Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Návštěva u mnichů aneb pivovar z bývalých stájí

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Návštěva u mnichů aneb pivovar z bývalých stájí

Návštěva u mnichů aneb pivovar z bývalých stájí [p1099]

Břevnovský klášter je sám o sobě už pojmem. Impozantní budova z dílny rodiny Dientzenhoferů je sice až z počátku 18. století, ale klášter samotný má již přes 1000 let starou historii. Podle pověsti se u zdejší studánky Vojtěšky (jednoho z pramenů potoka Brusnice) r. 993 setkal kníže Boleslav II. s biskupem Vojtěchem z rodu Slavníkovců a dal založit první mužský klášter benediktinů v Čechách. Řád benediktinů, s několika přestávkami ve své historii, zde působí dodnes.

Břevnovský klášter
Břevnovský klášter

Studánka, samozřejmě podle našich předků zázračná, se nachází ve zděném pavilonu v areálu Břevnovského kláštera. Léčivý pramen, jehož voda měla blahodárné účinky zejména na nemocné oči, bych dnes, pro jeho občasné fekální znečištění rozhodně k léčbě nedoporučovala. Pro léčbu a navození dobré mysli bych doporučovala navštívit jiný objekt v areálu. Ano, je to pivovar!

Historie původního břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Lze předpokládat, že vznikl, jako součást jeho hospodářského zázemí, brzy po vzniku kláštera. Ostatně, co by to také bylo za mnichy bez piva, že? Pivovar byl v roce 1889 zrušen, ale ani jeho původní objekt však již zde nenajdeme, byl zbourán při rozšiřování nynější Patočkovy ulice (výpadovka na Karlovy Vary).

Vstup do prodejny
Vstup do prodejny

Na dlouhou tradici břevnovského piva nyní navazuje společnost Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, a.s. (http://brevnovskypivovar.cz/ ), která je spřízněna s restauračním pivovarem Pivovarský dům a pivotékou Pivovarský klub. Díky pochopení zdejšího opata dostala společnost do dlouhodobého pronájmu krásný barokní objekt bývalých stájí a po mnoha peripetiích s mnoha úřady konečně hlásí: 8. července otevíráme! Místo koní (a posléze skladiště) pivovar.

Pivovar (pohled z prodejny)
Pivovar (pohled z prodejny)

Domlouvám si návštěvu předem a ačkoli přesně nevím, kde se bývalé stáje nacházejí, cit milovníka piva mne vede najisto. V pivovaru, kde to kypí pracovním ruchem, mne vítá jeden z akcionářů, ing. Petr Janík a zasvěcuje mne do aspektů tohoto zbrusu nového provozu. Kapacita zařízení je 3000 hl piva ročně. Vaří se, vedle klasického světlého ležáku, též ležák tmavý, dále pak pšeničné pivo a řada speciálních druhů (nyní Imperial Pilsner 20° a Imperial stout 21°, Klášterní 15° bude pak k mání od 16.7.). Vše pod značkou Břevnovský Benediktus. Ceník naleznete zde...

Varna
Varna

Zatímco se můj průvodce věnuje dalším návštěvám, zejména dodavatelům, zpovídám vrchního sládka, pana Martina Vávru. Tímto oběma pánům děkuji za veškeré informace. Vařit se bude, zatím, 2x týdně, jedna várka činí 20 hl, vaří se převážně klasicky na 2 rmuty, IPA pak infuzně. Topným médiem je plyn (plynový vyvíječ páry). Slad je ze sladovny v Záhlinicích a chmelí žateckým poloranným červeňákem a chmelovým extraktem. Kvasnice jsou vlastní produkce.

Otevřená spilka
Otevřená spilka

Pivo kvasí v CK tancích (o objemu 20 hl -1x a 50 hl – 5x), ale připraveny jsou i dvě otevřené spilky po 10 hl. Pivo pak zraje v ležáckých tancích, kterých je celkem osm. Pivovar neplánuje otevřít vlastní restauraci, bude pouze do vybraných restaurací dodávat.

Tanky
Tanky

Já vím, že mnozí po této informaci zesmutníte. Ale nezoufejte, piva (PETky, něco ve skle, sudy, později i 5 l soudky) můžete koupit za příznivé ceny přímo v pivovaru. Prodejna má otevřeno po-pá 14-19 hod. Pokud bude zájem, je možné, že prodej rozšíří i na sobotu dopoledne.

Jeden z prvních zákazníků
Jeden z prvních zákazníků

Pivovar má, kromě části technologické, i zázemí v podobě salónku, kde by se měly v budoucnu odehrávat řízené degustace s odborným výkladem, či třeba školení sládků. Zatím je tato část ještě ve stádiu zrodu.

A kde pivovar s prodejnou hledat? Ve dvoře Břevnovského kláštera, vpravo za vstupem spodní branou (na rohu nad rybníkem).



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 9716x] [9. červenec 2012]
[Minipivovary] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Děkan

pátek, 14. září 2012
09:00

Děkan

Na webu "Břevnováci" píší, že budou dodávat do vybraných hospod. Chystám se do Prahy, máte nějaký tip (mimo zmiňovaného Klášterního šenku)? Díky.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

mosht

středa, 11. červenec 2012
10:33

Je to všechno o lidech...pokud někdo nemá vztah ke své práci, tak to ani jinak vypadat nemůže. Myslím že mentalitu číšníků a jiného hospodského personálu znáte všichni dobře. Někdy je lepší vzít si pivo sebou do PETky.


napsal(a): mosht (ciderhouse(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
09:28


posted by: Inzerce

Medvěd

středa, 11. červenec 2012
08:37

Když klášterní šenk před lety otevřel, bylo to neskutečně skvělé. Chodili jsme tam s dětmi, děti v parku, my v hospodě. v létě si jednou přikráčím a sednu na lavičku dost daleko od vstupu. Najednou se dveře otevřou a číšník mě nese pivo se slovi "jako obvykle". Časem se to zvrtlo, ceny vzrostli a arogance přibylo. Přesto bych podnik nezatracoval, atmosféru má stále dobrou, hm, ale kdy jsem tam vlastně byl naposled?....


napsal(a): Medvěd (nemam(a)nemam.nic) [Odpovědět]

Sigi

úterý, 10. červenec 2012
11:05

A ta zmiňovaná prodejna spadá pod ten krytizovaný šenk? A nebo je někde přímo v pivovaru? Chtěl bych se spíš stavit jenom pro petky.


napsal(a): Sigi [Odpovědět]

Jana

úterý, 10. červenec 2012
13:42

Jana

to Sigi:
Klášterní šenk nemá nic společného s pivovarem. V pivovaře je pouze prodejna-vždyť je to v článku uvedeno. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Vašek

úterý, 10. červenec 2012
13:48

Vašek

to Sigi: Prodejna by měla být v areálu pivovaru.Naštěstí.Až bude,snad se to dozvíme z jejich stránek.to Jana: to Jana: to Jana: Na mě to působilo,že prodejna ještě nefunguje,ale teď znova čtu jejich otevírací dobu-od 14h-my tam byli od 11.30 do 12.30,takže jsme si jí pochopitelně nevšimli.Zvenku označená není.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Vašek

úterý, 10. červenec 2012
13:42

Vašek

to Sigi: Prodejna by měla být v areálu pivovaru.Naštěstí.Až bude,snad se to dozvíme z jejich stránek.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Jana

úterý, 10. červenec 2012
13:44

Jana

to Vašek:
Vašku, pivovar svoji hospodu vůbec neplánuje.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Jana

úterý, 10. červenec 2012
14:01

Jana

to Vašek:
Taky nemůžeš mít všechno najednou. :-) Oficielně otevírali AŽ! 8.7.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Pípa

úterý, 10. červenec 2012
08:39

Přidávám se s nepříjemnou zkušeností z Klášterního šenku. Půlka hospody volná a ačkoliv na každém stole kartička s rezervací, určitě kdybych se vrátil za hodinu, tak tam bude pořád volno. Mám pocit, že se tam čeká na velké skupiny zahraničních hostů a na ostatní kašlou. Navíc obsluha docela nepříjemná až arogantní, nebyla videt vubec žádná ochota(po 5 minutách 2 stoly platili).


napsal(a): Pípa [Odpovědět]

jiri.j

úterý, 10. červenec 2012
08:14

Ta 15% je svrchně kvašená nebo spodně? Měl jsem zatím možnost ochutnat pouze 12% ležák a musím konstatovat, že byl skutečně vynikající


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Jana

úterý, 10. červenec 2012
13:40

Jana

to jiri.j:
Vzhledem k tomu, že je to (viz ceník) IPA, tak předpokládám, že svrchně, jak jinak.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Vašek

úterý, 10. červenec 2012
08:00

Vašek

Škoda,že stejným majitelům nepatří i přilehlý Klášterní šenk.Kdykoli tam s manželkou přijdeme,jsou nepříjemní,teď naposledy jsme tam byli 4.7. a chtěli jsme Břevnovské pivo a servírka nám přinesla klášterní jedenáctku,ujistila nás,že je z Břevnova,pak při návštěvě pivovaru jsme se přímo od zdroje dozvěděli,že není od nich ale z pivovaru Klášter.Předtím nám dokonce nabídla mezi břevnovskými pivy i dvanáctku Lobkowitz...Vrcholem všeho byl nepříjemnej číšník,když jsme se ptali,jestli je někdo v pivovaru,že chceme na prohlídku,ale to se špatně popisuje,tuhletu obsluhu kdo nezažije,neví o co přichází.Ale aby můj příspěvek nekončil moc pesimisticky,pivovar má naštěstí v plánu dodávat i do jinejch restaurací,takže břevnovskému pivu určitě zůstanu věrnej,co nám dali pánové ochutnat přímo z tanků-vynikající,jen si počkám na jinou restauraci.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI