Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Kostelci vysmoleno!

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

V Kostelci vysmoleno!

V Kostelci vysmoleno! [p257]

Přiznám se, že nebýt pečlivosti kosteleckých, kteří poctivě uvádějí na plakátech pořadové číslo akce, už bych ani nespočítala kolikáté že to Vysmolení se letos konalo. Tak tedy vězte, že v sobotu 23. května v kosteleckém Pivováru proběhlo IIII. Černokostelecké vysmolení. Již tradiční akce, na které se potkávají přátelé i známí, nejen z blízkého okolí, ale i z mnoha dalších koutů naší vlasti. Akce, nejen na kterou jsou specielně navařena piva, ale která se hlavně nese v duchu připomenutí i oslavení starého řemesla, které v minulosti bezprostředně souviselo s pivem – bednářství.

Nádvoří pivovaru
Nádvoří pivovaru

Zde již známá to parta bednářů, pod vedením pana Bešťáka, předváděla doslova koncert vysmolování dřevěných sudů. To se nedá popsat, to se musí vidět! Laicky řečeno - rozehřátí smůly, nalití do soudků, kutálení a posléze vylití přebytečné smoly zpět do hrnce. Tomu, kdo tentokráte chyběl, více napoví fotky. A jako vždy – divácký zájem nechyběl.

Bednáři
Bednáři

K ochutnání byla piva jak z místního pivovárku Šnajdr (11% BÍLÁ SVINĚ witbier svrchně kvašené pšeničné pivo belgického typu; 12% PROSKOWETZ světlý ležák single malt ze starobylého sladu a dřevěných sudů; 13% ČERNÁ SVINĚ tmavé speciální pivo, 13% ŽITOVEC spodně kvašený žitný speciál, 16% KOZLOVEC májový bock, speciální sladové pivo bavorského typu a 20% ŠNAJDR PORTER spodně kvašený baltic porter v lahvích a dřevěných sudech), tak i od „sousedních“ pivovarů (Lobeč, oba kounické pivovary – Kounice a Lisý dědek, Sedlčany Krčín, Popelín, Kynšperk ) i pivo z jednoho „trochu“ vzdálenějšího - Holledauer Weisses, které se čepovalo ze soudku samospádem.

Výčepní místa domácích
Výčepní místa domácích

Ochutnat se všechno, pochopitelně, nedalo, byť se teď sama divím, co všechno jsem zvládla. Piva výborná, dobrá i méně povedená. Mým favoritem Vysmolení se stala Bílá svině, spolu s 10° z Lobče a Žitovcem. Tmavá a silná piva nejsou zrovna mojí doménou, ale nesmím zapomenout na P.T. publikem vychvalovanou Černou svini. Toto pivo už má takový ohlas, že pořadatelé nechali udělat i „jeho“ trika. V barvě růžové jsou obzvláště působivé na pánské části populace, jak dokumentuje obrázek.

Trička Černé svině
Trička Černé svině

Na opačné straně stupnice (nejen podle mne) se umístilo místní pivo Proskowetz a Ale z Lobče. Inu, snad se příště zadaří lépe.

Zatímco dospělí mohli holdovat nabízeným mokům, či se zúčastnit prohlídky pivovaru, pro děti byly přichystány atrakce jako skákací hrad, malování na obličej, balonky, či dětská výtvarná dílna. V rámci programu zazpíval dětský sbor Osmikrásky a předvedli se i mladí kostelečtí hasiči.

Diskuse sládků mimo kulturní dění
Diskuse sládků mimo kulturní dění

V brzké odpoledne hrála sympatická country kapela Fellows, kterou v pozdějších a večerních hodinách vystřídaly kapely Přehmat a Rokenrola. Nejen o potravu duchovní bylo postaráno, obvyklá „staročeská žranice“ nedovolila nikomu zde zemřít hladem.

Autoveteráni sice tentokrát na programu dne nebyli, leč svým krásným nablýskaným autem přijel přímo do areálu aspoň na krátkou návštěvu pan ing. Klusáček.

Automobilový krasavec pana Klusáčka
Automobilový krasavec pana Klusáčka


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5522x] [26. květen 2015]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI