Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Výroba strakonického pivovaru letos překročí 75 tisíc hektolitrů

Co se píše o pivovarech a pivu


Výroba strakonického pivovaru letos překročí 75 tisíc hektolitrů

[úterý, 12. prosinec 2006]

Výroba a prodej Měšťanského pivovaru Strakonice letos překročí hranici 75 tisíc hektolitrů. V porovnání s pivovarnickými giganty to sice není nijak závratné číslo, pro podnik na soutoku Otavy a Volyňky je to ovšem klíčový údaj. Pivovar, druhý rok vlastněný městem, totiž letos poprvé po čtrnácti letech trvalého poklesu prodeje zaznamenal jeho růst.

„Ke konci října dosáhl prodej 64 493 hektolitrů piva, což je v porovnání s předchozím rokem o zhruba 4,5 procenta více. Navýšení o přibližně 200 hektolitrů dosáhneme i za listopad, takže plán ve výši 75 tisíc hektolitrů letos určitě překročíme. Bude to první nárůst prodeje od roku 1992, kdy začal jeho trvalý pokles,“ řekl ve středu Právu ředitel Měšťanského pivovaru Karel Seknička.

Pivovar, jehož historie se začala psát už v roce 1649, byl posledním závodem zbytkového státního podniku Pivovary České Budějovice. Jeho privatizaci dlouho protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří ale restituční nárok na podnik nezískali.

Prvního ledna loňského roku se jeho majitelem stalo město, když jej odkoupilo od Fondu národního majetku za 69,2 miliónu korun. Město i nové vedení si daly za cíl stabilizaci hospodaření. Ozdravná kúra se obešla bez propouštění a společnost nyní zaměstnává 72 pracovníků.

Loňský rok, první pod křídly města, ukončil pivovar hospodaření s čistým ziskem přibližně 3,4 miliónu korun. Novému vedení městské akciové společnosti se současně podařilo významně přibrzdit propad výroby, s nímž se podnik v minulosti dlouhodobě potýkal.

Pivovar loni investoval zhruba pět miliónů do technologického vybavení, letos více než 11,2 miliónu korun. Pořídil například novou myčku lahví za devět miliónů korun, nové dopravníky lahví za 1,1 miliónu korun a za zhruba milión korun rozšířil svůj vozový park o dva přívěsné výčepní vozíky.

Měšťanskému pivovaru se také daří rozšiřovat svá odbytiště. Pivo dodává především do desítek restaurací na jihozápadě Čech a také na Brněnsku. Nyní zástupci strakonického pivovaru jednají o exportu do Británie a začínají se prosazovat také v Rakousku. Hlavním cílem firmy ale zůstává oživení regionálních odbytišť. „Pro příští rok počítáme s dalším navýšením prodeje na úroveň 76,5 tisíce hektolitrů a plánujeme investice za přibližně pět miliónů korun,“ doplnil Seknička. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI