Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Po jihočeských pivovarech II

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Po jihočeských pivovarech II

Po jihočeských pivovarech II [p1646][p1721][p1905]

První zastávkou našeho putování po jihočeských pivovarech byl dražíčský Lipan

Do Obory tak přijíždíme trochu se zpožděním. Ale to vůbec nevadí. Místa nám v pivovarském výčepu drží. Posezení je situováno pod velkou "pergolou", kam se pivovar rozšířil. Na čepu je sedmero piv, jejichž stručnou charakteristiku nám paní domácí přiblíží. Začínám pivem Polka Dot 7 stylu grodziskie a je to výborné lehké pivo. Takové pracovní pro zdejší farmu. Gose Lemon 12 je také velmi vydařené. Pivovar je třeba ale také prověřit z hlediska ležáků. Žitohola 11 ve složení s žitným sladem je celkově drsnější. Ježibaba 12 je podobná. Je čas vyladit chuťové pohárky kyseláčem Jahoda & Liči - super. Ejlíky dnes vynechávám, přeci jen si musím nechat nějaké místo na další zastávky.

Ležák a Ale
Ležák a Ale

Technologie pivovaru (tanky, stáčecí linky) se nachází pod přístřeškem společně s výčepem. Za zdí je pak prodejna, varna a další tanky. Varnu zhotovili v Pacovských strojírnách. Je všeobecně známo, že se tu vaří převážně z vlastního chmele i sladu. Na chmelnici jsme se byli podívat, podle webu tu pěstujou chmely ŽPČ, Sládek, Kazbek, Premiant a Rubín. Pro srdce pivařovo je v Oboře ráj. Kombinace výčepu a posezení s technologií pivovaru pod jednou střechou je suprová. Otevřeno mají dle webu každý den kromě neděle od 9 do 18 hodin, klobouk dolů. A samozřejmě nabíráme další zpoždění.

Varna
Varna

Další foto z Obory: výčep a technologie


Jen pár kilometrů od Obory jsou Hlavatce a tam u starého transformátoru najdeme pivovar Transformátor - echt rodinný pivovar, kde si pivo vychutnáte u venkovního výčepu na dvorku. Domácí atmosféru dotváří králíkárna, k vykonání potřeby slouží dvě vybavené kadibudky. Na čepu jsou tři druhy piva - 10, 11 polotmavá a 12. Dvanáctka se čepuje rovnou z tanku, ostatní ze sudů. Ochutnávám od každého a nemám s ním sebemenší problém. Genius loci a pohoda zde vyzařuje na sto honů. Pan majitel a sládek v jedné osobě nás bere na rychlou exkurzi provozem. Nechtějte po mně žádná technická data, raději se seberte a zajeďte se do Hlavatců podívat a načerpat pivní energii.

Pan starý na varně
Pan starý na varně

V pivovaru je otevřeno každý den kromě neděle a pondělí od 14 do 18 hodin s tím, že po osmnácté si pivo z Transformátoru můžete vychutnat v místním pohostinství - nenechte se odradit velkým obludným G...

Pivo
Pivo

Další foto z Hlavatců: posezení a pivovar


Poslední štací je Bechyně - pivovar Keras, kam dorážíme se zpožděním tři čtvrtě hodiny, což je vzhledem k náročnosti dne docela dobrý výkon a ač je lokál prázdný, obsluha si neodpustí malé rejpnutí. Na čepu je desítka a dvanáctka, piva jsou to dobrá. Varna se nachází ve vedlejším sále, vedle výčepu. Na webu se dočtete, že "Naše jídla a nápoje jsou od malých českých firem, vždy čerstvé a kvalitní." Což nekoresponduje s tím, že Vám smažený hermelín přinesou uvnitř zmrzlý :( Je to škoda, protože dobré jméno získáváte zpět velmi těžko.

Keras
Keras

Další foto: z Bechyně


A protože ještě nemáme dost, stavíme se v Písku, kde se zrovna konají Slavnosti piva. Palackého sady jsou plné života. Rychle je proběhneme, je tu plno nejen jihočeských pivovárků, úžasná atmosféra. Těžko si vybrat, do oka mi padá Pacov, který se i změnou loga a snad i sládka, dostává v mé hlavě do vyšší ligy. A musím uznat, že dvanáctka byla i po celém dnu výborná. Ještě koštuju Hafo Saaz Lager 11 od létajícího pivovaru Kraft, ale dojem z něj už Vám nepovím, protože si ho moc nepamatuju, ale určitě to nebylo nic špatného.

Pacov 12
Pacov 12

Další foto z Písku


Myslím, že výlet se opravdu povedl a určitě se zase někdy na cesty za pivovárky naší vlasti vypravíme. Pojedete s námi?



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1155x] [4. říjen 2023]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

sobota, 7. říjen 2023
11:58

Dwarf

radši pojedu sám :-) a je fakt, že v Oboře jsem nebyl už půl roku, pod svícnem je tma ::lol


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI