Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dříve nádraží, dnes pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Dříve nádraží, dnes pivovar

Dříve nádraží, dnes pivovar [p2064]

Jeden z nových přírůstků do rodiny minipivovarů se konečně, po delším očekávání, vyklubal na svět. Pivovar Řevnice. Nedovolím si tvrdit, že je to přírůstek úplně nejnovější, neboť ten boom je tak veliký, že už se nedá ani sledovat. Pivovar se nachází, jak již titulek napovídá, ve starém, původním nádraží Západní dráhy. Mmch., otevření Západní dráhy v roce 1862 znamenalo pro obec Řevnice velký rozkvět, díky dobrému spojení s Prahou se Řevnice proměnily v oblíbené letovisko a východisko k výletům do Brd. Budova "starého" nádraží pochází z roku 1882, kdy nahradila původní zastávku (budova současného nádraží je z r.1896).

Nádraží - pivovar
Nádraží - pivovar

Pivovar sice oficielně otevře, včetně ještě dokončované hospody, v průběhu prázdnin, ale piva již leží v tancích. Technologii má "na svědomí" firma pana Krýsla, Varna je dvounádobová na přímý elektrický otop, o objemu 500 litrů, ve spilce jsou pak tři nádoby s víky po 1000 l.

Varna
Varna

Ležácké tanky jsou čtyři po 1000 litrech + jeden CKT o stejném objemu. Dále se zde nachází šest tanků přetlačných, též po 1000 l. Sládkem pivovaru Řevnice je v pan Ing. Roman Řezáč, který sice nevystudoval pivovarnictví, leč domovarnictví jej k němu přivedlo. Ke zvýšení své kvalifikace absolvoval rekvalifikační kurs a praxi v pivovaru pana Krýsla.

Spilka
Spilka
Tanky
Tanky

A právě tento mladý muž mne provází pivovarem a odpovídá na mé otázky. Slad odebírají ze Záhlinic, specielní pak od firmy Weyermann. V současné době uvařená piva byla chmelena odrůdami Agnus, Harmonie, Citra, či Magnum. Kvasnice používají sušené. Ale to vše jen v začátcích, až se pivovar rozběhne naplno, určitě prý sortiment dozná změny.

Pan sládek
Pan sládek

Měla jsem možnost ochutnat zatím navařená piva, která ještě zrála v tancích - 10°, 12° a 11° APA a všechna se mi jevila jako slušná. Z Prahy nejsou Řevnice tak daleko a navíc pivovar leží na cyklostezce, tak určitě za pár týdnů přijedu ochutnat znovu. Stálým sortimentem by měly být 10° a 12° a k tomu nějaký speciál. Na léto se chystá pšenice a svrchně kvašená 8°.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3613x] [3. červen 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI