Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V kraji čarodějnic naposledy: Sobotín

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V kraji čarodějnic naposledy: Sobotín

V kraji čarodějnic naposledy: Sobotín [p1531]

Posledním pivovarem, kam nám čas dovolil zajít, byl Zámecký pivovar Albert v Sobotíně, který je součástí luxusního Zámeckého rezortu Sobotín. Pivovar samotný, jakož i jeho pivnice, běžně přístupný není. Díky ochotě paní manažerky z obchodního oddělení (omlouvám se, ale jméno jsem zapomněla) však můžeme pivovar navštívit.

Pivovar
Pivovar

Naším průvodcem byl neméně ochotný podsládek, pan Tomáš Churavý (sládkem je v pivovaru pan Kamil Rudolf), který nás pivovarem provedl i zásobil informacemi o jeho provozu. Pivovar, založený v roce 2014, nese jméno (jak jinak, že) po průmyslníkovi i politikovi Albertu Kleinovi, stejně tak, jako zdejší ležáky. Varna je dvounádobová, měděná, s elektrickým ohřevem, o objemu 500 l a je umístěna v pivnici.

Varna
Varna

Ve sklepě, do něhož je průhled podlahou, je pak umístěno 9 CKT po 1000 litrech. Technologie je od firmy Destila. Slad odebírá pivovar ze Zábřehu a chmelí se klasikou: ŽPČ, Sládek, Premiant. V průběhu roku se vaří pravidelně (4x týdně) dva druhy piva - světlá 11° a 12°, 2x do roka (na Josefa a na Martina - prý k huse) se k nim přidává ještě polotmavá 13°. Piva jsou na čepu, jak v restauracích samotného Zámeckého rezortu, tak v nedalekém motorestu Permoník, jakož i v gastronomickém centru Maják v Šumperku.

CKT a pan sládek
CKT a pan sládek

Oba ležáky jsou plzeňského typu, výborně pitelné, prosté jakýchkoli vad. Stejně tak i ptm 13°, kterou "Josefové" dosud nestačili vypít a tak jsme ji měli ještě možnost ochutnat. Všechna piva byla skvělá, těžko dát některému přednost. Nakonec moje volba padla na 11° s výraznější chmelovou hořkostí. Piva jsou k mání i v 1 l PET láhvích. Díky za milé přijetí a jen tak dál, pivovarští.

Sobotínské pivo
Sobotínské pivo

V čase do odjezdu autobusu jsme si stačili ještě projít zámecký park, který se zvolna probouzel ze zimního spánku (na protějším svahu, malé sjezdovce, ještě ležel sníh), a podívat se na objekt Mauzolea rodiny Kleinů, nacházejícího se naproti Zámeckému rezortu. Bylo vybudováno v 80. letech 19. století. Bohužel, po roce 1945, kdy německá rodina Kleinů musela opustit republiku, postupně podléhalo vandalům a jeho stav byl neutěšený. Proto byly v roce 1999 ostatky vyzvednuty a přeneseny do rodinné hrobky na hřbitov u sobotínského kostela sv. Vavřince. V současné době je majitelem mauzolea obec a snaží se o jeho obnovu.

Mauzoleum bratří Kleinů
Mauzoleum bratří Kleinů

A co ty čarodějnice? Tady to všechno vlastně začalo. V sobotínském kostele sv. Vavřince v roce 1678 jedna stařena z Vernířovic tehdy vyjmula z úst hostii, aby ji uschovala pro nemocnou krávu. Někdo ji viděl ... a bylo na čarodějnické procesy zaděláno. U kostela je na památku nebožaček malý pomník, obdobný tomu ve Velkých Losinách.


Další fotky z Jeseníků naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2719x] [25. duben 2019]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pivofil

pondělí, 6. květen 2019
15:43

Díky za příjemný trojdílný cestopis. Prakticky všechny Vaše dojmy z navštívených pivovarů téměř dokonale korespondují s mými nedávnými zkušenostmi z nich. Albert 11 je můj dlouhodobý favorit.
Příště doporučuji vyhnout se znovu Jeseníku a naopak zkusit zastihnout o víkendu v provozu pivovar Cestář v Ostružné!


napsal(a): pivofil [Odpovědět]

Jana

pondělí, 6. květen 2019
19:33

Jana

pivofil:
My tam o víkendu nebyli, takže Cestář nás bohužel minul. Je mi líto i neuskutečněné návštěvy Branné, ale opravdu to dopravně skloubit nešlo.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI