Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarský šenk Šeříkovka

Hospody, hospody a restaurace ...


verze pro tisk

Pivovarský šenk Šeříkovka

Pivovarský šenk Šeříkovka [p1353]

V pivovaru Plasy jsem byl těsně před jeho otevřením a od té doby se tam chystám, ale znáte to :( Sem tam jsem ochutnal plaské pivo na nějakých slavnostech, ale to není ono. A tak když jsem se za ta léta nevydal já do Plas, vydalo se Plaské pivo za mnou. Ke konci loňského roku totiž Knížecí pivovar otevřel v Plzni Pivovarský šenk. A umístil ho do kultovního KD Šeříková, neboli Šeříkovky, kde se konají různé produkce, zejména rockové provenience. Musí být fajn jít na koncert své oblíbené kapely a osvěžit se přitom pivem z minipivovaru.

Tudy vstupte
Tudy vstupte

Zvenku je to obyčejný komunistický kulturák, vstup a vnitřní prostory jsou pak po rekonstrukci moderně sterilní. Ale to vše padá po vstupu do restaurace, nebo chcete-li šenku. Sem se podařilo přenést poetiku sklepních prostor pivovaru Plasy. Kombinace oklepaných cihel s nesourodou omítkou, na které jsou výjevy ne nepodobné svému plaskému originálu. Prostor má poměrně vysoké stropy a je členěn na dvě části: lokál a vyvýšené pódium, kde jsou normálně stolky pro hosty, ale za naší návštěvy se zde zrovna připravovalo nějaké představení, takže šenk může sloužit i jako menší sál.

Interiér (pódium)
Interiér (pódium)

Mohl bych pokračovat třeba v tom, že je zde zajímavě řešené osvětlení - stropní svítidla jsou dřevěné soudečky, na stěnách pak LED žárovky uchycené v kovových instalatérských trubkách umně spojených. Ve výklencích plápolají lahve v "plynových" lucernách. Sudy, lahve a industriální doplňky první republiky oživují celý prostor a je tu opravdu příjemně. Nad výčepem se tyčí elektrické vedení, které je "odizolováno" mohutnými keramickými izolátory. Ale to už jsme u toho podstatného, u toho, proč jsme sem vlastně přišli.

Výčep
Výčep

Výčepní stolice má 15, možná i víc, kohoutů a na čepu bylo 10, a možná i víc, plaských piv. Piva byla vypsána na dvou tabulích, kde se některá prolínala. Před vchodem do objektu pak ke vstupu lákal jeden poutač s pěti pivy, z kterých minimálně zázvorové nebylo :( Spodně kvašená světlá piva jsou, alespoň pro mne, etalonem každého pivovaru a tak není náhodou, že jimi začínáme naši degustaci. Desítka Vašnosta je na výčepní docela hutné pivo s ulpívající hořkostí. Určitě by se dalo pít celý večer, ale kdo by to při takovém výběru dělal? Snad na nějakém koncertu, ale tam prý čepujou dvanáctku Metternicha.

Vašnosta
Vašnosta

Tu chutnáme samozřejmě jako druhou a je to podobné pivo, snad jen trochu těžší. Nakonec mohu prozradit svůj dnešní dojem, všechna piva mi přišla dost podobná, taková drsnější. Osobně mám raději piva jemnější, zakulacená. Ale pokračujme v degustaci. Polotmavá 13 Medák s přídavkem medu byl docela dobrý, po medu nasládlý. Zkusíme i ejl a to sice lehčí 11 Nachmelenec, který je docela dobře pitelný. Nezbývá už moc času a tak se nebojím jít do něčeho silnějšího - 17%. Vánoční Bock je silné polotmavé pivo a Barley wine mi pak zpočátku přijde jako nakyslý, ale spíše to budou pozůstatky z dubových sudů.

Barley wine
Barley wine

Trošku mne mrzí, že používají nelogované sklo, přeci jen pro reprezetativní pivnici by se více hodilo sklo pivovarské. Na všechna piva používají dva druhy skla: na ležáky bucláčky s uchem, na ostatní pak sklo pšeničné.

Přes den tu vaří hotovky, odpoledne a večer je pak nabídka skrovnější. Já jsem k pivu zvolil Pivovarský guláš s chlebem, podávaný v plecháčku. Zajímavé a hezké balení, ale větší kousky masa se v něm špatně rozdělují.

Guláš
Guláš

Pivovarský šenk v Šeříkovce je jistě příjemné zpestření plzeňského pivního rybníčku, nicméně plaské pivo mne zase až tak moc neoslovilo :(


Další fotky z pivovarského šenku Šeříkovka



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5470x] [13. únor 2019]
[Restaurace] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

čtvrtek, 14. únor 2019
10:11

Už nemají toho sládka, který to tam v roce 2015 rozjížděl. Pokud někdo ví, proč došlo k výměně, podělte se o informace. Ten původní sládek vařil velmi dobrý piva.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 14. únor 2019
13:40

Sekal

über Bier: A kdy došlo ke změně? Podle svých záznamů jsem měl Nachmelence v 7/2017 a byl velmi dobrý, od té doby jsem Plasy neměl...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:35


posted by: Inzerce

debrdy

sobota, 16. únor 2019
19:53

debrdy

über Bier: Milan Piller skončil v roce 2017 pro neshody s majitelem. Pak vařil v Příšově. Tam skončil v prosinci a ted si dává od vaření pauzu. Od roku 2017 vaří v Plasech Petr Podlena, kterej dělal předtim Milanovi podsládka.Podle mejch chutí si pivo udrželo vysokou pitelnost i po změně sládka. Asi sem zaujatej, jelikož to mam přes kopec, ale řadim Plaskej pivovar mezi ty nejlepší.


napsal(a): debrdy [Odpovědět]

über Bier

čtvrtek, 14. únor 2019
14:45

Sekal: to přesně nevím, ale někde jsem viděl krátké video o tomto pivovaru a byl tam i jejich sládek a už to nebyl ten pan Milan, se kterým jsem mluvil v roce 2015.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

über Bier

neděle, 17. únor 2019
12:46

debrdy: Díky


napsal(a): über Bier [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI