Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Není zlato jako zlato

Co se píše o pivovarech a pivu


Není zlato jako zlato

[čtvrtek, 9. červen 2011]

Malebná zákoutí řeky Otavy a Volyňky lákala v dávné době nejen šlechtice, zamilované páry, ale také vyznavače zlatavého moku. Brzy se totiž ukázalo, že vodní zdroje v této lokalitě jsou tak výtečné, že se přímo nabízejí pro produkci piva. Voda má blahodárné účinky na duši, ale také je významnou součástí výroby tradičního nápoje. Proto naši předci neváhali a s velkou vervou se pustili do vaření pravého piva.

První zmínku nacházíme již před rokem 1308. Léta běžela a država práva „pivováreckého“ přecházela z generace na generaci. Po mnoha spletitých letech byl v roce 1649 založen první městský pivovar. Tradice nezanikla a strakonické pivo se zde vaří dodnes. Výroba kvalitního nepasterizovaného piva je „alchymií“, které v měšťanském pivovaru rozumí už několik století.

Strakonický pivovar se totiž jako jeden z mála českých pivovarů specializuje na výrobu nepasterizovaného piva za použití klasické technologické výroby. Klasické postupy vaření dodávají tomuto pivu autentickou chuť, kterou si každý zapamatuje na první ochutnání. Ženská ruka v tomto pivovaře hraje prim. Právě ženská intuice, chuť a cit pro detail se mistrně kloubí s ryze mužským světem a pivům dodává nevšední chuť, která získává mnohá ocenění. Nepasterizované pivo láká své konzumenty bohatstvím živin, plnou chutí a osobitým aroma. Kdo navštíví Strakonice a neochutná zdejší pivo, jakoby zde ani nebyl. Kdo však ochutná tento zlatavý mok, mnohdy zůstává očarován jeho kouzlem navždy.

Banjo Band Ivana Mládka na pivovarské pouti

Měšťanský pivovar Strakonice každoročně láká příznivce klasického piva Dudák na svou pivovarskou pouť, která zahajuje „Léto s Dudákem“. Letos proběhne tato mimořádná událost 25.6.2011, výstřely zahajujících děl zazní přesně v jednu hodinu po poledni. Odpoledne a večer plný hudby, zábavy a programu pro děti se odehraje hned na několika scénách.

Dolní scéna před pivovarem bude pod vládou Ivana Mládka a jeho skupiny Banjo Band. Areál pivovaru, tzv. horní scéna, bude patřit hudbě: vystoupí zde řada hudebních skupin (Dva a půl Cvrčka, Anča Band, Jaksi Taksi, Dech Dechtu a další). Podskalí ovládne dechovka – oblíbená Nektarka a dětský smích. V průběhu poutě mohou diváci vidět netradiční plavidla, která se přihlásila do oblíbené Neckyády. Pouť bude zakončena ohňostrojem. Bylo by velkou chybou nechat si ujít takto pestré odpoledne a večer.

Zdroj: Český kutil.cz

http://www.ceskykutil.cz/neni-zlato-jako-zlato


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI