Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zvíkov, Živitelka a Vařečka

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Zvíkov, Živitelka a Vařečka

Zvíkov, Živitelka a Vařečka

Cestou z Kamenice nad Lipou (1 2 ) se stavujeme na Zvíkově, kde chci konečně ochutnat jejich nefiltrované nealkoholické pivo - Kvasnicové nealko Zvíkov. Kdy jindy jej zkusit, než když jsem aktivním řidičem. A musím uznat, že je velmi dobré. Dal jsem dvě rychlé, ale dovedl bych si představit, že bych na něm vydržel delší dobu. První napití trošku rozpačité, ale do vypití prvního půllitru si na jeho chuť v pohodě zvykám. Pivovarský dvůr je slušně zaplněn a provozovatelé tak rozhodně netrpí nezájmem ze strany návštěvníků hradu Zvíkov, Orlické přehrady i dalších.

Zvíkovské nealko
Zvíkovské nealko

Na letošní výstavu Země Živitelka jsem se po minulých ročnících docela těšil. Jaký zajímavý (mini)pivovárek se zde bude prezentovat? Znělo moje očekávání. Možná se mi podaří ochutnat žatecké z výzkumáku, možná narazím na nějaký nový (jiho)český pivovárek. Možná. Bohužel nic z toho se nekonalo. Samozřejmě, že bylo co pít, ale pro našeho pivaře víceméně dostupné značky. Traktorochtivý zemědělec tak mohl klobásku zapít např. mokem z Pelhřimova, Žatce, Rohozce, Hanušovic či Nové Paky. Značky jako Budvar a něco od Prazdroje či Lobkowiczů ani nebudu zmiňovat.

Poutník, Rohozec, Žatec
Poutník, Rohozec, Žatec

Hozenou rukavici tak pozvedl (na stejném místě jako loni) jen místní Kněžínek. Dnes bylo jeho pivo již v pořádku. Kraj Vysočina měl k ochutnání ležák z Chotěboře (loni to byl velkomeziříčský Harrach ). Ve stánku s prezentací firmy Lindr pak byl na čepu Krakonoš 11 za příjemnou cenu 20 Kč. Nahradí příští rok trutnovské pivo vlastní mok z Mžan ? To asi budete muset zjistit sami, já zřejmě vynechám a spíše upřednostním něco pivně zajímavějšího...

Vývěsní štít pána hor
Vývěsní štít pána hor

Žumberova vařečka , to je akce, která se mi až doposud úspěšně vyhýbala. Koná se v Plzni - Doubravce na loukách u sv. Jiří. Co do organizace bychom ji mohli přirovnat k Apetit, tedy Fresh Festivalu. Zúčastněné restaurace nabízí v soutěži o vařečku rytíře Žumbery vždy jeden pokrm (degustační porci), který můžete zakoupit za jeden plzeňský dukát (60,- Kč). Odborná porota pak vyhodnotí nejlepší pokrm. Další cenu získá ta restaurace, co nashromáždí nejvíce dukátů.

Nápojové stánky
Nápojové stánky

Ale proč o tom píšu. K dobrému jídlu patří i dobré pití a v Čechách je to zejména pivo. Letos jsem na lukách zaznamenal nabídku pivovarů z Plzně (PPas ), Náchoda (Primátor ) či Bavorska (Aldersbacher). Největším lákadlem tak pro mne byla účast skoro domácího pivovárku U Lenocha z nedalekého Újezda. Dávám si desítku - novinku, která bude, dle pana sládka, při dalších várkách potřebovat přichmelit. Mně ale chutnala i tak.

Lenoši už maj i desinu
Lenoši už maj i desinu

Pivo Lenoch si můžete vychutnat zatím jen v Újezdě, v restauraci U Sousedů. Když minule pan Procházka mezi řečí zmiňoval, že se jejich pivo čepuje u sousedů, myslel jsem si, že je to nějaký sousedský klub a ejhle ona je to restaurace, která se taktéž účastnila soutěže o Žumberovu vařečku.

No a příště se spolu možná uvidíme na Selské návsi v Černicích, protože již tuto sobotu na nás čeká 8. ročník festivalu minipivovarů Slunce ve skle



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4757x] [17. září 2015]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI