Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Strojař, výtvarný umělec, muzikant, koňák a pivovarník

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Strojař, výtvarný umělec, muzikant, koňák a pivovarník

Strojař, výtvarný umělec, muzikant, koňák a pivovarník [p2312]

To vše, v jedné osobě, představuje pan Jiří Chyba, majitel nejen firmy na gravírování a řezání laserem různých materiálů, ale i 1. Karlštejnského mikropivovaru. Pivovárku s pivem Karlíček. Mimochodem, jak název pivovaru, tak i piv jsou chráněné značky ČR.

Exteriér
Exteriér

A kde Karlíčky najdete? Půjdete-li na hrad, tak asi po jednom kilometru od nádraží narazíte po pravé straně na malebný obchůdek. Obchůdek nejen s upomínkovými předměty, zde vyráběnými, ale i na výše zmiňovaný pivovárek se zajímavými pivy. Pivy, které jako jediné opravdu pocházejí z lokality Karlštejn. Pan Chyba je dlouholetým domovarníkem, prý už od roku 1998, a založením pivovárku si splnil svůj sen. Mělo to být sice k odchodu do důchodu, ale loňská uzávěra všechno urychlila.

Pan Chyba a Karlička
Pan Chyba a Karlička

Byl čas vybudovat současný pivovar, který byl otevřen 14. června 2020. Ve svém království ovšem má vystaveno i původní domovarnické "náčiní". Při pohledu na aparaturu si připadá návštěvník, jako kdyby se ocitl v alchymistické laboratoři z filmu Císařův pekař. Krása!

Domovarnické náčiní podruhé
Domovarnické náčiní podruhé

Prostory jsou zde nevelké, tak nečekejte nějakou rozsáhlou technologii. Varna je dvounádobová, jedna nádoba má 100 litrů, druhá 800 l a ta zároveň slouží jako spilka. Vše funguje na systému přečerpávání. Proces je řízen počítačem, otop elektrický. Mláto i zbytky po chmelovaru se ovšem vyhazují ručně. Technologie pochází ze zrušeného pivovaru v Hannoveru.

Varna / spilka 800l
Varna / spilka 800l

Ležácký tank o objemu 500 l je jeden, ale vzhledem k zájmu návštěvníků o pivo se počítá s brzkým rozšířením kapacity. Slad používá pan Chyba plzeňský, od firem Bestmalz či Irex, chmelí hlávkami ŽPČ. Můžete se v jeho pivech setkat i s medem či různými bylinkami.

Tank
Tank

Stálými pivy na čepu jsou 12° světlá a 13° medová. V létě pak byla výborná světlá 9° pro cyklisty, poté světlý speciál 14°. A v současném chladném počasí zve pivovárek na Karličku, horkou polotmavou 20° s medem. Mohu jen vřele doporučit, ale pozor, je zrádná! Ostatně, co také očekávat od ženských, že.

Výčep
Výčep

Návštěvníky přivítá pivovárek v současné mimosezónní době o víkendech, 10-18 hod., ve všední dny na požádání. Pivo si můžete i odnést s sebou v PET o objemu 0,33l, 0,5l, 1l a 1,5l. Pro sběratele jsou ke koupi etikety, případně sklo. Na požádání pak i dřevěné tácky vlastní výroby.

Etikety
Etikety

Tak vzhůru ku Karlštejnu! Davy turistů tam teď nepotkáte.

Další fotografie najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1815x] [28. listopad 2021]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pondělí, 29. listopad 2021
23:02

Dwarf

jo, tam mi před měsícem a půl moc chutnalo :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI