Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nepomuk bere

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Nepomuk bere

Nepomuk bere

Letošní ročník měl nejblíže již dlouho slibovanému názvu Slunný Nepomuk. Sv. Jan se s počasím vytáhl, nespadla ani kapička, nicméně sem tam beránek proletěl nad nepomuckým náměstím. Protože nás pořád straší se změnami klimatu - rozuměj dřívějším globálním oteplováním - necháme si tento název až bude opravdu celý den jasno, až slunce bude rozpalovat dlažební kostky, na které se Vám budou lepit podrážky Vašich bot :)

Pomalu začínáme
Pomalu začínáme

Ale zpět k sobotě 13. července 2013, kdy opět vyrážím na Nepomucké pivní slavnosti reprezentovat dvě značky - Zelenohorské pivo a Tambora. Dávám si předsevzetí, že nesmím dopadnout jako vloni, kdy jsem prakticky nic neochutnal. Proto se hned po rozbalení našeho stánku, který jste našli na stejném místě jako loni, stavuju ve Žlebských Chvalovicích, jejichž pivo jsem ještě neměl tu čest ochutnat. Zjišťuji, že pan Kutílek vaří velmi chutné pivečko. Snad jej zase ochutnám, třeba na SVS.

U Kutílků
U Kutílků

Fungl novým pivovárkem je Energon z Nového Rybníka (ne není to ten kemp mezi Nepomukem a Žinkovami). A opět nejsem zklamán. Vždycky, když mám ochutnat neznámé pivo, lhostejno z jak velkého pivovaru, mám obavu, zda nepůjde o propadák, což je vzhledem k raketovému rozmachu (mini)pivovarnictví dosti pravděpodobné, když pivo mnohdy vaří leckterý výčepák či kuchař. O to je pak příjemnější, když (pro mne) nové pivko prostě chutná. Dále jsem už koštnul jen desítku Vítka z Prčice a nakonec polotmavé Radnice výměnou za jedno ZHP.

Energoni
Energoni

Nevím, zda je to mou nešikovností či nezkušeností, teplem nebo výčepním zařízením, ale zase mi pivo neteklo dle mých představ. Problém pěnivosti opět řádil, takže dopíjím "spadlou pěnu". Když Vám to nejde, jak byste chtěli, nemáte z toho tu radost, nemáte dobrý pocit. Zajímavé je, že když jsem narazil druhý den v Prodejně, tak naopak pěna skoro žádná?! Nastává pak otázka, zda není lepší pro příště užívat si jako prostý návštěvník.

Naše základna
Naše základna

A jak to viděl z té druhé strany kolega Dwarf?

Na pivní slavnosti do tohoto západočeského městečka jsem se vydal potřetí a po 3 letech. Od účasti jsem si sliboval ochutnání pár dobrých piv, včetně několika zástupců nových pivovarů, s nimiž jsem dosud neměl tu čest se potkat, a pěkně strávené odpoledne ve společnosti známých lidí, kteří mě vždy na podobných akcích potkávají :)

Na rozdíl od minulých účastí s noclehem v Chodyho zahradní chatce jsem tentokrát dorazil na otočku vlakem přes Tábor, Písek a Strakonice. Svých 7 hodin jsem využil na 100%, ochutnal jsem celkem 15 piv (6x 0,5 + 9x 0,3), pokecal s pár dobrejma lidma a zcela vychutnal krásný slunečný den.

Dwarf s Kozlem, nikoli velkopopovickým
Dwarf s Kozlem, nikoli velkopopovickým

Počet zúčastněných pivovarů atakoval hranici 30 kusů – z proklamovaných nedorazil Chalupník z Perštejna a Kněžihorský ze Bzence. Na oba jsem se chystal, ač účasti bzeneckého piva jsem už předem moc nevěřil.

Byl jsem zvědavý i na stánek podniku, o kterém se nesmí hovořit, honosícího se označením Staročeský pivovar, o kterém bylo napsáno mnohé, leč zřejmě nikdo stále netuší, kde a jak piva připravuje. A že jich bylo k dostání spousta. Osobně jsem si ke koštu vybral tmavý ležák s přídavkem chilli. Pálilo to opravdu hodně – v 1. fázi po polknutí jsem necítil nic a až později to začlo strašně pálit. Vzpomenu-li si na chilli pivo od Kalteneckeru, které bylo perfektně vyladěné, musím říct, že tohle se hrubě nepovedlo a zprávy, které se mi o fungování tohoto „pivovaru“ donesly, asi nebudou jen fámy (druhá půlka piva putovala do kanálu).

Nejmenovaný
Nejmenovaný

Ještě se musím zmínit o situaci, která nastala při nákupu této dobroty. Na slavnostech jsem s sebou měl své sklenice objemu 0,5 a 0,3 litru. Pan GK si při natáčení piva neodpustil přednášku o nehygieničnosti používání vlastního skla, přičemž prý jako BeerBorec (měl jsem tričko z posledního srazu BB) bych si to měl uvědomit a nevystavovat přítomné stánkaře hrozbě pokuty až do výše 40 000 Kč. Nu což, má to zmáklé všechno, krom piva… Otázek bych na něj měl spoustu, ale přešla mě chuť to zkoušet.

Akce je v plném proudu
Akce je v plném proudu

Tuto nepříjemnost jsem záhy spláchl výborným popovídáním s panem Ilgnerem a jeho vynikajícím pivem APA, kterým jsem se nasměroval vstříc dalším dobrým pivům a milým povídáním s lidmi, kteří svému oboru rozumějí :-)

Za pořadatele se pro PI vyjádřil pan Pavel Kroupa: "Myslím, že letošní pivní slavnosti dopadly nad očekávání dobře. Po loňském jubilejním ročníku jsme se obávali, že již není možné jít dál, ale byli jsme příjemně překvapeni. Hlavně nás potěšilo, že o Nepomuk je mezi pivovarníky zájem. Dorazil historicky nejvyšší počet pivovarů a přihlášky přibývaly až do posledního dne. Zdá se, že akce konečně získala jisté renomé nebo si alespoň napravila, za těch šest let, co ji pořádáme, jméno.

Pivní bar Vilém
Pivní bar Vilém

Osobně mě těší také vzrůstající pestrost produkce českých pivovarů. Před dvěma lety jsme procházeli s kolegou náměstí a namáhavě hledali nějakého toho ´ejla´. Letos byla možnost ochutnat téměř tucet svrchně kvašených piv - a to nejen z ječného sladu či pšenice, ale například i ze žita.

Musím ještě zmínit jeden veliký plus - a tím byla spolupráce s městem Nepomuk. Letos se město za slavnosti opravdu postavilo. Velkou pomocí byla nejen výrazná finanční podpora, ale i personální výpomoc s přípravou infrastruktury a úklidem po akci. Městu tedy patří veliký dík!"

Radnice za tmy
Radnice za tmy

Součástí Nepomuckých pivních slavností je i návštěvnická anketa o nejlepší pivo. Hlasovací lístky naleznete u každého stánku. Někdy se stane, že Vám jej někdo předvyplní. Nemám to rád, ale dá se to pochopit a Vy si můžete vyzvednout prázdný lístek jinde. Letos však po otevření urny bylo nebývalé množství odevzdaných hlasů. Nemálo z těchto lístků však bylo vyplněno jedním či dvěma rukopisy (psace a tiskace), kde na nějakém místě (1,2 nebo 3) figuroval vždy jeden pivovar, vlastně ani nevím, zda se jedná o pivovar... Opět jsem letos od tohoto "podniku" jen usrknul a byla to hrůza.

Nashledanou za rok
Nashledanou za rok

Kdybych nečepoval, rád bych ochutnal piva z pivovárků, které mi nejsou běžně dostupné: Antoš, Energon, Hastrman, Kynšperk, Most, Únětice a Žlebské Chvalovice. Snad příště, ale to jistě do Nepomuku přijedou zase i jiné, snad i nové, pivovárky...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7208x] [21. červenec 2013]
[Pivní slavnosti] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Rosťa

neděle, 21. červenec 2013
18:14

Rosťa

to Dwarf and Kozel: Pánové, sluší vám to! Kde máte bystrozrakého? :-)


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 21. červenec 2013
18:25

Dwarf

to Rosťa: to je úplně jinak, Rostíku :-) já sám jsem 3 in 1 (dlouhý, široký a krátkozraký) ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI