Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Co ti na tom žrádle nechutná, slečinko? uslyšíte v Dětenicích

Co se píše o pivovarech a pivu


Co ti na tom žrádle nechutná, slečinko? uslyšíte v Dětenicích

[pondělí, 4. leden 2010]

Do Dětenic si zajeďte na zámek, ale staročeské hospodě se raději vyhněte. Tedy pokud nestojíte o krvavé kuře, tučné vepřové a „zábavu“, jejímž vrcholem je vymítání ďábla prošpikované sexistickými poznámkami. Ale pokud byste sem náhodou zabloudili, dejte si kachnu. Ta jediná se dala jíst.

Foto

Kolikrát jsem jen v poslední době slyšela, že kdo se chce dobře pobavit a ještě se u toho výborně najíst, měl by zajet do Dětenic! Nepochopitelně dobrá pověst zdejší staročeské hospody způsobila, že bez rezervace se sem nedostanete: čekací lhůta je i měsíc.

Interiér působí opravdu dobově – jedná se o zrenovované sklepení pivovaru z 18. století. Načepují vám zde vlastní tmavé i světlé pivo připravené podle dávného dětenického receptu. I stylové oblečení a chování personálu navozuje atmosféru staročeské hospody.

"Vítejte, pocestní, kam si k tomu žrádlu sednete?" houkl na nás jakýsi hoch hned u vchodu. Jeho společnice žebračka peprně okomentovala mé boty a slečnu, která přišla před námi, počastovala výkřikem: "Co čumíš?" Dívka se jen pousmála a nechala to bez komentáře: hrubé zacházení, vulgarity a ponižování hostů tady patří ke koloritu a je třeba s ním počítat dopředu. Popravdě řečeno, nic pro slabé nátury.

Restaurace, kam se platí vstup

Restaurace byla narvaná k prasknutí. Personál chaoticky pobíhal, břišní tanečnice se vlnily u stolů, šermíři skoro padali lidem do jídla, pirát Jack Sparrow (znalci historie se jistě podiví nad jeho přítomností) se předváděl a čert strašil děti a trousil poznámky na přítomné dámy.

Během jídla jsme zhlédli také zoufalou scénku, jíž padla za oběť jedna z návštěvnic: musela předstírat hříšnici. Ještě že si personál nevybral mě, pomyslela jsem si s úlevou, když jsem pozorovala zhruba půlhodinové trapné "vymítání ďábla" z jejího těla plné sexistických poznámek a vtipů hodných žáků základní školy. Jediné, co v tomto panoptiku stojí za pochvalu, je kapela, která hrála velmi dobře. Ta by si snad i zasloužila poplatek 145 Kč, což je vstupné do restaurace. Ano, slyšíte dobře, do téhle hospody se platí vstupné.

Než se do Dětenic vypravíte, podívejte se na jídelní lístek, který mají na internetu, a předem si promyslete, co si dáte. Číšníci vám totiž nedají moc času na rozmyšlenou. Krátce po objednávce vám pak na stole najednou přistane absolutně všechno jídlo, které jste si poručili – lidí je hodně, tak jaképak zdržování se servírováním hlavního jídla až poté, co člověk dojí polévku. A ještě něco: pokud se štítíte jíst rukama, přineste si příbor. K většině pokrmů ho totiž záměrně nedostanete. V době prasečí chřipky to není moc dobrá zpráva.

Jako předkrm jsem zvolila talíř sušené šunky (169 Kč), zelnou polévku (45 Kč) a nakládaný hermelín (59 Kč). Znalci tvrdí, že dobrá hospoda se pozná právě podle něho. Nesmí být zralý natolik, aby se vám rozpadal na vidličce, ale také ne tvrdý, abyste potřebovali nůž. Poměr česneku, chilli a cibule musí být vyvážený. Na svém, relativně dobře uleželém hermelínu jsem našla i olivy. Proč? Navíc doslova plaval v oleji.

Foto

Šunka byla nakrájená na tak silné plátky, že mě po třech soustech přešla chuť. Zelná polévka byla ucházející, pochutnali jsme si na ní všichni.

Od přátel jsem slyšela chválu na žebírka na medu (249 Kč). Abych ochutnala co nejvíc druhů masa, které restaurace nabízí, doplnila jsem je talířem pro zazobaného sedláka (297 Kč). Sedlák asi moc zazobaný nebyl – pochybuji, že by se spokojil s nikoli nejčerstvějším karbanátkem. Doufala jsem, že si spravím chuť špízem z kuřecího a vepřového masa, ale kuře bylo uvnitř syrové a vepřové tlusté. Následovala kuřecí křidélka a uzené maso – oboje přesolené a vyschlé.

Foto

Konečně něco dobrého!

Jedinou přílohou, kterou jsme k masu kromě chleba dostali, byla kukuřice. Vypadala, že je grilovaná na ohni, ale chutnala a "voněla" jako silážované krmivo pro dobytek. Znechucená jsem se pustila do žebírek. Konečně něco, co mohu pochválit! Maso se lehce odlupovalo od kosti a medová omáčka byla jemná a nepříliš aromatická, takže nepřekrývala jeho chuť.

"Co nežereš?" prohodila směrem ke mně číšnice, když sbírala ze stolu plné talíře. "Tohle se jíst nedá," dovolila jsem si odpovědět. "Co ti na tom nechutná, slečinko? Příště nám ji sem nevoď," otočila se servírka na mého partnera, a než se stačil nadechnout, nevydržela jsem to a upozornila ji, aby mě už víc nedráždila a raději obcházela náš stůl oklikou. Kupodivu poslechla a od té doby nás obsluhoval číšník, který si zaslouží mé uznání. Ten jediný věděl, jak se chovat k platícím hostům, a stíhal neuvěřitelné množství stolů najednou.

Nechtěla jsem se smířit s tím, že by jediné poživatelné jídlo v Dětenicích byla žebírka na medu, a tak jsem si objednala ještě čtvrt kachny na hruškách s knedlíkem a zelím (195 Kč). Zelí bylo sice trochu rozvařené, ale kachna křehká a šťavnatá a knedlíky vláčné přesně tak, jak mají být.

Pivovar Dětenice

Dětenice 507 24

Tel.: 493 599 142

http://www.detenice.cz

Celkový dojem: 1 hvězdička

Jídlo: 1 hvězdička

Obsluha: 1 hvězdička

Atmosféra: 3 hvězdičky

Vysvětlivky:

čtyři hvězdičky: gurmánská bomba

tři hvězdičky: překvapivě dobré

dvě hvězdičky: průměr

jedna hvězdička: nic moc

žádná hvězdička: raději se vyhnout

Celkově to ale bylo spíš gurmánské neštěstí, které jsem završila dezertem. Jídelní lístek nabízel medovník, ovocný koláč kuchařky Filomeny (38 Kč) a klasický štrúdl (45 Kč). Restauraci, kde nejkreativnější sladkost je medovník, obvykle odpískávám rovnou. Ovšem v tomto případě jsem si ho měla dát. Filomenin koláč mě zklamal. Byl suchý, vespod tvrdý a jediné ovoce, které jsem na něm našla, bylo pár kuliček rybízu. Štrúdl upekli z listového těsta, nikoliv z taženého, jak velí správný staročeský recept. A jablka byla navíc rozmixovaná elektrickým šlehačem, takže doslova tekla. Vše kuchař završil šlehačkou ze spreje.

Od této restaurace nečekejte nic jiného než zábavu. I když křečovitá snaha personálu být drsnými hochy je chvilkami až tragikomicky zoufalá, alespoň pro děti je to zážitek. Největší dojem na ně udělal čert, kterého se jindy bojí, ale tady dával razítko "zabaveno peklem" mamince do výstřihu.

Zdroj: Lidovky.cz | Autorka: Štěpánka E. Vágner, recenzentka restaurací


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

úterý, 10. únor 2015
10:42

Roman Holoubek

Já jsem v Dětenicích byl brzy po otevření, abych ochutnal nové pivo a navštívil pivovar. A především kvůli tomuto "cirkusu", pod kterým si asi majitelé představují středověkou krčmu, tam už víckrát nemusím. Není to můj styl, ale věřím, že je celá řada lidí, které to může bavit.

Jinak nedávno jsem U Krále Brabantského měl jejich tmavé a bylo vcelku chutné. Světlé v nabídce nebylo. A ještě poznámka k pražské hospodě U Krále Brabantského. Pamatuji si ji ještě jako obyčejnou hospůdku a bylo mi tam kdysi příjemně. Nyní - obdobný cirkus a k tomu ta výzdoba. Škoda této hospody, která bude pro příště již bez mých návštěv.


yerka

úterý, 10. únor 2015
09:38

yerka

Byl jsem tam tuším v r. 2004, přišlo mi to zajímavé, jídlo neochutnáno, z piv (světlé a černé) mi více chutnalo to černé. Ale v r. 2014 (leden) jsem si z "nostalgie" dal světlé dětenické pivo za 60 Kč U Krále brabantského v Praze a nechutnalo mi to ani trochu. Přišlo mi vodové a nezralé.....


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
14:16


posted by: Inzerce

jiri.kana

úterý, 10. únor 2015
08:42

jiri.kana

Já tam tedy nikdy nebyl, protože mi ten koncept přijde odpuzující. Vždycky si říkám, jestli to ve středověku opravdu tak bylo, že se krčmáři hrubě chovali k hostům, nebo jestli je to nějaká naivní představa provozovatelů.

Smí tam host spráskat obsluhu, když mu nepřipadá dostatečně uctivá?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Narmer

úterý, 10. únor 2015
08:18

Narmer

Zhruba jednou za rok se v Dětenicích zastavujeme. Co se piva týká, pít se rozhodně dá, i když nějakou velkou osobitost nemá. Exkurzi jsem také jednou absolvoval - tu považuji za zcela zbytečnou. Dívat se na prapodivné figury nemá valného smyslu a z technologie nebylo vidět celkem nic. Jídlo? Pravda, není z nejlevnějších, ale dávali jsme si nějaká žebírka a bylo toho tolik, že jsme se dva lidi dosyta najedli a když se ta cena dělí dvěma, taková krize to nebyla. Mluva obsluhy? No jo, takový divadlo pro lidi. Musím ale říct, že když jsem tam byl s dětma, tak se ve slovníku docela krotili, takže i tohle je vlastně v pořádku. Jako vtipnou příhodu dávám k dobru tohle - přijeli tam nějací amíci nebo co to bylo a číšník hulákal: "Welcome to Dětenice, prasata!" :-) Pobavilo mě to. Takže moje shrnutí - častá návštěva je zbytečná, ale jednou za rok mi to za to stojí.


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Kejna

úterý, 10. únor 2015
07:59

Kejna

mě ta mluva spíš než středověk evokuje Žižkov - jen (naštěstí) bez pohlavních orgánů, ale musím říct, že některých těch obsluhujících mládežníků mi bylo až líto, evidentně jim to bylo podobně nepříjemné jako hostům, vnímám to od začátku jako snahu odlišit se za každou cenu (a tahle je zbytečně vysoká). Jinak s krvavým kuřetem mám tutéž zkušenost. Nemám jediný důvod se tam vracet.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Pepa

pondělí, 9. únor 2015
19:20

pepa

Tyto "krčmy" nevyhledávám.Tak je z vyprávění kamaráda.Ten při návštěvě podobného zařízení reagoval takto."Chovej se slušně ty knechte nebo ti skopu prdel do špičata...."A měl pokoj.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 9. únor 2015
07:09

Ludwig

I ja jsem pred nekolika mesici projizdel okolo, tak jsem tam nahlednul..
Opticky se mi to tam libilo, ale otresna obsluha, nechutne predrazene jidlo, pivo prumerne..
Uz tam nepachnu, znam stovky lepsich podniku.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Jan Novák

sobota, 7. únor 2015
20:39

Navštívil jsem to s přítelkyní 5.2.2015.
Nemám nic proti středověkému programu a pivu.
Horší je to s předraženým jídlem, které se tu vydává za "středověké" tím, že předpečené maso a klobásky se ohřívají v alobalu na roštu. Pokud pečou kuře v alobalu na roštu, tak je jen ve hvězdách, jaké to bude. Může to být OK, může vám z toho téct krev... proto ta rozdílná hodnocení.
Nejtrapnější mi připadala obsluha. Nevím nevím, ale já jsem spíš očekával staročeštinu. Namísto toho jsem slyšel: co chceš žrát, co chceš chlastat panáčku, už jsi to sežral? už jsi to vyhlastal, až si nakradeš, tak příjď zase, s kým čekáš toho parchanta, nebo jsi tak tlustá?...
No, je to asi útulek problematických učňů oboru kuchař-číšník. Poznal jsem tam totiž svého bývalého svěřence, který mě roztomile oslovil "Co budeš žrát panáčku?" a když zjistil, že jsem jeho bývalý učitel, tak se zdekoval a už se neukázal... ten hošík neuměl zdravit a slušně se vyjadřovat. Zkoušky dostal z milosti :-) Takže jo, no. Klidně si tam zajeďte. Ale pro mě je to místo, které pobaví ale kam se už nikdy nevrátím.


napsal(a): Jan Novák (novakjozef(a)post.cz) [Odpovědět]

Alarios

sobota, 31. srpen 2013
16:32

Tohle zase psala nějaká Pražačka, že jo? Ta by měla táhnout do dolu a ne tu psát recenze! Odpusťte ostřejší výraz, ale prostě... aaaa! *angry* :D


napsal(a): Alarios [Odpovědět]

Rasta

úterý, 3. duben 2012
21:15

Mám takový dojem, že poslouchat vše, co tady znalci na historické potraviny prohlašují, nemohli by v Dětenicích podávat skoro nic.... Byla jsem tam asi třikrát, a absolutně si nemůžu stěžovat. Nevím, na jaký personál jste narazili vy, ale nás neoslovovali nějak hrubě, abych to mohla považovat za hanlivé, uražející, nebo vulgarní,,prostě s mluvou na hony vzdálenou podnicích v centru Prahy se prostě musíte smířit - mám dojem, že autorka textu je jednoduše suchar a - můj názor. Řeči o vstupném jsou lež, protože to se platí pouze ve večerních hodinách - na stránkách je to také napsané - vstupné od 19 hodin. Tak, toť vše.


napsal(a): Rasta [Odpovědět]

siki

úterý, 5. leden 2010
18:21

siki

to Henri: O Starých Hradech vím, jel jsem přes ně, ale už nebyl čas, pokračovali jsme dál do Krkonoš na letní dovolenou...


napsal(a): siki [Odpovědět]

Jarda

úterý, 5. leden 2010
17:44

Zaráží mě to množství narážek na věrohodnost mluvy, jídel atd. Vžyť to není muzeum, ani studium historie, je to šou! Nebo to s těmi bezdrátovými čtečkami, jak píše hroch. Nevím jak by to v tom fofru zvládli s klasickými lístky nebo okamžitou platbou, vejde se tam pár set lidí! A hlavně, čemu to vadí?
Před vánocemi jsme tam měli firemní večírek. Prohlídka zámku, muzea, večeře, program. Ano pár výtek bych měl. Např. proč si v zámku nelze udělat fotku, proč není ani zahrada volně přístupná (i když v ní nic není). Pár hlášek je trapných, ale řada vtipných, něco je přehnané, ale něco je fajn, je to předražené, ale když je takový přetlak zájmu, atd. atd. Úroveň muzea? No má to chyby, je to spíš takový antik, ale něco vidíš a něco se i dozvíš. A že jsou tam kromě veteše i originální kousky, o tom žádná. Také to mohli prodat nějakému sběrateli a nazdar, že?Jinak pivo bylo výborné, tady bych se hádal. Světlý a tmavý ležák přesně mého gusta. Tipoval bych stupňovitost 11-12 ale slabší prokvašení, tzn. vích chuti, méně alkoholu. Nefiltrovaný. Ale to je moje domněnka. A ani na jídlo nikdo nenadával, např. mají výbornou zelňačku, dál jsme měli mísy s pečeným a grilovaným masem všeho druhu. Prostě na Dětenicích je třeba vidět pěkný pivovar s docela dobrým pivem a zbytek brát jako ten Disneyland, trochu drahou atrakci a nic víc.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

siki

úterý, 5. leden 2010
14:24

siki

Byl sem tam jednou a co se musí nechat, že to tam rozjeli ve velkém stylu a vydělává na tom celá vesnice.... A o tom jim asi jde především - o prachy. Již pří příjezdu do vsi vás značky navedou na placené parkoviště někde v bývalém JZD za 50,- (skoro jak na Konopišti nebo Karlštějně). Cestou z parkoviště k atrakci míjíme 3(!) stánky se zmrzlinou, langoši a klobásami. Jelikož sem byl vozem a chtěl sem si i vyfotit zámek (dovnitř letos bohužel nechodím - malá dcerka), tal sem si skočil dovnitř jen s PETkou. Něco hlášek sem zaslechl, ale bylo lehce odpoledne, tak ještě asi nebyli barmani tak rozjetí. Trochu sem se bál, aby mě ze "středověk hospody" nevyhodili s plastovou lahví, ale bez keců mi natočili a pak jen prohlásili:" A koukej to do večera vypít, zejtra už to bude hnusny". Pak sem chtěl k zámku. Ze silnice vidět není, musí se tedy do parku. Vstup do parku (!) je 45,-, čili jako leckde na hodinovou prohlídku celého objektu. Vstup do zámku tuším za 120,-. Devadesát korun (pro 2 osoby) za 10 minut v parku sem nedal (stačilo parkovné), tak jsou Dětenice jedinou kulturní památkou (necitlivě opravenou, viz http://www.hrady.cz/index.php?OID=1274 ), kterou sem "navštívil", ale ani sem si jí nevyfotil.....Čili, kdejaká obec by si mohla nechat zdát o tom, mít takovou atrakci, kam rodiny jezdí na celodenní výlety, ale, bohužel, pro mě to vůbec není....Radši si zajdu na pivo do normálního rest. pivovaru (Beroun, Kladno) a navštívím rozbořený zámek, bývalé JZD, někde na v zapadákově.... A parkovat budu moct na návsi a zadarmo. A ani k tomu nepotřebuju si tam koupit zmrzlinu a cukrovou vatu, případně perníkové srdce...


napsal(a): siki [Odpovědět]

Henri

úterý, 5. leden 2010
15:13

Henri

to siki: To je přece dobře, že jsou ve vesnici takto podnikaví a dokážou vydělat. A jestli vydělají i na mě, tak to už je jenom moje volba. Jinak styl hospody a "středověké" chování obsluhy je také věcí názoru, ale pravdou je, že dětem se to zpravidla líbí. A k té rekonstrukci zámku budovy a pivovaru, je potřeba vzít v úvahu, že šlo o totální ruiny např. u zámku byl stržen dokonce i ten balkon. Takže i kdyby rekonstrukce byla necitlivá, tak zaplať Pánbůh za ní, protože jinak by tam také nemuselo stát již nic.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

siki

úterý, 5. leden 2010
15:24

siki

to Henri: Ano, já jim výdělek přeju, měli dobrej nápad a ten se zdařil, ale má volba je, jak sem psal, jasná, radši si dám pivo jinde a navštívím nedaleké Domousnice ( http://www.vinarstvimunzar.cz/ ), kde je též nově zrekonstruovaný zámek, se svým vinohradem a prodejem vlastního vína, zcela bez turistů a určitě tam jsou za každého návštěvníka rádi a váží si ho, protože jich tam mají maximálně 30 za víkend.... Proti vydělávání nic nemám, ale s rozumem a ne nasadit ceny hodné památek v Unescu... Ano, je dobře, že rekonstrukce zámku proběhla, všechna čest, sám bych si rád opravil nějakou tvrzičku, leč peněz se nedostává.... Ale i zde platí, méně je někdy více.... Nemusím mít spoustu exponátů, které se zámkem ani dobou nemají nic společného a radši si připlatím za něco, co sem patří a ani toho nemusí být tolik....Vždyť na Karlštejně je taky dohromady prd, ale patří to tam....
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.01.2010 ve 15:26:48


napsal(a): siki [Odpovědět]

Henri

úterý, 5. leden 2010
15:41

Henri

to siki: Do Domousnice se také chystám podívat. Jinak poblíž je ještě hrad a zámek Staré Hrady - www.starehrady.cz. V minulém roce v červnu (2009) jsem tam byl na takových malých pivních slavnostech (Krakonoš, Rohozec, Svijany, Nová Paka a asi i něco z těch větších) s programem na nádvoří. V expozici je mimo jiné hospůdka z časů monarchie a i pár historických exponátů vztahujících se k pivovarnictví. A ceny tam vydřidušské také nemají.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.01.2010 ve 15:43:54


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Weetek

úterý, 5. leden 2010
11:14

Weetek

Navštívil jsem Dětenice dvakrát, obě návštěvy jsou už ovšem staršího data. První byla hned zkraje, co otevřeli pivovar, byl to klasický poznávací výlet spojený s návštěvou minipivovaru. Prohlídka zámku ve mně zanechala zhruba ten dojem, že dobří lidé zachránili budovu před naprostou zkázou, ale v zámku samotném spíš ukazují jejich vlastní představu, jak by měl zámek vevnitř vypadat, sestávající z artefaktů, které mohli sehnat a zaplatit. Běžný návštěvník to moc nepocítí, člověk více znalý historie odchází zklamán. Ale to asi jinak být ani nemohlo, vzhledem k totálnímu zdevastování objektu i inventáře během totality.
Pivovar byl na první návštěvu zajímavým osvěžením, ale osobitá mluva personálu mi brzo začala spíš vadit. Pivo bylo slušné, nenadchlo, ale ani neurazilo. Podruhé jsme už jen samotný pivovar navštívili s přáteli a krom značného cenového nárůstu jsme zaznamenali i velkou masovost a s ní úměrné zhoršené služeb. Jelikož pivo bylo stále stejné, už nemám potřebu se do dětenic vracet. Ten kocept neodsuzuji, ale ani ho nebudu vyhledávat.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 5. leden 2010
08:46

napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

JiriJ

úterý, 5. leden 2010
07:15

to Dwarf: Časové ohraničení novověku je sice problematické (zvláště jeho začátek) a skutečně se, zcela mylně a velmi zřídka, do novověku zahrnuje i 19. st. Skutečnost je však taková, že ve společenských vědách je novověk standardně ukončen koncem 18. st., obdobím, které následuje po VFR.
Jinak k samotným Dětenicícm. Sám jsem tam pojedl a mé zkušenosti jsou shodné s tou, kterou udělala autorka.


napsal(a): JiriJ [Odpovědět]

swooper

pondělí, 4. leden 2010
21:02

swooper

A kdo by chtěl zažít podobný "ponižování" i v Praze. Tak stará legendární hospoda U krále Brabantského na Malé Straně je vlastněna také Dětěnicemi a maj tam stejný středověký styl podávání krmě i chlastu.


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Njorloj

pondělí, 4. leden 2010
21:00

Njorloj

Dovolím si je drobné přiblížení: na objektech typu Dětenic vycházím z celkového pohledu na funkci těchto zařízení - jsou to prostě jiné DisneyLandy. Aby se takový objekt komerčně zaplatil, je třeba provádět podobné skopičiny a zaujmout masy. Proto tu nenajdeme nic skutečného z pivovarské historie a i interiéry samotného zámku jsou historická slátanina věcí, co se v okolí našlo a nakoupilo. Důvod je jednoduchý, nic se nezachovalo - v minulosti zde komunisti zřídili domov a školu pro děti vyžadující zvláštní péči a tak zde opravdu nic nezbylo. A jelikož jde o soukromou aktivitu neusilující pravidelný přísun peněz ze státního rozpočtu, je těchto aktivit třeba. Přiznávám, že bydlím nedaleko a zámek jsem navštívil, přesto jsem v krčmě ještě za ta léta nebyl, neboť mně podobné šaškárny taky neberou. Pivo si nechávám občas vozit v petkách od lidí, co podobné zařízení vyhledávají - co mne na něm v minulosti překvapovalo, byly velké výkyvy v kvalitě. Takový dětenický Jeckyll a Hyde. Někdy šlo o naprosto vynikající a charakterově vyhraněné kousky (chuť alá zelený bonpar :-D) a jindy mi aceton vypaloval chlupy v nose. Jedna baba povídala, že vypomáhá přes léto s vařením Nymburk. Škoda jen, že se nedá pivo vychutnat i na jiném klidnějším místě, tedy alespoň o jiném nevím, protože pokud by pivo dosahovalo svého lepšího já, vyplatilo by se na něj jezdit.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 4. leden 2010
17:00

Sekal

Byl jsem v Dětenicích jednou, tento styl restaurace mi nevyhovuje. Jelikož jsem byl vozem, požádal jsem o nealkoholické pivo. Přinesli Stellu Artois, což mne rozlítilo tak, že jsem po předraženém jídle, které nebylo ničím výjimečné, rozhodl, že tento papodnik již nikdy nenavštívím, snad kdybych chtěl v budoucnu mini odškrtnout, ale zatím neplánuji.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

hroch

pondělí, 4. leden 2010
16:48

hroch

Nevím jestli je to změna, ale vstup se platil jen v době atrakcí většinou pátek, víkendy a svátky. Jinak pivo nic moc, ono pod nálepku pravé staročeské pivo se schovají všechny chyby v novodobé výrobě. Jídlo u našeho stolu čtyři různá většinou pečená masa, kdyby byla za polovic tak by to jakžtak šlo. Chování obsluhy je záměrně hodně vulgární, každý si to zapamatuje a vypráví o tom a tim dělá reklamu, ale když je vulgární až moc už tam znova nedorazíš. Vrcholem všeho staročeského je účetní systém, přebírání objednávek pomocí bezdrátových čteček a schovaný počítač s tiskárnou na účty- zcela středověké. Jestli si to někdo chce odškrtnout jako navštívený mini doporučuju v létě na kole, ochutnat a pokračovat dál. Zcela zapoměňte na návštěvu "muzea piva"- změť zemědělských nářadí cepy apod, trochu pivovarnického šrotu a vesnického šrotu, korunované Spartakem v prvním patře, vše doplněno ošklivými figurínami a výkladem bez informací a základních znalostí na závěr minuta v nepoužívané minivarně kde začínali vařit, než zakoupili celé vybavení zrušeného minipivovaru u Vozků z Liberce i se sládkem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

moreli

pondělí, 4. leden 2010
16:54

moreli

to hroch: To placení mě taky překvapilo. Na netu to mají napsané tak, že jsem z toho pochopil, že placená je ta pseudostředověká šaškárna od 19 hodin.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 4. leden 2010
20:59

Dwarf

to hroch: jo, u Vozků jsem kdysi dávno byl a pochutnal si :-)) ale to už je opravdu dávno...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 4. leden 2010
14:16

Dwarf

paní redaktorku bych tedy živit nechtěl, otesánek hadr :-D


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

beercards

pondělí, 4. leden 2010
17:06

beercards

to Dwarf: Vstupné + žrádlo = 955,-Kč


ICQ: 252422606

napsal(a): beercards [Odpovědět]

radekl

pondělí, 4. leden 2010
13:58

radekl

Jenom nějak postrádám zmínku o pivu...


napsal(a): radekl [Odpovědět]

Jakubisko

pondělí, 4. leden 2010
13:15

Jen nechápu, proč ve "staročeské hospodě" mají jako přílohu kukuřici... Šašci :-((


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 4. leden 2010
17:02

Malakin

to Jakubisko: Tak zrovna kukuřice mi coby středověká příloha chudých připadá úplně normální. Spíš mě v jejich jídelníčku zaráží "krutony" a pak také pštrosí steak, který je základem jídla zvaného "Hnáta z exotického ptáka". Vzhledem k tomu, že se ve středověku pštrosi u nás ještě nechovali (je to až záležitost druhé pol. 19. stol., tedy vrcholného novověku), nýbrž dováželi z Afriky - zřejmě jenom maso - viděl bych to spíš na jídlo pro mlsné jazýčky a ne jako něco, co bylo k mání v kdejaké nálevně.

Co se způsobu mluvy v Dětenicích týče, tak tykání a slova jako chasníče, poutníče apod. mi tam nikdy nevadila a byl jsem vůči ním vždycky tolerantní, neb jsou stále v mezích. Používání vulgárního "žrádla" namísto mnohem slušnějšího "krmě" však vidím jako krok špatným směrem a od další návštěvy tohoto podniku - a vlastně i jiných z konceptu Středověkých krčem - mě to jedině odrazuje.

P.S. Když jsem byl v Dětenicích naposledy (r. 2007), tak zde platilo, že pivní půllitr s jejich logem stál v pivovaru asi o 20 či 30 korun méně než v o pár metrů vzdálené prodejně s pivními suvenýry. Prodejnu má zřejmě někdo v nájmu, a tak si sám určuje ceny a ty jsou logicky o něco vyšší než v samotné krčmě.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.01.2010 ve 17:19:30


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Dedek

pondělí, 4. leden 2010
18:55

Dedek

to Malakin:
Teda sory, ale kukurice, puvodne stredoamericka plodina, se do Evropy dostala az nekdy v prubehu 16. - 17. stoleti...


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 4. leden 2010
20:42

to Malakin: 2 polovina 19. století není "novověk"! Ani ranný, ani pozdní , ani vrcholný!


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Malakin

úterý, 5. leden 2010
07:51

Malakin

to Dedek: Brambory, které tvoří častou přílohu v dětenické středověké krčmě, jsou na tom úplně stejně. Podobně jako kukuřice jsou amerického původu a v Evropě se rozšířily až v 16. či spíše v 17. století, tj. v novověku. :)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 4. leden 2010
20:55

Dwarf

to Jiri.J: vzhledem k tomu, že za konec středověku se považuje rok 1492 (objevení Ameriky), pak od 16. století tu opravdu máme novověk :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI