Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dudák Strakonice


Pivní.info

Měšťanský pivovar Strakonice loni vyrobil celkem 76 tisíc hektolitrů piva. Celkové tržby firmy, která ukončila druhý rok svého působení pod křídly města, dosáhly téměř 98,5 miliónu korun, což je o zhruba 3,5 miliónu více než v předchozím roce.

Ačkoli v porovnání s tuzemskými pivovarnickými podniky typu Plzeňského Prazdroje či Budějovického Budvaru nejde o nijak závratná čísla, pro firmu ze soutoku Otavy a Volyňky jde o velmi významný údaj. Pivovar, druhý rok vlastněný městem, totiž letos poprvé po čtrnácti letech trvalého poklesu prodeje piva zaznamenal jeho růst.

„Loňský rok z tohoto důvodu můžeme hodnotit velmi pozitivně a ve vývoji růstu produkce i prodeje chceme pokračovat i letos,“ řekl v úterý Právu ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice Karel Seknička.

Pivovar, jehož historie se začala psát už v roce 1649, byl posledním závodem zbytkového státního podniku Pivovary České Budějovice.

Prvního ledna 2005 se jeho majitelem stalo město, když jej odkoupilo od Fondu národního majetku za 69,2 miliónu korun. Město i nové vedení si daly za cíl stabilizaci hospodaření. Ozdravná kúra se obešla bez propouštění a společnost nyní zaměstnává 70 lidí.

Loni pivovar investoval do modernizace technologického vybavení více než 11 miliónů korun, dalších 5,5 miliónu plánuje proinvestovat letos. „Od dubna zahájíme plnění našeho prémiového ležáku, tmavého a nealko piva do třetinkových lahví,“ poznamenal Seknička.

Strakonickému pivovaru se také daří rozšiřovat odbytiště. Pivo nyní dodává především do desítek restaurací na jihozápadě Čech a také na Brněnsko.

Pivo ze Strakonic už odebírají i dva partneři v Rakousku a zástupci podniku se snaží uzavřít exportní dohodu pro území Velké Británie. Hlavním cílem pivovaru přesto zůstává oživení kdysi tradičních regionálních odbytišť. (Právo)


Čím pojede pivo?

[pátek, 12. leden 2007]

Měšťanský pivovar už má za sebou druhý rok samostatné existence. Nyní se mezi lidmi začíná proslýchat, že v rámci úspor zmizí auta s emblémem této firmy. Jaký je skutečný stav věcí, jsme se zeptali ředitele Karla Sekničky. Prodej piva vloni poprvé stoupl o více než čtyři procenta. Investice, které šly zpět do provozu, přitom byly ve výši jedenáct milionů korun. I přes tyto skutečnosti se vedení firmy stále snaží provoz zefektivnit. Zatím ale hledáme možnosti, zmínil se včera Seknička. To vše se týká také dopravy. Ve hře jsou přitom dosud nejrůznější možnosti. Srovnatelné pivovary totiž mají jak vlastní dopravu, tak sjednanou či kombinaci obou. Na druhé straně hodlá strakonický pivovar letos koupit další výčepní vůz. Z toho vyplývá, že je skutečně celá věc otevřená. (Strakonický deník)


Výroba a prodej Měšťanského pivovaru Strakonice letos překročí hranici 75 tisíc hektolitrů. V porovnání s pivovarnickými giganty to sice není nijak závratné číslo, pro podnik na soutoku Otavy a Volyňky je to ovšem klíčový údaj. Pivovar, druhý rok vlastněný městem, totiž letos poprvé po čtrnácti letech trvalého poklesu prodeje zaznamenal jeho růst.

„Ke konci října dosáhl prodej 64 493 hektolitrů piva, což je v porovnání s předchozím rokem o zhruba 4,5 procenta více. Navýšení o přibližně 200 hektolitrů dosáhneme i za listopad, takže plán ve výši 75 tisíc hektolitrů letos určitě překročíme. Bude to první nárůst prodeje od roku 1992, kdy začal jeho trvalý pokles,“ řekl ve středu Právu ředitel Měšťanského pivovaru Karel Seknička.

Pivovar, jehož historie se začala psát už v roce 1649, byl posledním závodem zbytkového státního podniku Pivovary České Budějovice. Jeho privatizaci dlouho protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří ale restituční nárok na podnik nezískali.

Prvního ledna loňského roku se jeho majitelem stalo město, když jej odkoupilo od Fondu národního majetku za 69,2 miliónu korun. Město i nové vedení si daly za cíl stabilizaci hospodaření. Ozdravná kúra se obešla bez propouštění a společnost nyní zaměstnává 72 pracovníků.

Loňský rok, první pod křídly města, ukončil pivovar hospodaření s čistým ziskem přibližně 3,4 miliónu korun. Novému vedení městské akciové společnosti se současně podařilo významně přibrzdit propad výroby, s nímž se podnik v minulosti dlouhodobě potýkal.

Pivovar loni investoval zhruba pět miliónů do technologického vybavení, letos více než 11,2 miliónu korun. Pořídil například novou myčku lahví za devět miliónů korun, nové dopravníky lahví za 1,1 miliónu korun a za zhruba milión korun rozšířil svůj vozový park o dva přívěsné výčepní vozíky.

Měšťanskému pivovaru se také daří rozšiřovat svá odbytiště. Pivo dodává především do desítek restaurací na jihozápadě Čech a také na Brněnsku. Nyní zástupci strakonického pivovaru jednají o exportu do Británie a začínají se prosazovat také v Rakousku. Hlavním cílem firmy ale zůstává oživení regionálních odbytišť. „Pro příští rok počítáme s dalším navýšením prodeje na úroveň 76,5 tisíce hektolitrů a plánujeme investice za přibližně pět miliónů korun,“ doplnil Seknička. (Právo)


Rozpočet Strakonic už nezatěžuje sedmdesátimilionový úvěr na koupi pivovaru. Na splátky dluhu si totiž dokáže vydělat sám pivovar. Strakonická radnice si vzala loni úvěr na nákup tehdejšího pivovaru Nektar, který patřil ministerstvu zemědělství. Sedmdesát milionů korun měla splácet deset let. „Pivovar je soběstačný a dokáže si na splátky sám vydělat, takže to nezatěžuje městský rozpočet, “ řekl starosta Strakonic Pavel Vondrys. Vedení Měšťanského pivovar Strakonice přitom věří, že ani v budoucnu nebude mít podle svých propočtů se splácením půjčky problémy. „Loni jsme vyrobili 73 tisíc hektolitrů piva, letos počítáme o dva tisíce více. Dostáváme se na nové trhy, do nových restaurací i do zahraničí, takže jsme samostatní,“ uvedl obchodní ředitel pivovaru Václav Moravec. Ekonomové míní, že strakonický pivovar je dobrým příkladem, jak by městské společnosti měly podnikat. „Je to výhoda, když má město nějakou svou společnost, kterou nemusí dotovat. To, že si pivovar sám vydělá na sedmdesátimilionový úvěr, je úctyhodné, obzvláště v této branži. Je to ukázka toho, že podnikat může i městská společnost s velmi dobrým výsledkem, “ řekl na adresu pivovaru českobudějovický ekonom Martin Janoušek. (Budnews)


Návštěvníci rakouské metropole budou moci ochutnat pivo z českých Strakonic

Rakousko sice nepatří k pivním velmocím, ale v kosmopolitní Vídni je možné volit mezi desítkami zahraničních značek. Je možné tady ochutnat i pivo z Měšťanského pivovaru Strakonice. Dvanáctistupňový ležák Dudák nabízí od předminulého týdne jedna z restaurací u zámku Schönbrunn.

Pivovar, který patří od minulého roku městu Strakonice, začal do Vídně dodávat lahvové i sudové pivo. Podle ředitele pivovaru Karla Sekničky jde o zkušební vývoz. Strakonické pivo se bude do rakouské metropole vozit jednou za dva týdny.

"Zájem v Rakousku je především o dvanáctistupňového Dudáka a nealko pivo. Majitelka restaurace má vztah ke Strakonicím a prodává výhradně české pivo. Máme domluveno, že pozve své známé na ochutnávku. Pokud se to rozeběhne, počítáme s další distribucí," řekl Seknička.

Pivovar již v minulosti zkoušel vyvážet do Itálie. Kvůli problémům s nevrácenými obaly ale od toho ustoupil. Nyní jeho vedení jedná o exportu do Anglie. Seknička předpokládá, že pokud se kontrakt podaří uzavřít, pivovar by mohl do Velké Británie dodávat až třetinu svého ročního výstavu. Loni ve Strakonicích vystavili 73.000 hektolitrů, letos mají v plánu uvařit ještě o 2000 hektolitrů víc.

"Angličané preferují netradiční piva. Uvažujeme o nealko pivu ve třetinkách a šestnáctistupňovém pivu v plechovkách. Máme spíše zájem dostat se do nějakého místního pivovaru," dodal Seknička.

Strakonický pivovar je nejstarším výrobním závodem ve městě. Vznikl v roce 1649 a před privatizací byl součástí státního podniku Pivovary České Budějovice. Privatizaci protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří ale nárok na podnik nezískali. Od loňského ledna je jeho vlastníkem město. (iDnes)


Měšťanský pivovar Strakonice, který vlastní město, dostal pokutu do pěti tisíc korun. Tu mu dal krajský živnostenský úřad za porušení zákona o regulaci reklamy. Na červnovou akci totiž pivovar na letácích lákal děti a zároveň zval na pivo.

To se nelíbilo občanskému sdružení Kontext, které podalo stížnost.

"V letáku zvoucím na akci pivovar láká na dětské soutěže či zápis do Guinessovy knihy rekordů v největším počtu dětí na skluzavce. Výrobci alkoholu každopádně zaměřují své aktivity na nezletilé osoby zcela vědomě a úmyslně, neboť velmi dobře vědí, že nejlepší reklamou je, když děti vidí popíjet svůj největší vzor - rodiče," řekl v červnu MF DNES Milan Berka ze sdružení Kontext.

Pivovar výši pokuty tají. Kontext nyní podal stížnost i na další akci, tentokrát pivní slavnost v Ražicích na Písecku.

V polovině srpna neuspěl Berka s protesty proti sponzorským akcím Prazdroje. Jihomoravský živnostenský úřad shledal, že sponzorská účast pivovaru na loňské Letní olympiádě dětí a mládeže v Brně nebyla v rozporu se zákonem o reklamě.

Úřad zamítl i Berkovu stížnost na Prazdroj v souvislosti s letním festivalem Brno - Město uprostřed Evropy.

Berka, několik let přísný abstinent, bojuje se svými kolegy ze sdružení Kontext proti pořádání pivních soutěží a propagace alkoholu od roku 2000. Za tu dobu podal asi stovku stížností živnostenským a městským úřadům i Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Naprostou většinu ale úředníci zamítli. Pokutu zatím dostaly pouze Platan a Měšťanský pivovar Strakonice. (iDnes)


Ve Strakonicích teklo pivo

[pondělí, 12. červen 2006]

Ta strakonická vyrážela na cestu do města v poledne z Katovic ležících šest kilometrů výše po proudu Otavy. Jelikož pořadatelem strakonických slavností byl místní pivovar, nechyběla na téměř žádné lodi basa piv, na jedné se dokonce vezl i sud. Loď pralidí Pazourkových, kteří jsou v civilu zaměstnanci Technických služeb Strakonice nesla na vlajce nápis Homo vypijens.

„Loď je vyzkoušená z loňska, uveze nás šest. Jen jsme vyměnili kostýmy. Vyráběli jsme je čtrnáct dní, ale v hlavě jsme je nosili celý rok,“ zamával kyjem z klacku a velké hovězí kosti osmačtyřicetiletý Jaroslav Frčka.

V samotných Strakonicích, jež byly cílem plavidel, se po celé Podskalské louce podél Otavy táhl sled mobilních výčepů v autech, pódií s muzikanty a atrakcí a soutěží pro děti. „Je to prostě příjemně strávené odpoledne. Pivo, spousta známých, hezká procházka podél Otavy, žádné davy, aby tu nebylo k hnutí,“ poznamenal čtyřiatřicetiletý Miroslav Pecka ze Strakonic.

Specialitou slavností bylo šestnáctistupňové pivo uvařené pro tuto příležitost - zájmu o něj svědčila fronta u jediné pípy, kde se točilo, i když většina lidí dávala vzhledem k jeho síle přednost třetinkovým kelímkům jenom na ochutnání. (MF Dnes)


Pivní pouť čeká kontrola

[pondělí, 12. červen 2006]

Odpůrcům pití alkoholu vadí, že strakonický pivovar chystá pivní soutěže a přitom láká děti.

Pivovarskou pouť na strakonickém Podskalí dnes zkontrolují krajští živnostenští úředníci. Kulturní sdružení Kontext z Brna totiž poslalo na úřad stížnost, že pivovar porušuje zákon o regulaci reklamy. Sdružení vadí, že na slavnosti chystá pivovar pivní soutěže a přitom například láká děti. Pivovar odmítá, že by jakkoliv chtěl porušil víkendovou akcí zákon.

Podle brněnského sdružení Kontext, které poslalo na krajský živnostenský úřad stížnost, si pivovar koleduje o pokutu podobně, jako ji dostal před několika dny pivovar Platan Protivín, když uspořádal soutěž ve vypití co nejvíce piv v určeném čase.

„V letáku zvoucím na akci pivovar láká na dětské soutěže či zápis do Guinessovy knihy rekordů v největším počtu dětí na skluzavce. Výrobci alkoholu každopádně zaměřují své aktivity na nezletilé osoby zcela vědomě a úmyslně, neboť velmi dobře vědí, že nejlepší reklamou je, když děti vidí popíjet svůj největší vzor - rodiče,“ míní Milan Berka, který poslal stížnost na živnostenský úřad.

Vadí mu, že na plakátu je například fotografie malých dětí a v popředí půllitr piva. Obává se, že na akci budou pivní soutěže nabádající k nestřídmému pití alkoholu - piva.

Měšťanský pivovar Strakonice, který stoprocentně vlastní město, přitom dosud nezveřejnil, o jaké soutěže půjde. „Zákon neporušíme, protože jednou ze soutěží bude vypít například pouze jednu sklenici piva na čas nebo udržet co nejdéle půllitr ve vzduchu s napřímenou rukou. Znovu zkontrolujeme, zda soutěže neodporují zákonu. Ale už jen například to, že novinku, šestnáctistupňové pivo, budeme prodávat dráže, než pak bude na trhu, svědčí o tom, že nechceme dávat důvod k opíjení se,“ uvedl včera ředitel pivovaru Karel Seknička.

Sdružení Kontext z Brna vadí i závod nejrůznějších plavidel zvaný neckiáda. Tvrdí, že reklama nesmí spojovat spotřebu alkoholu se zvýšenými výkony. „Je nevhodné a nebezpečné spojovat reklamu na pivo s vodáckými závody, když každoročně dochází k utonutí podnapilých vodáků,“ řekl Berka, který na akci upozornil. Pivovar ale neckiádu rozhodně rušit nebude. Už se mu přihlásilo šestnáct plavidel. Krajští úředníci už oznámili pivovaru, že zkontrolují, zda dodržuje zákon o regulaci reklamy. „Teprve až poté můžeme říci, zda byl porušen příslušný zákon. Při případném vyměření pokuty právnické osobě se přihlíží k závažnosti deliktu, ke způsobu jeho spáchání a jeho následkům a k okolnostem,“ řekl vedoucí krajského živnostenského úřadu Radek Urbánek.

Protivínský Platan za soutěž ve vypití co nejvíce piv za určený čas dostal pětitisícovou pokutu. (MF Dnes)


Pivovarská pouť na břehu Otavy

[pondělí, 12. červen 2006]

Na břehu Otavy, přímo pod areálem Měšťanského pivovaru Strakonice, vypukne v sobotu ve 13 hodin tradiční Pivovarská pouť doplněná zábavným programem.

Bývalý Pivovar Nektar, který je už zhruba rok a půl majetkem města, byl loni ziskový a na trhu se hodlá prosadit mimo jiné výrobou takzvaných speciálních piv. Jedno takové podle obchodního ředitele Václava Moravce chystá i na tento víkend: „Jedná se o šestnácťistupňové světlé výčepní pivo, speciál uvařený právě a jedině pro tuto příležitost," uvedl Moravec.

Vedle pouťového speciálu chtějí strakoničtí pivovarníci postupně představovat například Svatováclavské pivo o tradiční strakonické pouti, Mikulášské pivo, pivo Vánoční, Velikonoční a jiná. „Vařit speciály nám dovoluje velikost našeho pivovaru. Řadíme se mezi malé pivovary a takové bonbónky si můžeme dovolit," poznamenal Moravec. (Právo)


Měštanský pivovar Strakonice má za sebou první rok samostatného hospodaření. A jak ukazují ekonomické výsledky, úspěšný. Za uplynulý rok vytvořila společnost zisk po zdanění 3 miliony 420 tisíc korun. Hospodářské výsledky byly prezentováný tento týden na valné hromadě.

Pivovar před rokem koupilo město Strakonice a je také jeho stoprocentním vlastníkem. V podniku se postupně realizují změny, jednou z nich je také postupný přechod od používání značky Nektar ke značce Dudák.

Strakonický Měšťanský pivovar vaří nyní pouze nepasterizované pivo. Odbytiště má v nejbližším regionu, podařilo se mu také ale uchytit na několika místech na jižní Moravě. Loni vystavil pivovar 73 000 hektolitrů piva. (ČRo České Budějovice)


Měšťanský pivovar Strakonice přichází na trh s novinkou: šestnáctistupňovým pivem. Pod názvem Strakonický dudák přijde na trh v třetinkových lahvích. Poprvé jej lidé ochutnají na Pivovarské pouti 24. června. Specialita se vyrábí z tradičního žateckého chmele.

Pivo má být specialitou a rozhodně nebude nosným výrobkem. "Šestnáctistupňové pivo má sedm procent alkoholu, takže jako slabší víno. Specialitou je, že opět jde o pivo vyráběné tradičně ve spilkách z kvalitních surovin, třeba z chmele ze Žatce. Nekupujeme náhražky chmele, třeba levnější granule, protože to by se odrazilo na kvalitě," řekl ředitel pivovaru Karel Seknička.

Tradiční hořkost se u novinky spojuje s příjemnou nasládlou chutí. "Pivovar chce oživit trh. Proto budeme i třeba jen měsíc vyrábět podobná piva, ať už například vánoční pivo, Václavské, pouťové a podobně vždy u nějaké příležitosti," řekl obchodní ředitel Václav Moravec.

Pivo mohou lidé poprvé ochutnat na akci Pivovarská pouť 24. června na strakonickém Podskalí přímo pod pivovarem u řeky Otavy. Tam bude na prodej za vyšší ceny, než pak bude v obchodech. „Protože chceme, aby pivo bylo spíše na ochutnání a neměli jsme pak problémy s opilými lidmi, je to opravdu silné pivo. Třetinka bude za 20 korun, půllitr za třicet korun,“ řekl ředitel Seknička.

Strakonický pivovar vyrábí nepasterovaná piva, která pod značkou Dudák dodává především na Vimpersko, Vodňansko, Písecko, Sušicko, Klatovsko a také na Brněnsko, kde za rok od fungování pod strakonickou radnicí, která ho koupila za 70 milionů korun od státu, ztrojnásobil počet restaurací, kde se točí, na patnáct. (iDnes)


Městský pivovar otevře hospodu

[neděle, 12. březen 2006]

Strakonický pivovar, který od ledna patří městu, chce do léta otevřít vlastní hospodu. Bude se nacházet v pivovaru, v prostorách spilky. Podle místa, kde dříve kvasilo pivo, se bude i jmenovat. Pivovar ji chce využívat při turistických exkurzích spojených s ochutnávkou piva. (MF Dnes)


Měšťanský pivovar Strakonice, a.s., loni snížil pokles výroby. Zatímco v předchozích letech klesala výroba ročně přibližně o 12 procent, za loňský rok to bylo zhruba o čtyři procenta. Podnik zároveň ukončil první rok hospodaření pod správou města s hrubým ziskem přibližně deset milionů korun, píše jihočeská příloha Práva.

Letos plánuje pivovar uvařit 75.000 hektolitrů piva, na počátku 90. let přitom vyráběl ročně okolo 220.000 hektolitrů piva. Společnost loni investovala zhruba pět milionů korun do technologického vybavení. Letos plánuje pivovar investovat 12 milionů korun.

Strakonický pivovar, který vznikl v roce 1649, byl posledním závodem státního podniku Pivovary České Budějovice. Jeho privatizaci protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří nakonec restituční nárok na podnik nezískali. Loni v lednu se jeho majitelem stalo město, když jej odkoupilo od Fondu národního majetku za 69,2 milionu korun.

Radnice zahájila ozdravnou kůru, jež se obešla bez propouštění. Pivovar nyní zaměstnává všech 74 původních pracovníků. "Zvýšení produktivity práce chceme dosáhnout růstem výroby a prodeje, nikoli redukcí pracovníků," uvedl ředitel pivovaru Karel Seknička.

Měšťanskému pivovaru se minulý rok podařilo získat 58 nových odbytišť. Dále jedná o vývozu svého piva do Británie. (ČRo ČB)


Pivovar se zaměří na domácí trh

[pondělí, 12. září 2005]

Z ambiciózních plánů strakonického Měšťanského pivovaru vyvážet pivo do zahraničí sešlo. Vedení pivovaru tvrdí, že dokud nebude mít jistotu, že se její pivo na zahraničním trhu ujme, nebude expandovat do zahraničí. Nejvzdálenějšího odběratele má tak teď pivovar v Brně.

Strakonický pivovar, který je od letošního roku ve vlastnictví města, viděl ve vývozu piva do zahraničí obrovskou šanci: chtěl až pětinu výstavu, tedy více jak 15 tisíc hektolitrů ročně vozit do Anglie. Také do italského města Matelica chtěl exportovat pivo a Italové na oplátku k nám zase víno. Z toho všeho sešlo.

"Měli jsme s Angličany podepsat smlouvu, ale nestalo se tak. Zatím tyto úvahy pozastavíme a nebudeme pivo vyvážet, dokud nebudeme mít jistotu, že by vše probíhalo hladce a nehrozilo žádné riziko," řekl obchodní manažer pivovaru Jiří Štěpánek.

Zatím tak pivovar bude prodávat své pivo pouze v Česku. Přesto za první pololetí má po odečtení nákladů i nájemného pivovar čtyři miliony zisku. (MF Dnes)


Zhruba 20 hektolitrů speciálního piva se šampaňskými kvasinkami ročně vyrobí společnost Pivo Praha spolu s Měšťanským pivovarem ve Strakonicích. Mají ho v oblibě především Rusové a Britové, řekl Jan Šturáň ze společnosti Pivo Praha. Vedle nich pivo v jedné pražské restauraci, která je zatím jako jediná nabízí, bez rozdílu národnosti upřednostňují také ženy. „Není totiž tak hořké jako klasická piva, má lehkou chuť a šuměním šampaňské trochu připomíná,“ dodal Šturáň. Firma Pivo Praha vyrábí ještě například kávové pivo na bázi černého, banánové pivo, višňové, vanilkové, kopřivové nebo chilli pivo. V Evropě je obliba netradičních piv největší v Německu. Meziročně zde odbyt mixů piva s kolou či limonádou vzrostl za první čtvrtletí o pět procent na 50 miliónů litrů. Češi jsou naopak podle odborníků v pití piva konzervativní a upřednostňují tradiční chuť. (Právo)


Převod pivovaru pod akciovou společnost Měšťanský pivovar je v současné době prakticky u konce a připravují už se předávací protokoly. Ještě předtím by mělo dojít i k úplné účetní uzávěrce za uplynulý rok. "To vše jsou samozřejmě jen administrativní záležitosti. Fakticky má město pivovar v rukou už od začátku roku," zdůraznil starosta Pavel Vondrys. Předávání pivovaru se neobešlo bez komplikací. Nebyly však nijak zásadní a podařilo se je vyřešit. "Bezproblémové nebylo třeba předání seznamů závazků a pohledávek," zmínil se starosta. Tak se například stalo, že se ozvali věřitelé s fakturou po lhůtě splatnosti v ruce a podobně. Na druhé straně na účtě přebíraného státního podniku zůstaly nějaké prostředky, takže se vše postupně dalo do pořádku. Časté jsou také otázky, zda bude pivovar městu vydělávat. "Každopádně předpokládáme, že úvěr, který si město vzalo na koupi pivovaru, by měly příjmy pokrýt," nastínil Pavel Vondrys. Každoročně je však začátek roku slabší, a tak je zatím předčasné hodnotit, jaký bude trend. Jedním z prvních kroků nového vedení společnosti byla snaha posílit obchodní oddělení. Jak se projeví tato změna či další včetně uvedení nové značky piva na trh, ukáže budoucnost. (Listy Strakonicka)


Předání pivovaru ve Strakonicích do rukou města ze státního podniku Pivovary České Budějovice brzdí už jen účetní závěrky. Takže pouze formální krok, pak už bude pivovar zcela města, které zřídilo společnost Měšťanský pivovar Strakonice. Do čtrnácti dnů ale dostaneme kompletní dokumentaci. Už nyní ale máme připravenu smlouvu o vývozu strakonického piva do Velké Británie, kam jsme již poslali první vzorky. Nejdříve lahvové pivo a později bychom chtěli i v plechovkách. Do léta chceme také stihnout vybudovat přímo v pivovaru restauraci s přístupem od řeky Otavy. (MF Dnes)


Strakonický Nektar ochutnají v Anglii

[sobota, 12. březen 2005]

Strakonický Měšťanský pivovar Nektar bude vyvážet své pivo do Anglie. Britské ostrovy se přitom stanou jedním z nejvýznamnějších odběratelů piva ze Strakonic a ročně tam poputuje až pětina produkce, tedy bezmála patnáct tisíc hektolitrů piva ročně. Strakonický pivovar koupila v privatizaci místní radnice a podpis smlouvy se zprostředkovatelskou firmou na vývoz piva je jejím prvním větším obchodním počinem.

"Jednotlivé smlouvy bychom už podepisovali my. Už jsme poslali do Anglie vzorky piva a věříme, že do měsíce bude první kontrakt do Velké Británie," řekl ředitel pivovaru Karel Seknička. Pivovar na břehu řeky Otavy bude muset za zprostředkování firmě zaplatit. Kolik, to ale tají. "Je to obchodní tajemství a tato provize se promítne do ceny piva," řekl Seknička.

Z pivovaru, který byl až dosud jedním z posledních státních na jihu Čech, do Anglie zamíří celý sortiment piva. Tedy desetistupňové, jedenácti, dvanácti i nealko, a to balený jak v lahvích, tak i v plechovkách. Postupem času chce pivovar distribuovat svůj výrobek i v cisternách. "Angličané strakonické pivo znají, protože radnice už roky spolupracuje právě s anglickou oblastí Calderdalle. Naše pivo není pasterované, a přitom vydrží 8,3 měsíce. To je pro zahraniční odběratele zajímavé, protože takové pivo oni vyrobit neumějí," řekl ředitel Karel Seknička.

Strakonický pivovar měl loni výstav piva 77 tisíc hektolitrů. Ročně chce přitom do Anglie prodat až pětinu této produkce, tedy bezmála 15,5 tisíce hektolitrů piva. (iDnes)


Strakonice přebírají pivovar

[středa, 12. leden 2005]

Téměř sedmdesát miliónů korun je už na účtu státu. V pondělí 3. ledna začne dosud státní Pivovar Strakonice vařit pivo pod křídly nového vlastníka, města Strakonice. O prodeji rozhodla vláda a na účtu Fondu národního majetku (FNM) je složena i kupní cena ve výši 69,2 miliónu korun. Podle strakonického starosty Pavla Vondryse (ODS) tak ukončení transakce už nic nebrání.

„Zítra přijedou zástupci FNM s podepsanými kupními smlouvami a začne faktické přebírání majetku tak, aby se od začátku nového roku mohla vedení ujmout městská akciová společnost Měšťanský pivovar Strakonice,“ řekl v úterý Právu Vondrys. Strakonický pivovar, jehož historie se začala psát už v roce 1649, byl do současné doby posledním závodem zbytkového státního podniku Pivovary České Budějovice. Jeho privatizaci protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří ale restituční nárok na podnik nezískali. Ještě na počátku devadesátých let pivovar vyráběl ročně okolo 220 tisíc hektolitrů piva. Jeho výstav ale trvale klesá a v současné době představuje asi 95 tisíc hektolitrů.

Ačkoli si na jeho pořízení město muselo vzít úvěr, věří vedení radnice, že pivovar bude vydělávat. „Musíme výrazně zlepšit propagační a marketingovou činnost a využít areál pivovaru také pro turistiku,“ uvedl starosta s tím, že záměr počítá například s vybudováním značkové pivnice a možností prohlídek pivovaru pro návštěvníky města. Vondrys ovšem v této souvislosti připomněl, že pivovar současně pomůže stabilizovat výkony a tím i ceny tepla místní teplárny a jeho činnost je důležitá pro zaměstnanost.

Strakonice prosazovaly koupi pivovaru ve spolupráci s ministerstvem zemědělství déle než rok. Město argumentovalo snahou zachovat výrobu piva, místní zaměstnanost a zvýšením turistické atraktivity. Ministerstvo financí návrh přijalo, nechalo však přepracovat odhad ceny pivovaru, která se následně zvýšila z původních 50 na 70 miliónů. Pro koupi za tuto cenu následně zvedla ruku většina zastupitelů. (Právo)


Pavel Vondrys, starosta Strakonic: „Nového ředitele městské akciové společnosti Měšťanský pivovar Strakonice jsme vybírali z pěti kandidátů, kteří postoupili do užšího výběru. Z nich byli vytipováni dva vhodní kandidáti, ale ani s jedním jsme nedokázali dohodnout nástup. Protože bylo potřeba od začátku ledna do funkce ředitele někoho zvolit, tak byl vybrán tajemník města Karel Seknička. Za něj přebere povinnosti právnička města a samozřejmě na jeho funkci tajemníka vybereme nového zaměstnance. Myslím, že je to dobré řešení. V pivovaru je třeba posílit či změnit například úsek marketingu a zajistit bezproblémový chod. Z tohoto hlediska bylo nutné co možná nejdříve ředitele zvolit.“ (Mladá fronta DNES)


«« « Strana 13 z 14 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI