Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vařili jsme Letní pivo

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Vařili jsme Letní pivo

Vařili jsme Letní pivo [p222]

V šedi posledních dní, týdnů a měsíců se zpráva z Měšťanského pivovaru Strakonice o tom, že sládek Vlastimil Matej bude zakládat první várku letního piva a my můžeme být u toho, jako zjevení pivní panenky Marie. Čas byl naplánován na pátou odpolední a tak nic nebránilo ani nám pracujícím se dostavit. Pravda ČD nepřekvapily a my doběhli včas jen tak tak.

Brána pivovaru
Brána pivovaru

Tak rychle na varnu, kde pár slov o připravovaném pivu pronesl pan starý, který je zde poměrně mladý: "Vůbec poprvé jsem při vaření piva použil čistě zahraniční chmely. Jedná se o německý chmel Mandarina Bavaria, anglický Fuggles a americký El Dorado. Výsledné aroma našeho Letního piva bude díky použitému chmelu Mandarina Bavaria připomínat citrusy a mandarinky".

Sládek na varně
Sládek na varně

Vařičům jsme "pomohli" nasypat chmel do varné nádoby a dozvěděli jsme se víc o tomto pivu: "Letní pivo bude mít obsah alkoholu 3,0% obj. Půjde o lehké, světlé pivo s výrazným chmelovým aroma. Chmel bude přidaný i ve studené fázi ležení, tedy na poslední chvíli, aby vynikla jeho původní chuť." Pivo by mělo být pokřtěno na letní slunovrat - 20. června.

Budoucí Letní
Budoucí Letní

Původně jste toto pivo měli ochutnat na Pivovarské pouti, ale bohužel koronakrize tuto tradiční akci zrušila. "Příroda byla silnější a nedovolí ani spoustu jiných akcí, které jsem měli připravené. V dubnu se mělo uskutečnit Setkání vozidel se samolepkou Dudák, v červnu pak Den otevřených dveří. Pandemie brzy odejde, ale Dudák s vámi zůstane v časech dobrých i zlých. Jsme totiž Dudák pozitivní" dodává ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Dej Bůh štěstí
Dej Bůh štěstí

Když už jsme se po dlouhé době dostali do pivovaru, byl by hřích nenavštívit i spilku a sklepy, to se nám neomrzí. Na varně jsme Letní pivo pokřtili desítkou z ležáckého tanku. Teď nastal čas ochutnat i silnější Dudáky. Jako každý pivovar, i ten strakonický měl výpadek a tak tu můžeme ještě ochutnat piva z před krize, které je pořád ve výborné formě. Mně přesto nejvíce chutnalo čerstvé Premium.

Pivo z tanku
Pivo z tanku

Dozvěděli jsme se něco málo novinek. Věděli jste třeba, že ve výstavu vede desítka a jedenáctka? Silnější ležáky jsou daleko za nimi. Nefiltrované pivo se tu stáčí ručně, proto je jednodušší takto stáčet jen jeden druh - Sklepák 11%. Největší export je pak tradičně do Brna :) Netradiční telefon ze sklepů je proveden trubkou do které když pustíte sirénu, tak ze shora určitě někdo přiběhne...

Spilečné oddělení
Spilečné oddělení

Osobně se mi název Letní moc nezamlouvá. Myslíte, že už nastal čas oživit značku Nektar? Alespoň pro takové jednorázovky? Vedení pivovaru prý o tom nechce ani slyšet. Já bych byl pro, co Vy?


Další fotky z Měšťanského pivovaru Dudák



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1791x] [20. květen 2020]
[Události] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

středa, 20. květen 2020
17:45

Dan

Takže se jedná o ležák, chmelený zahraničními chmely?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 21. květen 2020
08:06

Chody

Dan: Ano, ležák (výčepní), chmelený jmenovanými chmely, dle mého názoru by se mohl označit jako IPL 8


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

středa, 20. květen 2020
13:29

Jana

Nektar? Určitě ne! To by evokovalo známé úsloví "Dej si Nektar a po.... hektar" (pardon, ale je to známý citát).


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:47


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI