Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

A znovu se točí českobrodské!

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

A znovu se točí českobrodské!

A znovu se točí českobrodské! [p1451]

Jistě mi dáte za pravdu, že některá stará místa, objekty zašlé slávy, mají svůj genius loci a právě proto by bylo třeba je zachovat i pro další generace. Zejména to platí pro starou industriální architekturu. Ano, chce to nadšence, kteří se do toho pustí, spoustu času a samozřejmě finanční prostředky, na kterých ty obnovy, bohužel, většinou ztroskotávají. Když se však všechno sejde dohromady, tak výsledek stojí zato, byť i tak je to cesta na "dlouhou štreku". Jedním takovým objektem, který povstal doslova z ruin, je nedávno otevřený pivovar v Českém Brodě. Navázal tak na staletou historii vaření piva v tomto městě.

Areál před rekonstrukcí
Areál před rekonstrukcí

Počátky českobrodského pivovarství sahají pravděpodobně až k přelomu 13. a 14. století. V 16. století se již ve městě vaří v osmi až deseti větších pivovarech, původní českobrodský měšťanský pivovar pak vznikl v roce 1664. Několikrát se dočkal přestavby - po požáru v roce 1739 a v letech 1866 - 67, kdy byl pivovar rozšířen i o sladovnu. Ovšem již od roku 1861 se začal stavět nový areál pivovaru na místě bývalého lomu na stavební kámen. Po otevření nového měšťanského pivovaru, byly budovy bývalého pivovaru využívány již jen jako sladovna a skladiště. V roce 1972 pak byl objekt původního pivovaru zbourán. V roce 1884 je rozhodnuto o postavení moderního, parou poháněného provozu v místě výše uvedených ležáckých sklepů.

Pivovarské budovy
Pivovarské budovy

Základní kámen byl položen 17. července 1884 a první várka proběhla 21. dubna 1885. V dobách první republiky pivovar prosperoval a byl několikrát rozšiřován a modernizován. Po znárodnění (1.1.1949) jej posléze následoval osud mnoha jiných - postupné chátrání a nakonec uzavření. Poslední várka proběhla 4. ledna 1968. Vyráběla se zde mj. 10° světlá, 12° světlý ležák a 14° tmavý speciál Granát. Po uzavření sloužily prostory pivovaru např. k výrobě psích krmiv, či jako sklady. A samozřejmě devastace pokračovala. Byl dokonce podán návrh na demoliční výměr.

Bývalá sladovna, dnes pivovar
Bývalá sladovna, dnes pivovar

Nová naděje svitla pivovaru v roce 1992, kdy byl nejprve podán privatizační projekt a pak v prosinci 1994 konečně došlo k odkoupení zdevastovaného areálu. Současný vlastník pivovaru, společnost NOVETA - Pivovar Český Brod, s.r.o., pak ihned zahájil jeho opravy. Finance na obnovu byly postupně získávány z pronájmů prostor a z úvěrů. A téměř po 25 letech od započetí renovace lze konečně říci "a přece se točí"!

Pohled od skály
Pohled od skály

První, zkušební, várka českobrodského piva byla uvařena 17. prosince 2018, tedy po 50 letech od uzavření pivovaru. Od března 2019 se vaří už v pravidelném režimu. Zatím jenom jeden druh, světlý ležák 12°, krásně vyvážené pivo s příjemně hořkým dozníváním. Do budoucna se počítá s rozšířením sortimentu. Sládkem je v pivovaru pan Jaroslav Košťák, kterého určitě mnozí znají, třeba z pivovaru Národní.

Varna
Varna

V době mé návštěvy pan sládek přítomen nebyl, pivovarem mne provázel a informacemi zásoboval jednatel výše zmíněné firmy, pan ing. Jan Klinecký. Pivovar samotný se nachází v prostorách bývalé sladovny. Dodavatelem technologie je firma MBS Prostějov, varna je nerezová o objemu 10 hl, spilka otevřená 1x 20 hl a 4 ležácké tanky, též po 20 hl. Naštěstí je v pivovaru prostoru dostatek pro budoucí rozšiřování.

Spilka
Spilka
Tanky
Tanky

Slad odebírá pivovar ze sladovny Nymburk, chmelí se ŽPČ a kvasnice jsou z Budvaru. Zhruba do roka počítají i s otevřením pivovarské restaurace. Zatím se českobrodské pivo čepuje ve čtyřech hospodách ve městě (U Kohouta, Sport, Šenk, U Hrabětů), je možné jej i ochutnat na regionálních akcích, či festivalech. Pro zájemce je v současné době možný odběr 15, či 30 l soudů přímo v pivovaru. S plněním do láhví se zatím nepočítá.

Českobrodský ležák
Českobrodský ležák

Areál bývalého pivovaru jsem poprvé navštívila v roce 2011 s exkurzí, pořádanou Černokosteleckým pivovarem, v rámci přednášek o industriálních památkách naší republiky. Tehdy jsme měli možnost navštívit i úžasné historické sklepy. Ty jsou již opraveny a občas se tam pořádají koncerty. Akustika musí být úžasná.

Sklepy 2011
Sklepy 2011

A nedá mi, nezmínit ještě jednu pozoruhodnost, spojenou s areálem pivovaru, byť se netýká piva. V areálu, nad pivovarskými objekty se tyčí stěna bývalého lomu, geologové ji nazývají skalní defilé a uvádějí ji jako geoturistickou zajímavost, pocházející z období prvohor.

Stěna bývalého lomu
Stěna bývalého lomu

Jezdí sem prý četné exkurze studentů geologie, kterým slouží jako názorný výukový předmět přímo v terénu.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2662x] [26. červenec 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI