevřeno jen dopoledne :(

Dva neplánované stánky
Dva neplánované stánky

Když se šlo na nějakou (nejen) pivní akci, bylo dobrým pravidlem nezapomenout si doma pivní sklo. Pokud se přeci jen zapomenulo, nějaké jsme se snažili vždy sehnat. Tady jsem takových moc nepotkal. A když ano, tak se mi zdálo, že nejsou místní, ale spíše přespolní pivaři postižení podobně jako já :) Ostatně ono nebylo kde si sklo opláchnout, voda byla nedostatkovým zbožím. Ruce si návštěvníci museli opláchnout v kašně. Jediným východiskem se tak stala výše zmiňovaná hospoda Lidový dům. Takže propříště zajistit otevřené veřejné WC po celou dobu akce a tím i vodu na opláchnutí rukou i skla.

Ke konci akce
Ke konci akce

Jednalo se o první ročník, tedy je zde plno prostoru ke zlepšování. Pokud se příští rok vyvede počasí stejně jako letos, pořadatelé se poučí z krizového vývoje ... tedy zamyslí se nad některými nedostatky, zajistí zajímavý hudební doprovod, asi nebude překážka, která by bránila se první červnovou sobotu do Rokycan opět zajet podívat.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5053x] [16. červen 2016]
[Pivní slavnosti] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pana

čtvrtek, 16. červen 2016
17:10

Toytoy....tak to budou asi nějaké budky na hraní....třeba se šulínky.


napsal(a): pana [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 16. červen 2016
18:10

Chody

pana: Díky za netradiční upozornění :D Opraveno


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI