Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dudák Strakonice


Pivní.info

Jednotný název Léto s Dudákem zahrnuje tři akce. Pivovarskou pouť, připomenutí vzniku pivovaru 360 let jsme tady pro Vás a Loučení s prázdninami.

Léto s Dudákem. Pod tímto názvem připravil Měšťanský pivovar Strakonice, a. s., komplex oslav 360. výročí založení pivovaru ve Strakonicích (1649). V týmu lidí, kteří se na přípravách podílejí, je také Ctibor Hanzlovský.

Foto

Jaké akce Léto s Dudákem obsahuje? Předpokládám, že jednou z nich bude tradiční a osvědčená Pivovarská pouť.

Přesně tak. Bude to Pivovarská pouť v sobotu 27. června. Další sobota 1. srpna bude věnována konání hlavních pivovarských oslav pod titulem 360 let jsme tady pro Vás a tečkou za letní sezonou a kulturními akcemi bude opět sobota, tentokrát 5. září. Pořad komponovaný pro celou rodinu se jmenuje Loučení s prázdninami 2009.

Na první pohled je toho až nad hlavu . . .

Původní zadání projektu počítalo dokonce se čtyřmi letními akcemi. Redukováním na tři chceme docílit vysoké kvality a úrovně všech akcí. Všechny se konají na parkovišti pod pivovarem a podél Otavy na Podskalí. Prostor je rozdělen do čtyř zón: První parkoviště pod pivovarem, druhá zabírá území k Zavadilce, třetí část Pod skalou a čtvrtá Zadní Podskalí.

Rozeberme jednotlivé akce. První bude Pivovarská pouť. Co by o ní lidé měli vědět?

Koná se v sobotu 27. června od 13 do 22 hodin. Zahájíme ji tradičním výstřelem z historického děla – toho se za asistence skupiny historického šermu Markýz ze Strakonic ujme sládková Dagmar Vlková. Absolutní novinkou a doslova perlou pouti bude večerní program Ozvěny návratu legend. V něm vystoupí strakonické legendární kapely Meteor a Bonton. Odpoledním programem bude do 18. hodiny provázet Michal Jančařík. Nebude v něm chybět neckiáda, která startuje ve 12 hodin v Katovicích, soutěže pro děti i dospělé a od 16 do 17 hodin vystoupí populární český zpěvák Martin Maxa.

Druhou v pořadí jsou oslavy 360. výročí založení pivovaru.

Oslavy tohoto významného výročí začaly už loni 11. srpna vyhlášením soutěže Basy plné dárků. Trojice vítězů bude vylosována v sobotu 1. srpna a hlavní ceny jsou chlazení, slunečník a zahradní set.

Samotná akce trvá od 14 do 22 hodin a v programu se návštěvníci mohou těšit na skupinu U2 – revival, Michala Šindeláře (syna zesnulého baskytaristy skupiny Katapult Jiřího „Dědka“ Šindeláře – poz. redakce) nebo historicky první křest prvního CD strakonické skupiny Meteor.

A jdeme do finále – Loučení s prázdninami 2009 v sobotu 5. září.

Bude to pomyslná tečka za Létem s Dudákem. Na naše malé i velké návštěvníky čeká jen a jen dobrá nálada. Děti se budou bavit a soutěžit ve stylu M.A.S.H., zazpívat si karaoke a nahrát si vlastní CD nebo budou moci s rodiči posedět u táboráku, opékat si buřty a prostě se vesele rozloučit s prázdninami.

Sobota 27. června: Pivovarská pouť (13 až 22 hodin)

Sobota 1. srpna: 360 let jsme tady pro Vás (14 až 22 hodin)

Sobota 5. září: Loučení s prázdninami 2009 (14 až 22 hodin)

Zdroj: Klatovský deník.cz | Autor a foto: Petr Škotko


Pivovar získá další majetek

[středa, 17. prosinec 2008]

Budovy města v hodnotě cca 60 milionů korun, ve kterých sídlí Měšťanský pivovar, a. s., budou patřit této akciové společnosti. Převod schválili zastupitelé.

Zastupitelka Marcela Křiváčková (ODS) chtěla tento bod stáhnout z prosincového jednání a poté byla i zásadně proti uskutečnění převodu. „Jde o velké peníze. Navíc splácení úvěru zůstává na městském rozpočtu. Domnívám se, že jeho účelem není hradit dluhy,“ konstatovala.

Podle člena dozorčí rady pivovaru Tomáše Hajduška (ODS) se drží pivovar dobře. K 30. říjnu měl zisk více než pět milionů korun, což je rozhodně více než v minulých letech. „I pokles výstavu se podařilo zastavit,“ dodal Hajdušek. Zatímco v minulosti šel stále dolů, v posledních třech letech, kdy jej vlastní město, se drží na úrovni kolem 75 tisíc hektolitrů. Letošek by podle něj měl být podobný.

Starosta Pavel Vondrys (ODS) přiznal, že s převodem skončí smlouva o nájmu nemovitostí. Jeho pomocí město hradilo splátky sedmdesátimilionového úvěru, který si v roce na koupi pivovaru vzalo. „Přesto to vidím jako prospěšný krok. Bude tak zbývat i více peněz na investice v pivovaru,“ poznamenal.

Hlas hlavní oponentky převodu zastupitelky Hany Roudnické (4vize) na jednání tentokrát chyběl. Projednávání pivovaru totiž starosta Pavel Vondrys bez protestů ostatních přesunul z jedenáctého hned na druhý bod jednání. Roudnická se z pracovních důvodů dostavila se zpožděním. „Podle mě došlo ke schválení převodu příliš narychlo,“ zhodnotila zpětně.

Už na listopadové pracovní schůzce zazněl požadavek, aby zastupitelé měli kontrolu nad převody majetku. Do stanov akciové společnosti se tak nově dostane, že zastupitelstvo musí odsouhlasit každý převod majetku i zástavní právo.

Pivovar má na účtě 23 milionů

Měšťanský pivovar, a.s., se má stát už od 1. ledna 2009 vlastníkem nemovitostí, ve kterých sídlí.

Hned po schválení převodu zastupitelstvem rada města ve funkci valné hromady akciové společnosti odsouhlasila navýšení základního jmění na dvojnásobek – z 60 na 120 milionů korun. Podle starosty Pavla Vondryse (ODS) mají tyto urychlené kroky jediný důvod. „Chceme, aby pivovar mohl nemovitosti zahrnout od začátku roku do účetnictví i kvůli uplatňování odpisů,“ vysvětlil.

Podle bleskového průzkumu Strakonického deníku tyto administrativní kroky veřejnost moc nezajímají. Převládá spíše obava z vysokého úvěru. „Zaráží mě, že město dál bude platit dluhy za pivovar,“ podotkl Karel Hvozdík (65).

Podle ředitele pivovaru Jaroslava Tůmy do městské kasy po převodu většiny nemovitostí, v nichž pivovar sídlí, půjde formou nájemného za kancelářskou budovu a garáže kolem tří set tisíc korun ročně. A to jen po omezenou dobu, než se podaří areál lépe dispozičně upravit. Splátky úvěru činí 6,5 milionu korun ročně. Radnice ale počítá s výnosy v příštích letech.

Obava ze zadlužení pivovaru podle Tůmy zatím není reálná. „K 30. listopadu měl na účtě 23 milionů korun. To na investice na příští rok stačí,“ poznamenal.

Zdroj: Strakonický deník.cz | Autor: Jana Štroblová


Strakoničtí radní chtějí převést nemovitosti, které patří městu, do vlastnictví Měšťanského pivovaru. Ten by tak mohl uplatňovat odpisy i odpočet daně z přidané hodnoty. Má to ale jeden háček: radnice bude muset ze svého platit za podnik, který vlastní, sedmdesátimilionový úvěr.

Město koupilo pivovar na břehu Otavy v roce 2005 od státu. Zaplatilo za něj sedmdesát milionů korun, což je zmiňovaný úvěr. Ten dosud radnice splácela z nájemného, které účtovala pivovaru za nemovitosti. Toto chce nyní změnit. „Pokud vložíme nemovitosti v areálu pivovaru do majetku pivovaru, bude moci uplatňovat odpisy i odpočet daně. Úvěr zůstane městu a to jej bude muset platit. Chceme ale vytvořit takové podmínky, aby vznikly nové zdroje, které toto v budoucnu vynahradí,“ říká starosta města Pavel Vondrys. Z čeho konkrétně radnice zaplatí úvěr, zatím neví. Roční splátky jsou zhruba 6,5 milionu korun, což je i výše nájemného. Hodnota budov, které radnice chce vložit do pivovaru, je pak 60 milionů.

Městu budou na účet přicházet pouze dividendy, ale ty oproti placenému nájemnému nejsou tolik výhodné. Pivovar je vyplácí z čistého zisku, tedy zisku po zdanění. Vlastní dividendy se musí pak znovu danit. Radní hledají způsob, jak ročně miliony korun z pivovaru legálně dostat. Do úvahy připadá například sponzoring městem organizovaných akcí, kdy by pivovar byl hlavním partnerem. „Přesně o této formě jsme se bavili, pivovar by mohl být sponzorem například dudáckého festivalu,“ říká ředitel Měšťanského pivovaru ve Strakonicích Jaroslav Tůma.

Ředitel pivovaru Tůma tvrdí, že když zastupitelé neodsouhlasí převod budov do majetku podniku, bude pivovar na každé investiční akci prodělávat.

Nyní máme naplánovány opravy za devatenáct milionů korun. Z toho tři miliony jsou DPH. Takže když budou budovy v našem majetku, dokážeme je opravit za šestnáct milionů, když budou radnice, bude to stát devatenáct milionů, protože ta si nemůže daň odečíst,“ vysvětluje Tůma. Pivovar má v plánu i další modernizace a rekonstrukce za desítky milionů. Například novou plnicí linku lahví a opravu budovy, v níž stojí.

Návrh na převod budov zastupitelé příští týden s největší pravděpodobností odsouhlasí. Objeví se ale i hlasy proti - například opoziční zastupitelky Hany Roudnické z politické strany 4 vize. Ta už před měsícem na zastupitelstvu navrhovala, aby se radnice pivovaru zbavila.

Než abychom investovali desítky milionů do oprav, tak pivovar prodejme. Mohl by vydat volně obchodovatelné akcie, které by si mohl kdokoliv koupit,“ navrhovala. Teď slibuje, že přijde opět s protinávrhem, protože se obává, aby společnost vydělala dostatek peněz jak na modernizace a investice, tak i na sponzoring městských akcí.

Zdroj: iDnes.cz| Autor: Václav Janouš


Přestože jedna z nejrušnějších vimperských ulic se jmenuje Pivovarská, ten kdo chtěl ochutnat místní pivo, měl smůlu. Poslední várka ze zdejšího pivovaru, který vybudovali Rožmberkové před koncem šestnáctého století, byla totiž stočena před jednačtyřiceti lety, tedy v roce 1967.

To vše se alespoň částečně změnilo uplynulý čtvrtek, kdy vimperský starosta Pavel Dvořák spolu se svým strakonickým kolegou Pavlem Vondrysem pokřtili vimperský ležák Krále Šumavy a poprvé ho představili veřejnosti.

Foto

Přemýšleli jsme na radnici, jak oživit vimperské tradice, a protože ve Vimperku se pivo vařilo 380 let, padla volba právě na tento tradiční vimperský produkt. A mohu říci, že pivo je to opravdu dobré a silné, a tak ať se mu daří,“ uvedl nový vimperský atribut Pavel Dvořák a z více než sto let staré vimperské pivní lahve ho pokřtil vodou Volyňky.

Zdroj: Prachatický deník.cz | Autor a foto: Jaroslav Pulkrábek


Král Šumavy - vimperský ležák. Tak se jmenuje nové světlé pivo, které uvařil Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. Oficiálně bude pokřtěno 6. listopadu večer v Kulturním domě ve Vimperku v rámci oslav 100 let vimperské radnice. "V ten okamžik budou mít také hospodští možnost Krále objednat a prodávat," uvedl ředitel pivovaru Jaroslav Tůma.

Stáčení ve čvrtek 30. října se ve strakonickém pivovaru zúčastnil také starosta Vimperka Pavel Dvořák. "Zájem z naší strany i lidí na Šumavě je obrovský. Jde o obnovení pivovarnické tradice u nás," řekl.

Ve Vimperku fungovaly po II. světové válce dva pivovary. "Oba vlastně od dob Petra Voka. Jeden skončil hned po válce, druhý pracoval od roku 1548 do roku 1967," vysvětlil Dvořák.

Sládková Měšťanského pivovaru Strakonice Dagmar Vlková vyzdvihujke především říz a plnost nového piva. "Je uvařen ze světlého sladu ve směsi se sladem bavorským a karamelovým. Obsahový objem alkoholu je 5,5 procenta," upřesnila.

Vedení strakonického pivovaru předpokládá, že ročně prodá přibližně 2500 hektolitrů tohoto piva. "Je určeno pro znalce a pochutnání. Ne pro běžnou konzumaci," dodal Tůma.

Král Šumavy je lahové pivo, ale v případě zájmu může být plněno i do sudů. Je nepasterované.

Video a foto zde...

Audio zde...

Zdroj: Strakonický deník.cz | Autor: Petr Škotko


V patře pivovarská restaurace a v přízemí reprezentační prodejna. Tak by mohly vypadat nové vstupní prostory do Měšťanského pivovaru.

Foto

Terénní zlom v tomto místě podle architekta města Davida Andrlíka k něčemu takovému přímo vybízí.

Někteří obyvatelé města však na pivovarskou restauraci hledí s nedůvěrou. Jedním z nich je i pětapadesátiletý Karel Skalník. „Nezdá se mi, že by se na takovém místě mohla uživit,“ namítl. Na to odpověděl David Andrlík: „Zatím vůbec není rozhodnuto, zda to bude plnohodnotná restaurace, kde se bude i vařit, či jen občerstvení.

Návrh má vyřešit i způsob dopravy. Zatím se tam na jedné komunikaci kříží automobily přijíždějící ke stánku a zásobování pivovaru. „To chceme do budoucna oddělit. Příjezd k obchodu bude asi odspodu,“ vysvětlil Andrlík. Parkoviště by podle něj mělo zůstat na svém místě.

Konkrétní podobu vstupních prostor pivovaru navrhne architekt Roman Schmitt, kterého vybrala radnice. „Zatímco dosud se jednalo o studie, nyní půjde už o konkrétní projekt,“ dodal Andrlík.

Ještě jedna změna přední část pivovaru čeká. „Chceme oddělit tamní objekt s nájemními byty tak, aby byl samostatně přístupný,“ dodal.

Zdroj: Strakonický deník.cz | Autor: Jana Štroblová | Foto: Filip Kadlec


Prodat pivovar a zbavit se ho nadobro. Tak pochopili návrh zastupitelky Hany Roudnické kolegové a ruku pro něj nezvedli. Chtějí jen sjednotit jeho majetek.

Foto

Opoziční zastupitelka se ještě před tím snažila ukázat slabá místa navrhovaného převodu nemovitostí v areálu Měšťanského pivovaru z města na tuto akciovou společnost. „Měli bychom si to dobře rozmyslet,“ řekla. Pozici pivovaru na trhu by podle ní ukázalo vydání a prodej akcií. K hlasování o tomto návrhu už nedošlo. Zastupitelé se proto znovu začali jednat o převodu.

Jeho důvody popsal starosta Pavel Vondrys. „Při opravách budov si město nemůže odečíst daň z přidané hodnoty – není jejím plátcem. A nemůže uplatnit odpisy,“ uvedl.

Přitom do pivovaru bude třeba hodně investovat. Podle ředitele Měšťanského pivovaru Jaroslava Tůmy padne do technologií a objektů víc než 70 milionů korun. „Budeme to hradit z vlastních zdrojů a využijeme například dodavatelského úvěru,“ dodal.

Hana Roudnická upozornila i na úvěr takřka sedmdesát milionů korun, který si město v roce 2005 na koupi pivovaru vzalo. „Máme splaceno velmi málo. Je to třináct milionů včetně úroků,“ připomněla.

I přesto přípravu na možný převod zastupitelé schválili. „Může jít o vklad, koupi či kombinaci obojího,“ nastínil Jaroslav Tůma. Podle starosty bude nutné zohlednit i zmíněný úvěr.

Místní obyvatelé jsou k celé věci vesměs lhostejní. Jedním z nich je i Milan Kříž. „Ani vlastně nevím, o co jde,“ konstatoval.

Měšťanský pivovar

Od 1. ledna 2005 je majitelem a pronajímatelem pivovaru město a jeho nájemcem Měšťanský pivovar Strakonice, a.s.

Jak lidé z odstupem hodnotí odkoupení pivovaru městem?

František Karel Ladislav, Volyně:

Do hospodaření nevidím, ale přijde mi, že se od té doby zlepšila kvalita piva.

Miloš Březina, Strakonice:

Myslím, že to bylo dobře, strakonický pivovar by měl patřit městu.

Hana Štěpánová, Strakonice:

Nebylo to úplně nejlepší rozhodnutí, chuť piva je od té doby horší.

Josef Poroba, Strakonice:

Nevím, jestli to byl či nebyl dobrý krok, nicméně na chuti piva se to neprojevilo.

Jan Vondra, Strakonice:

Odkoupení mi nevadí, pivovar má vlastnit město. Strakonické pivo mi chutná.

Hana Čakrtová, Strakonice:

Pivo nepiji, ale myslím, že to byl dobrý krok, městské pivo má patřit městu.


Zdroj: Strakonický deník | Autor: Jana Štroblová | Foto: Slávka Petráková


Zastupitelka: Prodejme pivovar

[čtvrtek, 25. září 2008]

Prodejme městský pivovar. S takovou výzvou přišla včera strakonická zastupitelka za 4 vize Hana Roudnická na zasedání zastupitelů. Její návrh ale nikdo nepodpořil.

Diskuse o pivovaru se vyhrotila poté, co zastupitelé měli rozhodnout, zda nemovitosti uvnitř závodu patřící městu převedou právě na Měšťanský pivovar Strakonice. „Než abychom investovali desítky milionů korun do oprav, tak pivovar prodejme. Mohl by vydat volně obchodovatelné akcie, které by si mohl kdokoliv koupit. A například starosta nebo zastupitelstvo by mohlo mít předkupní právo,“ přednesla svůj návrh Roudnická. Zastupitelé měli diskutovat o tom, zda má vůbec smysl hledat způsob, jak pivovaru převést budovy za desítky milionů korun. Úvahy o prodeji pivovaru, který zprivatizovala radnice v roce 2005, vůbec neměly padnout. „Jde o to, jestli budovy převést bezplatně, nebo prodat či jak tento vztah vyřešit,“ řekl starosta města Pavel Vondrys.

Ředitel pivovaru Jaroslav Tůma jen nevěřícně na návrh zastupitelky zíral a kroutil hlavou. Naopak, pokud město převede budovy, uleví se podniku finančně především při investicích. „Město není plátcem DPH, takže se například stavební práce nebo údržba objektů prodražují,“ vysvětlil Tůma. Podle Vondryse by touto „fintou“ radnice ušetřila až miliony korun.

Strakonice ho zvýhodňují. Ačkoliv se názor zastupitelky Hany Roudnické příčil jejím kolegům, někteří obyvatelé města, kteří od začátku říkají, že radnice nemá podnikat, tleskají. „Nevytváří to konkurenční prostředí. Když je pivovar radnice, tak ta jej zvýhodňuje. Například prezentací při různých městských akcích,“ namítl Jindřich Matějka ze Strakonic.

O tom, zda je vhodné, aby radnice podnikala skrze zprivatizovaný podnik, se přou i ekonomové. Její společnost má totiž v tržním prostředí výhody. „Radnice může díky svému politickému vlivu propagovat tento svůj podnik, i když je vlastně ekonomicky i právně samostatný,“ sdělil ekonom z českobudějovické poradenské firmy CEVE Martin Janoušek.

Zdroj: MF Dnes.cz


Na začátku Podskalí poteče pivo

[úterý, 2. září 2008]

Proměnu odpočinkové lokality řeší stejný člověk, který navrhoval podobu centra města. Architekt Josef Kiszka z Havířova.

Foto

Posezení u piva pod vzrostlými stromy na začátku Podskalí. I tak může vypadat nová pivovarská restaurace. Pokud se tedy radnice rozhodne, že tímto způsobem oživí začátek odpočinkové zóny ve Strakonicích.

To se líbí Zdeňku Kotounovi ze Strakonic. „Nejlepší by tam bylo nějaké občestvení spojené s podnikovou prodejnou pivovaru,“ poznamenal.

Studii proměny celého prostranství před měšťanským pivovarem bude pro město dělat podle informací mluvčí úřadu Marie Tůmové architekt Josef Kiszka z Havířova. „Ten vytvořil i návrhy nového vzhledu centra Strakonic,“ připomněla jeho osobu.

Podle zadání bude předmětem studie vjezd do pivovaru i navazující stavby jako vstupní brána, vrátnice či podniková prodejna, restaurace nebo občerstvení, ale také parkoviště. Podle informací radnice zadání vznikalo ve spolupráci s vedením Měšťanského pivovaru.

Mnoha lidem ale ani tak nezáleží na tom, zda tam bude restaurace nebo ne, jako na tom, aby celá lokalita lépe vypadala. Myslí si to i Jitka Štětková ze Strakonic. „Nějaká úprava zeleně by rozhodně nebyla na škodu. Další hospoda by tam ani být nemusela,“ míní Jitka Štětková. S tím souhlasí i Alena Pelnářová ze Strakonic. „Já bych zase uvítala více laviček,“ řekla.

Do konce roku chce mít radnice v rukou i další studii, a to nevyužitého prostoru nad pivovarem. Podle místostarosty Karla Vlasáka obě zadání nestojí proti sobě, ale mají souvislost. „Jde o to, co nejúčelněji využít celé okolí. Podle mě je ale reálnější restaurace v dolní části. Horní by měla spíše pomoci vylepšit situaci s parkováním na nedalekém sídlišti Mír,“ konstatoval. To patří ve Strakonicích mezi lokality s největšími problémi zaprakování.

Z informací radnice vyplynulo, že na prostranství u pivovaru přímo naváže další stavba. Jde o lávku, která má odtud vést do prostoru mezi hradem a někdejší sýpkou.

Zdroj: Strakonický deník.cz | Autor: Jana Štroblová, Magdaléna Kadaňová


Pivovarská pouť je nejen kulturní akce, ale také megashow

Kroky tisíců lidí mířily v sobotu 28. června na Podskalí. Důvod? Tradiční Pivovarská pouť.

Pavel (43) z obce jen několik kilometrů od Strakonic je jejím pravidelným účastníkem. „Stačí jen Pavel, i tak mě spousta lidí pozná,“ usmíval se, když jsme ho v sobotu zpovídali.

Má rád pivo. Ne tak, že by jich na posezení „vytáh“ 15 nebo 20. Ale pije ho každý den. „Tak nějak jsem si na něj zvykl a mám doma pořád bedýnku. Vydrží mi tak týden, někdy deset dní,“ pokračoval. Není náhodou, že mezi jeho oblíbené filmy patří Postřižiny. „To je tak krásná oslava piva, až srdíčko zaplesá. A bez opíjení,“ dodal. Pije 10 ze Strakonic, někdy si dá Gambrinus. „Když mám ale chuť, tak jednou za čas koupíme bednu Prazdroje,“ hovořil dál.

Ale zpět k Pivovarské pouti. Pamatuje ji jako Nektar pouť a ještě úplně v počátcích, kdy to byly spíše rybářské závody. „V začátku to byly opravdu pivní slavnosti, teď je to mega show se soutěžemi, hodně kapel, vystoupeními a stánky. Ale chápu, že je to v současné době nutné. Kdo chce, tak si dá jen to pivo, k tomu klobásu a má vystaráno. Nikde courat nemusí,“ myslí si pivař Pavel.

Foto

Ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice, a.s., Jaroslav Tůma k tomu říká: „Je to hlavně reklama a určitou část vyplňuje i kulturní stránka celé akce. Ale vždy to je prodělek, protože reklamní podnik takového rozměru nikdy nemůže vydělat,“ vysvětlil Tůma.

Přesné začátky nikdo nepamatuje. „Tak před deseti lety. Nejprve jako dny otevřených dveří, potom rybářské závody a pak jako pouť. Ale hlavně, že se to ujalo,“ vzpomíná bývalý vrchní sládek Jindřich Vondřička.

V sobotu se podle odhadů mohlo na Podskalí vystřídat přes 5000 lidí, kteří vypili přibližně 100 hektolitrů piva.

Video a fotogalerie zde...

Zdroj: Strakonický deník | Autor: Petr Škotko


Pivovarská pouť je v sobotu 28. června od 13 hodin

„Bude zase pivovarská pouť na Podskalí? Loni se povedla, šel bych znovu.“ Tak a velmi podobně se už řadu týdnů ptají lidé, kteří si chtějí užít příjemný víkend.

Odpověď je velmi jednoduchá – bude, a to v sobotu 28. června od 13 hodin, kdy slavnostním výstřelem zahájí pivovarskou pouť bývalý sládek Jindřich Vondřička.

Ale co účastníky Pivovarské pouti na Podskalí čeká? V první řadě ochutnávka skvělého strakonického piva. „Všech produktů našeho pivovaru včetně Velkopřevora nebo piva Klostermann,“ řekl obchodní ředitel Jiří Štěpánek.

Pro návštěvníky je připravena celá řada soutěží – Putování za dráčkem Podskaláčkem, dovednostní discipliny, ukázky historického šermu a přijdou také strakonické mažoretky – Otavanky. Celým odpolednem pak provede moderátor Michal Jančařík. „Do Strakonic jezdím moc rád. Je to tady taková pohoda a vždy se snažím s sebou přivézt krásné počasí,“ řekl moderátor.

K tanci i poslechu zahrají skupina Cross Jiřího Nového, kapela Scéna Josefa Jůzka a nebude chybět ani tradiční Nektarka.

Vrcholem celé akce bude opět neckyáda. Ta startuje ve 12 hodin na jezu v Katovicích a na Ostrov na strakonickém Podskalí by měla kuriózní plavidla doplout kolem 15. hodiny. Přibližně v 17 hodin je naplánováno před pivovarem slavnostní defilé všech plavidel, která doplula z Katovic do Strakonic, a vyhlášení výsledků. „Společně s Měšťanským pivovarem se na přípravě neckyády podílí také Česká tábornická unie,“ řekl za pivovar František Modrý.

Konec Pivovarské pouti je naplánován na 23. hodinu.

Zdroj: Strakonický deník.cz | Autor: Petr Škotko


Během jedné směny vypije půllitr i litr piva. Za týden je to okolo deseti piv, za rok něco kolem dvou sudů. Oznamte to zarytému pivaři a pukne závistí. Sedmatřicetiletá Dagmar Vlková z Měšťanského pivovaru Strakonice však nepije, ale degustuje. Přikazují jí to pracovní povinnosti. Je totiž jednou ze tří sládkových v tuzemských pivovarech.

Striktně si přitom zakládá na tom, aby z ní nikdo nedělal alkoholika. „Je to povinnost sládka, aby věděl, co v jakém tanku má. Ochutnáte, zhodnotíte hořkost, že je vše v pořádku,“ zdůrazňuje.

K vůni chmelu přičichla už jako malá, chodívala totiž za maminkou do lounského pivovaru. Když nastal čas vybrat si školu, volba byla jednoduchá. Cesta vedla do Prahy, kde na průmyslovce vzdělávají budoucí pivovarníky, a pak zpátky do Loun do pivovaru. Tam začala jako technolog. Po svatbě se přestěhovala na jih Čech.

„Chvíli jsem dělala administrativu, ale táhlo mne to zpátky. Mám strašně ráda vůni vařené mladiny a dobrosrdečné lidi, kteří v pivovaře pracují,“ svěřila se matka dvou dětí.

Zhruba před pěti lety proto nastoupila do laboratoře ve strakonickém pivovaře. Sládek Jindřich Vondřička, který podniku zasvětil 41 let, si ji po čase přibral k ruce. Když loni odešel, vaření piva už bylo jen na ní. „Dal mi dobrou školu,“ vzpomíná Vlková na nestora strakonického pivovaru.

V práci bývá od pěti ráno. Obejde varnu, spilku, ochutná pivo, které jde ze spilky do sklepa. Nabrat musí z každého tanku. Na závěr degustují s podsládkem finální produkt.

V oblibě má sládková všechny provozy, do laboratoře ji to ale táhne nejvíc. „To proto, abychom dodrželi, co uvádíme na etiketě, tedy stupňovitost a objem alkoholu,“ vysvětluje.

Špatné pivo prý podle ní není. „Každé se dá pít. Záleží na konzumentovi, co od něj čeká,“ tvrdí sympatická žena.

Pivo vyrobené ve Strakonicích pozná neomylně. Jen tam a v humpoleckém Bernardu vaří totiž klasické nepasterizované.

„Už jsem ale slyšela, že jeden sládek si při degustační soutěži své pivo pohanil,“ svěřila se. Je to docela rarita: žena určuje kvalitu moku, jemuž holdují převážně muži.

Ve Strakonicích jej každý rok uvaří okolo 70 tisíc hektolitrů. Profesionální deformací prý ale netrpí. Jen sen má jasný.

„Vlastní minipivovar. To ale, jen pokud by měl člověk dostatek peněz, k tomu řekněme čtyři hospody na lukrativních místech se zajištěnou výtočí. Vařila bych kvasnicové dvanáctistupňové pivo i vyšší,“ sní sládková, která stála u zrodu už dvou nových piv.

Začátkem roku to byl polotmavý Klostermann, před několika týdny k němu přibyl světlý výčepní Švanda.

Zdroj: MF Dnes.cz


Měšťanský pivovar Strakonice, a.s., jehož vlastníkem je Město Strakonice, uvede 12. května na trh již druhou letošní novinku. Nepasterované světlé výčepní pivo Švanda je vařené pouze z tuzemského chmele a bude k dostání pouze v půllitrových lahvích s ochrannou atmosférou, uvedl ředitel pivovaru Jaroslav Tůma.

Podle něj nové pivo navazuje na místní tradici výroby nepasterovaných piv. "Vyniká jemnou zakulacenou hořkostí, vyznačuje se plností a řízem. Je vyrobeno z kvalitních českých světlých sladů, spodním kvašením, za použití kulturních kvasinek," upřesnil Tůma s tím, že pivo obsahuje 3,9 % alkoholu.

Letošní první novinkou byl polotmavý ležák Klostermann, vyrobený u příležitosti oslav 160. výročí narození spisovatele Karla Klostermanna. Podle Tůmy si za i za krátkou dobu od uvedení dokázal najít skalní příznivce.

Foto

Zdroj: Regionální noviny.cz | Foto: Petr Škotko


Venkovní restaurace s dětským hřištěm, velké parkoviště nebo i vícepodlažní parkovací dům by mohly do budoucna vyrůst na pozemcích u pivovaru ve Strakonicích. Novinářům to dnes řekl starosta Pavel Vondrys. Jde o desítky let nevyužívané plochy se zelení, v jedné části stojí stará skladová hala pivovaru. Pro tyto prostory chce radnice najít smysluplné využití. Kdy se s případnými úpravami začne, není zatím jasné.

"Musíme mít především jasnou představu, co tam chceme, aby to mohlo být zahrnuto do projektu. Může se to řešit i v postupných krocích. Třeba lokalitu na začátek otevřeme a udělá se zde nějaký parčík," podotkl starosta.

Důvodová zpráva, kterou příští týden projednají radní přímo na místě, počítá například i s podnikovou prodejnou pivovaru. Není vyloučeno, že město do rozhodování o osudu území zapojí i občany pomocí ankety. Obyvatelům blízkého sídliště Mír by se zřejmě nejvíc zamlouvalo velké parkoviště nebo větší parkovací dům.

Největší panelové sídliště u výpadovky na Klatovy totiž řadu let trápí nedostatek parkovacích míst. V sedmihektarové lokalitě žije přes 2000 lidí. Podle dopravních policistů i hasičů je sídliště i nejhůře průjezdné třeba pro hasičskou techniku.

Radnice nyní chystá druhou etapu regenerace sídliště. Díky ní vznikne za pivovarem nové propojení dvou ulic a okolo 80 parkovacích míst. Celá akce má stát kolem 12 milionů korun. V březnu město požádalo o dotaci z programu na regeneraci panelových sídlišť. Pravděpodobně už v červnu se radnice dozví, zda se žádostí uspěla.

Zdroj: Deník veřejné zprávy


S pivní novinkou se veřejnost poprvé seznámí na ochutnávce v Hotelu Švandy Dudáka ve Strakonicích v pátek 15. února 2008 od 18°° hodin. Polotmavý ležák byl vyroben u příležitosti oslav 160. výročí narození spisovatele Karla Klostermanna.

Nový výrobek Měšťanského pivovaru Strakonice je mírně nasládlý, karamelové chuti, vyznačuje se plností a řízem. Polotmavý ležák byl vyroben z tmavých, karamelových a barevných sladů, ve směsi se světlým sladem, spodním kvašením, za použití kulturních kvasinek. Upravený chmel na výrobu pochází z tuzemských sklizní a je prvotřídní kvality. Stáčení proběhlo do 0,33 l lahví pod ochrannou atmosférou oxidu uhličitého. Předností je, že se jedná o pivo nepasterované. Obsah alkoholu dosahuje hodnoty 5,1% objemových", uvedl Jaroslav Tůma, ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice, a. s.

Karel Klostermann (1848 * 1923) objevil ve svých románech drsnou krásu a nelehký život obyvatel milované Šumavy. Zprvu píše německy a pak česky. Má stejnou lásku k oběma národnostem, je apoštolem smířlivosti, která vyplývá ze vzájemného sebepoznání. Zavrhuje chorobný pesimismus, ač život sebou přináší mnoho strastí, bolestí a odříkání, má život také světlé stránky a jeho normální a zdravý člověk nepodléhá nikdy melancholii a zoufalství.

Klostermann, ač rodem po otci němec, se natolik sžil s českým prostředím a jeho díla byla tak vřele obdivovaná českými čtenáři, že se stal váženým českým spisovatelem. On sám se cítil asi především Evropanem a křesťanem", řekl František Sáček.

Zdroj: Web pivovaru Dudák Strakonice


Personální rošádu a zeštíhlení zažívá nyní Měšťanský pivovar ve Strakonicích. Nově je v jeho čele sedmatřicetiletý Jaroslav Tůma, který dosud vedl finanční úsek pivovaru. Radní dosavadního ředitele odvolali.

V čele strakonického pivovaru stál od roku 2005, kdy jej zprivatizovala radnice, tehdejší tajemník města Karel Seknička. K ruce měl ředitele pro obchod, finance i výrobu. To chtějí nyní radní změnit a jediný odpovědný za fungování podniku na břehu Otavy bude nový ředitel Tůma.

Proč ale výměna na postu šéfa? Radní, kteří jsou ze zákona členy valné hromady, to vysvětlují tím, že chtějí zeštíhlit management a zlepšit ekonomické fungování pivovaru.

„V čele pivovaru bude finančník. Byli jsme se podívat jak fungují obdobné pivovary. Veškeré naše kroky mají směřovat ke snížení nákladů a vylepšení výsledků. Čtyři ředitelské posty proto redukujeme a za chod pivovaru bude odpovědný jediný člověk,“ prohlásil starosta města Pavel Vondrys.

Práci po jednotlivých ředitelích převezmou jiní, kteří už nyní v pivovaru pracují, například za celou výrobu bude zodpovědný sládek.

Sedm desítek zaměstnanců pivovaru nemusí mít podle radních strach o práci. „Neplánujeme masivní propouštění, kdy bychom dali výpověď polovině zaměstnanců. Budeme ale u zaměstnanců hledat ještě větší potenciál,“ nastínil starosta Vondrys.

Zisk 95 milionů

Dosavadní ředitel podniku Karel Seknička odchází v okamžiku, kdy se podařilo pivovaru zastavit propad a po patnácti letech zvýšit výstav o tři tisíce hektolitrů na 76 tisíc.

Za loňský rok pivovar, který jako jediný v kraji stoprocentně kontroluje radnice, měl zisk 95 milionů korun a samostatně si splácí bezmála sedmdesátimilionový úvěr, který si na jeho koupi radnice vzala.

Své odvolání Seknička nechtěl moc komentovat. „Je to citlivá věc. Byl jsem odvolán, zatím ani nevím, jestli v pivovaru zůstanu na jiném postu, či nikoliv. Výsledky pivovaru ke konci září byly čtyři miliony korun zisku, což si myslím, že je slušné,“ konstatoval Seknička. (MF Dnes)


Po patnácti letech se podařilo zastavit propad výstavu strakonického piva. Stalo se tak dva roky po převzetí někdejšího pivovaru Nektar městem Strakonice. Dnešní Měšťanský pivovar, který se orientuje na značku Strakonický dudák, zvedl roční produkci o tři tisíce hektolitrů. S více jak 76 tisíci hektolitry ročně se tak posunul na 27. místo z 42 hodnocených malých pivovarů v České republice.

Co stojí za tímto úspěchem, říká ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice Karel Seknička: "Zaměřili jsem se na kvalitu piva a služeb posílením obchodního zastoupení. Pro dobré čepování našeho piva v jednotlivých restauračních zařízeních jsme také přijali pracovníka na čištění a opravu chlazení, který je k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dni v týdnu našim smluvním partnerům." (Český rozhlas)


Pijí pivo kvůli výzkumu

[úterý, 12. červen 2007]

Pivo jako lék proti stresu! Výzkum, který by jim mohl leckdo závidět, podstupují v těchto dnech studenti a studentky vysokých škol na jihu Čech.

Pod dohledem lékařů pijí denně dvanáctistupňové pivo ze strakonického pivovaru. "Výzkumný úkol je jasný. Posoudit vliv střídmého pití piva na zvýšení obranyschopnosti organismu ve stresových situacích. Tedy ve zkouškovém období," popsal smysl akce vedoucí výzkumu proděkan Jihočeské univerzity Petr Petr.

Skupina 21 respondentů z řad vysokoškoláků a jejich profesorů musí vypít denně určené množství piva. Studentky musí povinně zkonzumovat dvě třetinky piva a muži tři. Účastníci projektu prošli předem podrobnými lékařskými prohlídkami včetně rozboru krve a jaterních testů. V polovině července výzkum končí a lékařské testy se budou opakovat. (Blesk)


Pivovarská pouť se uskuteční zítra ve Strakonicích na Podskalí. Program začne ve 13 hodin. Pro návštěvníky je na uvítanou připraven výstřel z děla skupiny historického šermu Markýz. Během dne se představí místní mažoretky Otavanky, vystoupí soubory Prácheňáček, Prácheňský soubor písní a tanců a Loutkový soubor radost.

Chybět nebudou tradiční závody netradičních plavidel – Neckiáda. Ta začíná úderem poledne v Katovicích, pak plavidla poplují po Otavě a finále bude v 16 hodin na Podskalí. Připraveny jsou také soutěže o ceny. Nejmladší děti se mohou zúčastnit Putování za dráčkem Podskaláčkem, které začne ve 13 hodin a potrvá do 15. hodiny.

K tanci a poslechu zahraje Nektarka s kapelníkem Ladislavem Romem, Malá muzika Nauše Pepíka, kapela Jiřího Nového Cross a kapela Josefa Jůzka. Strakonický pivovar na pouti představí nové čtrnáctistupňové pivo Velkopřevor. (MF Dnes)


Dudák ze Strakonic je bez alkoholu

[čtvrtek, 12. duben 2007]

Měšťanský pivovar Strakonice začal vyrábět nealkoholické pivo v třetinkových lahvích. Od loňského roku totiž narostla poptávka po nealkoholickém pivu. To ze Strakonic má přitom téměř shodnou chuť s výčepním pivem.

Strakonický dudák pod označením Soft se vyrábí od poloviny března a od začátku dubna ho pivovar stáčí do lahví o objemu 0,33 litru. „Tímto krokem chceme vyjít vstříc těm, kteří nevypijí po jídle půl litru nealkoholického piva, protože je to pro ně příliš. Tak si pivo nedají raději vůbec. Nyní si mohou koupit pivo bez alkoholu ve třetinkových lahvích. Novinku prodáváme i v nových vratných přepravkách na čtyřiadvacet kusů,“ poznamenal obchodní ředitel pivovaru Václav Moravec. Pivo změnilo chuť, znalci sice rozdíl jasně poznají, ale běžný konzument si změny téměř nevšimne. „Nikdy to samozřejmě nebude to pravé pivo, protože má jen minimum extraktu a žádný alkohol,“ prohlásil Moravec.

V obchodech se novinka objeví tento týden. Lidé nealkopivo koupí zhruba za pětikorunu a lahve i přepravky budou vratné v obchodech, kde bude pivo v nabídce. (MF Dnes)


«« « Strana 12 z 14 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI