Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tambor bubnuje 5 let

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Tambor bubnuje 5 let

Tambor bubnuje 5 let [p539]

Ano, je to už pět let, kdy v pivním éteru poprvé zazněly zprávy o novém minipivovaru ve Dvoře Králové nad Labem. Dnes nás taková zpráva nechává poměrně chladnými, vždyť minipivovarů přibývá každým dnem. Tehdy byla každá zmínka o novém pivovárku senzací. Tambor, značka kterou nesou dnešní královédvorská piva, se za těch pět let zabydlel v českém pivním rybníčku a z minipivovaru se pomalu stává pivovárkem průmyslovým - zatimní výstav spíše mini, ale lahvování a postupné rozšiřování pivovaru mu dává punc průmyslu v tom nejlepším možném smyslu.

Výzdoba
Výzdoba

Třicet let, a to přesně na den, trvalo obnovení vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem. Dne 28. února 1979 byla uvařena v novodobé historii města poslední várka piva ve zdejším pivovaru. Světlá 11 byla poslední příslovečnou kapkou, která vytekla v dané době z místního pivovaru. Postupné uzavírání jednotlivých provozů bylo zahájeno již v roce 1978 uzavřením sladovny. Místní pivovar byl v této době řízen ředitelem trutnovského pivovaru. Činnost pivovaru byla postupně ukončována v letech 1980–1982, kdy docházelo pouze ke stáčení dovezeného trutnovského piva.

Scezovací korýtko
Scezovací korýtko

Prvně se nové pivo prodávalo během Královédvorského majálesu 2009. Během šestadvaceti hodin se vytočilo ve čtyřech restauracích více než tři tisíce litrů jedenáctky a dvanáctky nového královédvorského piva.

Shrňme si trošku tu první pětiletku. Pět milionů půllitrů piva Tambor už zamířilo mezi milovníky pěnivého moku v celé České republice. „Letos dosáhneme tisící várku, což znamená 25 tisíc hektolitrů,“ uvedl majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. Během pěti let si pivovar vybudoval solidní místo mezi konkurencí nejen regionu. Pomohlo k tomu několik ocenění pro zdejší nefiltrovanou jedenáctku, která získala 2 zlata a bronz na Dočesné v Žatci nebo bronz na Jarní ceně sládků 2012. Pivovar má také certifikát Regionální produkt Podkrkonoší. Po složitém schvalovacím řízení je zdejší pivo rovněž zařazeno mezi košer potraviny.

Copak nám to tu leží
Copak nám to tu leží

Mezi výrazné počiny patří např. i to, že pivo Tambor bylo jedním z darů pro papeže Benedikta XVI., při jeho návštěvě České republiky. Osm lahví o obsahu 0,7 litru se znakem pivovaru a královéhradecké farnosti bylo společným darem pivovaru Tambor a královéhradecké diecéze. Lahve byly umístěny ve speciální přepravce ze dřeva a skla. Navrhnul a vyrobil ji královédvorský řezbář Vlastimil Hloušek ve tvaru zlatého chrámu. Tehdejší královéhradecký biskup Dominik Duka ocenil originalitu společného dárku.

Lahvová piva
Lahvová piva

Dále pivo Tambor provázelo české jezdce na jednom z ročníků (2010) soutěže Paříž Dakar, která se jela celá v Jižní Americe. Pivovar dále sponzoroval hokejový tým, v současné době jeho jméno nese druholigový volejbalový tým. Tambor podpořil ale i další řadu sportovních a společenských akcí, například celostátní sraz lehokol, sraz Mercedes clubu, Královédvorskou neckyádu, závody in line bruslařů a další.

Oslavu pěti let existence odstartoval pivovar Tambor ve spolupráci s místním Penzionem Za vodou. Během vydařeného večera se pivo čepovalo do tupláků, v zaplněné hospodě zahrála skupina Phobos.

Slavilo se v tuplácích
Slavilo se v tuplácích

Dalším bodem letošních oslav je spolupráce s místní rockovou skupinou Vaťák, která je revivalem populárního Kabátu. Soubor slaví 10 let trvání. Vyráží na turné po městech České republiky i Slovenska. Na toto turné se spojili s pivovarem Tambor. Během prvního koncertu ve Dvoře Králové nad Labem, v sále Zálabí, se natáčelo koncertní DVD. Oslavit deset let Vaťáku a 5 let Tambora prý přišly stovky lidí. Spojení rockové muziky a dobrého piva - kdy se Vám to poštěstí.

U nás v půllitrech
U nás v půllitrech

Pivovar sám chystá oslavu na 2. května do svého areálu v Raisově ulici. „Je to výročí uvedení našeho piva na trh. Vystoupí tu skupina Vaťák. Připravujeme několik překvapení. Jedním z nich bude představení nového druhu piva,“ prozradil majitel Nasik Kiriakovský. A Vy jako první víte, že tím novým pivem bude polotmavá jedenáctka s tak trochu hudebním pozadí, ale o tom zas až jindy.

Přepravky
Přepravky

Pro nás pivaře podstatné informace: V současné době pracují v pivovaru dva sládci - pánové Jan Pavlík a Martin Vrba, který je nyní na zahraničních misích. Pivovar Tambor nyní vyrábí tato piva: Tambor 10 světlé výčepní, Tambor 11 světlý ležák, Tambor 12 R. A. Dvorský světlý ležák, Tambor 13 tmavý speciál, Tambor 14 Klazar polotmavý speciál. Tambor 11 a Tambor 12 R. A. Dvorský jsou dodávány v sudech i jako nefiltrované.

Na zdraví!
Na zdraví!

Pivovaru Tambor přeji do dalších let jen to nejlepší. Dobré pivo už má, takže přeji dobré zákazníky, nové nápady a všem zainteresovaným hlavně zdraví a chuť do rozvíjení podniku.


Plakátek
Plakátek


[Richard Chodora] [Zobrazeno 6544x] [10. duben 2014]
[Události] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

54321

středa, 23. duben 2014
11:02

Není potřeba si protiřečit. Když ho nepiju, tak nevím jak chutná. Když nevím jak chutná, tak nehodnotím. Já v Hradci celkem dost často Tambora piju a nudné a nezajímavé mi určitě nepřipadá a to nejsem sám . Že je dnes jiné, než bylo na začátku, to připouštím. Nicméně, je víc než dobré.


napsal(a): 54321 [Odpovědět]

Sekal

středa, 23. duben 2014
23:19

Sekal

to 54321: Jaké protiřečení, dám si ho tak jednou za dva měsíce, vždy zůstane u jednoho. Bohužel. Jejich nefiltrovaná 11° bývala opravdu dobrá.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
09:10


posted by: Inzerce

Sekal

středa, 23. duben 2014
01:12

Sekal

Já bych Tamboru popřál, aby mi chutnal stejně jako před pěti lety (nebo aspoň před třemi). Dnes Tambora opravdu spíše vynechávám, je to nudné, nezajímavé pivo.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

pivnik

čtvrtek, 10. duben 2014
22:18

Opet nesmysl. Jak muze mit pivovar dva sladky??? Nedegradujte nase krasne remeslo.


napsal(a): pivnik (pivnik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 10. duben 2014
12:49

Roman Holoubek

Chody, ten kolega u stolu, jak vypadá, že spí. To jen přemýšlí nad chuťovými nuancemi v Tamboru, že? :D


jiri.kana

čtvrtek, 10. duben 2014
13:19

jiri.kana

to Roman Holoubek:Když jsme u těch chuťových nuancí - čím to, že jejich jedenáctka mi připadá naprosto skvělá, kdežto dvanáctku nebývám schopen dopít? To jsou tak naprosto odlišná piva... Na druhou stranu je dobře, že se jejich ležáky neliší jen stupňovitostí, ale i, jak to říci - stylem?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 10. duben 2014
13:19

Chody

to Roman Holoubek: Je fakt, že tohle je foceno při už druhém soudku. Nicméně poslední degustátorské příručky doporučují před polknutím naprostou intimitu, kterou u nás dosáhneme opravdu jen předstíráním spánku ::lol


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Narmer

čtvrtek, 24. duben 2014
10:27

Narmer

to Chody: koukám, ten člověk je opravdu řádně zdegustován ::lol


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 10. duben 2014
12:42

Chody

Doplněn plakátek na oslavy 5letého výročí pivovaru...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI