Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čas předvánoční nemusí být časem šílenství

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Čas předvánoční nemusí být časem šílenství

Čas předvánoční nemusí být časem šílenství [p1099]

Což takhle místo horečného shánění dárků i proviantu, či skákání kolem plotny, si jen tak v klidu posedět? Třeba u dobrého piva a navíc se přitom i něco zajímavého dozvědět. Jedna z takových příležitostí se naskytla v úterý 6. prosince, kdy v Klášterní sýpce Břevnovského kláštera proběhlo, bohužel s dvouletou prodlevou díky nesmyslným lockdownům, již tradiční Předvánoční pivovarské posezení Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha. Zástupci pivovaru seznámili účastníky nejen s počiny letošními, ale i s novinkami a plány do budoucna. A samozřejmě, že hosté neseděli na sucho, ale ochutnali i zdejší vánoční speciály a další dobroty.

Ředitel a vrchní sládek
Ředitel a vrchní sládek

V letošním roce pivovar uvařil celkem 32 druhů piva, z toho 8 poprvé. Pivovarský dům změnil nájemce, firmu Pivo Praha nahradila skupina Benedict Group (viz na článek Ve znamení Benedicta ) Pivo se tady bude vařit i nadále, počítá se především se speciály, vzhledem ke kapacitě varny (500 litrů). Na čepu pak budou piva místní a břevnovská. V dubnu letošního roku se Břevnovský pivovar podílel na spolupráci s Plzeňským Prazdrojem na Volbě sládků se svým Popelečním Benedictem.

Vánoční speciály
Vánoční speciály

Uskutečňuje se i spolupráce s místním Kauflandem, jehož vedení pojalo nápad mít čerstvé pivo z místního pivovaru. Tak začal pivovar dodávat sudové pivo i do prodejny, kde jej přímo stáčejí zákazníkům do láhví, samozřejmě po předchozím proškolení obsluhy. V pivovaru bylo dobudováno muzeum s pivovarskými artefakty, jež je součástí prohlídky pivovaru, včetně promítnutí filmu.

Narážení
Narážení

A než přišla řeč na vánoční speciály, dozvěděli se účastníci pár zajímavostí o barikování piva. Adventní vanilkové sklidilo úspěch již v roce loňském, vánoční skořicové mělo letošní premiéru. Ochutnali jsem jej z čerstvě naraženého soudku. Podrobnosti o obou pivech prezentoval, jakož i celou přednášku, vrchní sládek Břevnovského pivovaru, pan ing. Aleš Potěšil.

Skořicové
Skořicové

Mozkové závity účastníků pak prověřila senzorická zkouška - známý trojúhelníkový test. Úspěšní absolventi testu získali malou odměnu v podobě piva ze "zeleného" chmele. Ale nejen vážně, ale i nevážně - video o vaření středověkého piva, v hlavní roli s panem ředitelem ing. Petrem Janíkem, jistě každého pobavilo. Třešničkou na dortu byla ochutnávka tři roky archivované 20° Imperial Lager, 9% alk., čepované z vysmoleného soudku. Dodávám - jen pro silné jedince.

Imperial Lager
Imperial Lager

A nesmím zapomenout, že k němu byla podávána čokoládová bábovka s přídavkem Imperial stoutu. Milovníci sladkého si vysloveně pomlaskávali.

Inu, řekněte, nebylo to lepší strávení času, než se někde honit a bědovat, že nestíháte?



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 809x] [9. prosinec 2022]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI