Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Kuřáci a nekuřáci: budeme kuřáckým ostrovním rájem v EU?

[pátek, 13. únor 2009]

Ohledně nekuřáckých a kuřáckých hospod se rozpoutala docela velká diskuze. Proto shrnuji různé argumenty a přidávám své názory.

Je pravda, že v PK jsem nikdy kouř necítil, takže mi tam kuřáci nevadili. Ale pak je spousta (95 %) hospod, kde není možné kuřáky od nekuřáků hermeticky oddělit. A mají pak mít přednost lidi, co se chovají "zdravěji" nebo znečišťovatelé? BTW někde jsem viděl protikuřáckou reklamu: 4 lidi ve výtahu, jeden si vychutnával cigáro a v průběhu jízdy si jiný dost hlasitě ulevil a začal se tvářit šťastně jako ten kuřák. Pochopitelně reakce ostatních byla očekávaná - rozpačité znechucené pohledy, lapání po dechu atd. Klip končil titulkem "cigarety také páchnou"...

Nebudu to dál rozvíjet, ale v principu je to zajímavá paralela dotažená do extrému. Zatímco prdění je společensky neúnosné, ke kouření je společnost díky kulturním návykům tolerantnější.

Nechat na majiteli, zda chce kuřácký nebo nekuřácký podnik je problém, protože to nic nevyřeší. Bude jen pár podivínů, co budou mít opravdu nekuřáckou hospodu, ale aby nezkrachovali, tak budou mít na výběr buď založit minipivovar s relativně nízkou cenou produktů a nebo mít Gambáč. Viz Bavorsko a snad i Rakousko, kde nedali striktní zákaz a hostinští to obcházejí. Prostě majitel vidí krátkodobé řešení (jako ve všem). Zachováním statu quo bude stále na svém, bude si přivydělávat prodejem kuřáckých potřeb, vše bude bezrizikově fungovat stejně dál.

Zatímco (dle zkušeností z Itálie) po zákazu kouření (a nutno dodat, že dřív byla i v relativně slušných italských restauracích mlha o hustotě mezi rybníčkem Brčálníkem a našima čtyřkama) nastoupily fáze:

1. menší zalidněnost - odchod kuřáků

2. zlepšení - příchod zapřisáhlých nekuřáků, co dřív nechodili vůbec

3. návrat kuřáků (trvalo to asi rok).

V důsledku jsou teď prý hospody plnější a kšefty lepší, protože lidi prý buď kupují brambůrky apod., když se jim nechce ven kouřit (a to tam zezačátku dávaj různé pochutiny k objednávce automaticky zdarma), víc jedí, zůstávají déle...

Je jasné, že bez plošného zákazu by v nekuřácké hospodě vše skončilo za fází 2. Zkrátka nerovnoměrné podmínky obchodní soutěže, jako když 3O korunový poplatek zrušily jen krajské lékárny.

V té Itálii mne hlavně překvapilo, že to Italové (kteří si ze zákazů jinak nic moc nedělají) zkousli a dle hostinského jsou všichni spokojení - on pracuje v čistém prostředí (ač sám kuřák), má vyšší obrat a kuřáci si taky zvykli a vyhovuje jim, že nesmrděj jak popelník, o nekuřácích ani nemluvě.

Další zajímavá zkušenost se mi stala asi před rokem U Krokodýla v Praze (mívali BON). Seděli jsme s kamarádem sami u velkého stolu s pivem, co nejblíž zdroji čistého vzduchu. Přišel člověk a jestli bychom měli volno. Tak jsem vtipně poznamenal, že pokud nekouří, tak jo. K mému překvapení řekl, že sice je kuřák, ale že si k nám rád sedne, že aspoň nebude mít na očích další kuřáky a nebude ho to nutit si zapálit. Nepochybuju o tom, že když jsme odešli nebo až odešel on, že si zapálil, protože mu chyběla dávka. Ale myslím, že to bylo k oboustranné spokojenosti - on ušetřil pár cigaret u piva, my měli relativně čistý vzduch.

Energetik v diskuzi píše, že kouřit prestal, ale u piva kouří. Můj dotaz je - je chuť proto, že je to automatika pivo-pivo-cigáro a nebo protože vidíš jiné kuřáky?

Jak to řešíš (řešíte - ostatní kuřáci), když jste v nekuřácké společnosti u piva. Přijde ta neodolatelná chuť si zapálit taky nebo tím, že není na očích "vzor", tak sejde z mysli a chuť přijde až s nedostatkem nikotinu?

Také se v diskuzi mluvilo o výběru - ať si jde kuřák do svého a nekuřák do svého... Jaký mám výběr? Pár nekuřáckých hospod s G a PU nebo PK s tamními cenami. Žádný Kout, žádná Merenda, žádná Tramway, žádná Radnice, žádná Bulovka, žádný Klokočník... Poušť.

Můžu zkusit navrhnout výčepnímu opak zákazu kouření, že si vezmu pivo k nejbližší lavičce venku. Jen si nejsem jistý, jak bude hostinský nadšený, že se zvyšuje riziko krádeže půllitru. Navíc v Praze se na spoustě veřejně přístupných míst nesmí pít alkohol... Ale třeba by to strážník pochopil, kdybych seděl v parku na lavičce, vedle měl půllitr a na klíně talíř s jídlem... Když duch zákona o zákazu pití je zaměřen spíš proti určité skupině, ke které bych s tím talířem očividně nepatřil.

Chody měl argument, že za současné situace nevidí 10 hospodských povalečů hulit před hospodou. A nejsou tito hospodští povaleči jen předposlední úrovní před tou sortou lidí, co sedává před bufetama s láhvovým Braníkem?

Nerad bych tu vypadal jako bojovná sufražetka za samé zákazy. Ale zkrátka v tomto případě bohužel jinou cestu nevidím. A myslím, že i u nás tomu na chuť časem přijdou skoro všichni.

autor: Paja | Blok 10:09 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Alf Daemon

pátek, 20. únor 2009
14:55

Zajímavá debata. Já osobně jsem nekuřák, takže právě zakouřená hospoda je to, co mi dost vadí. Jednak veškeré oblečení nasáklé kouřem a taky mně z toho posledních pár let začínají bolet oči - hlavně když jsem unaven atd. Je zapotřebí, aby si kuřáci uvědomili, že zákaz kouření není nějaká represe na určitou skupinu obyvatelstva, ale prostá ohleduplnost. Žel v naší zeměpisné šířce asi bude ještě nějaký ten pátek trvat, než spousta lidí zjistí, co to vlastně ta ohleduplnost je. Rozdělení hospod na kuřácké a nekuřácké zóny toho myslím moc nevyřeší, protože když jdu na pivo se známými, kteří kouří, tak přece nebudeme sedět ve dvou různých místnostech.
Kdo si chce zakouřit, ať jde ven nebo do k tomu určené místnosti. Není to žádná perzekuce - je to ohleduplnost. Nicméně tuhle ohleduplnost bude nutné nařídit zákonem, jinak se jí nedočkáme.


napsal(a): Alf Daemon [Odpovědět]

Jarda

úterý, 17. únor 2009
17:38

Jarda

Mariane, jak vám zavidím... A nejvíc se mi líbí, že nekuřácké oddělení musí být u vstupu. Tady je vždy nekuřácký oddíl někde za rohem a než projdeš zahuleným výčepem, tak smrdíš, jak kdyby jsi tam seděl. A obsluhuje tě stejně nasmrádlý personál. Ale abych nekřivdil - posílám uznání do pivovarského klubu v Karlíně. Vejdeš a celý hořejšek je pro nás, normální lidi. A čmoudi zalezou dolů do díry :) :) :)


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Adsense

27. červenec 2024
02:10


posted by: Inzerce

Marian Hudak

úterý, 17. únor 2009
18:18

to Jarda:
heh, to je pekne, ale mna sa to takmer netyka.
Ja zijem v Prahe...
Ale do pivoklubu na Karlin aj kvoli nefajciarskej casti chodim rad...


napsal(a): Marian Hudak [Odpovědět]

Marian Hudak

úterý, 17. únor 2009
15:44

Zdravim,
aktualne zo Slovenska, prave bol prijaty zakon o ochrane nefajciarov:
"Reštaurácie a pohostinstvá budú musieť vytvoriť pre fajčiarov stavebne oddelenú časť. Stavebné úpravy budú musieť stihnúť do 1. septembra.
Rozhodli o tom poslanci, keď schválili novelu zákona o ochrane nefajčiarov.
Časť pre nefajčiarov musí tvoriť minimálne polovicu z plochy zariadenia a musí byť umiestnená pri vstupe do prevádzky. Nové obmedzenie bude platiť len pre prevádzky, v ktorých sa podáva jedlo. Tam, kde sa podávajú len nápoje, stavebné úpravy nebudú potrebné."

Otazka je, ci sa jedlom myslia aj napr. chipsy, arasidy...
Ale aspon nejaky pokrok. Dufam, ze Cesko neostane poslednym "skanzenom stredovekej dediny" v Europe...;)


napsal(a): Marian Hudak [Odpovědět]

hroch

pondělí, 16. únor 2009
19:24

hroch

Ve svém původním komentáři jsem se snažil jen naznačit problematiku. Jinak sám od sebe jako podnikatel bych do omezování naplno nešel, ale pomohli sami barmani. Ve chvíli kdy se počet nekuřáků mezi basrmanama zvednul nad počet kuřáků, nastal vysoký tlak , který podpořil moje dlouholeté přání a situaci jsme změnili. Připomínám skoro půlroční pokles tržeb a to ve studentském prostředí. Pro normální putyku to je období likvidační.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 16. únor 2009
17:49

Jarda

Pojďte od toho cigaretovéhu humusu a kuřáků, těch méněcenných, zaostalých jedinců, zpět k ušlechtilým tématům. Prosím, prosím, ::cry ::cry ::cry


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Kejna

pondělí, 16. únor 2009
16:30

Kejna

zírám! chvíli jsem tu nebyl a nejen, že téma Klokočník úplně pohltil problém dehtové mlhy (který zakryl i klady jako pivo a zahrádka), ale dokonce takováto plamenná diskuze .. hm. Já myslím, že žádný opravdu bezohledný kuřák, tady ani diskutovat nebude a proto je mi trochu líto Energetika, který to za všechny odnáší. Jsem hluboce přesvědčen, že nás ten plošný zákaz kouření čeká a jak jsem psal, upřímně se na něj těším, jsem však dalek osočovat kuřáky a házet je do jednoho pytle, je to vždycky o konkrétních lidech a jejich přístupu. Před třiceti lety jste nenašli kancelář, kde by se nekouřilo a troufnu si předpokládat, že hospody čeká stejný osud jako ty kancly.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Kaacz

pondělí, 16. únor 2009
12:49

Chodím rád do Zlých časů, odvětrání je docela slušné (pokud nejsou všechny stoly plné vyhulenců). Bohužel i v den, kdy je plno jen z poloviny, a u vstupni části když není žádný kuřák (kde raději sedávám - trošku tam táhne, ale pokud nepřijdou vyhulenci k fotbálku, je tam relativne nejmíň smradu) ... mám pocit, že to tam skoro ani nesmrdí.
Přesto se ráno můžu poblejt nad oblečením, které jsem měl na sobě, protože smrdí jak popelník plný vajglů. Začínám uvažovat nosit sebou igelitový "spacebag" do kterého si zavřu zimní bundu, protože to není zrovna věc, co by se mohla prát 2x týdne kvůli odsmradění.
Proto se alespoň snažím, kdykoliv je to možné, zdůraznit Hanzovi, že by to bylo prima, kdyby tam měli nekuřácký prostor. Dokud majitelé neuvidí náš zájem, nic do toho investovat nebudou. To je jasné. Musíme se ozývat neustále, oni musí vědět kolik nás je. Když zůstaneme jako šedé myši utopení mezi vyhulenci, budou mít pocit, že je to tak vpořádku. Ostatně jak si tak všímám, nekuřáků tam chodí tak 1/3 (a trpí). A pak znám další, kteří by tam taky chodili, ale nochodí kvůli smradu. Takže by to bylo 50/50.
Nejsem pro absolutní zákazy, jsem pro oddělení prostorů. Bohužel hospoda, která nemá 2 odělené prostory, má těžký handicap. Bohužel, Zlý časy v nekuřáckém provedení mohou existovat asi jen v paralelnim vesmíru. Právě kvůli prostoru. Ale jistá šance je. Držím Hanzovi palce ať se povede.
Ať si mají kuřáci možnost mít svoje prostory. Ale mám pocit že by se to mělo otočit. Normálně být hospa nekuřácká a kdo chce, pro kuřáky vytvoří oddělený prostor. Takové zoo, rezervaci, prostě prostor pro nemocné. Není to tak správněji ?


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 16. únor 2009
13:04

Energetik

to Kaacz: v podstate bych s tebou souhlasil a je to presne to, co se tady snazim vysvetlit. Az na predposledni hysterickou vetu, skoda...:(


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Kaacz

pondělí, 16. únor 2009
13:20

to Energetik:
Já dělím kuřáky na kuřáky a vyhulence.
Například: u výlezu z metra kuřáci stojí pár metrů dál aby neobtěžovali ostatní. Kdežto vyhulenci tvoří u dveří uličku, kterou musí všichni nekuřáci projít. Mám chuť jim každému cáknout dávku pepřáku.
Kuřák je slušný a neobtěžuje ostatní lidi, kteří nejsou nemocní jako on (drogová závislost na nikotinu) a velice často dokáže být s partou nekuřáků v nekuřáckém prostoru.
Vyhulenec přijde a zamoří celou místnost. A pro ně je třeba ten prostor.
Jinak obecně, byl bych pro povinné OZNAČOVÁNÍ prostorů. Pokud prostor bude označen jako KUŘÁCKÝ, vstupem do něj souhlasím, že si tam kdokoli kdekoli zapálí. Já osobně bych tam vlezl leda bych byl debil.
Ve smíšeném NEOZNAČENÉM prostoru by mělo platit běžné společenské pravidlo: kdo chce provozovat činnost, kterou by mohl ostatní obtěžovat, měl by získat jejich svolení.


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

Kaacz

úterý, 17. únor 2009
11:10

to Energetik:
Mimochodem .. kuřák, který si MUSÍ zapálit TEĎ a TADY .. takový JE NEMOCNÝ člověk. Ten co to klidně vydrží asi závislost nemá. Já mluvím o těch závislých na droze (nikotin), kteří (stejně jako jiní narkomani) neřeší jak a kde .. je jim fuk co na to okolí .. prostě MUSÍ teď hned a tady dostat další dávku .. jinak bude zle.


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

Paja

pondělí, 16. únor 2009
11:11

Paja

To je fakt asi marna diskuze. Nekde jsem slysel, ze svoboda cloveka konci tam, kde zacina omezovat svobodu ostatnich. Jak by se ti libilo, kdyby pod tebou bydleli nejaci spoluobcane, kteri by po vecerech palili parkety na balkone a zpivali dlouho do noci? Pritom ve tvem byte te nicim neomezuji a jsou hezky u sebe.
Jenze jakysi zakaz ve spotrebe piva existuje. Pokud jsi opily a nikoho neobtezujes, tak nikdo nic neresi. Pivo nezasmradi cely prostor, ve kterem sedis. Problem zacne, kdyz zacnes projevovat obtezujici znamky poziti - obtezovat ostatni, vyvolavat konflikty, zvracet kolem sebe... V takovem pripade ti vetsinou dalsi nenalejou a vyprovodi te ven... Vetsinou stale plati "podnapilym nenalevame".


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 16. únor 2009
10:53

Energetik

Když to poženu do extrémů, tak může přijít doba, kdy lidi budou pomalu přestávat pít pivo (tak jako dnes přestávají kouřit) a budou "in" redbully a jiný srágory. Aby pak někdo nechtěl zakazovat PLOŠNĚ pití piva v hospodách, protože lidi naspeedovaný redbully bude urážet a otravovat pohled na opivené lidi.

Říkám znovu, ženu to do extrémů, proto to, po čem volám je svobodná MOŽNOST VOLBY, nikoliv zákazy.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

ladin

pondělí, 16. únor 2009
10:01

Jsem nekurak. Co se tyce zakazu koureni v hospodach, tak nemam jednoznacny nazor. Na jedne strane jsou tady hoste, ktere do te hospody nikdo jit nenuti a tady bych duvod pro zakaz nevidel. Ale na druhe strane jsou zamestnanci, kteri v tom smradu bohuzel z vetsi casti jsou nedobrovolne a na vyber nemaji, leda zmenit zamestnani.

Osobne do zahulehe dospody vlezu jen v pripade, ze tam jde vetsi parta lidi a "jinak to nejde". V tom pripade vsak jdu pokecat, utrata je naprosto minimalni (jen pivo) a na nabidku "budete jist?" odpovidam narovinu ne, protoze bych si v tom smradu jidlo nevychutnal. Reakce obsluhy byvaji zajimave... Take me fascinuje u nas dost rozsireny stav (Hroch uz zminoval pulrocni vycichavani), kdy stejna mistnost je v poledne u obeda povazovana za nekurackou a zbytek dne se v ni huli.

Kdyz zatouzim po mene beznem pivu, tak mi bohuzel zbyvaji uz zminovane moznosti a to jsou letni zahradky nebo koupeni piva v PET. Tvarit se v kurackem prostredi, ze vychutnavam dobre pivo, to neumim. Coz je i otazka pro ostatni. Myslite si, ze v zahulene putyce dokazete vnimat chut piva a rozeznat treba Vami oblibene od patoku?

Dale bych se rad zeptal ostatnich na jeste jeden kontroverzni nazor. Kdyz je v hospode malo kuraku a je dobre odvetravani, pak tam neni smrad a ani lide/obleceni po navsteve nesmrdi. Existuje nejaky nekurak, ktery s timto souhlasi? Existuje nejaky kurak, ktery si uvedomuje, ze to pravda neni?


napsal(a): ladin [Odpovědět]

val

pondělí, 16. únor 2009
09:58

val

Tolerance kuřáků je možná jen velmi omezeně. Deset nekuřáků neznechutí ani jednoho kuřáka. Jeden kuřák svou kouřovou clonou znechutí deset nekuřáků. Oh, vlastně ano, pravda, i kuřák se může být znechucen - když mu není umožněno šlehnout si jeho smradlavou nikotinovou dávku.


napsal(a): val [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 16. únor 2009
10:50

Energetik

to val: opět - možnost volby. Vždyť tě nikdo nenutí, abys smrděl. Opravdu ne. Argument proti je, že hospody, kde si můžeš vychutnat pivo, jsou většinou kuřácké. Máš(te) pravdu. Ale to není problém kuřáků, nýbrž majitelů hospod či jiných restauračních zařízení.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

val

pondělí, 16. únor 2009
15:45

val

to Energetik: To ne já, to sekera je vinna... Jsem feťák, co musí mít smradlavý cigáro u huby, ale může za to majitel hospody, bídák jeden. Argumentace jak z Parlamentu. Neberte to jako útko na Vaši osobu, ale tyhle psotoje kuřáků mě vyloženě se*ou.


napsal(a): val [Odpovědět]

val

pondělí, 16. únor 2009
15:46

val

to val: *útok


napsal(a): val [Odpovědět]

val

pondělí, 16. únor 2009
15:49

val

to val: *postoje, to je tim rozčilením asi :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 16. únor 2009
09:13

Energetik

Nechal bych to byt. Nemusim cist kecy, ze si mam nekde kupovat Gambac atp. Tak, jako ja toleruji nekuraky, tak at oni toleruji kuraky. Snazil jsem se vysvetlit o co mi jde, ale je jasny, ze s nekterymi je to boj s vetrnymi mlyny :D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Chody

pondělí, 16. únor 2009
09:52

Chody

to Energetik:
Jen jedna poslední? otázka... V čem toleruješ nekuřáky :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 16. únor 2009
10:40

Energetik

to Chody: Třeba, že si nezapálim na zahrádce, když tam někdo jí, či má děti, nebo nekouřím jiným u jídla, ptám se, zda dotyčným u stolu vadí kouření...

Celá ta debata měla být o možnosti VOLBY - jak hostů, tak majitelů. Štvou mě striktně direktivní příkazy a zákazy.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Kaacz

pondělí, 16. únor 2009
12:20

to Energetik:
Kdyby u tebe a ostatních kuřáků fungovalo jednoduché a platné pravidlo, že "tvoje svoboda končí tam, kde začíná svoboda ostatnich", a další jednoduché, že si "můžeš dělat co chceš, pokud tim nikoho neobtěžuješ" .. tehdy by nebyly třeba žádné zákazy. Upozorȟuji, že tato pravidla jsou platná. Bohužel existuje velká skupina kuřáků, kteří mají jakousi naivní představu, že tím smradem nikoho neobtěžují. Případně obtěžovat okolí berou dokonce jako svoje právo. "tolerovat nekuřáky" v tvém případě jen znamená zachovat se správně dle nastavených práv a svobod. To není tolerance, to je povinnost. My ti taky neprdíme pod nos. Což je určitě zdraví míň škodlivé než těch 4000 jedů vybafanych z cigára.


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

Kaacz

pondělí, 16. únor 2009
13:30

to Energetik:
Pleteš si pojmy. To není tolerance. Nemůžeš někomu tolerovat, že nic nedělá (teda asi kromě z pozice zaměstnavatele nebo manželky, kteří chtějí aby něco dělal). Nemůžeš nikomu ani tolerovat třeba to, že má jiný názor (kterým tě nijak neobtěžuje).
Tolerovat můžeš někomu to, že něco dělá, čím tě obtěžuje.
To že si nezapálíš je OHLEDUPLNOST. tzn, že ty neobtěžuješ ostatní. Což by sice měla být samozřejmost, ale takových je po čertech málo. Proto máš můj obdiv i když spolu jinak asi moc nesouhlasíme. :-)


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

Henri

pondělí, 16. únor 2009
10:03

Henri

to Energetik: Nechci Tě rozhodně posílat na G, ale problem vidím v tom myšlení "tak jako já toleruji nekuřáky". Tolerovat jde pouze kuřáky! Kuřák = nenormální stav, nekuřák = normální stav. Nekuřák nikoho neobtěžuje dýmem, zápachem, nesmrdí nikomu díky nekuřákům oděv a vlasy a nekuřák nikomu svým nekouřením neškodí na zdraví. Proto je výše zmíněné uvažování absolutně scestné!


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Chody

pondělí, 16. únor 2009
09:09

Chody

Tolerance kouření v hospodách, ale nejen tam, je bohužel ve společnosti hluboce zakořeněna. Je to prostě zvyk. Ale doba jde opravdu dopředu a je jen otázka času, kdy bude kouření vytlačeno na okraj společnosti.

Není to tak dávno (20 let a déle), kdy v seriálech a filmech bylo kouření na denním pořádku. Kouřilo se běžně v práci, kouřilo se po sexu, kouřilo se všude. Cigaretový dým skvěle dokresloval atmosféru při řešení kriminálního činu. Stačí se na nějaký ten kousek ze socialismu podívat. A myslím, že i ve filmech pro pamětníky bylo in si zapálit. Takový pan podnikatel bez doutníčku byl nemyslitelný.

Dnes je situace lepší. Na pracovištích se povětšinou kouřit nesmí. Nedovedu si představit, že by si v kanceláři kolega zapálil. To bych asi byl nucen dobrovolně rezignovat.

Takže já jsem poměrně mírně optimistický, i když si uvědomuji, že je zde státní zájem, že jsou kuřáci dost ignorantní. Ale ono stačí do nich trošku šít, prostě jim oznamovat, že nám jejich kouření vadí.

Byl jsem zvědavý, zda někdo klikne v anketě na poslední variantu. Věřil jsem, že by mohla zůstat nulová. Ale i tady se našel, prozatím, jeden. Zda to myslí vážně, nebo šlo o srandu, se asi nedozvíme, ale bylo by velmi smutné, kdyby to někdo myslel vážně...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Paja

pondělí, 16. únor 2009
07:55

Paja

to Energetik pátek, 13. únor 2009 15:35: Nezlob se na me, ale zrovna tak muzu argumentovat ja, ze pokud musis hulit u piva, tak si nakup lahvace s Gambacem a hul si doma.
Problem hostu - asi jak uvadeji v diskuzi pod timto prispevkem, jestli to neni tim, ze nekuraci jsou vetsinou tolerantnejsi nez kuraci... A vycepaci by radi treba huleni zakazali, jenze se musej nejak uzivit, tak nechtej riskovat - viz Hrochuv prispek (i kdyz on ma dost zvlastni klientelu, tipuji spis nekurackou) nebo i Kolduv prispevek. Kamoska nekuracka delala servirku a byla nestastna, kdyz se v tom musela pohybovat 12 hodin.
Plosny zakaz jezdit v obci stovkou je taky totalita? Treba bych si chtel taky zvolit sam, jak rychle budu jezdit po silnici, s jakym promile a v jaky kraxne - a kdyz se moje jizda nebude nekomu libit, tak si muze vybrat - at chodi pesky polema...

Po precteni prispevku diky, ze nejsem sam ten divnej, co trha partu a kdyz vylozene nemam zizen, ze do hospody nejdu. Ale bohuzel mam pocit, ze s nasima politikama, lobistama a pristupem "cokoliv regulovat je totalita" se k nam bude jezdit udit cela Evropa...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 16. únor 2009
10:59

Energetik

to Paja: Fakt už musím jen říct - donuť svého výčepního či majitele hospody, ať ji udělá nekuřáckou. V Pivovarském klubu v Karlíně to třeba tak udělali a chtějí přejít na nekuřácké prostředí. Ok, respektuju, skočím si tam občas zakoupit zajímavé pivko, ale jinak budu chodit třeba jinam, já nevím. Fakt nemám problém i nekouřit /ostatně jsem i psal, že když koštuju, tak nekouřím, ale když jdu někam na více piv tak ano/. Jde mi to ty zákazy.

To přirovnání k jízdě v obci, to nechceš abych komentoval, viď :D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Dan

sobota, 14. únor 2009
23:14

Dan

Já vidím problém v tom, že kuřáci nevnímají svůj zlozvyk jako něco, co by jiným mohlo vadit.
Mně dokáže vytočit, když jdem někde v poledne do nějaké hospody na oběd, k někomu přisedneme, on právě dojídá své jídlo a ve chvíli kdy nám přinesou jídlo a on dojí, si klidně zapálí. Bere to jako něco normálního, si po jídle zapálit ten smrad!
Bohužel, v Praze se v podstatě nenaskýtá možnost zajít na dobré pivo, do nekuřácké restaurace.
Vůbec neberu ten argument, že k pivu patří cigareta. Pokud to tak někdo vnímá, tak může klidně chodit na gambáč do nádražní čtyřky, protože díky kouření stejně nepozná co pije.
Mám plno kamarádů, kteří holdují dobrým pivům z malých pivovarů. Nikdo z nich nekouří. Jelikož není kam chodit na pivo, pořádáme soukromé akce, kde si užíváme jen chuti pivka, které si dovezeme. Bez arogantních, bezohledných kuřáků.
Pro kuřáky máme takové označení, pacienti.
Jsem pro absolutní zákaz kouření v hospodách. Rád bych se dožil toho, co ve vyspělém světě výborně funguje. Absolutního zákazu kouření ve všech hospodách. Mohl bych zase chodit s kamarády na pivo.
V současnosti jít na pivo, je vžddycky sázka na nejistotu. Pokud se náhodou zadaří a hospoda je nezahulená, tak člověk mluví o úspěchu. Kuřákům je to jedno, ti mají tu svou zahulenou, smradlavou hospodu na každém rohu. Je to diskriminace nekuřáků! Přitom normální je nekouřit!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

sobota, 14. únor 2009
22:04

val

Kdysi dávno, když se o celoplošném zákazu kouření začalo prvně diskutovat, jsem vystupoval razantně proti, hubu plnou keců o fašistických zákazech, omezovaná svobody kuřáků, buzeraci majitelů hospod etc. Poté, co jsem objevil kouzlo různých druhů piva převážně z menších pivovarů, jsem naprosto změnil názor. Kouř mi vadil vždycky, ale buď jsem ho toleroval abych netrhal partu nebo prostě šel jinam, tenkrát jsem pil Radegast a Budějárnu a tyhle piva mají všude. Jenže, kam má jít, když si chci dát Kácov? Nebo Koutské? Nebo x dalších? Když i v největším městě republiky tyhle piva točí třeba jen v jednom podniku? Jak si mám vychutnat kvalitní pivo, když jsem intoxikován nikotinovým smradem? Spousta kuřáků v Česku má plnou hubu řečí o diskriminaci a kdesi cosi. Diskriminován se cítím já. A možná to není úplně fér, ale prostě si chci vychutnat pivo naplno a v tom mi kuřáci brání. Takže jsem pro celoplošný zákaz kouření ve všech podnicích.


napsal(a): val [Odpovědět]

Petr Ž.

sobota, 14. únor 2009
15:24

Tvrdě zakázat, jak je to jinde v EU!! Nevím proč opět CZ musí být vyjímkou, navíc když tolerance kuřáků je nulová? Příklad: u stolu je nás 6 nekuřáků, přijde jeden kuřák a zapálí si. Když ho poprosíme ať si zapálí vedle, že je sám a ostatní nekouří tak jeho argument zní: "tak proč chodíš do hospody?". Ten je postaven zcela nelogicky. Nechodím tam ohledně fetování kouře to můžu jít do kuřárny. Vysvětlování, že chodím do hospody vychutnat si pivo popř. se najíst a u toho se chci pobavit s ostatními, jsem již vzdal.
Jinak vůbec nechápu proč lidé pijí nebo dokonce ochutnávají a degustují pivo a k tomu kouří? Je to zcela postavené na hlavu. Kouř z tabáku zabíjí cca 95% chuťových buněk, takže vůbec nemůžou cítit senzorické vlastnosti piva. Pokud vůbec něco cítí, tak zcela zkresleně. I ze svého okolí znám lidi, co se věnují degustacím piva a pak si u toho zapálí a snaží se v tom rozpoznat nějaké senzorické vlastnosti :) Vypadá to pak velmi komicky.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Kolda

pátek, 13. únor 2009
18:09

Jsem nekuřák a hulení mě v hospodách vadí.Když si chci občas zajit na pokec do hopsody za kamarády ,kterých většina kouří vyndám z koše se špinavým prádlem horší a nošené kousky oblečení a vyrazím.Po návratu je tam opět vrátím a jsem rád že mě smrdí jenom těch pár vlasů co mám na hlavě :-)Na moje námitky ať mě to nefuní pod nos reagují slovy ať začnu chodit do cukrárny.Prostě těch tolerantních a slušných kuřáků je opravdu málo. Jinak v Bavorsku platí zakaz kouření a je trvrdší oproti ostaním částem něměcka.Majitelé baru do kterého jsem občas zavítal ze zákazu kouření neměli starost.Když ale ostatní provozovatelé začali nařízení obcházet zřizováním soukromých klubů pocítili razantní odliv zákazníků.Proto obešeli zákon také tím,že při příchodu do baru dostanete kartičku že jste členem klubu a můžete si v klidu zapálit.Je to příklad malého baru ve kterém něco podobného jde udělat.


napsal(a): Kolda [Odpovědět]

Energetik

pátek, 13. únor 2009
15:31

Energetik

Paja: Jak rikam, je to porad o te volbe, nikdo te nenuti byt v zakourene hospode... To, ze nekurackych hospod je pomalu je problem spolecnosti, vycepaku a konec koncu i hostu. Kdyby byla prevaha tech, co do tech hospod nevejdou, tak ty podniky jsou davno nekuracky. Zacarovany kruh. Mne jde primarne v teto debate o moznost volby, at si kazdy vybere kam chce jit, ale at kazdy podnikatel nalozi se svym restauracnim zarizenim ci hospodou po svem... :)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

martin c.

pátek, 13. únor 2009
14:40

Martin C.

Sám jsem nekuřák, a tak jsem moc rád, když hospoda nebo restaurace není zahulená; i pivo mi pak líp chutná. Asi před rokem jsem byl s kamarádem v Náchodě a protože jsme nechtěli, když už jsme ve městě Primátora, pít nějaké G nebo PU, našli jsme v jedné ulici Sportbar se štítem Primátora. U vchodu stáli tři lidé, vesele se bavili a kouřili (popel odklepávali do takového toho popelníku na noze). Vůbec jim to nepřišlo nějak hrozné - všiml jsem si, že občas někdo vyšel ven si zakouřit a nikdo neprotestoval (připadalo jim to normální). Je pravda, že ten sportbar byl velice dobře zařízený, nebyla to žádná putyka s hracími automaty, ale přesto jsem se velmi divil, že je možné provozovat takto podnik v českých poměrech. A ono to jde!
Podle mě by se lidi brzo naučili chodit ven a hospody by nesmrděly jak po nájezdu šílených dýmovnic.
A mimochodem, tímto děkuji všem tolerantním kuřákům, kteří si zakouří až venku nebo na zahrádce, kde to nikomu nevadí.


napsal(a): martin c. [Odpovědět]

Paja

pátek, 13. únor 2009
11:36

Paja

Tak jde o to "zamestnat ruce", kdyz je klid?
Ale vidis, ze to jde - doma kouris na terase, v nekuracke hospode taky neni problem jit si zakourit ven. Co muzu delat ja, kdyz me po pobytu v zakourene hospode boli hlava a smrdim? Pochopitelne zazitek z piva minimalni.

Kde je dobre odvetravana hospoda v Praze a okoli? Ja se obavam, ze smrad je v kazde, jen nekde mensi, asi zalezi na citlivosti.

Plosny zakaz je neprijemny, ale podle me jine univerzalni reseni (aplikovatelne vsude) fakt neni. A u tech Bezousku... tak mozna je zvyk pivo-cigareta, treba kdyby byl ten zakaz, tak by se to dalsi generace nenaucily a mely by zvyk "bud pivo nebo cigareta". A navic myslim, ze je dost velka tolerance ke kurakum. Vsimnete si, ze mnohdy jsou party, kde kouri 2 a zbyvajicich 6 ne. Ale casto se vybere kuracka cast hospody.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Energetik

pátek, 13. únor 2009
15:35

Energetik

to Paja: neulozilo se mi to, tak jeste jednou... :) Nikdo te prece nenuti chodit do hosopd, po kterych te bude bolet hlava budes smrdet. Je to o te volbe, at si kazdy vybere... Na druhou stranu je problem spolecnosti, vycepaku, ale i hostu, ze u nas porad je prevaha kurackych hospod. Asi tlak lidi - hostu neni dost velky, aby donutili hospody byt nekuracke. Kdyby tam prevazna vetsina lidi prestala chodit, tak se asi tyto hospody taky zamysli. Zatim to tak nefunguje. Mne jde proste o jedno. Plosny zakazy jsou navraty kamsi, at si kazdy host ma pravo vybrat do jakeho zarizeni pujde, ale zaroven kazdy podnikatel - majitel restaurace muze sam svobodne zvolit, jaky svuj podnik bude mit...


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

hroch

pátek, 13. únor 2009
11:04

hroch

Přidám svůj příspěvek, který je již pod Klokočníkem
K tomu kouření z druhé strany výčepu. Kulečník u Hrocha je pro mě i mého parťáka koníček při zaměstnání a tak jsme se zase moc nebáli experimentovat s nekouřením. Máme prostě hlavní zdroj peněz jinde, ale u hospodskýho, kterýho hospoda živí, platí velký nájem případně splácí za zařízení hospody chápu že se toho bojí. My máme podnik členěný do více prostor. V kulečníkové části jsme vyžadovali zákaz kouření vždy- propálený plátna a kouř do očí při hraní absolutně nesnáším. Ono když se lidi u kulečníku poflakují s cigárem tak taky s pivem v ruce a pak odkládají jak cigára tak pivo na kranu stolů. Spousta hráčů chodila si zakouřit a pokecat na bar a to se nelíbilo barmanům, včetně barmanů kuřáků, ventilátor namířený na tyto hovorné kuřáky taky nefungoval a tak jsme udělali zákaz i v části před barem a proti vchodu. Jako nekuřáckou máme jednu místnost se zbytkem prostoru propojenou jedním dveřmi neosazeným otvorem a odvětranou standardním 40cm větrákem. Když se včas nezapne větrák, tak se ten kouř line i před bar, jinak je to v pohodě. První moment po zavedení pokles návštěvnosti, druhý moment začli více chodit na pivo studentky, nyní návštěvnost jako předtím(první dvě fáze zhruba pšt měsíců). Hodně kuřáků s kterými jsem se bavil si to pochvaluje "za den si dám dvě cigára,a dřív jsem u piva vykouřil i deset, dnes jdu ven jen na dvě za večer". Zajímavý je že dost kuřáků, přestože sedí v kuřácké místnosti si nakonec jde zakouřit ven před vchod. Kouření pro ně dostává spiklenecký náboj. To že nejsou zasmrádlí si pochvalujou i kuřáci. Jinak celá hospoda i po vymalování vysmrádala skoro půl roku. Hodně smradu se skrývá v ubrusech, závěsech, v dřevěném obložení apod. Pro trvalý smrad v hospodě je nejhorší když obsluha nesklidí a nevynese večer popelníky. Nevím jestli jste si toho někdo všiml, ale v kuřácký hospodě se při zavíračce snad třetina popelníku zmení v bazénky s vajglama a to je smrad nejhorší.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Energetik

pátek, 13. únor 2009
11:00

Energetik

Paja: Odpovim ti - u me je to automatika pivo - cigareta. Abychom si rozumneli, kdyz si nekde vychutnavam nove pivo, nebo nejake pivko z minipivovaru, tak k tomu kourit nemusim. Mluvil jsem o pripadech, kdy si jdes sednout s kamarady, das proste tech piv vic, tak to pak chut prijde. Das si treba 3, 4 cigarety k pivu. Tecka. Nebo kdyz si doma vypiju par piv k filmu nebo tak neco, tak si pak jedno na terase taky dam. Cili neovlivnuje me pohled na kuraka.

Jak jsem psal, sam nemusim zahuleny hospody, kde neni videt ani k hajzlu :-) Proto kvituju hospody s dobrym odvetravanim a verte, ze je takovych spousta, kde to mozne je a hadry nesmrdi, nebo smrdi minimalne.

Kdyz jsem v nekuracke hospode ci spolecnosti, tak si v pripade, ze si dame vice pivek skocim samozrejme ven.

Jinak v lete rad vyhledavam zahradky, pro me je to proste spojeny k pivku si dat cigaretu, ale nemusim to lamat pres koleno a za kazdou cenu zahulovat kazdou hospodu. Proto jsem psal, ze respektuju nekuraky, ale plosny zakaz mi prijde jako blbost, mela by byt moznost volby pro obe strany. Tot je muj nazor a jak rikam - pokud to jde, tak hospody delit pul na pul. Jinak s temi navstevnostmi - kouknete treba U Bezousku v minipivovaru na zaplnenost mistnosti pro kuraky a pro nekuraky (u varny)... Je to treba nahoda, ale v nekuracky skoro nikdo nikdy nesedi.

Takze asi tak :)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

LiborP

pátek, 13. únor 2009
15:21

LiborP

to Energetik:
No kouření v létě na zahrádce považuji občas skoro na největší sprosťárnu. Ani nejde o kouření, ale o bezohlednost kuřáků. Tak například, jsme byli s rodinou na výletě, v kočárku roční mimčo, a zastavili se v restauraci na oběd. Po zběžném prozkoumání jsme zvolili zahrádku. Jenže ouha, do pulhodiny se tam usadil velmi neohleduplný pár, mimochodem s dítětem, a hned začal dýmat. Ani se nás nezeptali, zda to nevadí a zda kouř netáhne na kočárek s dítětem. Ano v této chvíli by se ze mě stal militantní nekuřák a střílel bych hlavy. Problém kuřáku je, že všude, kde jim někdo nepodstčí nějaký zákaz, tak hulej hlava nehlava. Asi už mají hlavy prohulený.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.02.2009 ve 15:23:57


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Energetik

pátek, 13. únor 2009
15:32

Energetik

to LiborP: Tak to je samozrejme neco jinyho, ze.. To je o lidech, nikdy nekourim na zahradce cizim pod nos, nebo se aspon zeptam. A kor ne, kdyz tam jsou deti, at vlastni, ci cizi..


napsal(a): Energetik [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI