Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejvíce chutnaIo pivo Platan

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejvíce chutnaIo pivo Platan

[středa, 6. říjen 2010]

V testu nealkoholických piv zklamala dvě piva – měla víc alkoholu, než je povoleno. Naopak příjemně překvapila polotmavá.

Koupili jsme 360 lahví piva, 1 300 plastových kelímků, vytiskli (a pak spočítali) 1 200 degustačních lístků, pozvali 35 odborníků, mezi nimiž byli i sládkové z pivovarů, a dali jim ochutnat 30 vzorků nealkoholických piv. Naslepo, aby nevěděli, jaké pivo hodnotí. Které z nich jim chutnalo nejvíc?

Není to nejprodávanější nealkoholické pivo v České republice Birell Radegast – ten skončil dokonce až v druhé polovině soutěžního pole. Není to ani Bernard S čistou hlavou, který má mnoho příznivců – ten byl na desátém místě. Vítězem se stal Platan Nealko z produkce společnosti K Brewery. Rozhodla o tom mimořádně velká porota 35 degustátorů v unikátním testu, který MF DNES připravila ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

Obě značky, které se ucházejí o přízeň zákazníků, přesto prokázaly, že patří k nejlepším, ale ve své polotmavé verzi. Polotmavý Birell, novinka, kterou uvedl na trh Plzeňský Prazdroj v srpnu, skončil na druhém místě, těsně před polotmavým Bernardem S čistou hlavou Jantar free. Obě polotmavá nealkoholická piva se tak postarala o překvapení testu.

Dvě piva mají víc alkoholu

Další překvapení přinesly analýzy obsahu alkoholu. Dvě piva – Vratislavický Pilot a Chodovar – měla více alkoholu než povolených 0,5 procenta. U obou naměřili v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické a následně ještě ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském 0,58 procenta. „Není to mnoho, ale závažné to rozhodně je. Ta piva nesplňují klasifikaci nealkoholického piva,“ říká profesor Karel Melzoch z VŠCHT Praha.

To mě hodně překvapuje, tak vysoké číslo jsme nikdy neměli,“ reagoval sládek pivovaru Hols ve Vratislavicích Petr Hostaš. Právě tam se vaří Vratislavický Pilot, tedy jedno z piv, jež neprošlo testem. Objem alkoholu se podle sládka pravidelně ověřuje, sérii, která neprošla, je připraven okamžitě stáhnout z trhu.

Že jen malé překročení limitu alkoholu v nealkoholickém pivu může být problém, potvrzují další experti. „Pro řidiče to může být i nebezpečné. On věří, že si dává nealko, a přitom do sebe dostane alkohol,“ komentoval test výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Je prokázáno, že pivo s obsahem alkoholu do půl procenta řidičům nevadí a že po něm nic nenadýchají. Právě proto je v předpisech stanovena půlprocentní hranice. Když bude policista přísný, tak nebude jinou než nulovou hodnotu tolerovat,“ dodal Veselý.

Všechna ostatní testovaná piva se do stanovené hranice vešla, podíl alkoholu v nich se většinou pohyboval mezi 0,38 a 0,49 procenta, některá měla dokonce jen kolem čtvrtiny procenta.

Nealkoholické pivo s alkoholem se v testu MF DNES objevilo už před pěti lety, jeden ze vzorků obsahoval dokonce 0,99 procenta alkoholu. Značka už dnes není na trhu.

Kromě těchto dvou hříšníků se už žádný propadák v testu neobjevil, některá piva se však nepředvedla v nejlepším světle. Stačí se podívat do přehledu. U některých vystupovala příliš výrazná mladinová vůně a chuť, jiná měla závažnější nedostatky v podobě medicinální nebo diacetylové příchuti. Většinou se to týkalo pivovarů, které vyrábějí nealkoholické pivo v malém množství.

Česká republika – nová velmoc nealkoholického piva?

Na druhou stranu test ukázal, že na trhu je hodně nealkoholických piv, která si zaslouží pozornost. Většina vzorků byla dobrá nebo velmi dobrá. Téměř polovina si z testu odnesla medaili, třebaže na zlato, které jsme vyhradili pivům s nejvyšším oceněním nad 80 bodů, nedosáhlo ani jedno. „Byla tady řada výborných piv, konzument si má z čeho vybírat,“ řekl po testu Jiří Faměra z K Brewery. „A to je skvělé, myslím že jsme velmoc v nealkopivech.

Nejsme velmocí v množství vyprodukovaného či vypitého nealkopiva. „Podíl na celkové spotřebě je v Evropské unii pět procent, Španělé mají dokonce 15 procent, u nás jsou to přibližně čtyři procenta,“ vysvětluje ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Unikátní je však množství značek, nejméně 23 pivovarů vyrábí 28 značek, další dvě zahraniční (Clausthaler a Stella Artois) zastupují a dodávají na český trh. „U nás má téměř každý pivovar své vlastní nealkoholické pivo. To nikde jinde není,“ říká Veselý. „Obvyklejší je, že se některý pivovar specializuje na výrobu nealkopiva a nic jiného nedělá, jako třeba německý Clausthaler.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Hana Večerková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tchoř

čtvrtek, 7. říjen 2010
23:57

to hroch:
S tím se nedá než souhlasit.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

siki

čtvrtek, 7. říjen 2010
18:54

siki

Ještě by bylo zajímavé udělat test na průměrném člověku (80 kg? :-) ), kde by měřili hladinu alkoholu v krvi po, řekněme, třech až čtyřech vypitých nealko pivech různých značek....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
06:59


posted by: Inzerce

Chody

čtvrtek, 7. říjen 2010
19:17

Chody

to siki:
Tak to budu asi nadprůměrný :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Melichárek

čtvrtek, 7. říjen 2010
12:29

Tchoř

středa, 6. říjen 2010
23:55

to bin ladin:
Svijanský vozka je z Náchoda (nedávno byl z Protivína, je odtamtud i Pilot???), asi stejně jako nealko Rohozec. Fríí co se tváří jako Zlatopramen (tedy Ústí) dělá Starobrno, slavný Birell se prý dělá už jen v Plzni (?). Zubr a Litovel Free asi taky budou z jednoho zdroje, asi z Přerova, pochybuji že by PMS dělala nealko ve dvou provozech. A chybí Janáček Caliber, dělá se ještě vůbec?


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 7. říjen 2010
00:21

Malakin

to Tchoř: Zubr free se vaří v Litovli a je to totéž pivo jako Litovel free, pouze s jinou etiketou.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 7. říjen 2010
07:17

hroch

to Tchoř: V Protivíně vyráběli nealko pivo pro mnoho pivovarů až do loňského jara. Pak to KBG zarazilo. Svijanský vozka je od té doby Primátor nealko. Pilot je vařen přímo v Konradu. V podrobných výsledcích toho testu je zajímavé, že různá shodná piva (výrobce pro dvě etikety-dva prodávající pivovary) mají rozdílné hodnocení chuti a vůně, mnohdy i alkoholu. Je dná se nejspíš o problém různých várek, různého skladování. Jedno je jisté u značek nedominujicích na trhu, bude vždy výkyv. Pivovar navaří jednou za dva až tři měsíce a postupně stáčí tank do lahví na několikrát. Pivo se jelikož je hodně slabé cca 4-6 procent původní cukernatosti, mění svoji chuť dobou ležení opravdu výrazně a to i ležením v lahvi po filtraci a pasterizaci.
Ja osobne mladinovou chuť preferuju nad pachutí mléčné kyseliny a hlavně nesnáším chuť sladidel.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

ladin

středa, 6. říjen 2010
18:39

Co clovek, to chut. Ja dokazi vypit pullitr jen od polotmaveho Bernarda nebo Formana, od svetlych nezavisle na znacce do sebe nadostanu ani tretinku a to ani psenicnych.

Nemate nekdo aktualni prehled o tom, pod kteryma znackama se v testu skryvaji identicka piva? Kdysi byl povestny prave Platan a Primator vyrobou pro konkurenci.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 6. říjen 2010
10:36

jiri.kana

Hmm, mladinová vůně (a sacharin) v nealkoholickém pivu je přesně to, co nevyhledávám. Nepovažuji se za experta, tak si to můžu dovolit :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.10.2010 ve 10:41:47


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI