Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bratislavský meštiansky pivovar 1752

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Bratislavský meštiansky pivovar 1752

Bratislavský meštiansky pivovar 1752 [p739]

Nejen v Čechách vznikají nové minipivovary. Letos jeden spatřil světlo světa i u našich nejbližších sousedů - na Slovensku. Název Bratislavsky meštiansky pivovar hovoří za vše. Když v roce 2007 byl uzavřen pivovar Stein, zůstala Bratislava bez činného pivovarského podniku. A to je pro hlavní město suverénního státu docela ostuda. Nicméně v roce 2009 převzal pivovarské žezlo minipivovar Richtár Jakub. No a na začátku roku letošního se začalo proslýchat, že by v Blavě měl začít vařit druhý minipivovar.

Vývěska
Vývěska

Poprosil jsem beerborce pivko (Rudo), který si žádal zadání nové značky Bratislavský ležiak o pár informací o tomto novém podniku. No on osobně moc spokojen není, resp.: "chuť neviem zaradit, nepodoba sa ničomu, neutralna, horkejšie, no mna osobne neoslnilo, teraz je moj favorit Poutník." Ohledně Poutníka se mu ani nedivím, tak nějak si představuju prototyp dobrého českého piva a jsem rád, že mám to štěstí jej mít doma skoro furt v zásobě...

"Vieš, keď sa napiješ napr. Svijany Máz, vieš tu chuť zadefinovat, Svijanský Rytíř aj Kvasničák maju tiež svoju chuť, taktiež Hodonínský Švihák napríklad, alebo Pegas, ale tu to neviem zaradit, pena krásna, teplota 3 stupne na vystupe z pipy, pivo leží 45 dní, ako mi povedal sladek. On nie je profik, robil obchoďaka v Steine a potom v Heinekene." pokračuje Rudo.

Nové bratislavské pivo
Nové bratislavské pivo

"Varí 500 litrov, má 4 tanky a pivo tlačí rovno z tanku na pípu. Ako možno vidno na jednej z fotiek, je tam 6 píp, ale maju iba dva druhy piva - vlastny Bratislavsky ležiak a čierny Sessler 20% z Trnavy. Taká istá 6-pípa je aj na poschodí. Vačšia časť je nefajčiarska, fajčiari maju svoju vlastnú časť. Časom chcu zaradit aj ine piva, zatial sa nevie aké. Ja keď som tam bol, mali otvorene oficialne druhý deň." Takže informace jsou takříkajíc ještě při porodních bolestech...

Na pozadí šestipípa
Na pozadí šestipípa

"Podnik je na mieste bývalého Meštianského pivovaru v centre Bratislavy vedla hotela Crowne Plaza - bývalý Forum, čomu zodpovedaju aj ceny jedal (polievka 3,5 eur, tatarak 10 eur a podobne), cena piva je tiež vysoká - malé pivo 1,1 eur, velke 1,9 eur. Pre mňa snobský podnik, neviem si predstavit ze by som tam chodil pravidelne na pivo. Inak čo mi najviac vadilo, že mali otvorene 5 dni a z toho 3x bola sukromna spoločnost, t.j. pre obyčajných ľudí zatvorené. Predstav si, že prídeš z druheho konca republiky a možeš len pozerať cez sklo dovnútra. To sa mi nepáčilo, ale ako som pochopil z rozhovoru so sládkom, im to tak vyhovuje, máš istú tržbu a ostatní možu isť..." zlobí se oprávněně Rudo.

Varna za svitu slunce
Varna za svitu slunce

A co Vy, navštívili jste už tento nový bratislavský restaurační pivovárek? Jak zapůsobil na Vás. Je to tu jenom o kšeftě, nebo jim zde jde také o dobré pivo, o pozdvihnutí slovenského pivovarnictví na poli těch nejmenších, když střední pivovary na Slovensku zažívají postupnou genocidu. A vůbec bylo pivo točené při otevření skutečně místní? V Čechách je teď in otevřít si minipivovar s tím, že se v něm ještě nevaří a pivo je odjinud, viz Pašák, Pacov či Jihoměšťan...

Zátiší
Zátiší

Závěrem bych chtěl poděkovat Rudovi za jeho názor a za poskytnutí fotografií. Omluvte slovenčinu, ale Rudo mi poslal své postřehy bez diakritiky a já se ji snažil doplnit dle svého nejlepšího přesvědčení, ale určitě někde bude nějaká ta čárka chybět či háček přebývat...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 9997x] [13. duben 2010]
[Minipivovary] [comments: 20] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

David Ručka

pátek, 24. září 2010
21:38

Byl jsem dvakrát. Pivo je fakt dobré, narozdíl od desítky u Richtára Jakuba, která dělá ostudu minipivovarům (taky dvakrát; kamarádi chválili dvanáctku, tu ale neměli při mé návštěvě). Ten štoulec o nevlastním pivu není úplně mimo, protože pokud se člověk nezeptá, nedoví se, že černé je z Trnavy (a je skvělé). Obsluha byla na Blavu nadprůměrná. Lidi si na nový podnik rychle zvykli, bývá tam plno, i když kapacita je značná. Nakouřeno není.
Takže mám pouze dvě výhrady: nepouští se do žádných pivních experimentů, jedno vlastní pivo je málo. A hlavně cena aspoň pro mě drastická, dát si pár piv a žvanec k tomu nepřichází do úvahy :-(


napsal(a): David Ručka [Odpovědět]

Pivovarský

pátek, 16. duben 2010
10:23

to pivko2: Díky za ocenění kvality piva v BMP, pokud zmiňujete pivovar Balkán v Uherském Brodě tak s tím mám společné pouze že Miloš Vrána zakladatel pivovárku byl můj spolupracovník v pivovaru Janáček, ale máte pravdu pivo se zde zlepšilo a shodou okolností za tím stojí další pivovarský kolega.


napsal(a): Pivovarský (renuarb.j(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:24


posted by: Inzerce

Pivovarský

středa, 14. duben 2010
14:14

Pokusím se podat pár informací souvisejících s Bratislavským Měštianskýn Pivovarem.
Byl jsem požádán brněnskou firmou BREWIA o spolupráci při spouštěni nového minipivovaru v Bratislavě a podotýkám že jsem rád souhlasil. Tak jsme se s Petrem Pramukem, mimo jiné dlouholetým pracovníkem ve slovenském pivovarnictví, pustli začátkem února 2010 do díla.Po uvaření jalové várky, která sloužíla k ověření zařízení varny a průběžné sanitací celého technologického souboru pivovaru jsme dostali od majitele zadání navařit 12% světlý ležák. Pokud by někdo očekával, že jsme na výrobu piva použili nějaký historický recept objevený ve zrušeném pivovaru kdesi za komínem jak někdy uvádějí jiné pivovary tak touto cestou jsme neubírali.Spíše jsme vsadili na osobní praktické zkušenosti a snahu vyrobit pivo které zákazníky osloví.A to není o historii ale o současnosti. Technologický postup na předpokládané druhy piva jsem zpracoval v předstihu, na místě jsme jenom prošli charakter budoucího ležáku a shodli jsme se na celém technologickém postupu.Při diskuzi kolem charakteru budoucího piva jsem razil myšlenku, že zdejší ležák se všemi charakteristickými vlastnostmi světlého piva plzeňského typu musí oslovit zákazníky a být specifický pro pivovar kde je vyroben.A pokud Rudo hodnotí že neví kam zařadit chuť daného piva – tak nám dává za pravdu v tom, že jsme charakterem piva nikoho nekopírovali
Na druhou stranu každému se líbí a chutná něco jiného, vždyť stále se volá po pestrosti pivních značek a když nemám nové pivo s čím srovnat tak je to špatné?
Na výrobu piva jsou použity kvalitní suroviny – místní upravená voda, slad z trnavské sladovny, chmelové granule žateckého poloraného červeňáku, násadní kvasnice dodané VÚPS Praha..
Na závěr svého sdělení Rudo vyslovil podezření zda-li točené pivo při otevření BMP bylo vlastní.Tak můžu jednoznačně potvrdit že pivo točené při otevření bylo vlastní, v daném pivovaru vyrobené.Tím se BMP liší od těch kteří při otevření čepují pivo z nějakého spřáteleného pivovaru. Zde se celá filozofie kolem budoucího pivovárku odvíjela v jiné rovině – nejdříve pivo a potom otevření, pokud to jinde dělají obráceně jistě je k tomu vedou nějaké důvody. Po otevření BMP jsem se opětovně podíval na místo činu a byl na okamžik součásti velké rodiny spokojených zákazníku.Co jiného může sládka více potěšit než spokojený zákazník u dobrého piva a že ho v BMP vytočí.
Dej Bůh štěstí
Josef Brauner


napsal(a): Pivovarský (renuarb.j(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

středa, 14. duben 2010
15:02

Chody

to Pivovarský:
To podezření nevyslovil Rudo, ale já a nebylo to až tak podezření, jako spíš pojmenování nešvaru, který se rozmáhá v Čechách...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

bobo

středa, 14. duben 2010
20:34

to Chody:
To fakt v Čechách stvárate?


napsal(a): bobo (peboxz(a)azet.sk) [Odpovědět]

Chody

středa, 14. duben 2010
21:20

Chody

to bobo:
nj, je tu mini moc a každej novej je s někým spřízněnej...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

bobo

čtvrtek, 15. duben 2010
08:01

to Chody:
Myslím si, že v Čechách môže byť aj 200 minipivovarov a trh to zvládne, v SK je to veľmi slabé, 11 malých pivovarov je len kvapka a ani veľmi nechcú spolupracovať meddi sebou, svetlá výnimka je Kaltenecker, dlhší čas je No 1 v SK, iste veľa českých pivárov ho pozná, aj jeho aktivity pri zvyditeľnení (napr. je členon AMNPS, zúčastňuje sa piv. degustačných súťaží v ČR, poriada už II. ročník domácich varičov piva - II. Slovak Homebrewing Star,...pomáha radami pri vzniku pivovarov napr. aj Richtár Jakub, Štamgast,...)
Takže vám závidime konštatovanie "je tu mini moc" :)


napsal(a): bobo [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 15. duben 2010
09:28

Rosťa

to Chody: Jde o pohled. Mini je tu málo, pivovárek by měl být v každé obci nad, řekněme, 150 čísel popisných :) A že si s rozjezdem pomáhají? Není to vlastně dobře? Proč z toho dělat mokrý záda? Tím, že se k tomu zaujímá kritický postoj, se vytváří prostředí, kdy pivovary své zdroje při rozjezdu tají. Proč neříct, že je to prostě přijatelné a tedy pak vklidu přiznat, hele, rozjíždíme pivovárek, než vychytáme vlastní pivo, bereme od pana Mikulici, páč ten to fakt umí ( není samozřejmě jedinej)?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

val

čtvrtek, 15. duben 2010
13:19

val

to Rosťa: Když by daný minipivovar na férovku řekl "hele, ještě nemáme navaříno, tak teď bude měsíc Chýně", tak je to v pořádku. Jenže ono se to většinou úzkostně tají a to je pak šméčko na lidi. Čtenáři PI a pivní nadšenci si sice většinou dokáží zjistit pravdu, ale to na špatnosti situace nic nemění.


napsal(a): val [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 15. duben 2010
13:39

Henri

to val: Souhlasím s Rosťou, že by pivovárek měl být alespoň v každém městě, jako tomu bývalo dříve a proto je jen dobře, že vznikají stále další nové a snad tento trend bude pokračovat.
Chápu majitele nově budovaných pivovarů, že otevřou restauraci ještě před zprovozněním pivovaru. Je lepší, když už alespoň něco vydělává peníze a restauraci je zpravidla jednodušší a rychlejší zprovoznit, nežli pivovar. Ty máš ovšem pravdu v tom, že by cizí pivo rozhodně neměli vydávat za své. Většinou se to stejně provalí a nový pivovar tak ztrácí na důvěryhodnosti i do budoucna. Není přece žádná ostuda otevřít pěknou restauraci a hostům sdělit například: připravujeme pro Vás vaření vlastního piva, do doby, nežli bude náš pivovar dokončen a schopen vařit prvotřídní pivo, tak vám zatím nabízíme neméně dobré pivo z pivovaru XY.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 15. duben 2010
13:43

Pavel R.

to Henri: Já měl opačný problém. Bylo navařeno a hospoda nebyla zkolaudovaná :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

val

čtvrtek, 15. duben 2010
13:53

val

to Henri: Přesně tak, jenže při morálním kreditu českého národa je tento poctivý přístup utopií. O to víc mě překvapila upřímnost plzeňského Pašeráka, kde to na férovku přiznali.


napsal(a): val [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 14. duben 2010
15:53

Roman Holoubek

to Pivovarský:
Pepo zdravím Tě. Jsem rád, že část z Tvých bohatých zkušeností jsi opět přenesl do hotového piva. Pokud za tímto počinem stojíš radou a přičiněním, tak jsem přesvědčen, že na Slovensku vyrostl pivovárek, kam bude radost zajít na pivo.

Dej Bůh štěstí
Roman Holoubek


pivko2

čtvrtek, 15. duben 2010
20:51

pivko2

to Pivovarský: Pan Brauner bol som u Vás v pivovare pred 3 týždňami a musím povedať, že to viete, bolo to fajn,za tých 15 rokov čo je Balkán otvorený si myslím že ste vychytali všetky muchy, ako sa hovorí, ja som len chcel povedať, že tá chuť v BMP je tak jemná, že sa až stráca, pre toho kto doteraz pil len patoky typu Corgoň, Bažant, Šariš, Staropramen je toto pivo fantastické, uvidíme časom, ja im držím všetky palce


napsal(a): pivko2 [Odpovědět]

Pavel R.

sobota, 17. duben 2010
01:04

Pavel R.

to Pivovarský: Tak my jsme vysanitovali a udělali čtyři "jalové" várky na dva tanky. Nezbyl ani litr :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

fero

pátek, 23. duben 2010
09:30

Fero

to Pavel R.: a kdo zaplatil spotřební daň?


napsal(a): fero [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 15. duben 2010
15:04

Chody

to val:
No na férovku. Když jsem tam byl poprvé, tak informovali, že pivo je jejich...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

bobo

středa, 14. duben 2010
08:49

Ešte jedna vec :),meral som cestu "z druheho konca republiky", stálo to za to.


napsal(a): bobo [Odpovědět]

bobo

středa, 14. duben 2010
08:44

Niečo je aj na :http://www.kamnapivo.sk/webtron/bratislavsky-mestiansky-pivovar-novy-minipivovar-na-slovensku.html
Pozn.: cit."Podnik je na mieste bývalého Meštianského pivovaru" nie je pravdivá, pokiaľ viem MP sa nachádzal na Rybnom námestí , musel ustúpiť stavbe mosta SNP.

"najviac vadilo, že mali otvorene 5 dni a z toho 3x bola sukromna spoločnost, t.j. pre obyčajných ľudí zatvorené" - v prvých dňoch to tak aj bolo, ale moje info hovoria, že v tomto čase to už nie je problém, neobhajujem, podávam fakty, neverím, že by v BA sa dalo žiť len z privátných akcií, ak, tak len pár týždňov, pár mesiacov...

Podľa môjho zistenia, pivo ktoré sa tu varí je v pohode, svetlý ležiak plzeňského typu, mierne horkejší a veľmi dobre pitelný, dáš jeden, druhý,... otázka je cena, ale v centre BA je to v norme. Prostredie je na slušnej úrovni (štýlové), myslím, že to nie je len o "kšefte", ja som sa tam cítil dobre, obsluha na úrovni (na výčape, hore je fakt odborník, v dolnom výčape bol veľmi prístupný mladý muž, dalo sa s ním o čokoľvek porozprávať), pivo bolo správne vychladené (8 st. C si myslím, že je OK).
Nerozumiem otázke " A vůbec bylo pivo točené při otevření skutečně místní?" (ak je taká prax v Čechách, je to vaša vec), nie je korektná, asi by urazila viacerých, napr. pána Pramuka (sládek), či Josefa Braunera. Viac asi v horeuvedenom linku.

Na Slovensku sme veľmi radi, že vznikne malý pivovar a chce ponúknuť niečo iné (teda poctivo varené pivo) ako "chcanky" (prepáčte za vulgarizmus, ale je to tak.
Trochu vám aj závidime toľko malých pivovarčekov a hlavne tú úžasnú atmosféru, ktorá tam poväčšine vládne, preto rád chodím do Čiech.

P.S. všetku útratu v podniku BMP som si vyplatil :)))


napsal(a): bobo [Odpovědět]

dks

středa, 21. duben 2010
08:21

mne sa zase nepaci cena piva v BA mini. chapem, ze su nove a potrebuju co najviac penazi, ale..
jakub je za 1.50 /0.4 a tento za 1.90 /0.5(?). v cesku sa mi zda cena v mini teda nizsia!
je to potom na inu klientelu, nez pre seriozneho pivara. takto prides, das si jedno dve na kostovku / spravenie chuti a ides. to je skor pre majetnejsich, ktori sa tam ukazu, ze aki su "pivari" (pricom si inde daju lubovolnu sracku o ktore tu v meste rozhodne nie je nudza) a potom pre turistov...


napsal(a): dks [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI