Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Řešení č.3: Fermentační jednotka pro vzorkovou výrobu nových druhů piva

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Řešení č.3: Fermentační jednotka pro vzorkovou výrobu nových druhů piva

Experimentování s novými druhy piva je nezbytnou součástí provozu malého pivovaru. Bez časté obměny sortimentu nabízených značek a druhů piva by se z každého pivovárku stal podnik s fádní nabídkou nápojů, který možná svým stálým sortimentem pivních druhů neurazí, ale také nikoho nepřekvapí. Proto by měl být každý dobrý minipivovar, který to s pestrostí nabídky myslí opravdu vážně, vybavený pro vzorkovou výrobu nových druhů piva.

Typickým důvodem, proč se některé pivovárky do přílišného experimentování moc nehrnou, je oprávněná obava z toho, že se novinka příliš nepovede a její větší část se bude muset nakonec bez užitku vylít. Proto je rozumné nové druhy piva vyrábět zpočátku raději v menších objemech, než pro jaké jsou dimenzovány hlavní kvasné a zrací tanky.

FUIC jednotka použitá v Čechách
FUIC jednotka použitá v Čechách

Problém nastává u minipivovarů, které s výrobou vzorků a experimentováním zpočátku nepočítaly a nyní nejsou vybavené tanky s menším objemem. Jednoduché přidání dalších menších tanků do stávajícího systému pivovarského sklepa může narazit na nedostatečnou kapacitu chladicího systému či systému měření a regulace. V horším případě může být důsledkem přidání dalších tanků pokles účinnosti chlazení stávajících hlavních tanků a znehodnocení celé produkce. Navíc není z pohledu legislativy možné přidání dalších výrobních tanků do stávajícího systému bez předchozího zpracování nebo úpravy projektové dokumentace, nadplánové práce chladírenských a elektrikářských odborníků, což investici do vzorkovacích tanků rovněž nemálo prodraží.

Fermentační jednotka
Fermentační jednotka

Dobrým řešením je pořízení tzv. FUIC (Fermentation unit with independent cooling), což je kompaktní mobilní nebo statická jednotka vybavená vším potřebným pro řízené kvašení, zrání a stáčení piva nebo podobných nápojů, nezávislým chladicím systémem a komplexním systémem měření a digitální regulace teplot v tancích. Celé zařízení je umístěno na společném rámu

Více informací o popsaném produktu naleznete zde...



[Aleš Jakimov] [Zobrazeno 2551x] [8. květen 2016]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI