Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ve znamení Benedicta

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Ve znamení Benedicta

Ve znamení Benedicta [p231][p1099]

Svatý Benedict, nejprodávanější stejnojmenné pivo Břevnovského klášterního pivovaru, Pivovarský klub Benedict a nyní i Pivovarský dům Benedict. Znalí už vědí, že tihle "Benedictini" mají hodně společného. Pokud někdo netuší souvislosti s tím svatým, tak vězte, že v Břevnovském klášteře sídlí řád mnichů benedictinů.

Zahájení
Zahájení

Pojmy světlý ležák Benedict i Pivní klub vešly ve známost již v minulosti a dne 6. září se do rodiny oficielně přidala i restaurace a pivovar Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze. Jeho historie se začala psát v roce 1998 a až do letošního jara jej provozovala firma Pivo Praha. Doba covidová však zatnula své drápy i zde, naštěstí ne tak tragicky, jak do mnoha jiných provozoven. Začátkem července restauraci převzala skupina Benedict group, která již v roce 2021 zachránila končící Pivovarský klub v Karlíně. Také pivovar, jenž je součástí prostor restaurace, bude dále fungovat.

Zázemí pivovaru
Zázemí pivovaru

Jeho provoz zajistí Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha a budou se zde vařit především speciály. Předpokládaný výstav je 750-850 hl/rok a v plánu je až 40 různých druhů piva. Zdejší pivovar obsadí se svými pivy vždy 4 kohouty ve výčepu, zbývající 4 piva budou z Břevnovského klášterního pivovaru. V průběhu letních měsíců prošla restaurace, kuchyně i pivovar rekonstrukcí. Zrekonstruována byla celá její přední část, bar a skleněné výlohy do Ječné ulice. Zajímavostí je určitě pivovarský „chodník slávy“, který se nachází v již zmiňovaných výlohách a kde je zvěčněno asi 30 významných osobností, které se výrazně zapsaly do dějin českého pivovarství.

Výčep
Výčep

Za zmínku stojí i fakt, že restaurace si peče vlastní chléb a díky tomu se do budoucna nabízí i hlubší spolupráce kuchyně s pivovarem. Ať už využitím pivovarských kvasinek na kynutí chleba nebo sladu jako přísady, či spolupráci aplikovat obráceně a z chleba uvařit zajímavé, žitné chlebové pivo. Specialitou bude místní pomalu tažený guláš Benedict anebo konfitované kachní stehno se zelím z červené řepy. Cílem restaurace bude nabízet příležitostně i tematicky zaměřené jídelní menu, včetně speciálního piva k němu.

Restaurace
Restaurace

Ani milovníci vína nepřijdou zkrátka, firma úzce spolupracuje s vinařstvím Arte vini, zastoupenou someliérem panem Přemyslem Sovou. Skupinu Benedict klub reprezentují čtyři společnící, pánové:

  • Aleš Potěšil, který má na starosti přilehlý minipivovar (je vrchním sládkem Břevnovského pivovaru)
  • Ondřej Doleček, zkušený šéfkuchař s mnohaletou praxí
  • Jan Šíla z firmy Lihovárek.cz
  • Martin Herold, manager restaurace
Přípitek Aleše Potěšila
Přípitek Aleše Potěšila

Po uvítání účastníků slavnostního otevření a seznámení s novinkami byl naražen dřevěný soudek, jak jinak, než se světlým ležákem Benedict. Víte, že v původním pivovaru byla jako vůbec první u nás uvařena neobvyklá piva: banánové, kávové, višňové? A věděli jste, že v budově samotné je největší koncentrace pivovarů u nás? Dva ve VÚPS - varny 250 a 50 l, kterému budova patří a dva v restauraci - varna 500 l a malá zkušební 30 l.

Zkušební varna
Zkušební varna

Ve znamení Benedicta se v podstatě nesl i další den, středa 7. září. V areálu Břevnovského pivovaru se uskutečnilo 9. Břevnovské chmelobraní. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkách během vegetačního období, které postihly i "velké" chmelaře, se i tady urodilo chmele méně, než v letech minulých. Celkem česáči natrhali 19 kg odrůd ŽPČ a Sládek, který bude použit na tradiční várku Opatského ležáku a budeme ho moci ochutnat počátkem příštího roku.

Břevnovské chmelobraní 2022
Břevnovské chmelobraní 2022

Odměnou česáčům, kromě vlastního pocitu dobře vykonané práce pro oblíbené pivo i pivovar, bylo jako vždy připraveno občerstvení, výborné špekáčky, které si bylo možno opéct na ohni. K tomu jste samozřejmě mohli zahnat žízeň místními pivy - 12° světlým ležákem Benedict a 8° Letní ale. Brigádníky přišel tradičně pozdravit i sám pan opat Břevnovského kláštera, pan Prokop Siostrzonek a samozřejmě připil místním mokem.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1054x] [8. září 2022]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI