Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Utajené Klášterní pivobraní

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Utajené Klášterní pivobraní

Utajené Klášterní pivobraní

V pátek 21. října se konal již 10. ročník Klášterního pivobraní u sv. Tomáše na Malé Straně. Akce, v letech minulých hojně navštěvovaná, proběhla letos tak trochu v utajení. Organizátor, Želivský klášterní pivovar, podcenil propagaci a zprávu o konání uveřejnil pouze na svém facebooku. Zpráva o akci se tedy šířila většinou "tichou poštou" od těch, co zavítali na tu stránku a informaci si přečetli. Já sama jsem se o akci dozvěděla den předem, v odpoledních hodinách a okamžitě jsem ji dala do kalendáře. Potěšilo mne, že ke sv. Tomáši zavítali i někteří další, co si informaci stačili přečíst.

Nádvoří kláštera
Nádvoří kláštera

Bohužel, akce nejen "utajená", ale i s malou účastí pivovarů. Z původně inzerovaných šesti pivovarů se počet zmenšil na čtyři - domácí, organizátor Želiv, Břevnov a Vorkloster z Tišnova. Nepřijeli pivovarníci ze Strahova, když prý alespoň slíbili dodat pivo, což se také nestalo, jakož i z Osseggu. Takže spíš taková komorní, téměř "rodinná" akce.

Želiv
Želiv

Zúčastněné pivovary měly na čepu dvě až čtyři svá piva. Ochutnala jsem celkem osm vzorků, z toho dva - kyseláč z Břevnova a tmavý speciál od sv. Tomáše, což nejsou zrovna typy, které bych sama vyhledávala, ochutnáním od kamarádů. Obě piva byla bez vady. Piva 10° pale ale Casparus a 12° sv. ležák Haštal se Želivskému pivovaru tentokrát moc nepovedla. První zmiňované mělo tolik vad, že nakonec skončilo v trávě na nádvoří, ležák byl poněkud lepší, dal už se alespoň vypít, ale na pochutnání to nebylo.

Vorkloster nabídka
Vorkloster nabídka

14° polotmavý Svatováclavský speciál z Vorklosteru nebyl špatný, ale zbytečně moc karamelový. Na rozdíl od jejich světlého ležáku, který byl výborný. Dalšími dvěmi vynikajícími pivy byla 11° IPL Nachmelený Benedikt z Břevnova (mé oblíbené pivo) a 11° sv. ležák od sv. Tomáše, kterým se místní pochlubili poprvé. Změnili též "dodavatele" svých piv, místo pivovaru Matuška jim teď piva vaří pivovar Kolčavka.

Místní sv. Tomáš
Místní sv. Tomáš

Akci navštěvuji od roku 2015 (2020 se nekonala) a moc ráda vzpomínám na tu první navštívenou. To se Klášterního pivobraní zúčastnili církevní představitelé všech pivovarů, konala se i přednáška o klášterních pivovarech, jakož i exkurze areálem. Tak snad se někdy tato tradice obnoví.

Další fotky najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 887x] [25. říjen 2022]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI