Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Byl jednou jeden dům…v Brně

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Byl jednou jeden dům…v Brně

Byl jednou jeden dům…v Brně [p1994]

Dům se zajímavou a bohatou historii se jmenuje U Tomana a nachází se na Náměstí Svobody. Jméno dostal podle prvního z majitelů, Emanuela Tomana, který byl v první polovině 20. století vyhlášeným cukrářem a provozoval v Brně několik cukráren. V meziválečném období koupil dům na Náměstí Svobody a ve funkcionalistickém stylu jej zmodernizoval. Po druhé světové válce jeho syn Otakar Toman převzal provozovnu po svém otci a stal se prvním kavárníkem ve městě, který začal v kavárně podávat pivo.

Dům U Tomana
Dům U Tomana

Asi největší slávu zažila kavárna a cukrárna v letech třicátých, kdy se stala dostaveníčkem významných lidí, jako Jan Werich, Jiří Voskovec, Rudolf Těsnohlídek, Eliška Junková, Nataša Gollová a řada dalších. Dnes na schodech do patra jsou tato jména připomenuta a na zdech restaurace můžete vidět fotografie těchto osobností. Ale to na časové ose předbíhám. Časy se během let změnily a z vyhlášeného podniku se stal socialistický bufet Nitra. Nakonec gastronomický provoz docela skončil a naposledy tam prý byla prodejna hudebních nosičů.

Výčep
Výčep

V době úplně poslední se však začalo blýskat na lepší časy a v domě vzniká unikátní koncept – Dům U Tomana, který svým hostům nabídne stylovou restauraci (v prvním patře), hospodu (v přízemí), a také 11 prostorných a luxusních apartmánů v patrech. Jednotlivá patra s apartmány pak budou zařízena tématicky tak, aby témata měla vždy vazbu na Brno (např. motorkářský apartmán). Podstatné ovšem pro milovníky piva je to, že koncept navazuje na myšlenku pana Tomana mladšího nejen čepovat vlastní značku piva – Tomanovo pivo, ale zde jej i vařit.

Varna
Varna

Vznikl tady minipivovar, který zahájil svoji činnost v listopadu letošního roku. Pivovarem mne provází sládek, pan Jan Křišík a jeho pomocník, pan Martin Smolík, za což oběma pánům moc děkuji. Sluší se dodat, že vrchním sládkem je zde pan Martin Hrubeš. Dvounádobová varna je umístěna přímo v hospodě v přízemí, ve sklepě pak se nachází vystírací káď a vířivka.

Páni sládci
Páni sládci

Spilku s otevřenými káděmi tady nenajdeme, pivo kvasí v pěti CKT - 2x 20 hl a 3x 10 hl. Ležácké tanky jsou 4 - 3x 20hl a 1x 10 hl, tanky přetlačné jsou pak tři. Technologii dodala firma NIRO INOX ze Zaječí. Slad odebírá pivovar ze Záhlinic, specielní pak od Weyermannů, chmelí se našimi odrůdami ŽPČ, Harmoniií a Agnusem, na piva svrchně kvašená se používají chmely zahraniční.

Sklep
Sklep

Na čepu jsou tři stálá piva a jeden speciál, který se bude pravidelně obměňovat. Postupně ochutnávám celé dostupné portfolio. Světlá 10° Emanuel (42 Kč/0,5 l) mi připadá ještě dost mladá, leč prý tomu tak není. Tady ještě mají hoši co zlepšovat. Ostatní piva ovšem mohu jen zahrnout chválou. Jak tmavý ležák, Otakarova 11° (vyvážené pivo, bez výrazné sladkosti, 44 Kč/0,5 l), světlý ležák Tomanova 12° (dobře pitelné pivo, 46 Kč/0,5 l), tak i 13° Josefinin speciál APA (58 Kč/0,5 l), neměla chybu.

APA, tmavý ležák a desítka
APA, tmavý ležák a desítka

Zanedlouho přijde na čep i Žofiin speciál, 15° IPA, který jsem též v předstihu ochutnala. Jména piv odkazují na rodinu původních majitelů. Klasické denní menu v restauraci sice nenajdete, ale vždy je zde nabídka jednoho jídla a k tomu chuťovky k pivu.

Sortiment
Sortiment

Odběr piva je zatím možný pouze v sudech, do Vánoc prý ale už budou i skleněné láhve 0,5l. Sklo je logované a kuriozitou se jistě stanou zdejší pivní tácky (zatím je k dispozici jeden), budou na nich prý vyobrazeni všichni meziváleční starostové. (Ještěže ne ti současní, ostatně ten minulý prý má pomník „za živa“ téměř naproti pivovaru.)

Pivovar U Tomana se tak stal (jestli dobře počítám) desátým brněnským minipivovarem.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2942x] [10. prosinec 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI