Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pod pípou nad lipou 2

Pivní cesty


verze pro tisk

Pod pípou nad lipou 2

Pod pípou nad lipou 2 [p215][p1337]

Minule se mohlo zdát, že Orel a Kokeš byla jediná pivní místa, kam jsme se letos podívali. Avšak není tomu tak. Na druhou stranu od Kamenice nad Lipou, nežli leží Jindřichův Hradec, nalezneme Pelhřimov a tam sice nenajdete slavné krematorium, ale prakticky v centru města naleznete mimo Muzea rekordů a kuriozit (a jiných turistických lákadel) funkční průmyslový pivovar, který všichni známe pod značkou Poutník . Tento pivovar vlastní družstvo DUP a v něm pracuje všem nám dobře známý Roman Holoubek. Slovo dalo slovo a tak ve čtvrtek dopoledne parkujeme v areálu pelhřimovského pivovaru Poutník.

Areál pivovaru
Areál pivovaru

Myslel jsem si, že pivovárek najdeme dle typických komínů. Ty existují a jsou dominantou celého objektu, bohužel z auta a našeho směru jsme je neviděli. Nevadí, místní znají. Vítáme se s Romanem a jdeme na klasické kolečko varna - spilka - sklep. Poutník je jedním z tradičních pivovarů, kde nehledejte ve větším nablýskané nové zařízení. Samozřejmě zde také obměňují vybavení, ale ne překotně. Pěkně až vše opravdu doslouží. Teď je zrovna čeká docela zásadní investice - výměna scezovací nádoby. Bude mít tato změna vliv na výslednou chuť pelhřimovského piva?

Varna
Varna

Na chuťové změny jsou tady velmi hákliví a záleží jim na tom, abyste dostali svého Poutníka vždy stejného a v té nejlepší kondici. I proto také svoje pivo nepasterují. Myslím, že to za trošku kratší DMT určitě stojí. Právě se vaří a my můžeme nahlédnout na pomalu rodící se pivo. Scezovacím korýtkem protéká sladina a celý prostor krásně voní. Varna je zde na přímý otop plynem, dva ventily ženou plyn pod kotel, kde si v klidu plápolají plameny a celý pohled evokuje topeniště parní lokomotivy.

Plynový ohřev
Plynový ohřev

Varna má kapacitu 160 hl vyrážené mladiny. Odtud pivo putuje do otevřených kádí na spilce. No a samozřejmě po hlavním kvašení následuje ležení v horizontálních ležáckých tancích. Pivo zde leží 40 až 60 dnů. Hotové pivo se plní do sudů o objemech 30 a 50l, skleněných lahví 0,5l a velmi doplňkově taktéž 1,0l PET (což je ale absolutní minimum, které putuje na vyžádání k zákazníkům). V tomto pivovaru nenajdete žádné CK tanky a jako v jednom z mála průmyslových pivovarů se tu nikde neskrývá chytrá mašinka na ředění piva známá pod zkratkou HGB.

Spilečné oddělení
Spilečné oddělení

V současnosti vaří Poutník nejméně druhů piv z průmyslových pivovarů u nás. Stačí mu desítka, dvanáctka a o Vánocích a Velikonocích čtrnáctka. Pravda vše existuje v kvasnicovém provedení a dvanáctka pak ještě extra chmelená, nicméně já v ní nějaký velký rozdíl oproti "normální" necítím. Zde platí pravidlo, že méně je někdy více. Poutník je totiž opravdu vynikající pivo ve všech svých provedeních. Vařit jen světlé spodně kvašené pivo mu stačí. Nežene se za neustálým zvyšováním výstavu. Nevyžaduje ekonomickou blbost růst růstu. Přeci stačí, když se daří a klidně několik let stejně. Přesto výstav stále mírně roste a loni atakoval hranici 50 000 hektolitrů.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Děkuji Romanovi za příjemně strávené dopoledne. Za nastínění problematiky a poezie tohoto sympatického pivovárku…

Páteční odpoledne pak patří mimo jiné zajížďce do jihočeského Popelína, kde od roku 2013 funguje stejnojmenný pivovárek. V Popelíně bez problémů nalézáme hostinec U Zemanů, kde na chvíli spočineme v chládku schováni před vedrem prázdninových dní. Lokál je typická vesnická hospoda. Teplé jídlo tu nehledejte. Sympatické je, že zde neřve žádná muzika ani televize, na druhou stranu je zde povolené kouření, na což už jsme si pomalu odvykli.

Desítka
Desítka

Prvně objednávám desítku, která se jeví jako ideální pro dnešní slunečný den. Je opravdu výborná a dalo by se na ní v klidu vydržet celý večer, ba třeba celý týden. Na čepu je ještě světlá dvanáctka a polotmavý speciálek. Ochutnávám od obého a zjišťuji, že mi v poslední době polotmavá piva nic neříkají. Dvanda také dobrá, pokračuje v trendu nasazeném pivem výčepním. Varna není umístěna v nálevně, proto se ptám, kde že se nachází technologie? Dozvídám se, že zde v budově. "Vy se o tyhle věci zajímáte?", ptá se servírka. Po přikývnutí dodá: "Jestli chcete, zavolám muže a on Vám pivovar ukáže". Kdo by nechtěl.

Popelínská varna
Popelínská varna

Jelikož pan má i práci na place, bereme to opravdu rychle, ale i tak díky za možnost nakouknout pod pokličku. Technologie se nachází v místnostech vedle výčepu (procházíme sem venkem) a zrání a ležení ve sklepě, kde jsou patrné zachované klenby. O parametrech pivovarského zařízení se moc nebavíme, dnes je to spíše na pohodu. Za dobu působení stačil pivovárek získat už i nějaká ocenění a dělá svým majitelům a provozovatelům jenom radost a tak to má být.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Večer se ještě jdeme projít po Kamenici a procházka při říčce nás dovede až před pivovárek pana Kopačky, který opanují sousedé s půllitry v ruce. Kdo by odolal, dáváme jedno na rozloučenou s tímto příjemným městečkem. Ráno je na parapetu pivovárku naskládané sklo, žízeň se tu asi hasila hluboko do noci...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5309x] [11. září 2015]
[Pivní cesty] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pátek, 11. září 2015
22:06

Dwarf

...si žiješ :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI