Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Test nealko piv

[středa, 6. říjen 2010]

Jistě jste zaznamenali další "profesionální" degustaci nealkoholických (tedy lépe řečeno nízkoalkoholických) piv dostupných na našem trhu. Tentokráte se iniciativy chopila redakce MF Dnes a oslovila širokou obec degustátorů - od novinářů, přes přátele piva po samotné sládky pivovarů. Výsledky si můžete prohlédnout na následujícím odkazu (klikni na obrázek nebo sem...)

Scan

Do testu bylo zařazeno přesně 30 vzorků nealko piv a já degustátorům vůbec nezávidím, protože přeci jen chuťově je tento nápoj pořád někde jinde.

Jistě se mnou budete souhlasit, že každá degustace může příště skončit úplně jinak. Přeci jen záleží na mnoha faktorech. Připomeňme si ty, které mě zrovna teď napadají (případně, prosím, doplňte v diskusi): preference chutí degustátorů, stáří piva, předchozí skladování v obchodní síti, rozdíly v jednotlivých várkách a v neposlední řadě možné komerční využití výsledků degustace... Což by být samozřejmě nemělo, ale znáte to, všechny výzkumy musí vyjít dle zájmů platícího objednatele.

Nepřísluší mi komentovat výsledky této konkrétní degustace, ale přeci jen mi dovolte vyslovit několik postřehů.

1) Rozdíl v hodnocení identických piv. 1 bod v případě nealko piva PMS Přerov, jedno pivo dobré, druhé to samé nevyrovnané. Ještě markantnější rozdíl lze vysledovat mezi čtyřmi značkami LIFu. Tady musím degustátory pochválit za stejné bodové hodnocení dvou vzorků Nealka pro Tesco a Svijanského vozky. Nicméně další vzorek téže skupiny má ztrátu skoro 4 body a poslední (pravděpodobně to původní) ztrácí dokonce bodů 8. Nechtějte mi namluvit, že každý pivovar LIFu vaří svoje nealko pivo...

2) V České republice se dle mých informací vaří celkem tři polotmavá nealko piva. Nechápu, proč do této degustace byla vybrána jen dvě - na černohorského Formana se poněkud zapomenulo. Vůbec otázka vlajkové lodi nealko piva K Brewery by mě docela zajímala. Zatím se jím zdá být právě vítězný Platan. Ale přeci nezahodí unikátní technologii z Černé Hory. Osobně bych raději zahodil Platana, který kdysi zásoboval půl republiky nealkopivem různých značek, čemuž udělalo KáBéčko přítrž.

3) Docela mě zarazily ceny nealko piv koupených v Pivovarském klubu. Chápu, že pokud je nealko pivo doplňkem nápojového lístku v restauraci, stojí stejně jako pivo točené. Ale zdejších 35 Kč při nabídce několika značek se mi zdá dost a obávám se, že se všechno prodá...

A kdo všechno vlastně degustoval?

Porota

Článek MF Dnes naleznete zde...

autor: Chody | Blok 23:59 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

hroch

čtvrtek, 7. říjen 2010
14:55

hroch

Největším problémem a už jsem to pal je nevyrovnanost várek. Když se člověk projde po krámech tak všude mají birel, bernard, občas Staropramen, podle oblasti free, budvar apod.Většinou v krámě nenarazíme ani na nealko z blízkého pivovaru, protože na krámě nedokážou odhadnout kolik si ho lidi koupí, tak vezmou známější značky s vyšší trvanlivostí a větším odbytem. Jak mám informace, pivovar tedy sám neví kolik piva prodá a tak vaří až když dochází zásoby. Na normální varně se nealka (mladina 4-6procent) nedá uvařit míň než šedesát až osmdesát procent obvyklé várky, protože by nevznikla dostatečná filtrační vrstva z mláta. To je velká várka a pak je dlouho na skladech a to taky ovlivňuje kvalitu a vlastnosti nealka. Takže se vaří na poslední chvíli a to pouze několikrát do roka. Co se týká kvašení a ležení je to rychlozáležitost, aby nevzniklo moc alkoholu a zarazilo se to filtrací, mléčným kvašením apod. a nakonec pasterizace. To kvašení probíhá pokaždé jinak, protože je strašně ovlivněné drobnými rozdíly teplot i únavou kvasinek. Takže u menších značek budou vždy várky rozdílné, podobně jako várky piva v minipivovarech.
Jinak test tak jak jsou výsledky a jak je to brzo po zavedení birela polotmavého, vyznívá opět jako objednaná záležitost od PU. Je jasné že jako novinku ho degustujicí pochválí hodně obodují a rozeznat ho od Jantara Bernarda není po tak zažité chuti bernarda žádný problém. Aby to nebylo tak do nebe volající jako tenkrát kauza Tetrahop udělali test téměř ze všech na trhu dostupných značek.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 7. říjen 2010
13:00

Sekal

Nemám rád podobné degustace, protože důvěřuji pouze svým chutím. Nevěřím, že bych Stellu Artois NA zařadil do středu pole. I když po tolika vzorcích...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

MirEgg

čtvrtek, 7. říjen 2010
10:12

MirEgg

ad Forman: Mě překvapilo, že Forman má 0,26% alkoholu i přesto, že je prezentován jako pivo úplně bez alkoholu. Myslím, že se kdysi dokonce plánoval jeho export do islámských zemí pravě kvůli tomu, že v sobě nemá ŽÁDNÝ alkohol...


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 7. říjen 2010
07:52

Malakin

No, ono se nezapomnělo jenom na polotmavého Formana, ale také na Střízlíka z Březnice (jedná se sice o novinku, ale 24. 9., kdy tato degustace probíhala, již pár dní k sehnání byl) a třeba na Holbu, byť vyrobenou také v Litovli. A pokud by člověk tápal ještě chvíli v paměti, možná by přišel i na další značky, které v testu z nějakého důvodu chyběly. Pro zajímavost mohlo být také otestováno nealko z minipivovaru v Rožnově.

Neuvedení DMT ve výsledcích je samozřejmě neodpustitelné, nicméně i absence pořadí podávaných vzorků a posuzování piva ochutnáváním z kelímků, byť průhledných, je na pováženou.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.10.2010 ve 07:57:10


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
00:42


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI