Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kosičkáři ze Šťáhlavic

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Kosičkáři ze Šťáhlavic

Kosičkáři ze Šťáhlavic [p1774]

Jsou dva druhy nově otevíraných pivovárků. První hlásí v dost velkém předstihu svůj záměr zbudovat pivovar, jsou o tom články v novinách, existují funkční webové stránky a v horším případě prodávají vlastní pivo, které v tom nejhorším případě vydávají za vařené ve vlastním pivovaru. Přechod k opravdovému vaření je pak zahalen pochybnostmi a nedůvěrou. Na druhé straně jsou podniky, o kterých není slyšet až najednou je na světě nové pivo. Takovým druhým případem jsou Šťáhlavice na jižním Plzeňsku - neplést se sousedními Šťáhlavy.

Pivovar
Pivovar

Před rokem se v hlavách tří místních patriotů začala rodit myšlenka na vlastní pivovar. V červenci lp 2016 začaly v bývalých garážích stavební přípravy, v září se začala připravovat technologie a namontována byla v listopadu. Technologické vybavení dodala firma HD Servis pana Milana Doubka na míru zdejšímu sládkovi. A je to vidět, žádná změť zbytečností, pěkná přehledná varnička na 5 hl. Otop je elektrický, kde topné těleso ohřívá olej, který pak rovnoměrně zahřívá dno a část pláště nádoby.

Sládek na varně
Sládek na varně

Na spilce jsou zatím dvě otevřené obdélníkové nádoby, každá po 10 hl, a ve sklepě pak čtyři 10 hl tanky s tím, že se vejde tanků až jedenáct.

Pivovar provozuje společnost HANEZA s.r.o. a to neznamená nic jiného než začáteční písmena jmen všech zúčastněných - Harnoch, Nekola, Záhrubský. Miroslav Nekola je i panem sládkem, který má letité zkušenosti z Plzeňského Prazdroje i od sousedního Radouše.

Spilka
Spilka

Celý název je Šťáhlavický pivovar U Šenkýřů a nachází se v místech, kde kdysi teklo pivo proudem, v místech původní panské hospody, která je datována až k roku 1651. Zatím jsou, cca 3 týdny, v sortimentu dvě spodně kvašená piva výčepní a ležák. Ochutnáváme z tanku nejdříve desítku, která je výborně pitelná, jemně kvasničné chuti. Tohle bych mohl pít celý večer. Dvanáctka je o poznání hutnější, ale zachovává nastavený charakter. Mohu tedy jen konstatovat, že šťáhlavická piva jsou výborná. Pro pořádek uvedu, že je použito sladu ze Záhlinic a Bambergu, chmeleno ŽPČ, Sládkem a Premiantem.

Lopata
Lopata

Piva jsou pojmenována podle místních zajímavostí. Samozřejmě se nabízí značka Šťáhlavický Kozel podle zdejšího zámku. Nicméně to by se asi nelíbilo japonskému sousedovi a tak to ani nezkouší. Desítka se tak jmenuje Lopata podle blízké zříceniny hradu. Roku 1927 se ve Šťáhlavicích stala vražda, provedená kosou a od té doby se místním říká kosičkáři. Odtud název pro dvanáctku - Šťáhlavický Kosičkář. Tato dvě piva tvoří základní sortiment pivovaru, která by měla být stále dostupná. V budoucnu se počítá s nějakým tím speciálkem, ipou apod.

Sklep
Sklep

Pivovarští mají pronajatu protější obecní hospodu, kde jsou na čepu místní piva vedle produktů Plzeňského Prazdroje. Vše je zatím v plzeňských barvách, takže sběratelé vydržte. Ve výrobě jsou už tácky a etikety. Pivo se bude krom sudů plnit do PET lahví. Pivovarské sklo a ostatní propagační materiál přijde na řadu později.

Obecní hostinec
Obecní hostinec

Pivo mají dobré, a to je základ. To ostatní přijde samo. Až Vás cesty zavanou na státní zámek Kozel, nezapomeňte se stavět na či pro místní pivo, určitě neprohloupíte. A vlastně proč to neudělat obráceně, proč při příležitosti ochutnávky místního moku nezavítat i na zámek?

Já jsem tu určitě nebyl naposledy a přeji kosičkářům, aby se dařilo vše tak, jak mají naplánováno.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5022x] [10. duben 2017]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

středa, 12. duben 2017
19:05

Dwarf

hybaj k lopatě :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI