Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Minipivovar Kosíř

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Minipivovar Kosíř

Minipivovar Kosíř [p1453]

Minipivovar Kosíř vznikl na podzim 2014 v blízkosti nejvyššího hanáckého vrcholu Kosíř (442 m n. m.). Logo pivovaru bylo zvoleno tak, aby byla vyzdvižena rozhledna, která je od pivovaru vzdálená cca 2,7 km.

Samotná volba lokality byla spíše náhoda. Byla zde možnost spolupráce, tedy provázaní hospůdky a minipivovaru v jeden komplex, protože každý pivovar by měl mít svou pivovarskou hospodu. Samozřejmě ale produkujeme a rádi budeme produkovat i pivo do dalších hospod.

Po Kosířem
Po Kosířem

Na čepu můžete pravidelně ochutnat 11° pivo jménem Haltýř pojmenované po obecní studně, 12° pivo Gabriell pojmenované po jedné oblasti Kosíře. Také vaříme speciály, a to vždy v pravidelných intervalech. V letním období pak venkovní udírna zajišťuje uzené speciality a v kombinaci s nekuřáckou hospodou s příjemným prostředím vytváří výborné zázemí pro cyklisty nebo rodiny s dětmi.

Nekuřácká restaurace
Nekuřácká restaurace

Pravidelně jsou také pořádány exkurze pivovaru (cca 1x za 2 měsíce), které jsou za dobrovolné vstupné a výtěžek z nich je věnován na dobročinné účely (např. ZOO Olomouc, psí útulek atd.). Minipivovar nabízí možnost mimořádné exkurze dohodnuté předem po telefonické domluvě (minimálně 5 osob) se vybírá vstupné 45 Kč/osoba (v ceně je zahrnutá drobná degustace).

Požehnání varně
Požehnání varně

Pivo z našeho minipivovaru Kosíř je vyráběné klasickou technologií. Varna je nerezová o instalovaném objemu 500 litrů. Kvašení probíhá na otevřených spilkách přibližně týden. Spilečné nádoby tu pak najdete jednu o objemu 1000 litrů a dvě o objemu 250 litrů. V chlazeném sklepě je umístěno 16 ležáckých tanků po 250 litrů. Zde probíhá ležení piva při teplotě 2° C a to u 11% piva nejméně 27 dní, 12% minimálně 38 dní a u 13% piva 65 dní a více. Prostorově nejsme velký pivovar, ale výstavem taky nejsme nejmenší.

Spilka
Spilka

Slad máme ze Zábřehu. Kvasnice používáme z Hanušovic a chmele používáme z oblasti Tršicka. Vodu máme z našeho obecního vodovodního řadu, ale dle hodnot můžeme mluvit téměř o vodě kojenecké

Minipivovar Kosíř je ideálním místem jako výchozí bod pro tůry na Kosíř a nebo také do nedalekého muzea kočárů. Nejlépe se sem dostanete autem, jiná doprava je bohužel dosti zdlouhavá. Pokud máte chuť na poctivé pivo, určitě se u nás zastavte.

Slad a chmel
Slad a chmel

Pivo se plní do KEG sudů o objemu 20, 30 a 50 litrů, do párty soudků o objemu 5 litrů a také i do PET lahví.

S pivovarským pozdravem

David Kapsia, sládek Minipivovaru Kosíř

Vizitka
Vizitka


[Pivní.info] [Zobrazeno 7932x] [17. prosinec 2014]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jura

pátek, 1. červenec 2016
09:39

Jeli jsme z Prostějova přes Kosíř, těšili jsme se jak si v cíli dáme dobré pivečko, dorazíme k pivováru a u okénka nám paní nabídla pouze Holbu. Prý jejich pivo není naraženo a ona to neumí. Málem nás trefil šlak. Naštěstí o pár km dál je pivovar Jadrníček, kde jsme si dali vynikající pivečko Jadroš 11. Takže příště už raději rovnou do Náměště na Jadroše :)


napsal(a): Jura [Odpovědět]

kozel14

pátek, 26. prosinec 2014
21:50

Jen by to chtělo uvést otvírací dobu hospůdky...


napsal(a): kozel14 (kozeldvorak(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
18:00


posted by: Inzerce

Chody

pátek, 26. prosinec 2014
22:09

Chody

kozel14: Stačí se prokliknout na web pivovárku...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

boro

čtvrtek, 25. prosinec 2014
21:13

Těšil jsem se jak si udělám celodenní výlet,od vlaku z Čelechovic "zdolat" onen najvyšší vrchol Kosíř a pak hurá do pivovárku,ale otvíračka až od 18 vše zhatila:-(.To už bych pak nedojel domů.
Tak snad se třeba do léta něco změní...


napsal(a): boro (lxd2(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Zeleny

sobota, 20. prosinec 2014
13:54

Doporučuji navštívit tento krásný pivovárek,výborné pivečko,milá obsluha a krásné prostředí hospůdky a ani těch 4km chůze není k zahození od nádražíčka v Drahanovicích,bezvadné okolí,krásný to kraj.Jinak je i spojení BUS z Olomouce.Pan sládek se činí a na pivečku je to znát.Tak na zdravíčko a " Dej Bůh stěstí "


napsal(a): Zeleny (safranek.t(a)seznam.cz) [Odpovědět]

moreli

čtvrtek, 18. prosinec 2014
11:07

moreli

Pivovar je idálním výchozím místem pro tůry a dostaneme se k němu jen autem? :-? A co začít tůru třeba v Drahanovicích na nádraží? K pivovaru jsou to 4km tj. asi 45 min chůze. Turista aspoň dostane žízeň a cesta mu i rychle uběhne, protože se těší na pivo z minipivovaru. ::lol


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 18. prosinec 2014
11:51

Jana

moreli:
To máš těžký, lidi už si odvykli chodit pěšky. Dalším generacím už asi postupně nohy budu zakrňovat. Viz (upravený)Darwvin- orgán,který se nepoužívá, postupně zakrní a posléze odpadne. ::lol


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI