Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Po půl století končí ředitel Pivovaru Svijany

Co se píše o pivovarech a pivu


Po půl století končí ředitel Pivovaru Svijany

[středa, 26. březen 2008]

Nejznámější pivovarník v kraji, šéf Pivovaru Svijany František Horák, končí ve funkci ředitele. Od dubna jej nahradí čtyřicetiletý dopravní inženýr a dosavadní obchodní manažer firmy GEA-LVZ Roman Havlík. Horák strávil v pivovaru, který se pod jeho vedením stal největším v kraji, půl století.

„Se Svijany ale budu stále v kontaktu,“ říká Horák. „Vlastně budu něco jako Frantin v Hrabalových Postřižinách. Budu jezdit po hospodách jako obchodní sládek a kontrolovat, jak s naším pivem zacházejí a radit jim, jak to dělat líp,“ těší se Horák. „Ale bez té obrovské odpovědnosti za celý pivovar.“ Své zkušenosti by měl uplatnit i v nově vznikající skupině menších pivovarů, které spojuje vlastnická struktura kolem společností K Brewery Group a.s. a LIF a.s.

Do Svijan nastoupil Horák v roce 1957 jako dělník a prošel všemi funkcemi přes úředníka, podsládka, sládka až po ředitele, kterým se stal v roce 1989. „Když jsem ve svých šestnácti do Svijan přišel, nenapadlo by mě, že tu zůstanu tak dlouho, a že jednou budeme vařit tolik piva,“ přiznává Horák. Dvakrát byl pivovar těsně před zavřením. „Hřeje mě, že mohu říci, že jsem se přičinil o jeho záchranu,“ dodává.

Poprvé měly Svijany zaniknout před třiadvaceti lety. „Tehdy jsme spadali pod Louny. Měl jsem vlivné známé, a tak jsem je tak dlouho otravoval, až se povedlo z nich vyrazit slib, že nám dají ještě šanci,“ vzpomíná Horák. Podruhé to bylo před deseti lety. Svijany patřily Pražským pivovarům, které tehdy vlastnili Angličané. „Nechtěli malý pivovar. Chtěl jsem ho koupit, ale neměl jsem peníze. Povedlo se sehnat dnešní majitele a já se stal podílníkem.“

Podle něj se tehdy situace zásadně změnila. „Pivovar se dostal do rukou lidí z regionu, ti měli zájem ho rozvíjet. Tehdy jsem Angličany před prodejem přesvědčoval, že se svými šestatřiceti tisíci hektolitry ročně je nemůžeme ohrozit. Netušil jsem, že se dostaneme až na téměř tři sta tisíc,“ poznamenal Horák.

Zdroj. MF Dnes

[Svijany] 09:10 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Martin Štros

čtvrtek, 27. březen 2008
18:53

to hroch: Tak jdi do něčeho jiného, Svijany jsou dobře dostupné, ale co takhle zkusit točit třeba Krakonoše nebo něco jiného ze severu :-) Chápu, že hostinského zajímá v první řadě ekonomická stránka věci (kolik lidí to bude pít a za kolik), ale i hospody s exotickými pivy jsou často úspěšné. Svijany na Liberecku, to neni nic zajímavého.


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 27. březen 2008
17:27

hroch

to pablo
Již v roce 2000 co se pivo ze Svijan po dlouhé době dalo pít jsem je začal točit. Za období nadvlády Vratislavického pivovaru to pivi nešlo pít. Pak to pan Horák se spoluivestory pořídil a již jen podle svých schopností a lásky k pivu začal řídit pivovar tak aby vyráběl skvělé pivo. Ve zmíněném roce 2000 byl problém získat odběratelské číslo a výčepní zařízení, protože pivovar nestíhal cca 80 tisíc hl. Pivo bylo pořád vynikajicí pak přidaly na vánoce barona ročník 2003,2004? byly super, v roce 2006 přidali kvasničák to byla bomba. V zimě 2006-7 se začala zhoršovat lahvová 11ka a od loňského podzimu i sudová, zhoršila se chuť i kvasničíku, knížete. Rytíř měl jedno období kdy byl uplně šamponovej a dnes je zase lepší, ale ne již tak výrazný jako dřív. Samozřejmě, že Svijany jsou extra proti europivům, ale to neznamená že nemůžu napsat, že se za poslední více jak půlrok strašlivě zhoršily. Zatím je pořád točím 11,rytíř nebo kníže13, kněžna tm.13, kvasničák. Jak dlouho ?


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pablo

čtvrtek, 27. březen 2008
16:56

to hroch:
Sorry, furt tady rejete do Svijan, ale v porovnání s každým europivem (a obzvlášť s G) jsou prostě boží.
Vůbec nechci zpochybňovat, že leckterý malý pivovar uvaří ještě větší bombu, ale mezi tím, co je běžně k dostání po hospodách, Svijany (alespoň u mě) rozhodně vedou!


napsal(a): pablo [Odpovědět]

hroch

středa, 26. březen 2008
16:57

hroch

téměř 300 tisíc hl. To je ten problém. Před třemi lety při exkurzi řikali, že novou halou s nerez spilkou a nerez ležáckými tanky v nové oceloplechové izolované hale zvýšily možný výstav na 220tisíc hl. Loni bez dalšího rozšíření spilky a sklepa teda podle slov ředitele téměř 300tisíc hl. Kde se šidí, kvalita piva a zejména 11ky jde již více jak rok do pr.... Jo minulý týden byla trochu lepší várka. Není divu, že pan Horák v 67 letech jde od toho, všechny ostatní akcie vlastnili investoři a ne lidi od piva atak vydržet tlaky na zekonomičtění výroby jde v tomhle věku těžce. 40letý ekonom od ventilátorů to vydrží určitě lépe.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
22:09


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI