Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Měšťanský pivovar Strakonice mění název

Co se píše o pivovarech a pivu


Měšťanský pivovar Strakonice mění název

[pátek, 1. červenec 2011]

Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. od prvního července mění název společnosti na DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice, a. s.. Se změnou názvu dochází také k formální úpravě podpisových práv, kdy nově budou rozhodnutí podepisována dvěma členy představenstva. Změna se dotkne také merkantilií pivovaru (nové etikety, pivní korunky). Poslední měšťanský pivovar v Česku skončil v loňském roce ve ztrátě 916 tisíc korun, která byla ovlivněna hlavně investičními náklady v celkovém objemu 19,9 mil. Kč. Celkový roční obrat činil více jak 106 milionů korun. S ročním výstavem 66 590 hektolitrů, který představuje meziroční pokles 5,3 % ve srovnání s celorepublikovým poklesem o 8,6 %, se výsledek výstavu pivovaru pohybuje nad celorepublikovým průměrem.

Věříme, že název nepasterovaného piva Dudák, povýšený do názvu pivovaru, otevírá zcela novou etapu našeho podnikání a napomůže k posílení celé značky,“ říká ředitel pivovaru Jaroslav Tůma a dodává: „Realitou současného trhu je na jedné straně boj o zákazníka, na druhé straně bojujeme s levnými dovozovými pivy, proto je třeba hledat stále nové cesty, jak zaujmout konzumenta a posilovat zejména kvalitu a značku. Kvalita piva je pro nás prvořadá, proto také neustupujeme tlaku některých obchodních řetězců, které tlačí zejména na cenu. Abychom zachovali stávající kvalitu, produkci z výhradně českých surovin, byli jsme nuceni takovou neefektivní spolupráci ukončit. V loňském roce jsme ustoupili od spolupráce s Kauflandem právě z těchto důvodů.

DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice prochází neustálými změnami. V loňském roce byly realizovány investice v celkovém objemu 19,9 milionů korun. Největší položku z těchto investic tvořila nová stáčírna, jež si vyžádala celkové investiční náklady v objemu 17,5 mil. Kč. V letošním roce investice budou pokračovat. Jsou plánovány v rozsahu 10,4 milionů Kč, a to zejména do strojního a technologického vybavení. V oblasti sortimentu uvádí pivovar s novou pitnou sezonou nefiltrované pivo SKLEPÁK v 1,5litrové plastové lahvi. „Uvedením nového piva v plastovém obalu posloucháme naše zákazníky a trh. Reagujeme tím na vzniklou poptávku,“ komentuje novinku obchodní ředitel pivovaru Marek Pohanka. Sklepák je nefiltrovaný světlý ležák uvařený z ječného sladu a žateckého chmele. Vyniká příjemnou jemně doznívající hořkostí, plnou chutí a řízem. Je stáčen do spotřebitelských obalů přímo z ležáckého tanku, kde dozrává celých 60 dní. Obsahuje kulturní kmen pivovarských kvasinek spodního kvašení. „Sklepáka ocení především znalci piva pro jeho čistou chuť a vůni s nádechem pivařských kvasinek. Je určen pro vodáky, milovníky táborových ohňů nebo pro příznivce grilování a zahraních party,“ upřesňuje Marek Pohanka.

Více o DUDÁK - Měšťanském pivovaru Strakonice:

DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice je posledním pivovarem v České republice, který je vlastněn městem. V současné době má status akciové společnosti. Strakonické pivo je vařeno tradičním způsobem a je nepasterované. Výrobky společnosti jsou již tradičně oceňovány různými cenami v mezinárodních soutěžích. Strakonické pivo je známo pod značkou Dudák od třicátých let minulého století. Průměrná roční výtoč v hektolitrech se pohybuje okolo 67tis.. Pivovar zaměstnává 58 pracovníků a v jednotlivých etapách naplňuje investiční plány. V roce 2010 uvedl do provozu novou linku na stáčení lahvového piva. Investice přesáhla 17 mil. korun. V letošním roce plánuje technologické a výrobní investice v celkové výši 10,4 mil. korun.

Zdroj: Tisková zpráva Dudák - Měšťanského pivovaru Strakonice | Pentacle Consulting

Měšťanský pivovar Strakonice mění název

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Maxič

sobota, 2. červenec 2011
14:26

Maxič

Jsem na jejich Sklepáka moc zvědavý. Příští týden se pro něj zastavím. Jen doufám, že kvůli němu pořídí do krámu lednici. V létě mají v krámu celkem teplo...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Dan

sobota, 2. červenec 2011
10:09

Dan

to tomas:
Živé kvasnice v nefiltrovaném pivu běžně jsou, dokonce se dají i z lahve znovu namnožit.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
23:22


posted by: Inzerce

Chody

pátek, 1. červenec 2011
16:34

Chody

Zatím v prodeji jen v podnikové prodejně před pivovarem Dudák... Cena cca 35,- Kč


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

vvojtak

pátek, 1. červenec 2011
09:43

vvojtak

Já bych také uvítal, kdyby nějaký pivovar nabízel nefiltrované či kvasnicové pivo v klasické skleňené lahvi. Ví někdo, z jakého důvodu pivovary(namátkou Kácov, Opat, Benešov) svoje nefiltrovaná piva nabízejí pouze v petkách? Je pro to nějaký technologický důvod?


napsal(a): vvojtak [Odpovědět]

hroch

pátek, 1. červenec 2011
10:55

hroch

to vvojtak: Hlavní problém bych viděl v přivedení nefiltrovaného piva k plnící lince na skleněné lahve-přečerpávací tanky a spousta armatur, by zvýšila pěnivost a bylo by prakticky nemožné v tak malém objemu zajistit plynulé stáčení na automatické lince. Kdežto plnění PET probíhá ručně případně poloautomaticky a dají se problémy s pěněním vychytat. Dalším problémem bude "zasvinění" celého stáčecího zařízení-linky, vyrovnávacích tanků a trasy normálně za filtrací a nyní zasviněnou kvasinkama a zbytečná náročná sanitace.
Taky jsem si všiml v různých prodejnách, že k pivům z minipivovarů v PET lahvích už přistupují jako k pivu z krátkodobou spotřebou a mají v chladničce, zatímco skleněný lahve by nechali venku. A podobně u mě, když se mě do lednice dostane PET z minipivovaru tak ji co nejdříve vypiju, u skleněných lahví to u mě trvá dýl, mám moc možností jaké dobré pivo pít a tak bych zapoměl že jde o nefiltrované pivo a mohlo by projít.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

tomas

pátek, 1. červenec 2011
15:48

tomáš

to hroch: A jak stáčí do lahví třeba v Náchodě pšenici? To si přeci taky musí zasvinit potrubí kvasnicema...


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Chody

pátek, 1. červenec 2011
16:32

Chody

to tomas:
Myslím, že pasterované kvasnice se chovají trošku jinak než živé. Ale samozřejmě nejsem chemik ani pivovarský technolog.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

tomas

sobota, 2. červenec 2011
08:50

tomáš

to Chody: Živý kvasnice snad v nefitrovaným pivu nejsou. Ty se přidávaj na spilce a odfiltrovávaj se mrtvý co si svý odpracovaly. Pochybuju, že by tohle strakonický bylo klasický kvasnicový-kroužkovaný pivo.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

wolfgang

sobota, 2. červenec 2011
07:55

to hroch: poznámka k technologii dobrá ale tak fatální problém, jak líčíte, to není a to ani co se týká sanitace. Když se chce, všechno jde. Myslím, že jde spíš o objem (aby to mělo smysl) a aby se to "nezkazilo" atp. (jdou prachy z kapsy...)


napsal(a): wolfgang [Odpovědět]

pivovarský

sobota, 2. červenec 2011
15:36

to hroch: stáčet nefiltrované pivo do skla by asi byl skutečně problém, ale kvasnicové pivo jsme úspěšně za mého působení v pivovaru Uherský Brod do lahví bez problému stáčeli.V letech 1992-5 jsme vyrobili tisíce hl kvasnicového, 10% piva.Trvanlivost piva byla několik měsíců při dodržení skladovacích podmínek.A co se týká "zasvinění stáčecí linky" a souvisejících technologických zařízení - s tím jsme si uměli poradit.
Kvasnicové pivo získalo vlivem sekundárního kvašení v lahvi vyšší sycení CO2 než bylo v té době obvyklé ve srovnání s ostatními pivy a bylo dobře pitelné.
Dobré kvasnicové pivo bych na dnešním pivním trhu taky uvítal, pokud by měl nějaký pivovar zájem, můžeme o kvasnicovém pivu a jeho výrobě dát řeč.


napsal(a): pivovarský (renuarb.j(a)seznam.cz) [Odpovědět]

JzB

sobota, 2. červenec 2011
09:00

to vvojtak: od Opata jsem loni nakoupil nefiltr ve starých pivních flaškách (nízké široké), a to přímo v prodejně v pivcu. Luxusní zážitek.


napsal(a): JzB [Odpovědět]

wolfgang

sobota, 2. červenec 2011
11:56

to tomas: na spilce se dávají kvasnice do mladiny ("zakváší se"), aby se na konci dostalo kýženého efektu - piva. Na spilce se "dávaji" "živé" kvasnice (jsou jasně daná pravidla, jaké takové kvasnice MUSÍ být). Po skončení kvašení se pivo "sesuduje" - převede do sklepa, nejlépe samospádem, ale i za pomoci čerpadla.
Na dně kádě zůstanou kvasnice, které se "sbírají" a jsou jasně daná pravidla, co se takovými kvasnicemi MUSÍ udělat, aby se mohli opět použít.
Ve sklepě se pivo, krom jiného, vyčeří. Sedimentované kvasnice z ležáckých tanků jsou odpad, neužívá se jich k dalšímu použití. Pivo se pak filtruje, stabilizuje, tak jak je nutné. I na tomto kroku jsou jasně stanovena pravilda, jak MUSÍ vypadat čistota všech potrubí, hadic, tank a armatur.
Co se týká pšeničného piva z Náchoda. Jednou jsem si vlaborce udělal nativní preparátek (tak jak se barví kvasnice na vitalitu......) a všechno bylo zdechlé. Takže ošetřeno pasterací nebo nevím čím, s živým pivem to v ten okamžik nemělo nic společného. Takže klasický živý pšeničný pivo je možné dostat jen v nějakém minipivovaru, který takové produkuje.


napsal(a): wolfgang [Odpovědět]

wolfgang

sobota, 2. červenec 2011
12:45

to tomas: ještě se zmiňujete o kroužkování. Kroužkovat je možné. Používá se to, aby se vypíchla "spečifičnost" (jako třeba Budvar). V praxi se to provádí tak, že se v konvích (v těch , do kterých se dává bagáž, když se jede voda) přiveze z CKT mladina s Pz asi na 30%. Ta vše se převede na filtraci do přetlačných tanků, kam se čerpá zfiltrované pivo. Přetlačný tank se následně stočí a pivo stojí, myslím 14 dní ve skladu, než expedováno (aby si "to" sedlo...).
Jiná varianta, kdy se pivo kroužkuje mladinou ve s Pz 30...40% je klasická, kdy např.: uznám - li, že mi "utekl" ležák (nesytí se CO2)přečerpám (nebo ve výš zmíněné konvi přivezu) ze spilky podíl kroužků v % z celku, dám je do jiného tanku a do tohoto přečerpám zmíněný, na kterém jsem uznal problém. Omlouvám za délku.
Pokud Vás technologie piva zajímá, doporučuji k četbě "PIVOVARSTVÍ" autoru Hlaváčka a Lhotského, vydané v SNTL v roce 1967 a pak v roce 1972. V této knize je zmíněno leccos, později vyšlé příručky (Kosař a kol, Technologie sladu a piva a Basařová a kol Pivovarnictví)této knize nesahají ani "po paty".


napsal(a): wolfgang [Odpovědět]

Chody

sobota, 2. červenec 2011
13:38

Chody

to tomas:
Tohle je pivo nefiltrované...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI