Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bizon kam se podíváš


Bizon kam se podíváš

Bizon kam se podíváš [p1008]

Tento článek píšu v době, kdy v sále U Bizona v Čižicích ku oslavě otevření minipivovárku zrovna hraje Zvlášňý škola a po ní následují Morčata na útěku. Právě jsem se odtud vrátil a jsem ještě pln dojmů z nového piva a nového místa na pivovarské mapě naší vlasti. První oficiální pivo jste si zde mohli poručit 28. října 2011, tedy 93 let po vzniku samostatné Československé republiky. Já jsem se tam dostal až den poté v podvečer díky manželčině dobrosrdečnosti.

Pivovarský lokál
Pivovarský lokál

Exteriér se od mé poslední návštěvy moc nezměnil, zato uvnitř je všechno jinak a já jsem rád, že Robert dodržel prakticky vše, o čem mluvil zde... Už jsem zažil chvástajících se lidí, kde pak skutek utek. Ale v Čižicích je splněno vše, nač si vzpomenu - datum otevření, pivovarské posezení, opláštěná varna, logované půllitry... A tak to má být. Možná neměli žádné nepředpokládané okolnosti jako mnozí jiní, ale to zákazníka nemusí zajímat. Prostě zde bylo vše připraveno na jedničku.

Pivovarské okénko
Pivovarské okénko

Parkujeme za hospodou a vcházíme "normální" částí hospody U Bizona, která je v plném proudu a opravdu žije - na můj vkus až moc. Ještě, že vím kudy dál a tak se dostáváme do pivovarského posezení, které je minimálně o jednu cenovou výše. Zde je poměrně volno a také méně zahuleno (bohužel se kouří všude). U vchodu zaujme krásná výčepní stolice s třemi čepovanými místními pivy: Bizon 10°, Kameník 11° a Buližník 12°. Ochutnávám samozřejmě postupně vše...

Výčepní stolice Čižického piva
Výčepní stolice Čižického piva

Pivo je mi doneseno do logovaného půllitru s uchem. Zahlédl jsem ještě tenkostěnný pohárek a nelogovanou třetinku. Pivovarskému posezení určitě nesvědčí Gh ubrusy a tácky - doufejme, že časem se i toto zlepší. Ale vraťme se k pivu. Desítka je taková vodovější, určitě bych si ji rád dal při cyklistické návštěvě a věřím, že Plzeňáci si svou projížďku na kole prodlouží až sem. Jedenáctka se mi zdá na můj vkus dost sladká, dvanáctka je také sladší, ale tady plnotučné tělo udělá své a Buližník je jasně nejlepší. Receptura zdejších piv ještě dozná vyladění, na kterém by se měl podílet sládek Milan Maršálek, který má třicelitou praxi v Prazdroji a Bakaláři.

Pivo u Bizona
Pivo u Bizona

Pivo si můžete odnést domů i v 1,5l PET lahvích s originálními etiketami, kde nepozornost či tiskařský šotek označil všechna piva jako Světlé výčepní nefiltrované, což u Kameníka a Buližníka (jsou označené jako 11° a 12°) není pravda. Jistě se při dotisku etiket tato nepřesnost opraví a původní etiketa bude sběratelsky zajímavější. Možná Vás, stejně jako mě, zajímá, co že to je onen Buližník, podle kterého je pojmenovaná čižická dvanáctka. Odpověď naleznete mj. zde...

Buližník
Buližník

Název článku jsem volil i proto, že bizoní logo na Vás kouká z pípy, skla, etiket či hodin na stěně. I lihoviny s Bizonem jsou zde k mání, vyrábí je jeden ze tří lihovarů ve vesničce Prádlo. (kde je nejhustší výskyt lihovarů na obyvatele v Čechách). Jen na fasádě logo ještě chybí a myslím, že by Bizon slušel i podtáckům... Jdu se podívat do varny, která prý je asi opravdu malá a už se přemýšlí o zvětšení, resp. o další varně na sále.

Bizonní kořaličky
Bizonní kořaličky

Až se dostanete k Plzni, určitě nezapomeňte, že kousek od Černic se nachází další minipivovar. Pro ty, co mají k dispozici řidiče (nebo se dovedou pohybovat na kole), se stává Plzeňsko pivní baštou (a to i v případě, že vynechají mekku světlého ležáku). Myslím, že trať Rokycany, Šťáhlavy, Čižice, Dobřany a Plzeň je pro pivaře lákavá a má co nabídnout.

Pan starý Bizon
Pan starý Bizon

Přeju panu sládkovi Bizonovi, aby se dílo dařilo. Aby mu varna byla malá. Robertovi pak, aby hospoda šlapala, pivo bylo žádané a muziky hojně navštěvované. Určitě jsem zde nebyl naposledy, vždyť to mám při cestě... Tak a mám dopsáno a v Čižicích teď možná Morčata dávají kousek Nalitej jak pohrabáč. Dej Bůh štěstí všem!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 14332x] [1. listopad 2011]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 16] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vašek

neděle, 23. září 2012
19:25

Vašek

Ahoj Roberte a všichni ostatní okolo Bizona, kdož se staráte o blaho svých hostů, i další návštěva u vás byl příjemnej zážitek, pivo o hodně lepší než v červnu, jídla taky v pohodě a hlavně samí pohodový lidé :)
Takže ten večerní rokový koncert ve velkém sále byla taková třešnička na dortu, která nás udržela déle bdělé, dneska ale ten spánek budeme muset dohnat :) S pozdravem manželé Švihlíkovi


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Vašek

neděle, 17. červen 2012
14:07

Vašek

Právě jsem se vrátil z Čižic
Právě teď,když se na Pivní infu začíná přiostřovat v debatě o festivalu minipivovarů na Pražském Hradě,já jsem se vrátil od Bizona v Čižicích,kde jsem strávil pohodový víkend a ještě jsem se v nedalekých Dobřanech zúčastnil pivní pouti,na které bylo spousta dobrého piva,akorát ten Hastrman mě jako obvykle zklamal,příště už si ho dávat nebudu.Naštěstí přišel na řadu jako poslední na cestu do vlaku.Tímto zdravím Roberta a všechny ostatní,kteří s ním a jeho pivovárkem mají něco do činění,příjemní a milí lidé,které na svých pivních toulkách nepotkávám každý den,takže ostatním,kdo o Bizonovi teprve přemýšlejí,jestli přijet nebo nepřijet,rozhodně doporučiji přijeďte,litovat nebudete.
Roberte,co říci na závěr-Ať se Ti daří :)


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
00:48


posted by: Inzerce

Elf

pondělí, 18. červen 2012
13:45

Elf

to Vašek: Můžu se zeptat, proč Hastrman zklamal? Ne, že bych si myslel, že vše co Luboš Vorel navaří je dobré, ale obecně mám piva z Rybníku rád. Je u nich ovšem jeden problém a tou je dost specifická chuť, která se projevuje v podstatě ve všech pivech (že by to bylo vodou?). Je těžké rozhodnout, zda jde o chuťvou vadu, nebo specifikum, které dělá hastmanská piva zajímavými. Toto bude zřejmě dost individuální záležitost.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Vašek

pondělí, 18. červen 2012
17:22

Vašek

to Elf: Ta jejich dvanáctka je na mě taková moc nasládlá,necítím tam žádnou hořkost,ale třeba mám vždycky jenom smůlu na nějakou horší várku,moc často se k tomuto pivu nedostanu,pil jsem ho potřetí-vždy na nějaké akci.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 18. červen 2012
20:11

Energetik

to Elf: To si, Lukáši, popsal přesně, specifická chuť. Rybník je nezaměnitelný a mě ta jejich "pachuť" vyhovuje :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

jiri.j

pondělí, 18. červen 2012
20:46

to Elf: Osobně mi ona charakteristická chuť Hastrmana vyhovuje. Také by mě zajímalo, co ji způsobuje. Vím, že pan Vorel občas přidává puškvorec, ale to není jen tím. Osobně mám Hastrmanan velmi rád a nějak mi asociuje i pohádku Jana Drdy Vodník v pivovaře:-).


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Elf

úterý, 19. červen 2012
01:18

Elf

to Vašek: Ležák z Rybníku že byl nasládlý? To se mi nějka nezdá, Luboš má chmel rád a nebojí se ho použít. Nejlépe samozřejmě ozkoušet u zdroje.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Elf

úterý, 19. červen 2012
01:25

Elf

to jiri.j a Energetik: Ta specifická chuť/pachuť mi připomíná lehkou zatuchlost vody z rybníka. Proto je můj typ, že toto specifikum pochází z vody. Nepředpokládám ovšem, že by v pivovaru používali vadu přímo z rybníka. Puškvorec se nepřidává do všech piv a charakteristická chuť/pachuť je v podstatě ve všech, takže tento nebude určitě.
Jinak mě ta chuť/pachuť občas nadzvihne ze židle, ale většinou si zvyknu a pivo z Hastrmana mi pak chutná.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Vašek

pátek, 1. červen 2012
10:16

Vašek

Pominu-li Rokycany,které jsou samostatným městem,pak zmiňované Šťáhlavy,Čižice a Dobřany-to vše je na jižní straně od Plzně,nevíte někdo,jestli se něco nepřipravuje také v okrese Plzeň-sever? Z vyprávění mého dědy,který žil v České Bříze (nezaměňovat s Horní Břízou),prý ve dvacátých letech minulého století v tomto okrese zažívalo minipivovarnictví zlaté časy-pivo se tam vařilo v každé třetí vesnici.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Haha Bimbi

pátek, 1. červen 2012
13:06

to Vašek: 2015 Plasy, 20?? Čeminy. V České (dříve Německé) Bříze byl soukromý pivovar na přelomu 19./20. stoleti.


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Haha Bimbi

pátek, 1. červen 2012
14:32

to Haha Bimbi: Ještě 201? Chříč.


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Vašek

pátek, 1. červen 2012
22:39

Vašek

to Haha Bimbi: Dík,na ty Plasy se těším :)


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Jindra

čtvrtek, 10. listopad 2011
00:36

Navštívili jsme Bizona včera večer a upřímně řečeno - docela zklamání. Nejvíce překvapila skutečnost, že ze tří zde vyráběných piv byla na čepu jen a pouze ne příliš povedená desítka (a samozřejmě G); ostatní piva prý došla.


napsal(a): Jindra (Mule(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 7. listopad 2011
08:55

Malakin

Marketingově to má Robert zvládnuto opravdu velmi dobře - pozvánky na akci byly vidět jak po vsi, tak v nedalekých Přešticích, k tomu etikety, sklenice - teď ještě udělat něco s pivem - zatím to připomíná spíš krušné začátky nějakého domácího vařiče než pivo z regulérního minipivovaru - a bude se proč vracet.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

bomberek1

čtvrtek, 3. listopad 2011
09:59

Zaslechl jsem, že varna pochází od p. Velíška ze Sazovic. Údajně zde p. Velíšek také rozjížděl výrobu. Je to pravda?


napsal(a): bomberek1 [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 3. listopad 2011
19:49

Chody

to bomberek1:
Je to pravda, viz zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI