Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany


Pivní.info

Milionové investice, například robotizace výroby, výrazné zvyšování výroby piva, dodávání svijanského piva novým odběratelům. To jsou plány, které v letošním roce čekají Pivovar Svijany. Ba co víc, prakticky vše ještě v první polovině letošního roku.

„V loňském roce jsme vyrobili 265 916 hektolitrů piva, o rok dříve 227 785 hektolitrů. A plán na letošní rok je vyrobit 300, možná i 310 tisíc hektolitrů,“ prozrazuje Boleslavskému deníku smělé plány ředitel Pivovaru Svijany Josef Horák.

K tomu, aby pivovar poprvé v historii překonal hranici tří set tisíc hektolitrů, má v prvních dvou měsících letošního roku dobře nakročeno. „V lednu letošního roku jsme oproti lednu loňského roku vyrobili 117 procent piva, v únoru dokonce 125 procent,“ pokračuje ředitel. První letošní čísla jsou tudíž nejlepším důkazem toho, že nárůst výroby bude i v roce 2008 pokračovat.

Současná maximální kapacita pivovaru se však pohybuje okolo tří set tisíc vyrobených hektolitrů ročně. Aby bylo možné třísettisícovou hranici překročit, je potřeba přikročit k investicím. „Počítáme s investicemi za zhruba padesát milionů korun – prakticky všechny v prvním pololetí letošního roku,“ říká ředitel.

Co vše se během několika následujících měsíců v Pivovaru Svijany chystá? V květnu se mají rozšiřovat takzvané studené prostory, tedy ležácký sklep, kde přibude šest nových tanků. Každý pojme 630 hektolitrů piva. Další investicí, plánovanou už na příští měsíc, je paletizace a depaletizace. „Jde vlastně o robotizaci výroby. Láhve už se nebudou na palety nandávat ručně, totéž platí i o sudech,“ vysvětluje Horák.

Tento krok ušetří i několik pracovních sil. Neznamená to však, že by pivovar propouštěl. „Vzhledem k plánovanému navyšování výroby počítáme s těmito pracovníky jinde ve výrobě,“ ujišťuje ředitel.

Během prvního pololetí se rovněž plánuje postavit větší pivovarskou prodejnu a větší sklad. Všechny tyto úpravy budou znamenat, že v pivovaru bude možné ročně vyrobit zhruba 350 tisíc hektolitrů piva ročně.

I přes všechny investice a smělé plány do nejbližší budoucnosti se pivovar hodlá i nadále soustředit pouze na tuzemský trh. „Kromě severní Moravy jsme všude v České republice. Například v Brně a okolí zásobujeme zhruba padesát restaurací, v Plzni asi dvanáct. A stále se hlásí noví odběratelé,“ říká Horák.

V letošním roce se svijanské pivo, stejně jako každý rok, zúčastní i mnoha soutěží. Ta nejprestižnější, v Českých Budějovicích, pivovar teprve čeká. Už nyní v březnu se však může pyšnit některými čerstvými oceněními. Jde například o první místo pro nealkoholické pivo Vozka, které Svijany získaly v Táboře. Tam získaly i Pivní pečeť 2008.

Nealkoholického piva Vozka vyrobil pivovar v roce 2006 téměř 2,3 tisíce hektolitrů, v loňském roce už zhruba 3,5 tisíce hektolitrů. „Lahvové nealkoholické pivo Vozka dodáváme například i do areálu závodu Škoda Auto,“ připomíná Horák.

Stejně jako každý rok nebude ani letos chybět ve Svijanském Újezdu monstrózní akce Pivovaru Svijany. Dvanáctého července se uskuteční oblíbené Slavnosti piva. Loni přišlo patnáct tisíc platících diváků. A letos? Účast určitě nezůstane za očekáváním, z patnácti kapel, které budou hrát na dvou pódiích, se představí například Kryštof, Rangers či Anna K. Už devatenáctý ročník slavností bude, co se týče hudby, žánrově velmi pestrý.

A na co se mohou těšit přímo obyvatelé Mladé Boleslavi? Svijanské pivo už je snad ve všech supermarketech, také v mnoha boleslavských restauracích se Svijany točí. A na duben roku 2008 se chystá úplná novinka, která potěší každého svijanského fajnšmekra.

„V Mladé Boleslavi na Ptácké ulici vznikne během dubna nový krámek čistě s pivem Svijany, ale i dalším svijanským zbožím a propagačními materiály. Jde například o trička, cyklistické dresy, pětilitrové soudky a různé suvenýry,“ láká Horák.

Půjde teprve o třetí svijanskou prodejnu v regionu. Jedna je přímo u pivovaru, druhá v Mnichově Hradišti. „Například krámek v Mnichově Hradišti má naprosto nevídané úspěchy,“ předpovídá Horák úspěch i boleslavské prodejně a připomíná, že například jen cyklistických dresů s logem Svijan už pivovar prodal zhruba tisíc.

Zdroj: Boleslavský deník | Autor: Jan Lastovička

[Svijany] 09:17 [permalink] [reaguj]


Téměř 45 milionů korun chce letos do modernizace svého areálu investovat soukromý Pivovar Svijany. Zatímco v minulých letech směřovaly desítky milionů hlavně přímo do výroby a zvýšení její kapacity, letos je investice zaměřena na oblast expedice.

Podnik chce rozšířit své skladové prostory, vybudovat novou prodejnu a nakoupit stroje na paletizaci beden a sudů, což uspoří práci pěti lidí. „Vše by mělo být hotovo do konce května, než začne letní sezona,“ řekl ředitel pivovaru František Horák.

Pivovar Svijany je největší v Libereckém kraji a řadí se do desítky největších pivovarů v zemi. Loni dodal na trh přes 269 tisíc hektolitrů piva, což bylo o 17 procent více než v roce 2006, kdy prodal zhruba 229 tisíc hektolitrů. Na rozdíl od konkurenčního vratislavického Pivovaru Hols a dceřiné společnosti Pivovar Rohozec nedodávají Svijanští pivo do zahraničí. Zhruba 70 procent produkce prodají v okruhu 60 až 70 kilometrů, přibývají ale i zákazníci ze vzdálenějších míst.

Loni tak začali dodávat pivo do jižních Čech a na Moravu, kde v Brně a Táboře vybudovali distribuční sklady. „Na export se zatím nechystáme, sotva stačíme uspokojit rostoucí poptávku v tuzemsku,“ dodal ředitel.

Pivovar Svijany je nejstarší v Libereckém kraji, výrobu piva zahájil už v roce 1564. Dnes zaměstnává 80 lidí. Najít nové odběratele pomáhá firmě podle Horáka především kvalita piva a úspěchy v degustačních soutěžích.

Zdroj: MF Dnes.cz

[Svijany] 08:20 [permalink] [reaguj]


Náměstí ožilo pivem ze Svijan

[čtvrtek, 16. srpen 2007]

Všechny druhy točeného svijanského piva, grilované klobásy či pečené sele, živé kapely a oblíbené pivní soutěže čekaly v pátek před Domem kultury v Liberci na návštěvníky Dne svijanského piva.

Akce se letos konala již po osmé a nenechalo si ji ujít několik stovek lidí. K poslechu i tanci zahrálo několik rockových a country skupiny. “Jde nám především o to, aby se lidé přišli pobavit a ochutnat dobré pivo, které bude za výborné ceny,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany František Horák. (Liberecký deník)

[Svijany] 20:27 [permalink] [reaguj]


Slavnosti piva ve Svijanském Újezdu

[pondělí, 16. červenec 2007]

Ve Svijanském Újezdu vyvrcholí 14. července přípravy na jednu z největších letních akcí v Libereckém kraji. Slavnosti svijanského piva tradičně přilákají do areálu tamního koupaliště na 15.000 návštěvníků nejen z Libereckého kraje, ale z celé republiky i ze zahraničí.

Akce se letos uskuteční už poosmnácté, a je tak nejstarší svého druhu v České republice. "Po zkušenostech z minulých let, kdy se nedostávalo míst k sezení, jsme letos podstatně rozšířili část k sezení," řekl František Horák, ředitel Pivovaru Svijany, jenž je spoluorganizátorem akce. V areálu tak podle něj bude k dispozici dalších 3000 míst pro sedící diváky, takže se celková kapacita zhruba zdvojnásobí.

Slavnosti se uskuteční 14. července a pro vesnici s 370 obyvateli jsou slavnosti největší akcí, na jejíž přípravě se podílí prakticky všichni její obyvatelé. "Pivo se bude letos čepovat ze 120 píp, loni jich bylo 80. Točit budou nejen naši smluvní partneři, ale také místní fotbalový klub, hasiči nebo myslivci," řekl Horák. Pivovar se podle něj na akci připravuje dlouho dopředu a připraveny má stovky sudů.

Spotřebou piva i vysokou návštěvností se svijanské slavnosti řadí k největším svého druhu v České republice. Milovníky piva na ně tradičně láká nejen dobré pivo, ale i bohatý kulturní program. Letos se ve Svijanském Újezdu představí kapela Žlutý pes, Anna K nebo Děda Mládek ilegal band a další dvě desítky kapel včetně country skupin nebo dechovek.

Už druhý rok se musí akce obejít bez tradičních pivních soutěží v rychlosti pití piva a podobně. Organizátoři je zrušili už loni kvůli obavám z možných pokut za porušení zákona. Navíc podle Horáka zájem o soutěže v posledních letech klesal a rok od roku měli organizátoři větší problémy sehnat pro ně dostatek soutěžících.

Hlavním organizátorem slavností je soukromý Pivovar Svijany. Podnik, ve kterém se vaří pivo od roku 1564, se svým výstavem loni zařadil mezi deset největších pivovarů v zemi. Firma s 80 zaměstnanci dodala na trh 227.000 hektolitrů piva a letos počítá s dalším růstem výroby na 250.000 až 260.000 hektolitrů. Firma kvůli tomu opět zvýšila kapacitu svých ležáckých tanků. (i-noviny)

[Svijany] 20:24 [permalink] [reaguj]


Rekordní množství piva se vytočilo na sobotních Slavnostech svijanského piva ve Svijanském Újezdu. Návštěvníci tu během tropického dne a teplé noci vypili celkem šedesát devět tisíc půllitrových piv a dvanáct sudů nealkoholického piva.

"Je to rekordní množství," řekl ředitel Pivovaru Svijany František Horák. Na slavnostech se vytočilo ze sto dvaceti píp šest set devadesát padesátilitrových sudů piva. "A navíc ještě dvanáct sudů nealkoholického piva pro řidiče," uvedl Horák.

Největší zájem měli návštěvníci akce o jedenáctistupňové pivo a pak o desetistupňové.

"Dvanáctek a třináctek se vypilo méně," upřesnil ředitel. Rekordnímu odbytu možná pomohlo i to, že lidé na pivo nemuseli čekat. Stánků bylo hodně a fronty se stály nejčastěji před toaletami.

Podle jednoho z prodavačů se limonády prodávaly mnohem méně. "Dnes točím teprve druhou. Lidé kupují spíše džusy," řekl jeden z nich tři hodiny po zahájení slavností.

Akci si vedle milovníků piva užívaly i děti. Atrakce, stánky se sladkostmi a hračkami, kolotoče a houpačky. To vše byla lákadla, kterým ti nejmenší nedokázali odolávat. Mezi hity patřila bobová dráha nebo jakási modernější, divočejší a rychlejší verze centrifugy.

Na akci vyrazily tisíce lidí z širokého okolí. Organizátoři napočítali čtrnáct tisíc platících diváků, takže slavnosti navštívilo celkem patnáct tisíc turistů. Už v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne bylo parkoviště z velké části zaplněné, a to ještě v tu dobu sem najížděly desítky dalších aut, takže se na silnicích tvořily kolony.

Odpoledne hrála v areálu kromě moderních kapel i dechovka. Večer svijanských slavností pak patřil hlavně posluchačům rockových kapel. "Vyšlo nám výborně počasí. Lidem se líbily nejvíce koncerty skupin Děda Mládek Illegal Band, Žlutého psa a také Kabát revival," zmínil Horák.

Podle Horáka hosté ocenili také rozšíření areálu. Na slavnostech tak nebyla hlava na hlavě a každý mohl najít místo k sezení. "Letos jsme přidali asi tři tisíce míst k sezení. Posunuli jsme o kus dál lunapark a zvětšili jsme prostor pro slavnosti," upřesnil starosta Svijanského Újezdu Blahoslav Kratochvíl. "Také máme nový zrekonstruovaný bazén v areálu," upozornil starosta.

Letos se konal již osmnáctý ročník Slavností svijanského piva. Postupem času se staly jednou z největších letních akcí regionu. (iDnes)

[Svijany] 20:24 [permalink] [reaguj]


V rámci Pivních slavností v Českých Budějovicích 7.- 8.6.2007 se konala již po jedenácté degustační soutěž „Pivo České republiky 2007“. Letos se do soutěže přihlásilo 42 pivovarů se 181 vzorky piv, novinkou letošního ročníku bylo zařazení i piv kvasnicových. Přihlášené vzorky piv se hodnotily v kategoriích:

· světlé výčepní pivo (10%)

· tmavé výčepní pivo (10%)

· světlý ležák (11%)

· tmavý ležák

· světlý ležák Premium (12%)

· speciální pivo světlé

· speciální pivo tmavé

· nealkoholické pivo

· pivo se sníženým obsahem cukru

· kvasnicové pivo

Při odborné degustaci získal šest medailových pozic i pivovar Svijany. V kategoriích světlý ležák a světlé speciální, získaly Svijanský Máz 11% a Svijanský Kníže 13%, tituly Pivo České republiky 2007.

Kvalita svijanského piva je oceněna řadou cen v odborných i laických soutěžích, největším oceněním však je stoupající obliba svijanského piva u konzumentů. Svijany se stávají nejsilnější značkou na Liberecku a Jablonecku, jejich obliba však stoupá i na Semilsku, Českolipsku a Mladoboleslavsku. Svijanské pivo se s úspěchem točí také v Praze v prvních restauracích. (Čerstvé zprávy)

[Svijany] 20:24 [permalink] [reaguj]


Dosáhly tak 400 mil. korun, sdělil ředitel pivovaru František Horák. Růst tržeb odpovídá zvyšování výstavu a také růstu cen. Pivovar loni dodal na trh 227 tis. hl piva, což bylo zhruba o 11 % více než v roce předcházejícím.

I letos výstav dál roste. Za prvních pět měsíců dodal svijanský pivovar zákazníkům přes 100 tis. hl piva, což bylo o pětinu více než za stejné loňské období.

"Předpokládáme, že do konce roku vyrobíme 250 – 260 tis. hektolitrů," dodal Horák. Svijanský pivovar se tak podle něj dostal v rámci republiky na 10. místo.

Kvůli růstu výroby musí podnik každoročně investovat do zvýšení kapacity kvasných kádí a ležáckých tanků. Kapacita varny totiž umožňuje uvařit až 300 tis. hl piva. Letos proto podnik investoval dalších 26 mil. korun do šesti tanků a sedmi kvasných kádí, což umožní uvařit až 270 tis. hl piva.

Pivovar Svijany prodává zhruba 70 % produkce odběratelům v okruhu 60 až 70 kilometrů. Stále více zákazníků se ale hlásí i z jiných částí země, a tak musela společnost vybudovat vlastní distribuční sklady v Brně a Táboře. "Vyvážet do zahraničí se zatím nechystáme, sotva stačíme uspokojit rostoucí poptávku v tuzemsku," dodal ředitel.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji a jeho tradice je také nejstarší. Výroba piva ve Svijanech začala v roce 1564. (Moderní obchod)

[Svijany] 20:24 [permalink] [reaguj]


Každý den přináší MF DNES profil některé z osobností nominovaných do ankety Osobnost Libereckého kraje. Dnes ředitel Pivovaru Svijany František Horák.

Jen málokde se podařilo to co v pivovaru ve Svijanech. Zatímco před osmi lety měli pětačtyřicet hospod v okruhu pár desítek kilometrů, dnes jich mají přes dvanáct set a znají je „fajnšmekři“ v celé České republice. Z pětatřiceti tisíc hektolitrů piva uvařeného v roce 1998 se vyhoupli až no loňských 230 tisíc a letos sahají po tři sta tisících. Tím, kdo u všeho byl a svůj život se svijanským pivem spojil, je František Horák. Od roku 1995 byl ředitelem pivovaru a je jím dodnes, i když je mu už 66 let.

Narodil se v roce 1941 v Mašově u Turnova. Absolvoval učiliště v oboru sladovník s maturitou v Plzni, v roce 1957 nastoupil do svijanského pivovaru, kde až na jednoroční přestávku působí stále. Prošel cestou od dělníka, přes podsládka a sládka. Před dvanácti lety se stal ředitelem.

Zásadní obrat ve vývoji pivovaru i v Horákově životě nastal v květnu 1998. Tehdy pivovar koupila skupina českých podnikatelů a vznikla společnost Pivovar Svijany.

Z pivovaru, který skomíral, se stal nejznámější výrobce piva v regionu. Leckdo mluví o zázraku. „Vsadili jsme na štamgasty a na patriotismus, a samozřejmě na kvalitu. Na to, že vaříme tradiční pivo,“ říká Horák. „Vyrábíme tradiční kvašené české pivo. Má duši. Je živé a obsahuje řadu vitamínů a tělu prospěšných látek. Když se pije rozumně, je zdravé,“ mluví o „svém“ pivu Horák.

Podle něj je základní svijanskou filozofií vztah k zákazníkovi. Svijany si zákazníka vychovávají. Už před osmnácti lety začaly pořádat ve Svijanském Újezdě pivní slavnosti, na které dnes chodí kolem čtrnácti tisíc lidí. Staly se největší akcí svého druhu v regionu.

„Byli jsme první v republice, hned v roce 1990,“ říká pyšně. Za tu dobu se staly největšími v Česku, zná je skoro každý.

„Neděláme žádnou masivní drahou reklamu, lidé si nás zpravidla najdou,“ říká Horák. „Přijedou třeba na dovolenou do Jizerských hor, Liberce nebo do Českého ráje, ochutnají svijanské pivo a pak je chtějí i doma. Pak nám volají hospodští a ptají se, jestli bychom jim nechtěli dodávat. Začneme tedy shánět v okolí další hospody, aby se nám vyplatilo pivo tam dovážet a často se to podaří. Kromě toho jsme také rozšířili sortiment a investovali do modernizace stovky milionů korun.“ (MF Dnes)

[Svijany] 20:24 [permalink] [reaguj]


Investovat do rozšíření výroby chce v příštím roce Soukromý pivovar Svijany.

V minulém roce totiž dosáhl rekordního výstavu 230 tisíc hektolitrů piva. Letos chce Svijanský pivovar uvařit ještě o 10 tisíc hektolitrů piva více.

"Původní kapacita pivovaru byla pouze 90 hektolitrů piva. Počítáme proto s tím, že do léta přistavíme další části pivovaru," řekl Deníku sládek Soukromého pivovaru Svijany Petr Menšík.

Za rekordním výstavem stojí především úspěch pivovaru na Plzeňsku a v jižních Čechách. Jen v těchto regionech má Soukromý pivovar Svijany dohromady zhruba 70 hospod.

"V loňském roce jsme navíc dokázali expandovat i do poměrně vzdálených regionů. Například v Brně máme již 15 odběratelů našeho piva," poznamenal Petr Menšík.

Své příznivce si našla také loňská novinka Svijanského pivovaru. Nealkoholické pivo je podle sládka pivovaru Petra Menšíka u zákazníků oblíbené a jeho prodej roste.

V současné době tak Soukromý pivovar Svijany nabízí celkem osm druhů piva. Další však v dohledné době nepřibudou.

"V mezích klasického českého piva je nabídka téměř vyčerpaná. Chceme se soustředit především na zachování tradice.

Inovace proto lze očekávat v jiných oblastech. Například v obalech nebo servisu pro zákazníky," uvedl Petr Menšík.

Přestože prodej Svijanského piva každým rokem stoupá, ani letos nehodlá pivovar investovat větší částky do reklamy.

Místo toho se pivovar představí například na Pivním bále v libereckém Kulturním domě a tradičních již 18. slavnostech Svijanského piva ve Svijanském Újezdě.

"Pompézní reklamy neděláme. Raději oslovujeme naše zákazníky přímo. Na podobných akcích se s nimi dostaneme do kontaktu a můžeme lépe reagovat na jejich přání," dodal Petr Menšík. (Liberecký deník)

[Svijany] 20:20 [permalink] [reaguj]


Svijany přišly o pivo

[úterý, 16. leden 2007]

Pivovar byl 19 hodin bez elektrického proudu. Celkem o dvě várky piva přišli vinou čtvrteční vichřice v soukromém pivovaru Svijany. Pivovar byl totiž zhruba devatenáct hodin bez dodávky elektrického proudu.

Podle sládka Petra Menšíka tím vznikla škoda v řádech desetitisíců korun. Ta však mohla být mnohem větší. Pivovar totiž dokáže denně vyrobit až šest várek piva. Ve Svijanech měli stěstí, že v době výpadku byly v procesu výroby jen dvě várky.

"Museli jsme zlikvidovat zhruba 400 hektolitrů piva. Výpadek proudu však netrval déle a již v sobotu byl provoz pivovaru plně obnoven," poznamenal Petr Menšík.

Další škody již vichřice v Soukromém pivovaru Svijany nenapáchala. Obchodní oddělení, které je na dodávkách elektrického proudu závislé, bylo po dobu výpadku napájeno z náhradních zdrojů. "Nejdůležitější části pivovaru jsme udrželi v chodu pomocí agregátů," dodal Petr Menšík. (Liberecký deník)

[Svijany] 20:20 [permalink] [reaguj]


Zhruba o desetinu na 227.000 hektolitrů vzrostla letos produkce soukromého Pivovaru Svijany na Liberecku. Loni podnik dodal na trh 205.000 hektolitrů. Většinu produkce přitom prodá v Libereckém kraji, asi pětinu v dalších částech České republiky. Na rozdíl od konkurenčních Pivovarů Hols a Rohozec do zahraničí nevyváží, řekl ředitel pivovaru František Horák.

Svijanský pivovar prošel loni transformací - původní společnost s ručením omezeným se změnila na společnost akciovou. Cílem změny bylo zvýšit důvěryhodnost firmy a umožnit jí snadnější získávání investičních prostředků na další rozvoj. Už loni pivovar do modernizace a rozšíření investoval kolem 70 milionů korun a zvýšil své výrobní kapacity na 240.000 hektolitrů piva.

Letos podle Horáka investoval podnik zhruba deset milionů korun do modernizace a rozšíření kapacity čistírny odpadních vod. Další větší investice plánuje na příští rok, kdy chce vyrobit zhruba 235.000 hektolitrů piva. Kapacita ležáckých sklepů tomu ale už téměř nestačí, proto by se měla zvýšit na zhruba 260.000 hektolitrů. "Varna je přitom schopna uvařit ročně až 300.000 hektolitrů piva," dodal ředitel.

Svijanský pivovar je největším pivovarem v Libereckém kraji a jeho tradice je také nejstarší. Výroba piva ve Svijanech začala v roce 1564. Výstav pivovaru s 80 zaměstnanci rok od roku roste stejně jako jeho tržby. V loňském roce uskutečnil podnik zakázky za 333 milionů korun. Podniku se daří prosadit i přes poměrně silnou konkurenci velkých pivovarů a také dvou dalších regionálních výrobců Pivovaru Hols Vratislavice a Pivovaru Rohozec, který ale v roce 2004 koupil právě Pivovar Svijany. (iGenus)

[Svijany] 20:20 [permalink] [reaguj]


Pivním slavnostem ubyli lidé

[neděle, 16. červenec 2006]

Nejstarší pivní slavnosti v republice poprvé přilákaly méně lidí než rok předtím.

Do areálu koupaliště ve Svijanském Újezdu přijelo na Slavnosti Svijanského piva v sobotu dohromady přes čtrnáct tisíc lidí, o dva a půl tisíce návštěvníků méně, než před rokem. „I tak jsme spokojeni. Konkurovala nám letos spousta akcí,“ vysvětlil ředitel Pivovaru Svijany František Horák.

Lidé měli o víkendu v regionu velký výběr akcí: kromě slavností krajem vedla Rallye Bohemia, plno bylo také na Ještědu. Návštěvníkům to rozhodně nevadilo: bylo tu alespoň volněji než loni, kdy přišlo 16 500 lidí.

Pořadatelům slavností opět vyšlo počasí. „Máme to nahoře domluvené,“ říká s oblibou šéf pivovaru a letos jeho slova opět vyšla: velká horka pominula a místo toho klesly teploty na příjemnější hodnotu, občas se nad areálem i zatáhlo.

Přijatelná teplota byla evidentně i pro konzumenty piva. Vypili dohromady 640 sudů piv, jen o dvacet méně než před rokem.

Pivaři se letos museli obejít bez pivních soutěží. Pořadatelé je zrušili kvůli klesajícímu zájmu i problémům některých pivovarů po žalobách kulturního sdružení Kontext. „Pár lidí nám za to nadávalo, ale nechtěli jsme riskovat. Místo toho jsme pořádali jiné soutěže,“ dodal Horák. Slavnosti se za dobu své existence staly oblíbeným místem setkávání pro všemožné typy lidí. Na jednom místě tu potkáte pivaře s umaštěnými vlasy a pivním pupkem i rodiny s kočárkem. „Byla jsem tu letos poprvé a překvapilo mě, kolik známých lidí tu potkám. Atmosféra je tu vynikající,“ pochvalovala si Petra Špátová z Liberce.

Zřejmě jedinou chybou tak bylo předčasné odpálení tradičního ohňostroje, který se na nebi rozzářil, když ještě přidávala další písničku skupina Katapult.

Na první pohled se akce příliš oproti předchozím nezměnila: pivo, jídlo a doprovodný program. Přesto našli organizátoři způsob, jak ještě slavnosti vylepšit. Například zavedení autobusů do Liberce, nebo úschovny kol.

Ke slavnostem patří i hudební program běžící na dvou pódiích. Hlavními letošními taháky byli Katapult, Mňága a Ždorp nebo Aleš Brichta.

Muzikanti si pivní slavnosti pochvalovali. „Je tady dobré publikum, popíjí a umí se díky tomu krásně odvázat. Navíc i zázemí pro hudebníky je na dobré úrovni a snese srovnání s velkými festivaly. Ochotní bedňáci pomohou s aparaturou, na scéně jsou díky zvukařům dobré podmínky, všechno jede na čas a nejsou žádné prostoje. To je pak radost hrát,“ podotkl Rudolf Hancvencl z kapely Hush.

Slavnosti se obešly bez incidentů. „Nebyly žádné problémy,“ uvedl operační důstojník liberecké policie. Hned po slavnostech se v „Zapadákově“, jak nazval Svijanský Újezd zpěvák Mňágy a Žďorp Petr Fiala, pustí do velkých úprav celého areálu. Příští rok by se do Svijan mělo vejít více lidí než dosud. (MF Dnes)

[Svijany] 20:20 [permalink] [reaguj]


Je horko, Pivovar Svijany jede na plné obrátky a prodává o hektolitry piva více než v zimě. „Musíme v tomto období posilovat výrobu a naši lidé mají plné ruce práce,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany František Horák.

Nejvíce na odbyt jde nyní jedenáctistupňové pivo. „Celkem odbyt stoupl od třicet až čtyřicet procent. To jsou hektolitry piva prodaného navíc,“ uvedl Horák.

A žízeň se netýká pouze alkoholického piva. Na odbyt jde lépe také pito pro řidiče.

„Lidé jsou patrně o něco zodpovědnější, a tak dávají přednost pivu bez alkoholu, jehož prodej v poslední době stoupá,“ uvedl ředitel. A kde se v létě vytočí hodně piva?

Hlavně na koupalištích, v kioscích u památek a na známých výletních místech.

Snad jen nadcházející tropická vedra mohou pivovarníkům trochu zkalit náladu.

„Když teplota překročí třicet stupňů Celsia, pije se pivo méně, než když je kolem šestadvaceti stupňů,“ zmínil Horák. (MF Dnes)

[Svijany] 20:20 [permalink] [reaguj]


Ve Svijanech poteče pivo z osmdesáti píp

[neděle, 16. červenec 2006]

Z osmdesáti píp budou pořadatelé čepovat pivo na tradičních Slavnostech svijanského piva. Kromě šesti druhů piva, včetně jednoho kvasnicového, čeká na návštěvníky bohaté občerstvení - od klobás přes grilovaná kuřata až po pečené sele. Program slavností budou provázet dvě scény, na kterých zahraje 15 kapel hudební žánry pro všechny generace. Ve 22.30 slavnosti vyvrcholí velkolepým ohňostrojem. Letošní, již 17. ročník se bude konat v sobotu 15. července od 13 hodin v areálu koupaliště Svijanský Újezd. Slavnosti pořádá obec Svijanský Újezd a Pivovar Svijany. (Liberecký den)

[Svijany] 20:16 [permalink] [reaguj]


Po Konradovi se jedou cykloSvijany

[pátek, 16. červen 2006]

Po skvělém 34. ročníku cyklistického závodu Tour de Malá Skála, jenž pořádal tento víkend Klub cyklistů Pivovar Vratislavice (vyrábějící pivo Konrad), se v sobotu 8. července uskuteční od 10 hodin Velká cena Pivovaru Svijany jako součást Mistrovství ČR Masters v cyklistice jednotlivců. Závodníci jsou očekáváni v cíli mezi 13.30 až 14 hodinou. "Zúčastní se ho celá řada bývalých českých cyklistických reprezentantů pod patronací Ladislava Holečka, prezidenta Evropské cyklistické unie, uvedl za pořadatele KC Kooperativa Liberec Oldřich Horák. Jede se na 17 km okruhu, který vede od brány Pivovaru Svijany na Loukov, Sezemice, Koryta, Nechálov, Svijanský Újezd, Příšovic a zpět do Svijan - od Příšovic do Svijan bude vymezen na silnici jednosměrný porvoz. "Podle kategorie se jedou dva až sedm okruhů, tedy i přes 100 km. Navíc všichni příznivci svijanského piva si mohou od 10 hodin zajezdit na témže okruhu určeném závodu pro příchozí veřejnost," zve Oldřich Horák. (Liberecký den)

[Svijany] 20:16 [permalink] [reaguj]


Bez tradičních pivních soutěží se letos musí obejít návštěvníci Slavností Svijanského piva. Pivovar Svijany po šestnácti ročnících podobné soutěže na rychlosti vypití piva letos zrušil. Důvod? Obavy z možných pokut za porušení zákona i klesající zájem o takové akce. „Už loni byl problém sehnat dostatek soutěžících,“ vysvětlil ředitel František Horák.

Jedním z důvodů, proč od podobných soutěží ustupují i další pivovary, je ale přísnější postup úřadů. Jihočeský živnostenský úřad totiž udělil Pivovaru Platan za pivní soutěž pokutu za porušení zákona o reklamě, vyhověl tak stížnosti kulturního sdružení Kontext, které proti takovým akcím bojuje. Stejné sdružení už podalo stížnost například na pivní slavnosti v Pivovaru Hols ve Vratislavicích, které proběhly o víkendu. „Marketing výrobců alkoholu je stále agresivnější,“ vysvětlil Milan Berka ze sdružení Kontext. „Pořádáním těchto soutěží dochází k porušování zákona o regulaci reklamy. Reklama na alkoholické nápoje nesmí nabádat k nestřídmému užívání alkoholických nápojů,“ míní Berka.

Jedny z největších pivních slavností v republice se letos uskuteční 15. července. Už posedmnácté v areálu svijanskoújezdského koupaliště. „Máme to nahoře s počasím domluvené,“ říká Horák s oblibou v narážce na pravidelně příznivé počasí, které slavnosti provází.

Každý rok slavnosti překonávají rekord ve spotřebě piva i návštěvnosti, loni přišlo celkem šestnáct tisíc lidí, areál byl prakticky celý den přeplněný. „Bude záležet na tom, jak bude, třeba rekord opět padne,“ podotkl Horák.

Pivo se bude točit letos z osmdesáti píp. Oproti loňsku podraží vstupné na stokorunu, stejně jako loni bude návštěvníky vozit také autobusy z turnovského nádraží.

Na slavnostech se představí i známé kapely. Největšími taháky letošního ročníku mají být Mňága a Žďorp, Katapult a Aleš Brichta. Hrát se bude na dvou pódiích, druhé bude patřit hlavně hudbě pro starší generaci. (MF Dnes)

[Svijany] 20:13 [permalink] [reaguj]


Loni zvýšil výstav o 15 %

[čtvrtek, 16. březen 2006]

Celkově tak dosáhl 204 900 hektolitrů. S takovým růstem výroby původně nepočítal, plán předpokládal zvýšení na 185 tis. hektolitrů z předloňských 178 tis. hektolitrů.

"Růst bychom chtěli udržet i v letošním roce, i když už ne tak výrazný. Chceme na trh dodat kolem 215 tis. hektolitrů piva," řekl ředitel pivovaru František Horák.

Svijanský pivovar prošel loni transformací - původní společnost s ručením omezeným se změnila ve společnost akciovou. Podle předsedy představenstva Tomáše Kučery bylo cílem zvýšit důvěryhodnost firmy a umožnit jí snadnější získávání investičních prostředků.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji a jeho tradice je také nejstarší. Výroba piva ve Svijanech začala v roce 1564.

Firmě s 80 zaměstnanci se podařilo v posledních letech zvýšit výrobu téměř dvojnásobně. Prakticky přitom nevyváží. Daří se jí prosadit i přes poměrně silnou konkurenci velkých pivovarů a také dvou dalších regionálních výrobců. Těm se ale loni tak dobře nedařilo.

Pivovar Rohozec, který svijanská firma předloni koupila, zůstal s výstavem 30 tis. hektolitrů na úrovni předchozího roku. "Pro letošní rok ale počítáme s růstem na 40 tis. hektolitrů, přičemž kolem 17 % bychom chtěli vyvézt,“ sdělil ředitel pivovaru František Jungmann.

Pivovaru Hols Vratislavice dokonce podle ředitele Petra Hotaše výstav mírně klesl na 49 tis. hektolitrů. "Letos bychom ale chtěli produkci zvýšit a přiblížit se 60 tis. hektolitrů," dodal Hostaš. Zvýšit by se měl také export. Vratislavické pivo míří hlavně do Německa, Španělska a Itálie. (Moderní obchod)

[Svijany] 20:13 [permalink] [reaguj]


Soukromý podnik zažil loni úspěšný rok. Svou produkci piva zvýšil na více než dvě stě tisíc hektolitrů

Poprvé v historii uvařili za rok ve svijanském pivovaru více než dvě stě tisíc hektolitrů piva.

Pivovar tak už musí platit stejnou spotřební daň, jako velké pivovary. Až do hranice dvou set tisíc totiž platí výrobci piva menší daně. „Stal se z nás velký pivovar, už nemáme žádnou úlevu,“ potvrdil ředitel Pivovaru Svijany František Horák.

Pivo kvůli tomu ve Svijanech zdražovat nehodlají. „Teď o tom vůbec nepřemýšlíme, ale kvůli zdražení energií se tomu asi během roku nevyhneme,“ dodal Horák.

Pivovar zažil loni mimořádně úspěšný rok. Zvýšil svoji produkci o patnáct procent na 204,9 tisíc hektolitrů. „Tolik jsme ani nepočítali,“ připustil Horák. V roce 2004 uvařili ve Svijanech 178 tisíc hektolitrů piva. „Chceme růst udržet i letos, i když asi už nebude tak silný, jako loni,“ upřesnil Horák. Ve Svijanech plánují na letošek 215 tisíc hektolitrů piva.

Soukromý podnik, v kterém část vlastní i herečka Jiřina Bohdalová, navíc investoval přes 70 milionů korun do rozšíření výroby a zlepšení technologie.

Pivovar rozšířil ležácké sklepy

Pivovar loni rozšířil například spilku, spustil také novou stáčecí linku na sudové pivo a rozšířil své ležácké sklepy o deset nových velkokapacitních tanků.

Letos investice podstatně omezí. „Letos dáme do podniku asi patnáct milionů korun, musíme začít šetřit,“ dodal Horák. Díky investicím může pivovar ročně vyrobit 230 tisíc hektolitrů piva. Firma začala loni na konci roku nově kromě tradičního sortimentu prodávat nealkoholické pivo. „Prodává se hlavně v restauracích,“ doplnil Horák.

Pivovar se zaměřuje hlavně na dodavatele ve svém okolí, jak říká ředitel „okolo komína“. Loni pronikl ale dál. „Získali jsme dost prodejců ve středních Čechách, pronikli jsme do dalších obchodních řetězců,“ vypočítává Horák.

Svijanský pivovar prošel loni transformací - původní společnost s ručením omezeným se změnila ve společnost akciovou. Podle předsedy představenstva Tomáše Kučery bylo cílem změny zvýšit důvěryhodnost firmy a umožnit jí snadnější získávání investičních prostředků na další rozvoj.

Ani ne před deseti lety se přitom zdálo, že dny svijanského pivovaru jsou definitivně sečteny.

Patřil pod Pražské pivovary a jejich anglický majitel ho chtěl zavřít. Nakonec ho koupili podnikatelé z Liberecka společně s ředitelem Františkem Horákem, kterým se pivovar podařilo velmi rychle oživit a vytvořit z něj největší pivovar v regionu. Nedávno navíc koupil nedaleký pivovar v Malém Rohozci. Pivovar dává práci osmdesáti lidem. (MF Dnes)

[Svijany] 20:13 [permalink] [reaguj]


Soukromý Pivovar Svijany začal vyrábět nealkoholické pivo. "Dali jsme zatím na trh první várku, uvidíme, jaký bude o pivo zájem," řekl ředitel pivovaru František Horák. Svijanský pivovar je podle Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského čtrnáctý v zemi, kdo tento nápoj vyrábí."Zájem o nealkoholická piva v České republice každý rok stoupá, loni ho české pivovary na trh dodaly přes dvě stě dva tisíce hektolitrů," řekl Petr Brynych z výzkumného ústavu.

V celkové produkci pivovarů je však zatím podíl nealkoholických piv velmi malý - představuje jen něco málo přes jedno procento z celkových téměř 19 milionů hektolitrů. Výroba nealkoholického piva je podle odborníků složitější než výroba běžného piva.

Nealkoholické pivo se vyrábí dvěma způsoby - buď se z něj alkohol odstraňuje, nebo se vaří tak, aby mělo co nejnižší obsah alkoholu. Podle Horáka zvolili ve Svijanech jednodušší metodu, kdy se pivo vyrábí přímo s obsahem alkoholu do 0,5 procenta. Konkurenční Pivovar Hols Vratislavice zatím nealkoholické pivo nechystá, zkouší ho ale míchat s limonádou.

Pivovar Svijany má tradici od roku 1564 a se svými 80 zaměstnanci patří k nejmenším českým pivovarům. (iDnes)

[Svijany] 20:13 [permalink] [reaguj]


Rodák ze Svijan, přední manažer a popularizátor českého pivovarství a sladařství Antonín Kratochvíle byl na Svatováclavské slavnosti českého piva u příležitosti vyhlášení ankety České pivo a Naše pivo v Praze uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Antonín Kratochvíle se narodil v rodinném pivovaře ve Svijanech v roce 1929 se stejným křestním jménem jako jeho otec, děd a praděd. Zdálo se však, že se "pivovarským" nestane, neboť se mu líbili stroje a mechanizmy. Když však rodina na začátku okupace v roce 1939 přišla o majetek a otce Němci zavřeli do koncentračního tábora, přece jen mladý Antonín nastoupil v pivovaře v Krušovicích, kde se v roce 1946 vyučil sladovníkem.

V průběhu let pracoval v pivovarech v Chebu, kde se naučil mimo jiné i vařit pivo z rýže. Po studiu na pivovarské průmyslovce a na VŠ chemicko-technologické nastoupil v roce 1961 do Jihočeských pivovarů jako technický náměstek, v roce 1970 však byl odvolán. Až v roce 1990 se stal ředitelem státního podniku Pivovary České Budějovice. V letech 1992 - 2000 pak byl výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven.

Po odchodu do důchodu působil jako poradce v Číně a Polsku, je soudním znalcem, členem představenstva společnosti Drinks Union a píše odborné články a publikace. Je například spoluautorem učebnice Technologie sladu a piva a v tisku je kniha Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století. "Mám pivovarské řemeslo nesmírně rád. Navíc jsem měl velké štěstí - měl jsem možnost během své kariéry poznat řadu vynikajících sladařských a pivovarských odborníků. Byli to lidé, kteří mi předali řadu cenných znalostí a zkušeností a teď se snažím i já, aby se české pivo dále rozvíjelo," řekl Antonín Kratochvíle při převzetí diplomu potvrzujícího jeho vstup do Síně slávy.

V Pivovaru Svijany se Antonín Kratochvíle jako host objevil vloni na pozvání ředitele Františka Horáka, aby společně oslavili 440. výročí založení pivovaru ve Svijanech. (Liberecký den)

[Svijany] 20:13 [permalink] [reaguj]


«« « Strana 12 z 13 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI