Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dudák Strakonice


Pivní.info


Dagmar Vlková, sládek

[pondělí, 18. březen 2013]



Nový název bazénu bude Dudák

[čtvrtek, 3. květen 2012]


Made in Strakonice: Dudák

[pátek, 27. leden 2012]

DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice letos uvádí na vánoční trh dva nové speciály. Pro své zákazníky připravil Vánoční světlý speciál a Čokoládový speciál. Limitovaná edice pivních specialit bude v prodeji od pátku 18. listopadu 2011 do vyprodání zásob.

Speciály považujeme za zhmotněné poděkování naším zákazníkům a příznivcům strakonického piva,“ říká Dagmar Vlková, sládek DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice a dodává: „Vánoční a Čokoládový speciál je určen pro mimořádné chvíle, třeba jakou jsou blížící se vánoční svátky. Věřím, že tyto speciály nebudou chybět na vánočním stole nebo při silvestrovské oslavě.

Vánoční světlý speciál 16% je pivo uvařené z vody, ječného a žitného sladu a žateckého chmele. Obsah objemového alkoholu dosahuje 7,1% obj.. Čokoládový speciál 13% je uvařen z ječných sladů, nakuřovaného sladu, praženého ječmene, čokoládového prášku a žateckého chmele. Obsah objemového alkoholu dosahuje 5,3% obj. Prodej speciálů začíná 18. listopadu 2011 do vyprodání zásob. Obě nové speciality jsou v nabídce podnikové prodejny DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice, distribuují se filtrované, v 1,5 litrové PET lahvi.

Vánoční a Čokoládový speciál uvádíme právě nyní, jako splněné vánoční přání našim zákazníkům. Novým pivním sortimentem dovršujeme letošní pivovarnický rok ve Strakonicích. Jsme rádi za naše skalní příznivce i nově příchozí. Jak jinak poděkovat za věrnost klientům a dodavatelům, než novým výjimečnými pivy?“ podotýká Jaroslav Tůma, ředitel DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice.

Zdroj: Tisková zpráva Dudák - Měšťanského pivovaru Strakonice


Hostem úterního (30. srpna) magazínu „Je jaká je“ po 9:05 byla Dagmar Vlková, jedna z mála žen v Česku, která pracuje jako sládek pivovaru.

Foto

Dagmar Vlková je sládkem Měšťanského pivovaru Strakonice, a.s., který je posledním pivovarem v České republice ve vlastnictví města. Asi vás napadne, že jsme udělali gramatickou chybu a pokud jde o ženu, mělo zde být napsáno sládková. Podle Dagmar Vlkové se ale toto označení její profese nepoužívá a „sládková“ není ani správně česky. Používá se pouze „sládek“. Ne náhodou. „Žen sládků“ totiž ona sama zná jen opravdu málo, resp. setkala se v Česku jen se dvěma a z toho jedna dáma je již v důchodu. „Na pozici podsládka, tedy sládka čekatele, je žen již více. Ale žen sládků opravdu mnoho neznám,“ řekla Dagmar Vlková.

Pro tuto profesi se rozhodla již na základní škole. Často chodila za svou mámou, která v pivovaru pracovala a vůně, která vaření piva doprovází, jí prostě učarovala. „Krásně to tam vonělo a byla tam spousta úžasných, dobrosrdečných lidí, kteří si vzájemně pomáhali. To, co se dělo před 20lety, se děje v pivovarech i dnes.“ Po základní škole nastoupila do pivovarské školy v Praze, poté byla technikem výroby a v pivovaru prošla vlastně všemi profesemi, od laboratoře po výrobu. „Na pozici sládka měšťanského pivovaru si mě vybral muž, který zde byl sládkem 41 let a který mě učil tři roky.

Pivo je pro mě celoživotní láskou. Mým životem je má rodina, mým koníčkem je pivovarnictví,“ říká Dagmar Vlková s tím, že je to prý na ní i vidět. „Pivo je živým organismem od počátku až do konce a také se tak k němu musí přistupovat.“ Tato profese je specifická také tím, že se v českém pivovarnictví pohybuje zhruba 200 lidí, všichni se dobře znají a mají k sobě vzájemnou úctu.

Dnes jsou moderní piva, která mají různé příchuti. To ale Dagmar Vlkové není zrovna moc po chuti. Je příznivcem tradice, ale i tyto moky vyzkoušela. Když už si musí vybrat, tak doporučuje pivo s esencí grapefruitu. To jediné prý „skousla“. „Pivo má být pivem a limonáda limonádou. Dnes mají o piva s různou příchutí zájem hlavně mladí lidé. Já to moc nepodporuji, spíše bych se přikláněla k tomu, aby se více nabízela piva s menším obsahem alkoholu, než s různými příchutěmi.“ Ještě před nedávnem jsme byli zvyklí na označeni podle stupňů alkoholu, jako např. 8%, 10%, 12%. Se změnou legislativ je tento údaj nepovinný a na etiketách jej obvykle nenajdeme. Pěnivý mok je spíše zařazován do různých kategorií jako např. ležák, světlé pivo, nealkoholické pivo, tmavý ležák, polotmavý ležák či např. světlý speciál. Vše záleží na pivovaru.

V Česku samozřejmě existují také soukromé pivovary. Ty se pak na různé speciality rádi zaměřují. Jen tak mohou velkým pivovarům konkurovat. Ohlídat prý takové pivo ve velkých várkách je prý velmi složité. To je pak prostor pro malé soukromníky.

Vaření piva v Pootaví, kde sídlí právě Měšťanský pivovar Strakonice, má hluboké kořeny v dávné historii. Pivo se ve Strakonicích vaří již od roku 1308.

Celý rozhovor Marie Retkové najdete v audiozáznamu zde...

Zdroj: Rozhlas.cz | Autorka: Věra Luptáková | Foto: Jan Sklenář

http://www.rozhlas.cz/praha/radiozpravy/_zprava/941078


Deník zve na Dudáka

[středa, 24. srpen 2011]

Vynikající pivo Měšťanského pivovaru Strakonice, a. s., můžete ochutnat na výstavě Země živitelka, která se koná od 25. srpna do 30. srpna na výstavišti.

Ochutnávka točeného piva z produkce Měšťanského pivovaru Strakonice, a. s., je připravena pro předplatitele Deníku u Pivovarské zahrady.

Pro stálé předplatitele Deníku máme připravenu nejen nabídku dárků z věrnostního programu ABO BONUS, ale natočíme jim i malé pivo za symbolických pět bodů. Předplatitelům, kteří ještě nejsou přihlášeni do věrnostního programu ABO BONUS, vysvětlíme jeho výhody a zaregistrujeme je. Nové zájemce o předplatné seznámíme s výhodami předplatného nejčtenějšího regionálního deníku a nabídneme jim hodnotné uvítací dárky,“ uvedla manažerka distribuce Deníku Michaela Myslíková.

Výstavní stánek Deníku najdete na českobudějovickém výstavišti u Pivovarské zahrady. Na vaši návštěvu se těší hostesky jihočeských Deníků.

Zdroj: Strakonický deník.cz

http://strakonicky.denik.cz/zpravy_region/st_20110822_dudak_pivo_zivitelka.html


O pěnivém moku vyprávěli někdejší sládek a ředitel strakonického pivovaru Jindřich Vondřička a jeho současná sládková Dagmar Vlková.

Ve městě bylo kdysi 158 domů, kde měli takzvané právo várečné a mohli dělat pivo. Dohromady se dali v roce 1649. To je také rok, od nějž se datuje historie strakonického pivovaru. To byly první informace, které lidé uslyšeli v sále U Kata na strakonickém hradě v rámci pátečního Strakonického pivobraní. A bylo to z úst jednoho z nejpovolanějších Jindřicha Vondřičky.

Nyní již důchodce Jindřich Vondřička nejenže ve strakonickém pivovaru pracoval 41 let, ale dvacet let byl i sládkem a polovinu z toho i ředitelem. „Byl jsem takový sládkoředitel,“ zmínil se uprostřed svého vyprávění. V něm se zmínil například i o tom, že za první světové války se v pivovaru dokonce vyrábělo i pětistupňové pivo. Zavzpomínal i na to, že v pivovaru bylo kdysi mnohem více ruční práce než dnes.

Na slova Jindřicha Vondřičky navázala současná sládková Měšťanského pivovaru Strakonice Dagmar Vlková. Jednou z jejích priorit je to, aby bylo pivo i v tak malém pivovaru, jako je ve Strakonicích, vařeno poctivě ze sta procent žateckého chmele. Podle jejího názoru je pivo živý organizmus. „Od začátku do konce v tom musí být kus lásky nejen od sládka, ale i od celého kolektivu,“ poznamenala. Sama ze Strakonic nepochází. S pivovarnickým řemeslem začínala v Lounech. „Sem jsme ale jezdili a Strakonicím jsem jejich pivovar tehdy záviděla,“ svěřila se přítomným.

Jedním z necelé osmdesátky hostů byl i Václav Šavrda z Řepice. Zmínil se o tom, že ochutnávka piv, které ještě ani neznal, nebyly jediným důvodem jeho příchodu. „Chtěl jsem se také podívat do tohoto sálu, poslechnout si vyprávění o historii vaření piva ve Strakonicích a také prostě přijít mezi lidi,“ konstatoval.

Celá akce byla spojená i s degustací strakonických piv. Jak uvedla sládková Dagmar Vlková, chtěli znát názory i širší veřejnosti. Taková akce se v tomto rozměru podle jejích slov ve Strakonicích konala poprvé.

Zdroj: Strakonický deník.cz | Autor: Jana Štroblová

http://strakonicky.denik.cz/zpravy_region/st_20110814_pivobrani.html


Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. od prvního července mění název společnosti na DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice, a. s.. Se změnou názvu dochází také k formální úpravě podpisových práv, kdy nově budou rozhodnutí podepisována dvěma členy představenstva. Změna se dotkne také merkantilií pivovaru (nové etikety, pivní korunky). Poslední měšťanský pivovar v Česku skončil v loňském roce ve ztrátě 916 tisíc korun, která byla ovlivněna hlavně investičními náklady v celkovém objemu 19,9 mil. Kč. Celkový roční obrat činil více jak 106 milionů korun. S ročním výstavem 66 590 hektolitrů, který představuje meziroční pokles 5,3 % ve srovnání s celorepublikovým poklesem o 8,6 %, se výsledek výstavu pivovaru pohybuje nad celorepublikovým průměrem.

Věříme, že název nepasterovaného piva Dudák, povýšený do názvu pivovaru, otevírá zcela novou etapu našeho podnikání a napomůže k posílení celé značky,“ říká ředitel pivovaru Jaroslav Tůma a dodává: „Realitou současného trhu je na jedné straně boj o zákazníka, na druhé straně bojujeme s levnými dovozovými pivy, proto je třeba hledat stále nové cesty, jak zaujmout konzumenta a posilovat zejména kvalitu a značku. Kvalita piva je pro nás prvořadá, proto také neustupujeme tlaku některých obchodních řetězců, které tlačí zejména na cenu. Abychom zachovali stávající kvalitu, produkci z výhradně českých surovin, byli jsme nuceni takovou neefektivní spolupráci ukončit. V loňském roce jsme ustoupili od spolupráce s Kauflandem právě z těchto důvodů.

DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice prochází neustálými změnami. V loňském roce byly realizovány investice v celkovém objemu 19,9 milionů korun. Největší položku z těchto investic tvořila nová stáčírna, jež si vyžádala celkové investiční náklady v objemu 17,5 mil. Kč. V letošním roce investice budou pokračovat. Jsou plánovány v rozsahu 10,4 milionů Kč, a to zejména do strojního a technologického vybavení. V oblasti sortimentu uvádí pivovar s novou pitnou sezonou nefiltrované pivo SKLEPÁK v 1,5litrové plastové lahvi. „Uvedením nového piva v plastovém obalu posloucháme naše zákazníky a trh. Reagujeme tím na vzniklou poptávku,“ komentuje novinku obchodní ředitel pivovaru Marek Pohanka. Sklepák je nefiltrovaný světlý ležák uvařený z ječného sladu a žateckého chmele. Vyniká příjemnou jemně doznívající hořkostí, plnou chutí a řízem. Je stáčen do spotřebitelských obalů přímo z ležáckého tanku, kde dozrává celých 60 dní. Obsahuje kulturní kmen pivovarských kvasinek spodního kvašení. „Sklepáka ocení především znalci piva pro jeho čistou chuť a vůni s nádechem pivařských kvasinek. Je určen pro vodáky, milovníky táborových ohňů nebo pro příznivce grilování a zahraních party,“ upřesňuje Marek Pohanka.

Více o DUDÁK - Měšťanském pivovaru Strakonice:

DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice je posledním pivovarem v České republice, který je vlastněn městem. V současné době má status akciové společnosti. Strakonické pivo je vařeno tradičním způsobem a je nepasterované. Výrobky společnosti jsou již tradičně oceňovány různými cenami v mezinárodních soutěžích. Strakonické pivo je známo pod značkou Dudák od třicátých let minulého století. Průměrná roční výtoč v hektolitrech se pohybuje okolo 67tis.. Pivovar zaměstnává 58 pracovníků a v jednotlivých etapách naplňuje investiční plány. V roce 2010 uvedl do provozu novou linku na stáčení lahvového piva. Investice přesáhla 17 mil. korun. V letošním roce plánuje technologické a výrobní investice v celkové výši 10,4 mil. korun.

Zdroj: Tisková zpráva Dudák - Měšťanského pivovaru Strakonice | Pentacle Consulting

Měšťanský pivovar Strakonice mění název

Pivo poteče proudem a dobré hudby bude dost. Hvězdou Pivovarské pouti bude Ivan Mládek a jeho Banjo Band.

Chmel, slad a voda jsou základ pro dobré pivo. Když k tomu člověk přidá ještě zábavu a hudbu, nečeká ho nic jiného než Pivovarská pouť. Ve Strakonicích na Podskalí ji v sobotu 25. června hodinu po poledni zahájí výstřel z děla.

Odstartuje tak zábavné odpoledne, na které se sjíždějí milovníci zlatavého moku z celé republiky. Bývá jich až kolem pěti tisíc a ochutnat letos mohou speciality, jako je Velkopřevor, Klostermann či Král Šumavy. „Nepasterizované pivo má podle odborníků z oblasti medicíny příznivé účinky na obranyschopnost organismu,“ láká na slavnosti obchodní marketingový ředitel strakonického pivovaru Marek Pohanka.

Hvězdou loňských slavností byl Zdeněk Izer, letos ho na dolní scéně pod pivovarem vystřídá Ivan Mládek se skupinou Banjo Band.

Hašlerky, staropražské písničky a pouťové odrhovačky zahraje na té samé scéně Pražský Hradčanský orchestr, odpoledne ho vystřídá taneční orchestr Scéna. Parkem na Podskalí zazní tradičně Nektarky. Kdo nemusí dechovku, může si v areálu pivovaru poslechnout třeba skupiny Jaksi Taksi, Anča Band, Dva a půl cvrčka nebo 12° Bag Pipers a večer Parkán.

Jako každý rok budou i letos lidé u řeky netrpělivě očekávat příjezd plavidel, na prapodivných lodích budou piráti, námořníci a jiné postavičky. Svoji cestu startují v poledne v Katovicích. Lidé budou mít možnost si je prohlédnou u řeky o tři hodiny později.

O to, aby si Pivovarskou pouť mohli užít i malí návštěvníci, se postará režisér Zdeněk Troška. S pohádkovými bytostmi pro děti chystá spoustu her. Soutěžit budou také dospělí, například v hodu pivním sudem nebo páce. Vrcholem celodenní akce bude večerní ohňová show s půlnočním ohňostrojem.

Zdroj: Sedmička.cz | autorka: Klára Alešová

http://www.sedmicka.cz/usti-nad-labem-decin-teplice-litomerice/clanek?id=255035


Není zlato jako zlato

[čtvrtek, 9. červen 2011]

Malebná zákoutí řeky Otavy a Volyňky lákala v dávné době nejen šlechtice, zamilované páry, ale také vyznavače zlatavého moku. Brzy se totiž ukázalo, že vodní zdroje v této lokalitě jsou tak výtečné, že se přímo nabízejí pro produkci piva. Voda má blahodárné účinky na duši, ale také je významnou součástí výroby tradičního nápoje. Proto naši předci neváhali a s velkou vervou se pustili do vaření pravého piva.

První zmínku nacházíme již před rokem 1308. Léta běžela a država práva „pivováreckého“ přecházela z generace na generaci. Po mnoha spletitých letech byl v roce 1649 založen první městský pivovar. Tradice nezanikla a strakonické pivo se zde vaří dodnes. Výroba kvalitního nepasterizovaného piva je „alchymií“, které v měšťanském pivovaru rozumí už několik století.

Strakonický pivovar se totiž jako jeden z mála českých pivovarů specializuje na výrobu nepasterizovaného piva za použití klasické technologické výroby. Klasické postupy vaření dodávají tomuto pivu autentickou chuť, kterou si každý zapamatuje na první ochutnání. Ženská ruka v tomto pivovaře hraje prim. Právě ženská intuice, chuť a cit pro detail se mistrně kloubí s ryze mužským světem a pivům dodává nevšední chuť, která získává mnohá ocenění. Nepasterizované pivo láká své konzumenty bohatstvím živin, plnou chutí a osobitým aroma. Kdo navštíví Strakonice a neochutná zdejší pivo, jakoby zde ani nebyl. Kdo však ochutná tento zlatavý mok, mnohdy zůstává očarován jeho kouzlem navždy.

Banjo Band Ivana Mládka na pivovarské pouti

Měšťanský pivovar Strakonice každoročně láká příznivce klasického piva Dudák na svou pivovarskou pouť, která zahajuje „Léto s Dudákem“. Letos proběhne tato mimořádná událost 25.6.2011, výstřely zahajujících děl zazní přesně v jednu hodinu po poledni. Odpoledne a večer plný hudby, zábavy a programu pro děti se odehraje hned na několika scénách.

Dolní scéna před pivovarem bude pod vládou Ivana Mládka a jeho skupiny Banjo Band. Areál pivovaru, tzv. horní scéna, bude patřit hudbě: vystoupí zde řada hudebních skupin (Dva a půl Cvrčka, Anča Band, Jaksi Taksi, Dech Dechtu a další). Podskalí ovládne dechovka – oblíbená Nektarka a dětský smích. V průběhu poutě mohou diváci vidět netradiční plavidla, která se přihlásila do oblíbené Neckyády. Pouť bude zakončena ohňostrojem. Bylo by velkou chybou nechat si ujít takto pestré odpoledne a večer.

Zdroj: Český kutil.cz

http://www.ceskykutil.cz/neni-zlato-jako-zlato


České pivovarnictví prožívá v současné době „krizi“, kdy se do výroby piva promítá nejen celkový ekonomický vývoj trhu, ale i legislativa a levný dovoz piva. Spotřebitelé upřednostňují cenově výhodnější zboží a pivo. Mnozí z oboru museli změnit obchodní taktiku a přístup k zákazníkovi. Malé a minipivovary ale slaví oproti těm velkým úspěch a statečně bojují s negativními vlivy.

Foto

Jak si stojí české pivo

Podle nejnovějších statistik Češi pijí menší množství alkoholu než dřív. Klesá zejména spotřeba oblíbeného piva, které mírně zdražilo, a Češi začali upřednostňovat piva balená a méně chodili do hospod. Tuzemské pivovary v roce 2009 vyrobily zhruba o šest procent méně piva než v roce 2008. Čísla za rok 2010 naznačují menší propad, než se očekávalo. Významné snížení spotřeby a změnu její struktury zaznamenal i Měšťanský pivovar Strakonice.

Menší pivovary, které jsou více závislé na lokální konzumaci piva, se i v době recese svou produkcí pohybují nad procentuálním propadem velkých pivovarských společností. Měšťanský pivovar Strakonice se snaží reagovat na podmínky, které trh nabízí. V čase poklesu je nutné hledat nové příležitosti a nevyužité trhy. Zákazníkům proto nabízí nové typy balení a přichází na trh s inovovanými a „moderními“ produkty. Za velmi důležité je považována věrnost zákazníka. Opětovný nákup, návštěva oblíbené hospůdky či restaurace jsou v této složité situaci balzámem.

Rok 2010 ve strakonickém pivovaru

Rok 2010 v Měšťanském pivovaře Strakonice byl ve znamení zvyšování kvality. Významným krokem byla výměna stáčírny. Modernizace stáčírny byla dlouhodobě plánována. Byl zvolen takový termín, aby stáčení a dodávky byly ohroženy co nejméně. Výhodou nové linky je plná automatika, což usnadní práci zejména výrobnímu personálu. Zavedením moderní technologie se zlepšila chuťová složka piva v láhvích a doba trvanlivosti se prodlouží na čtyři měsíce.

V květnu se veřejnosti představil nový ležák Otavský zlatý, který téměř okamžitě bodoval. Ve Strakonicích se vyrábí světlý a tmavý ležák Strakonický Dudák Premium, Nektar a Black, světlé výčepní pivo Strakonický Švanda. Pivní speciály zastupují „Šamp“ – pivní sekt, polotmavý ležák Klostermann, Velkopřevor 14º, světlý kvasnicový ležák a Král Šumavy.

Rok 2011, zn. „Nové možnosti“

Za prioritu roku 2011 jsou považovány další investice. Pro zákazníka jsou připraveny různé zajímavosti

Měšťanský pivovar Strakonice je posledním měšťanským pivovarem v České republice. Pivo vaří tradiční metodou. Objevuje se mezi podporovateli kulturních akcí, jako je Mezinárodní dudácký festival, nebo samostatně pořádá pivní slavnosti a poutě.

jako soutěž o hodnotné ceny nebo vstup nového produktu na trh. Pivovar také plánuje oslovit nové potenciální trhy a rozhodně se nechce spokojit s lokální působností. Průnikem do větších měst se daří zdárně budovat síť nejen restaurací, ale povědomí o strakonickém pivu.

Více informací naleznete na www.pivovar-strakonice.cz.

Zdroj: Český kutil.cz


Dobrý sládek se učí celý svůj život

[pondělí, 28. březen 2011]

Podnikatel Libor Čech pozval do pokračování Štafety Strakonického deníku sládkovou strakonického pivovaru Dagmar Vlkovou.

Foto

Pověz nám pro začátek něco o sobě.

Mým rodištěm jsou severní Čechy. Vyrůstala jsem s rodiči, babičkou a starší sestrou na vesnici nedaleko Loun. Vzpomínám na každoroční dovolené, můj tatínek dokonce postavil karavan, abychom nemuseli spát ve stanu. Mé dětství bylo pohodové a šťastné. Navštěvovala jsem výběrovou základní školu s rozšířenou výukou jazyků v Lounech a po škole jsem často zacházela za svou maminkou, která pracovala v místním pivovaře. Tam se začala utvářet láska k mému současnému povolání. Vnímala jsem vůni čerstvě uvařené mladiny, umění a vůli sládků uvařit to nejlepší pivo, na které mohou být pyšní, vždyť je to živý organismus od začátku do konce.

Poté se mi podařilo zvládnout přijímací zkoušky na pivovarskou průmyslovku v Praze. Tam jsem strávila příjemné čtyři roky. Mezi školou a praxemi v pivovarech obklopena přáteli, s některými se stýkám dodnes. Nebyla jsem nejlepším studentem, ale ani nejhorším. Můžu dnes s odstupem času říct, že jsem si studentská léta užívala.

Kdy jsi se poprvé setkala se skutečnou praxí?

Po maturitě jsem nastoupila do lounského pivovaru. Musela jsem absolvovat povinné kolečko ve výrobě jako technolog výroby podnikového ředitelství Severočeských pivovarů. Tam jsem se také poprvé setkala přímo s realitou práce v pivovaře. A už tenkrát jsem pochopila, že jestli chci být jednou dobrý sládek, musím tomu dát kus srdíčka a vůli vzdělávat se celý život.

Ve strakonickém pivovaru jsem začínala zase od začátku. Laboratoř, podsládek, manažer kvality - na tuto pozici mě ještě na několik měsíců dosadil současný ředitel společnosti, abych se zdokonalila v legislativě, sládek. Před deseti lety mě do pivovaru přijímal pan Vondřička, dlouholetý sládek. Tehdy mi dal šanci pracovat v pivovaře, aniž by mě vlastně znal, ale důvěřoval mi, toho si dodnes velice vážím.

Máš spokojenou rodinu, předpokládám, že je pro tebe velmi důležitá?

Rodina je velmi důležitá. Mám dobrého manžela, domov pro naše děti a své rodiče. Vzájemná pomoc je skutečným přínosem. S manželem jsme spolu 19 let, je mezi námi obyčejné lidské štěstí, podpora. Dceru a syna bych ráda naučila lásce, toleranci, umět vážit si sami sebe, ale také trochu pokoře.

Řekni nám, jak jsi se ocitla u nás na jihu?

V jižních Čechách mám své kořeny z otcovy strany. Starší sestra se provdala do Mladějovic. Tady jsem poznala svého manžela Pavla. Postavili jsme si zde domov. Ten jsme po čase rozšířili, aby v něm mohli bydlet i moji rodiče s babičkou.

Pocházíš z Lounska. Vidíš rozdíly mezi tamními lidmi a Jihočechy?

Rozdíly jsem nejvíc vnímala po svatbě. Myslím si, že Jihočeši mají pevnější osobní vztahy, více si vzájemně pomáhají, ale pomaleji mezi sebe přijímají. Je to jistě individuální a rozdíl mezi městem a vesnicí je také patrný. Sever byl více průmyslový a snadněji se vydělávaly peníze. Jihočeši se v zemědělství museli více nadřít. To byla léta 1992. Dnes již nová generace má širší možnosti a rozdíly se vyrovnávají.

Jak přijmuli konzervativní strakoničtí pivovarníci ženu jako svého sládka?

Žena jako sládek. Myslím, že je úplně jedno, jestli sládek nosí sukni nebo kalhoty. Dobrý sládek se učí celý život. Mám kolem sebe kolektiv lidiček, kteří dávají pivu kus toho srdíčka a záleží jim na tom, abychom vařili dobré pivo. Respekt si získávám tím, co umím a kolektivní spoluprací. Pracovník, který vnímá svůj přínos a poctivě pracuje, je tím nejpevnějším základem a já si vážím každého z nich. Samozřejmě musím jít příkladem. Flákač u mě zelenou nemá a umím to dát zřetelně najevo.

Nestalo se mi, že by někdo špatně nesl, že sládek je žena. Ženy mají mnohdy citlivější prahové vnímání chutí a vůní. Odkaz, který mi dlouholetý sládek pan Vondřička předal, byl jasný: ,,Zachovat charakter a kvalitu strakonického piva“… a mladý sládek poslouchat musí, už z úcty k tradici a patriotům našeho piva. V pivovarství platí takové staré pravidlo: ,,Kvasnice a sládek se nemění a nástupce se musí vychovat a žezlo pěkně předat“, pak to funguje dobře. Odtud i pramení určitá hrdost pivovarských na toto povolání.

Často se zúčastňuješ různých přehlídek pivovarů v roli degustátora. Co je potřeba, aby byl člověk degustátorem?

Degustátor musí mít v první řadě degustační zkoušky a hlavně schopnost rozlišovat i nízké koncentrace chutí a vůní. Je to částečně takový dar od boha. Každý tuto schopnost nemá.

Se strakonickými pivy se účastníme pravidelně dvou degustačních soutěží ze zhruba šesti pořádaných. Je tam velká konkurence a každý pivovar chce vyhrát. Na degustace jezdím ráda proto, že mohu reprezentovat strakonické pivo a dostanu možnost porovnat naše piva s ostatními. Ta třešnička na dortu je pak medailové umístění. V posledních letech se nám daří. Při vyhlašování výsledků, když slyšíte medailové příčky - strakonický pivovar, zahřeje to a myslím na ty lidičky v pivovaře, že jsme společně odvedli kus poctivé práce.

Ráda úspěšně experimentuješ v nových recepturách piva. Máš pro nás tento rok připravenou nějakou novinku?

Nedá se říct, že moje nové receptury - Klostermann, Král Šumavy či Otavský Zlatý byly experimenty. Receptury jsem nastavovala řízeně. Z dřívějška jsem měla základ - ležák Premium jako střed, začala jsem vařit jako kmenovou várku bez ředění Švandu a Nektara. To jsou piva, která tvoří základ. Otavský Zlatý je charakterem lehčí pivo než Premium a více vyniká vyšší chmelení - to pro pivaře, kteří mají rádi vyšší hořkost. Král Šumavy je naopak těžší pivo s přídavkem karamelového a bavorského sladu, je to pivo pro chuť, pro sametové pohlazení a dobré spaní. A Klostermann je vymazlený polotmavý ležák. Hledala jsem hranici, aby bylo příjemné pro muže i ženy. Každý pivovar má jedno pivo, které je nejlepší. Máme dnes zastoupenu většinu kategorií piv, chci jen udržet kvalitu. Nad novinkami se musíme zamyslet spolu s ředitelem společnosti.

Taky si zajdeš na pivo do nějaké oblíbené hospůdky?

Do hospůdky ráda zajdu. Sládek pivo vaří a hospodský ho dělá. U nás v Mladějovicích je hospodský třída, stará se o čistotu výčepu a pivo má jak křen. Vím, že je spousta hospodských, co to umí. Pivo pak popouzí k dalšímu napití a když je dobrá parta, nechce se domů.

Jednou jsi mi říkala, že tvým snem je mít malý pivovar, nepřešlo tě to ještě?

Mým snem skutečně byl malý pivovárek. Přešel mě ve chvíli, kdy jsem vešla do strakonického pivovaru. Na první pohled jsem si ho zamilovala. Není ani velký ani malý, je v něm čisto a útulno. Řeka mu dává velké kouzlo a patří k tradici města a dudácké muziky. Co nejvíc obdivuji, je patriotismus lidí ke strakonickému pivu. Mají ho rádi a vnímají jeho originalitu.

Vím, že trávíš spoustu času v pivovaru, máš čas na své záliby? Jestli ano, na jaké?

Mým životem je rodina a děti. Zálibou pivovar. Ráda čtu. Mám vše, co si jen můžu přát.

Na závěr bych ráda poděkovala městu Strakonice za práci, kterou mám ráda, Strakonickému deníku a jeho redaktorům za možnost vyjádřit se a čtenářům posílám pivovarský pozdrav: ,,Dej bůh štěstí“, zdraví a veselou mysl.

Zdroj: Strakonický deník.cz | Autorka: Lucie Kotrbová


Strakonický pivovar loni v zisku

[čtvrtek, 3. únor 2011]

Přes zhruba pětiprocentní propad výstavu ukončil strakonický pivovar, který vlastní město, loňské hospodaření podle předběžných výsledků s mírným ziskem. Celkem přitom loni vložil do modernizace a oprav přibližně 23,5 miliónu korun.

Zdroj: Právo Novinky.cz


Rekonstrukci za 22 milionů korun má za sebou Měšťanský pivovar ve Strakonicích. Ředitel Jaroslav Tůma informoval, že se jednalo především o úpravy stáčírny lahví.

Obnovu technologie zahájil pivovar ve Strakonicích už v roce 2009, když pořídil speciální kompresor s bezolejovým promazáváním. Začátkem tohoto roku pak nechalo vedení společnosti vyměnit topení, část podlah a nainstalovat novou montážní plnicí linku.

"V průběhu listopadu jsme dokončili zbytek výměny podlah. Pořídili jsme nové dopravníky a po generální opravě se do stáčírny vrátila dvě zařízení, konkrétně vykladač prázdných lahví a myčka přepravek," uvedl Tůma.

Modernizace technologií umožňuje pivovaru vyrábět pivo s až čtyřměsíční trvanlivostí. "Tato možnost zvyšuje naši konkurenceschopnost. Počítáme také do budoucna s novými vodovodními rozvody, od vodovodních rezerv až po varnu," dodal ředitel.

Nové rozvody vody se budou týkat i jednotlivých středisek i stáčíren lahví a sudů.

Zdroj: Jižní Čechy Regiony 24.cz | Mediafax


Spojit svou kariéru s pivem se Marek Pohanka rozhodl více než před deseti lety, kdy nastupoval jako řadový obchodní zástupce do pražského pivovaru Staropramen. Zde získal základní znalost trhu a své zkušenosti později uplatnil již jako obchodní ředitel rodinného pivovaru Kácov. Dnes vede obchod a marketing v Měšťanském pivovaru Strakonice. „Myslím si, že každý by měl poznat svou práci od samých základů, teprve to z něj dělá dobrého vedoucího, manažera nebo ředitele.

Foto

* E15: Jako obchodní zástupce, dnes ředitel obchodu v pivovaru, jste pomáhal rozjíždět stovky restaurací a pivnic. Nelákalo vás někdy se do oblasti pohostinství pustit na vlastní pěst?

Restauraci, pivnici nebo hospodu považuji za základní kámen svojí práce. Jsem rád za každou novou hospůdku, která čepuje dobré pivo. Mít vlastní provoz, zejména v této složité době, znamená vysoké nasazení a vnitřní rozhodnutí obrátit svůj profesní i osobní život naruby. Svým způsobem jsem perfekcionalista, dělám svou práci s nasazením, proto jsem si naprosto vědom, že sedět na dvou židlích se v tempu dnešní doby nedá. Obchod je pro mne výzvou, které zatím zůstávám věrný. Pozice, kdy mohu nově vznikajícím provozům poradit, co bude chutnat jejich hostům, mě zatím plně uspokojuje.

* E15: Jaká byla vaše cesta k řízení obchodu s nejoblíbenějším nápojem v Česku?

Řekl bych, že přímá. Po ukončení vysoké školy si mě pivo přivolalo samo. To neznamená, že jsem okamžitě začal pracovat na vedoucích pozicích, naopak jsem začal pěkně od píky. Vstupní branou do byznysu s pivem bylo výběrové řízení na pozici obchodního zástupce pro společnost Staropramen. Zkušenosti, které jsem tam získal, jsem později uplatňoval už jako obchodní ředitel v pivovaru Kácov. Jsem rád, že se moje profesní cesta ubírala tímto směrem, neboť při řízení obchodu považuji elementární zkušenosti za velmi podstatné. Dávají mi možnost jednat s obchodními zástupci otevřeně, nemohou mi říci: „Ty tomu nerozumíš, tak nám neraď.“ Myslím si, že každý by měl poznat svou práci od samých základů, teprve to z něj dělá dobrého vedoucího, manažera nebo ředitele.

* E15: Máte dlouholeté zkušenosti z několika malých pivovarů – po kácovském teď vedete obchod v Měšťanském pivovaru Strakonice. Přinesla vám vaše předchozí zkušenost nějakou zásadu, kterou se řídíte i nyní?

Vaření piva, zejména v menších pivovarech, je o týmové práci. Můžete mít to nejlepší pivo na světě, ale pokud nemáte dobrý obchod, marketing a hlavně „pijana vašeho piva“, je vaše práce bez odezvy. Zásadu, kterou uplatňuji, je nepovyšovat se nad druhé. Pokud je někdo potřeba jinde, než obvykle pracuje, měl by ochotně zaskočit. Velmi důležitá, ne-li nejdůležitější je otevřená komunikace s kolegy. Nic nemůže být horší, když si obchod nerozumí se sládkem nebo s lahvárnou. Věřím, že úsměv, legrace a přátelský přístup dokáže motivovat k dobrému výkonu, což se zcela jistě projeví v konečném výstavu piva.

* E15: Myslíte si, že regionální pivovary mají šanci uspět i mimo hranice svého kraje?

Hranice v dnešní době již neexistují. Pro malé pivovary je naprosto nezbytné, aby tyto hranice překračovaly a nabízely své produkty i mimo ně. Samotné regionální uspořádání však zůstává základem distribuce, protože konzumace „místního“ piva je takovým koloritem a určitou samozřejmostí. Pro získání nových trhů musíme vynaložit vyšší úsilí a zachovávat vysokou kvalitu piva. Dříve bylo vše nalinkováno, dnes musíme více zapojit naše obchodní umění, marketing a fantazii při výrobě nových pivních produktů.

* E15: Jak vidíte další vývoj pivovarnictví v Čechách, ovlivní ho například chystané změny v sazbách DPH nebo vyšší ceny energií?

Je asi samozřejmé, že ceny piva budou reagovat na situaci, která vyplyne z nových směrnic. Je však nutné podotknout, že cenová politika musí být opatrná a vstřícná ke konečnému spotřebiteli. Co je pro mne zásadní, zachování kvality vařeného piva například i za cenu minimálního zvýšení ceny. Každá malá odchylka nebo změna ingredience může vést ke snížení kvality a následně ke ztrátě zákazníka. Předpokládám, že boj o pivaře neustane. Čím jste menší, tím musíte být kreativnější a kvalitnější, trh vám nic neodpustí. Co zajisté nepřestane platit: „Dej Bůh štěstí a pivu správný říz.

Měšťanský pivovar Strakonice

Je posledním pivovarem v České republice, který je vlastněn městem. Strakonické pivo Dudák je vařeno tradičním způsobem a je nepasterizované. Průměrný roční výstav v hektolitrech se pohybuje okolo 72 tisíc. Pivovar zaměstnává 58 pracovníků a připravuje rozsáhlé plány na přestavbu.

Zdroj: E15.cz | Autor: Martin Kalivoda


«« « Strana 10 z 14 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI