Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Radleři

[středa, 16. květen 2012]

Rok 2012 vejde do pivní historie jako rok radlerů. Míchání piva s limonádou bylo v Česku dlouhá léta tabu. Smáli jsme se polákům i němcům, leč Staropramen svou chemickou sloučeninou Cool dokázal loni udělat zředěným pivem díru do světa. A ostatní se tohoto úspěchu zalekli a tak není v současné době týden, aby některý pivovar neohlásil novinku, která spočívá ve smíchání piva s limonádou (či jiným nelko nápojem: minerálka, džus apod.). A tak jsme svědky toho, jak velké i malé pivovary chrlí míchané nápoje různých chutí a provedení. Existují v alko (kolem 2% alc.) či nealko provedení.

Pro mne ožehavou otázkou je limonádová složka, protože ochucením může leckteré europivo získat na pitelnosti (znám to z vlastní zkušenosti, kdy jsem v nouzi nejvyšší lil limonádu do Gh). Ale najít u nás limonádu, která by nebyla nadopovaná sladidly, konzervanty a barvivy, jenž mnohdy snižují pozornost a činnost dětí (pro které by měly být limonády vyráběny). Co jsem koukal na složení běžně dostupných radlerů, je to bída a děs. Snad jen (co jsem zatím viděl) Chodovar Radler neobsahuje (krom přírodně identického aroma) žádná diskutabilní éčka.

Jaké složení mají ostatní radlery. Existuje nějaký opravdu přírodní? A existuje nějaká opravdu přírodní limonáda? Ať již plošně distribuovaná či jen místně dostupná v nějakém pivovaru či restauraci?

autor: pi | Blok 23:59 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

jiri.kana

neděle, 24. červen 2012
13:51

jiri.kana

Mně zatím nejlíp sednul radler z Birellu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

yerka

neděle, 24. červen 2012
08:47

yerka

Musím přiznat, že mne až překvapuje, jaký je v obchodech o radlery zájem, sám je pít nehodlám, protože nejsem příznivcem sladkých limonád. Je však zřejmé, že v ČR si radlery zřejmě svou cílovou skupinu našly, pokud počáteční zájem o ně neopadne.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:26


posted by: Inzerce

Karl von Bahnhof

sobota, 23. červen 2012
18:46

P.S. Během letošního roku jsem se běhenm svých cest zaměřil na "Rádlery and spol.", a klobouk dolů je super, že existují a je mi úplně jedno co tu píší rádoby "pivaři - fajnšmekři", nám laikům to stejně nezošklivíte:-))


napsal(a): Karl von Bahnhof (AndromedaSped(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Pivař

sobota, 23. červen 2012
19:32

to Karl von Bahnhof: Přesně... Mám rád hořké ležáky, rád ochutnávám i jiné pivní styly, ale nevím, proč bych měl hanět radlery... Občas si taky dám, v létě na kole přijde k chuti. I když člověk musí trochu vybírat, protože většina je dost chemická (hlavně umělá sladidla :-(. Číst umí každý, tak by toho měl využívat a číst složení (a to se týká i klasického piva). Pokud si dobře vybere, dostane relativně přírodní nápoj mnohem zdravější než naprostá většina sladkých limonád...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Sekal

sobota, 23. červen 2012
23:13

Sekal

to Pivař: Přírodní nápoj? To tedy zírám. A co se týče chlastání na kole, na to mám taky svůj názor. Onehdy mi mezi Velkým Beranovem a Žďárem n.S. málem spadnul pod kola nějaký ožralý debil, který ke všemu nebyl osvětlený, měl jsem co dělat, abych se nevyboural.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Doktor

sobota, 23. červen 2012
19:43

Doktor

to Karl von Bahnhof: Karle, zase sis zapomněl vzít prášky?


napsal(a): Doktor [Odpovědět]

Pivař

neděle, 24. červen 2012
19:46

to Sekal: Psal jsem relativně přírodní... A ne každý - třeba v Bavarii, Zubru, Gambáčích nebo Chodovaru není téměř žádná.... Ten, co málem spadl pod kola, pil zřejmě pivo, kdyby si dal radlera, patrně by se udržel ;)to Pivař: téměř žádná chemie, jsem chtěl napsat...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Karl von Bahnhof

sobota, 23. červen 2012
18:38

..každý dle svého gusta, super hrdina haní vše, laik ochutná i novinku a když už nemůžu klasické pivko, ochutnám i třeba rádleří novinku a některé jsou mnohé lepší jak eurosračky od Coca-cola and spol a jiné, Váš laik pivař :-))


napsal(a): Karl von Bahnhof (AndromedaSped(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Sekal

pátek, 22. červen 2012
13:17

Sekal

Radlery nepiji, ale vyzkoušel jsem Chippera z Primerátoru. Jedná se o značně kentusiální pití, v němž chemická složka naprosto potlačuje chuť pšenice, člověk vlastně ani nepozná, že pije pivo. Lepší je si vymačkat grapefruit do vody. Včera jsem viděl prodávat radlery z Purkmistra v petlahvi.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

mor

pátek, 22. červen 2012
21:40

to Sekal: v hodnoceni panu z 1PE dopadl velmi slusne, ja osobne ho hodnotim jako prumerne chutne letni osvezeni, s dobrym pivem se to neda srovnat, ale v konkurenci s lemon cool je to bozska mana...


napsal(a): mor [Odpovědět]

Sekal

sobota, 23. červen 2012
10:39

Sekal

to mor: Pokud piji pivo, tak ho nechci srovnávat se Staropramenem. Je to čistá chemie a tak to i chutná. Jako letní osvěžení si dám raději tu citronádu nebo normální pivo.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

mor

sobota, 23. červen 2012
11:02

to Sekal: to jsme zajedno, ale slo mi o to jen srovnavat srovnatelne, tedy s radlery vyrabenymi v cr...


napsal(a): mor [Odpovědět]

Malakin

neděle, 24. červen 2012
11:33

Malakin

to Sekal: Ochutnal jsem před několika týdny a zachutnalo mi to natolik, že jsem si hned koupil ještě další lahev na doma. Složení sice dost odpuzuje, ale jinak z mého pohledu asi jedna ze dvou nej pivonád, jaké jsem u nás pil.

Jinak jsem si kvůli pěkné plechovce do sbírky včera koupil citronový radler/panaché Karlskrone (v levných/prošlých potravinách na Veletržní v Praze za 9,90) - a nebýt spolubydlících, které to za mě dopily, jak moc jim to chutnalo, šlo to hned do dřezu. Ne že by to bylo nějak zkažené (DMT 17. 5.), jen prostě nemusím acesulfamem K se sacharinem, které do toho výrobce nacpal.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Lubo42

neděle, 10. červen 2012
22:31

Zaujimave,ze vsetko rozbehol maly slovensky pivovar Urpiner.
Aj ked radler sa vyrabal pred x-rokmi a v Rakusko,je to normalna vec,tak v nasich a Vasich koncinach sa moc nevyrabal.
A zrazu vysiel Urpiner Radler,potom po roku Bazant radler a ten urobil velke televizne reklamy. Na zaklade toho sa pridali aj ceske pivovary od Heinekenu a Staropramenu.


napsal(a): Lubo42 [Odpovědět]

sladek

pátek, 22. červen 2012
15:59

to Lubo42: Pro informaci uvádím - radler se v malém množství vyráběl kolem roku 1980 v pivovaru Břeclav


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

mikádo

úterý, 5. červen 2012
13:41

Jsem si jist, že do těch piv, i těch průměrných, se neleje obyčejná limonáda. Určitě to je slabé místo projektu, ale takovou chybu neudělají. Musí odpovídat kyselostí, sladkostí, aromatem a hutností výslednému záměru. Čili musí být ušita na míru danému výchozímu pivu. Což si velcí v klidu můžou dovolit.


napsal(a): mikádo (mylan(a)netweb.com) [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

čtvrtek, 24. květen 2012
16:02

Tomáš Kroupa

Měl jsem točený Primátor Chipper, mile mě překvapil, k osvěžení v horkém dni - obzvláště na kole super. Složení nevím. Jen v nabídce vyráběných limonád jsem grep nedohledal, tak to asi dělají spešl kvůli tomuhle mixu. Zvolení pšenky byl dobrý nápad, alespoň pro mě...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.05.2012 ve 16:02:55


Pavel R.

pátek, 18. květen 2012
08:31

Pavel R.

V úterý, cestou k budoucímu minipivovaru, jsem projížděl Velkou Bíteší a narazil tam na prodejnu Černé Hory. Nakoupil pár kousků z produkce K. Brewery a na některých si i pochutnal. Jako nejlepší i když jsem pivař, se mi zdálo právě pivo s limonádou ( brusinka + něco, už jsem zapomněl ) 2,2% alc. Mimochodem ta prodejna je skvělá a dobře zásobovaná nejen pivem, ale i sklem.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

pan Shimi

pátek, 18. květen 2012
01:13

pan Shimi

Mě na tom znervózňuje, že když se první radler objevil na trhu, řek sem si- dobrá, novinka. ale jak se v tomle státě všichni jeden po druhym opičej je hnus. Stejná věc- příklad - v časopisech a novinách byly vydávány levná DVD a pak už to dělali všichni ostatní. To samý se teď děje s radlerama, každej bude mít radler, dokonce i gambrihnus. Mě osobně to nechutná, někomu třeba jo a lidi na to stejně skočej jako na všechno, ale jde mi o princip- tohle je stát naprosto dementních spotřebních lidí, který berou co je po ruce a je mi z toho už na blití. Čimž neponižuju originalitu radleru (to je zajímavá věc..) ale těch co ho začali vyrábět na popud těch prvních ve fochu, no nic (...)


napsal(a): pan Shimi [Odpovědět]

hroch

pátek, 18. květen 2012
17:31

hroch

to pan Shimi: Ono je to o tom, že ty pivovary nechtějí ztratit tvář. V hospodě máš na toči pivo nějaké značky, nealko jiné, radler pro ženský taky jinou, podle představ obchoďáka to vypadá to blbě. Už nevnímají že dnes je minimum jednoznačkových hospod.
Problémem zůstává, že regionální nealko, stejně jako jistě i regionální radler si málokdo dá a radši se bude ptát na toho Birela, případně na Cool, který se zarazily nejvíc do podvědomí lidí masírovaných reklamou.
Na těch jinejch radlerech je naopak zajímavý, že stihnou nedopustit tu samou situaci jako nastala u nealka, že si devadesát procent konzumentů představí pod nealkem pivo šamponovýho Birella s kyselinou mléčnou.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Pivař

čtvrtek, 17. květen 2012
10:20

Mám u sebe nejčastějí radlery na trhu, takže:

Staropramen Cool Lemon

Pivo výčepní světlé (voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové produkty), fruktózový sirup, ovocná složka 1,0% (citronový koncentrát, voda, pomerančový extrakt a koncentrát, sladidla: cyklamát sodný, sacharin, Acesulfam K a Aspartam (zdroje fenilalaninu), přírodní aroma, stabilizátory: pektin,karubin, antioxidant: kyselina askorbová)

Staropramen Cool Grep

Pivo výčepní světlé (voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové produkty), fruktózový sirup, ovocná složka 2,2% (voda, citrónový koncentrát, grapefruitový koncentrát, pomerančový koncentrát, kyselina: kyselina citronová, regulátory kyselosti: citrát draselný, mléčnan vápenatý, uhličitan hořečnatý, přírodní aroma, stabilizátory: karubin, pektin, sladidla: cyklamát sodný, sacharin, Acesulfam K a Aspartam (zdroje fenilalaninu), antioxidant: kyselina askorbová, barvivo:karmíny)

Zlatopramen Radler Citron

Pivo (pitná voda, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty), nápojový koncentrát (pitná voda, fruktóza, citronový koncentrát, pomerančový koncentrát, regulátor kyselosti: kyselina citronová, stabilizátory: arabská guma, glyceryl estery dřevěných pryskyřic, karubin, přírodní aroma, antioxidant: kyselina askorbová, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, askorbylpalitát, extrakt z lemongrass).

Zlatopramen Radler Pomeranč a zázvor

Pivo (pitná voda, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty), nápojový koncentrát (pitná voda,fruktóza, pomerančový koncentrát, pomerančový extrakt, zázvorový koncentrát, citronový koncentrát, regulátor kyselosti: kyselina citronová, citrát sodný, stabilizátory: arabská guma, karubin, přírodní aroma, barvivo beta-karoten), antioxidant kyselina askorbová

Gambrinus Limetka a bezinka

Výčepní pivo světlé (voda, ječné slady, chmelové produkty), voda, cukr, limetko-bezinková báze (limetková šťáva z koncentrátu, bezinková šťáva z koncentrátu, invertní cukr, voda, přírodní aroma, stabilizátor: karubin, regulátor kyselosti:kyselina citrónová)

Gambrinus Řízný citrón

Výčepní pivo světlé (voda, ječné slady, chmelové produkty), voda, cukr, citrónová báze (citrónová šťáva z koncentrátu, přírodní citronové aroma, citrónový extrakt, stabilizátor: karubin)

Samson Lemon

Citronová limonáda 60% (voda, koncentrát z citronové šťávy 6%, citrónový extrakt 0,6%, kyselina uhličitá, aroma z pomerančového extraktu, sladidla: cyklamát, acesulfam K, sacharin, regulátor kyselosti: citrát sodný, stabilizátor: karubin), světlé výčepní pivo 40% (voda, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty)

Samson Grapefruit

Grapefruitová limonáda 52% (voda, cukr, koncentrát z citrónové šťávy 2,3%, koncentrát z grapefruitové šťávy 1,4%, koncentrát z pomerančové šťávy 1,3%, kyselina uhličitá, kyselina citrónová, regulátory kyselosti: citrát draselný, laktát vápenatý, uhličitan hořečnatý, přirozené aroma z koncentrátu, stabilizátory: pektin, karubin, antioxidant: kyselina askorbová), světlé výčepní pivo 48% (voda, ječný slad, upravený chmel, chmelový extrakt)

Uff, menší teď nemám po ruce, tak nevím...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

čtvrtek, 24. květen 2012
15:54

Tomáš Kroupa

to Pivař: Krásná práce... Ta chemie, jednou nás zabije... ::cry


Pivař

pátek, 15. červen 2012
13:06

to Pivař: Tak tu mám další:

Bavaria Radler
Pivo 50% (voda,ječný slad,sladový cukr,chmelový extrakt) a sycená limonáda (voda,cukr,citronová šťáva z koncentrátu 1,7%,regulátor kyselosti:kyselina citrónová,antioxidant:kyselina askorbová,přírodní aroma).

Pittinger Radler
Pivo světlý ležák 50% obj.(pitná voda,ječný slad,chmel,výtažek z chmele), limonáda s citrónovou příchutí 50% obj.(pitná voda,oxid uhličitý,kyselina: kyselina citrónová,aroma,regulátor kyselosti:citrát sodný,sladidla:cyklamát sodný,aspartam,acesulfam-K,sodná sůl sacharinu).

Kondrád Chytrón
Pitná voda,ječný slad,cukr,český chmel,chmelový a bylinný extrakt. Antioxidant: kyselina askorbová.

Zubr yuzu & limeta
Světlé výčepní pivo (voda,ječné slady,chmelové produkty), glokózo-fruktózový sirup,okyselovadlo:kyselina citrónová,aroma,přírodní limetkové aroma, stabilizátor:arabská guma.


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 17. květen 2012
06:47

tomáš

Reklama holt dělá svoje. Radler z Krušovic se tady prodával dlouhý roky bez velkýho zájmu, ale až letos po reklamní masáži Staropramenu se s "radlery" roztrhl pytel a všichni najednou objevují Ameriku. Opravdový radler je mix výčepního piva a citronový limonády 50 na 50, která nevím proč s pivem celkem dobře funguje a vznikl jak už německej název napovídá speciálně pro cyklisty, aby jim po návštěvě hospod moc neztěžkly nohy. Jiný namixovaný kombinace by se asi měly jmenovat jinak. Jinak čekat v českých restauračních pivovarech nabídku přírodních limonád se moc nedá, když většinou nabídka začíná a končí u lednice s globální Coca Colou nebo Pepsi. Případně předraženou vodou od Karlových Varů....


napsal(a): tomas [Odpovědět]

rejpal

čtvrtek, 17. květen 2012
08:30

to tomas: Na západ od nás funguje i tmavý mix zvaný Diesel - pivo + limonáda typu Cola. Radlery jsem si z Německa vozil již několik let právě kvůli osvěžení při cyklistice. Měli jsme domluveno v pár spřízněných hospůdkách, že nám "naše" lahve předem vychladili v lednici.


napsal(a): rejpal (rejpal(a)tiscali.cz) [Odpovědět]

Narmer

pátek, 18. květen 2012
09:39

Narmer

to rejpal: na vejšce, v půlce devadesátých let, jsme pili něco podobnýho. Půl piva, půl koly a do toho panáka (či dva či tři :-) ) rumu. Říkali jsme tomu Ropák :-) Takže s nějakým Dieselem by si na nás nikdo nepřišel :D


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

DanDv

pátek, 18. květen 2012
17:56

to Narmer:
Tak, tak...taky jsme to na škole pili, akorát že jsme tomu říkali Nabíječka.
Ale říkám si, jestli v rámci experimentálních trendů někdo přijde s opakem - nemíchat pivo a nealko, ale pivo a alko. Pak se budeme moct těšit na pivo se zelenou, s rumem, s vodkou, s griotkou, prostě se všema oblíbenýma koktejlama starých alkáčů, akorát se k tomu vymyslí nějaká frikulínová reklama a všichni to začnou chlastat jak najatí.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Narmer

pátek, 18. květen 2012
18:58

Narmer

to DanDv: ...to zas bude v álejích nablito... :ble: :D


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI