Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Švihák luhačovický a jiné zdravé prameny

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Švihák luhačovický a jiné zdravé prameny

Švihák luhačovický a jiné zdravé prameny [p2117]

Řekne-li se lázně a pitná kúra, jistě si každý představí popíjení více či méně poživatelných minerálek z řady místních pramenů. I když takový pověstný 13. karlovarský „pramen“ nemá s vodou nic společného (pro neznalé - je to becherovka). S rozvojem minipivovarů došlo na „prameny“ i jinde, nejen na západě Čech. Jedněmi z lázní, kde je možno holdovat i místnímu moku jinému, než převážně zapáchajícím vodám minerálním, ale nepochybně velmi zdraví prospěšným, jsou Luhačovice.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

Od roku 2021, konkrétně od srpna zmiňovaného roku, působí v tomto lázeňském městě Pivovar Luhačovice. Jeho zakladatelem a majitelem je pan Radek Adolt. Původně domovarník, který se rozhodl povýšit řemeslo na vyšší úroveň, nechal postavit v areálu v blízkosti Luhačovického zámku a restaurace U koňa halu, v níž je umístěn pivovar.

Vlevo majitel, vpravo sládek
Vlevo majitel, vpravo sládek

Pan Adolt, ač prošel kurzem Beer Academy, se věnuje především řízení pivovaru. Nad pivem vládne pak známý sládek, pan Richard Vetyška. S ním jsem si tak při své návštěvě lázní domluvila schůzku. Pánové, oběma děkuji za milé přijetí, načerpání informací o pivovaru a pochopitelně za ochutnávku místních piv, které jsou bez chyby a těžko vybrat, které je lepší.

Varna
Varna

Pivovarská technologie je z Číny, uzpůsobená podle požadavků zadavatele. Varna je dvounádobová o objemu 20 hl, CK tanků je zatím celkem jedenáct: 5x 20 hl, 4x 40 hl a 2x 10 hl. V nejbližší době přibude ještě dalších pět: 2x 40 hl a 3x 20 hl. O montáž technologie se postarala firma GF Technology z Ratíškovic. Slad odebírá pivovar převážně ze sladovny Soufflet v Prostějově, ale i z některých dalších podniků. Chmelí se odrůdami českými (ŽPČ, Sládek, Premiant, Agnus..) i zahraničními. Kvasnice používá pivovar sušené.

Sklep
Sklep

Ve stálém sortimentu je šestice světlých piv: 10° Otto, 11° Alois, jenž je „vlajkovou lodí“ pivovaru, 12° Vincent, 11° APA Švihák luhačovický, 13° IPL Fešák lázeńský a 11° Lojzička višńová. První tři piva jsou pojmenována podle místních minerálních pramenů. V průběhu roku se pak konzumenti mohou setkat se sezónními speciály. Třeba i vařenými v koprodukci s jinými pivovary, např. s bratislavským pivovarem Unorthodox a dalšími.

Alois
Alois

Nejbližším vystaveným bude zelené pivo k Velikonocům a posléze 11° jantarový Luhan. Výstav piva byl za loňský rok 1200 hl, ovšem odbyt je zde, vzhledem k době provozu lázní, sezónní (duben - září). S pivem se návštěvník lázní může setkat v mnoha místních restauracích (čepované) i obchodech (litrové PET láhve, plechovky). Samozřejmě i U koňa, která sice pivovaru nepatří, ale čepuje jejich piva. Dále pak pivovar distribuuje svá piva po Zlínském kraji, do Olomouce a Brna. V letošním roce by rádi zvedli výstav na 2000 hl piva.

PETky
PETky

A pokud by někomu bylo málo popíjet piva jen z jednoho místního pivovaru a chce si rozšířit svoje znalosti, tak může ochutnat sortiment ze zatím létajícího pivovaru Komonec, který buduje své sídlo v asi 5 km vzdálených Pozlovicích. K zakoupení jsou PETky v prodejnách v Luhačovicích.

Komonec
Komonec

V průběhu lázeňského pobytu jsme ochutnali dostupný sortiment obou zmiňovaných pivovarů, jakož i nabízený láhvový sortiment pivovaru Valášek. Bohužel, nic dalšího z okolí nebylo k mání (např. sortiment nedalekého Zlínského ševce, či Slavičína ), což nás dost překvapilo.

Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1241x] [3. duben 2023]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

pátek, 14. duben 2023
12:17

Michal_CB

V pivovarské hospodě jsem byl loni v létě a můžu potvrdit, je tam moc hezky a pivo mají výborné.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI