Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Uhříněves

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Uhříněves

Uhříněves [p1604]

Závěrečné zkoušky oboru Pivovarník -sladovník byly tou příležitostí udělat si výlet do těchto končin středočeského kraje. Tentokráte to ale nebyl žádný maraton po pivovarech, ale byly vybrány jen dva. Večer jedeme do Uhříněvsi, kde má sídlo stejnojmenný pivovar. Uhříněveský pivovar je jeden z těch, který obnovil výrobu v původní budově historického pivovaru, v prostoru bývalé stáčírny pod chladícím štokem. Komunisti ho zavřeli již v roce 1949. Novodobá historie vaření piva v Uhříněvsi se začíná psát l.p. 2014. Nové pivo pak spatřilo světlo světa koncem dalšího roku.

Pivovar
Pivovar

Na pivovarském dvoře najdete i prodejnu piva, která ale bohužel nebyla v pondělní podvečer již otevřena. Uhříněveské pivo ale můžeme ochutnat v Pivovarské restauraci, která se nenachází v prostorách pivovaru, ale kousek blíže "civilizace". Na čepu je sedmero druhů piv. Ochutnávám čtvero ležáků, všechny pod značkou Alois. Letní ležák 8% je slabší pivo, které může přijít vhod za letních horkých dní nebo jako alternativa pro cyklisty. Tankový ležák 11% je vlajkovou lodí pivovaru a na místě chutná ještě více. Kazbek 12% a polotmavý ležák 13% jsou pak hutnější bratříčci.

Alois
Alois

Restaurace byla založena jako první zájezdní hostinec v Uhříněvsi v roce 1793. Zachovává si historický genius loci a zdejší pivo zde výborně chutná. Stejně tak tu dobře vaří. Sedělo by se do noci, ale musíme být rozumní, vždyť zítra se musí trochu myslet. V Říčanech se jdeme ještě trochu projít. Říčanské pivo jsem už ochutnal, ale jeden malý Mikeš nemůže škodit.

Pivovarská
Pivovarská

Pokud se zítra zadaří, mám připravenou zastávku po cestě domů.


Fotogalerie: Pivovar a Restaurace



[Richard Chodora] [Zobrazeno 434x] [18. červenec 2024]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI