Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Postřižinský pivovar Nymburk


Pivní.info

Nymburské pivo proniklo za oceán

[pondělí, 11. prosinec 2006]

Více než jedna pětina produkce Postřižinského piva odchází z nymburského pivovaru na zahraniční trhy.

„Nejvíce odběratelů je v Německu, významné a dlouhodobé kontrakty máme ve Švédsku, Francii, Itálii, Dánsku, Velké Británii a Slovinsku. Letos jsme pronikli do Moldavska, Austrálie a Spojených států,“ říká ředitel pivovaru Pavel Benák s tím, že v minulých týdnech odešel jeden kontejner s nymburským pivem do Kalifornie. „Čekáme tedy, jaká přijde odezva,“ podotýká.

Jak hodnotíte letošní rok?

V porovnání s loňským rokem máme výstav piva o osm procent vyšší. Předpokládáme, že do konce roku prodáme kolem 160 tisíc hektolitrů piva. Mezi letošní důležité investice lze zařadit novou mycí linku lahví v hodnotě deseti milionů korun. Tím také snižujeme energetickou náročnost při vaření piva a chováme se šetrněji k životnímu prostředí. V minulých dnech jsme dokončili obměnu našeho vozového parku. Jaký sortiment nabízíte?

Pivovar vyrábí osm druhů piv. Zatím nám chybí nealkoholické pivo. Přesto se domníváme se, že naše nabídka je široká a pestrá, aby uspokojila naprostou většinu zákazníků.

Připravujete nějakou novinku na příští rok?

Abychom obstáli na trhu, musíme držet krok s moderními technologiemi. Nějakou dobu chystáme nový nápoj, který by měl oslovit určitou skupinu konzumentů. Vše je stále ve stadiu příprav. Zajišťujeme obaly a další potřebné technologie. Nový nápoj bychom chtěli ve spolupráci se zahraničním partnerem představit v první polovině příštího roku.

Nymburský pivovar patří k těm menším. Jak se vyrovnáváte s těmi velkými?

Konkurence je rok od roku větší. Malé pivovary musí zákazníkům nabídnout vedle klasického piva něco navíc. Mám na mysli přístup k zákazníkům, rychlost a operativnost služeb. Spoléháme také na určitý lokální patriotismus. Naše pivo má v kraji dobrý zvuk. Díky marketingovým snahám pronikáme snad do každé druhé vesnice širokého nymburského regionu. (MF Dnes)


Nymburský pivovar i přes chladný srpen vykázal v letním prodeji téměř rekordní čísla. Kromě teplého počasí se na výsledcích projevilo i získání nových zákazníků. Zdejší pivovar vyrobil od června do srpna téměř 50 tisíc hektolitrů piva. "Nebýt chladného srpna, bylo by to jistě větší navýšení, než je zatím vyčíslených pět procent," řekl ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák. Ve srovnání s jinými měsíci se však jedná o vysoký nárůst. "Pro srovnání v období od ledna do března jsme vyrobili 32 tisíc hektolitrů. Na zvýšenou výrobu má počasí docela velký vliv," podotkl Benák. Kromě toho po mnoha letech putovalo nymburské lahvové pivo vlakem. "Třicet tisíc lahví se vydalo na cestu do švédského Stockholmu. Nepamatuji, kdy se naposledy nymburské pivo převáželo vlakem," poznamenal šéf pivovaru.

Ekonomika regionu

Švédské putování však nebylo jedinou letní kuriozitou, kterou postřižinský pivovar zaznamenal. Pěnivý mok si objednal také obchodník ze Spojených států amerických. "Konkrétně do Kalifornie jsme distribuovali zhruba 20 tisíc lahví. Místní podnikatel je pak bude dále prodávat dalším obchodníkům," řekl Benák. Nejen v cizině ale objevuje nymburský pivovar další možné zdroje odbytu. Napít se postřižinského piva mohou v posledních týdnech lidé z jiných koutů Čech. "Uzavřeli jsme smlouvu s jedním obchodním řetězcem," potvrdil ředitel postřižinského pivovaru Pavel Benák. (Nymburský deník)


Letošní horký červenec měl podstatný vliv na výrobu piva v místním pivovaru. Ten vyprodukoval druhé největší množství zlatavého moku za měsíc od roku 1898, kdy se pivo v Nymburce začalo vyrábět. Mezi žíznivce se v červenci dostalo 17 tisíc hektolitrů postřižinského piva. "Lidé i stroje jedou opravdu na maximum. Jak se říká, až na krev," řekl ředitel pivovaru Pavel Benák. Za velkým nárůstem výroby stojí kromě tropických veder také nová stáčecí linka, která byla namontována před několika týdny. Více piva bylo za více než staletou historii vyrobeno pouze v červenci 1994, kdy pivovar dodal do distribuce 20 133 hektolitrů piva. V procentuálním vyjádření se v červenci zvýšil meziroční prodej o 16 procent. Od začátku letošního roku se ve srovnání s rokem předchozím zvýšila výroba o sedm procent na celkových 93 tisíc hektolitrů. Daří se také exportu, který se nymburskému pivovaru v posledních pěti letech zdvojnásobil. V současné době tvoří export zhruba 22 procent z celkové výroby. Na postřižinském pivu si mohou pochutnat například Angličané, Švédové, Australani, a nově také Moldavci. (Nymburský deník)


Pivovar vyváží přes pětinu produkce

[úterý, 11. červenec 2006]

Švédsko, Německo, Francie, ale třeba i Austrálie. I v těchto zemích znají chuť nymburského piva. Za posledních pět let se vývoz zlatavého moku do zahraničí zdvojnásobil. V prvním pololetí vyprodukoval pivovar 76 500 hektolitrů piva. "Stále platí, že nejdůležitější je pro nás polabský region," uvedl ředitel pivovaru Pavel Benák. Přesto 22 procent produkce směřovalo do zahraničí. "Máme třeba jednu specialitu ve Švédsku. Dovážíme tam pivo pravidelně pro jednu firmu. V tamním hotelu jiné pivo nevedou. Tvrdí, že vaříme nejlepší pivo na světě," pochlubil se Benák. Za hranicemi se nymburské pivo prodává pod značkou Gold Bohemia Beer. Při vývozu se pivo speciálně upravuje, aby se prodloužila jeho trvanlivost. V pivovaru funguje několik týdnů nová stáčecí linka, která díky jiné technologii umožňuje plnit více druhů lahví. (Nymburský deník)


Pohled ředitele pivovaru

Den Postřižinského piva je naplánován na zítřek v areálu nymburského pivovaru. „Letos se koná již jedenáctý ročník Dne Postřižinského piva,“ upřesnil ředitel pivovaru Pavel Benák.

* Co je letos na programu?

Program začíná v 9 hodin. Do pivovaru mohou zájemci přijet ráno parním vlakem. Během dne se mohou projít po pivovaru a poslechnout si něco o historii a také o tom, jaké pivo vyrábíme. Připravené jsou i soutěže pro děti nebo projížďky na lodích po Labi. V plánu je také seskok kolínských parašutistů do areálu pivovaru.

* A hudební produkce?

Na Dnu Postřižinského piva tradičně vystoupí kapela Pohoda, Třehusk, dále Věra Martinová, Václav Neckář nebo skupina Ready Kirken.

* V sobotu hraje Česká republika zápas na mistrovství světa ve fotbale. Mysleli jste i na to?

Samozřejmě. Od 18 hodin bude možné sledovat v areálu pivovaru na velkoplošné obrazovce fotbalový zápas s Ghanou. V rámci „fotbalového dne“ jsou naplánované i různé soutěže, jako je střelba na branku.

* Dozvědí se návštěvníci sobotní akce také něco o Bohumilu Hrabalovi, se kterým je pivovar spojován?

Během exkurze v nymburském pivovaru se určitě bude hovořit o našem slavném českém spisovateli. (MF Dnes)


Pivovar Nymburk se představuje

[čtvrtek, 11. květen 2006]

Kořeny pivovarnictví v Nymburce

Počátky pivovarnictví jsou v našem kraji velmi úzce spjaty se samostatným založením města Nymburk v roce 1275. První oficiální, i když nepřímou zmínku o vaření piva ve městě, obsahuje listina krále Jana Lucemburského z roku 1327. V ní král městu vrací některá privilegia po zničení města Janem Birbrštejnem. Jedním z nich bylo právo mílové, které zaručovalo Nymburským monopolní postavení, neboť šenkovat a vařit pivo bez souhlasu městské rady bylo zakázáno v okruhu jedné míle (11,25 km).

Bývalo obvyklé, že várečníci -stejně jako bohatí měšťané - se stávali představiteli města. A tak je v historických pramenech v 60. letech 14. století zmíněn patrně první nymburský pivovarník Jan, řečený sladovník. Je také známo, že v 16. století ve městě pracovalo nejméně 15 sladoven a 10 pivovarů, které vařily více než 15 tisíc hektolitrů piva! Ránu prosperitě nymburskému pivovarnictví však přinesla konfiskace městského majetku v roce 1547 jako odplata za účast města ve stavovském povstání proti Habsburkům. Další ranou byla třicetiletá válka, po ní v Nymburce zůstal pouze jeden pivovar. Ten však při velkém požáru města v roce 1686 shořel. Byl opraven, ale v roce 1706 bylo rozhodnuto postavit nový na příhodnějším místě, v dnešní Soudní ulici. Tento pivovar zde vydržel 2 století.

Historie našeho pivovaru

Novodobá historie nymburského pivovarnictví se začala psát v roce 1785 s ustanovením Měšťanského pivovaru a posléze založením s.r.o. Nymburský pivovar s.r.o. 29. dubna 1895 a pak stavbou nového pivovaru. V něm byl první výstav proveden 19. března 1898.

Již první sezonu byl dosažen výstav přes 21 000 hl. Nymburské pivo odebírala značná část hostinců v regionu. Uspěšné začátky moderního pivovarnictví v Nymburce však zastavila 1. světová válka. Teprve v roce 1925 se množství vyrobeného piva ustálilo na předválečné úrovni. Přišla rekonstrukce, modernizace a v roce 1928 poprvé pivo rozváží první automobil. Výroba roste. V době hospodářské krize (1929 - 1933) se pivovaru dobře daří. 2. světová válka hrubě zasáhla do pivovarnického podnikání. Došlo k omezení stupňovitosti piva a k omezení množství výroby (pod 80 % předválečné výroby) atd.

Po válce se pivovar dostal v rámci znárodnění do národní správy. Funkci správce vykonává až do roku 1948 František Hrabal, otec světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala, který v Nymburce prožil dětství. Po roce 1948 byla cesta pivovaru velmi klikatá. Nejdříve se pivovar stal součástí sdružení místních podniků, pak byl začleněn do Polabských pivovarů Kolín a po několika měsících byl založen národní podnik. Nymburské pivovary sdružující i další pivovary v okolí (pivovary v Mělníce, Brandýse n/Labem apod.). Toto spojení se v roce 1955 nezdálo příliš výhodné, a tak náš pivovar přešel opět do Polabských pivovarů Kolín. Na počátku 90. let 20. století je pivovar zařazen do Pivovarů Bohemia a.s. Praha. 7. 12. 1972 bylo poprvé dosaženo 100 tisíc hl. ročního výstavu.

Největší pábitel

Dnes - se stále rostoucí konkurencí a přílivem kvalitních značek ze zahraničí - si nymburský pivovar stále drží velmi dobré jméno doma i v cizině. Do povědomí národa se naše pivo dostalo především díky úzkému spojení s jedním z nejvýznamnějších českých spisovatelů, Bohumilem Hrabalem.

Prostředí a lidi „milého pivovárku“ neopakovatelným způsobem popsal ve svých knihách. Postřižiny, dílo, ve kterém spisovatel popisuje své dětství v našem pivovaru, byly také jedinečně natočeny. Mistr, jak byl spisovatel nazýván, také dovolil použít své motivy pro obchodní název a registrovanou ochrannou známku. Zlatavý nápoj z Nymburka se tak jmenuje Postřižinské pivo.

Pivovar dnes

Na počátku 90. let je pivovar zařazen do Pivovarů Bohemia a.s. Praha a je modernizován. 1. ledna 1993 vznikla Pivovar Nymburk, spol. s r.o., jako 100% dceřiná společnost. O tři roky později dochází k úplnému osamostatnění. V posledních deseti letech pivovar prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Přestože bylo investováno do moderních technologií, zůstává pivovar věrný klasickému způsobu výroby piva - vaření na dva rmuty z kvalitní pramenité vody, sladovnického ječmene a žateckého chmele. Kvašení a dokvašování probíhá na spilce a ve sklepě. Kapacita pivovaru činí 200 000 hl. ročně. Pivovar vaří 6 druhů světlých piv. 2 piva tmavá a speciální. Na tuzemský trh je vystavováno pod názvem Postřižinské pivo, na export pak pod registrovanými značkami Gold Bohemia Beer a Nymburk Lager Beer. Pivo je stáčeno do 30 l a 50 l sudů, 0,33 l a 0,5 l lahví, 0,5 l plechovek a cisterny. Podle způsobu výroby a konečné úpravy má pivo trvanlivost od 30 dnů do 1 roku.

Více než jedna pětina z celkového prodeje je exportováno především do Německa, Švédska, Dánska, Maďarska, Francie, Slovinska, Itálie, Velké Británie, Polska a Austrálie. Každým rokem, vždy třetí sobotu v červnu, pivovar pořádá DNY POSTŘIŽINSKÉHO PIVA.

Bohatý program pro celou rodinu. Vystoupení řady známých umělců a skupin. Jízdy parních vlaků, mnoho soutěží pro děti a dospělé o hodnotné ceny.

***

Ocenění Postřižinského piva

2000

Cena českých sládků, Praha - 3. místo - Bogan, 13% světlý speciál

2001

Pivtest Trutnov - 3. místo - Francinův ležák, 12% světlý ležák

Cena českých sládků, Praha - 3. místo - Bogan, 13% světlý speciál

2002

Česká pivní pečeť, Tábor - 2. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Pivo České republiky, České Budějovice - 3. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Cena českých sládků, Praha - 2. místo - Bogan, 13% světlý speciál

2003

Česká pivní pečeť, Tábor - 2. místo - Postřižinské tmavé pivo

2004

Pivo České republiky, České Budějovice - 1. místo - Postřižinské tmavé pivo

Novinářská cena, České Budějovice - 3. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Sdružení přátel piva - 3. místo - Pepinova desítka

2005

Česká pivní pečeť, Tábor - 2. místo - Postřižinské tmavé pivo

Pivo České republiky, České Budějovice - 3. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Pivo České republiky - 1. místo - Postřižinské tmavé pivo

Pivtest Trutnov - 2. místo - Francinův ležák

***

NABÍDKA

-

Postřižinské pivo lahvové

Postřižinské světlé pivo lehké - 3,1% alk.

Postřižinské světlé pivo výčepní - 3,5% alk.

Postřižinské pivo světlé výčepní - Pepinova desítka - 4,0% alk.

Postřižinské pivo světlý ležák - Zlatovar - 4,5% alk.

Postřižinské pivo světlý ležák - Francinův ležák - 5,0% alk.

Postřižinské pivo tmavý ležák - 4,3% alk.

Postřižinské pivo speciální - Bogan - 5,5% alk.

-

Sortiment - Vývozní

Gold Bohemia Beer - 3,5% alk.

Gold Bohemia Beer - 4,5% alk.

Gold Bohemia Beer - 5,0% alk.

(MF Dnes)


Pivovar Nymburk od dubna zdražil pivo v rozmezí od deseti do 50 haléřů. Vedení pivovaru se obvykle snaží držet ceny do začátku letní sezony, ale letos muselo zareagovat dříve kvůli zvýšení cen energií. Řada pivovarů ze stejného důvodu zdražovala již začátkem roku. Sdělila to firma.

Nejprodávanější pivo, Pepinova desítka, zdraží v sudech o 50 haléřů na 8,40 Kč, v lahvích o 20 haléřů na 7,40 Kč. Zdražení se nejméně dotkne třináctistupňového piva Bogan, jehož cena se zvýšila o desetihaléř, a to v sudech na 10,50 Kč a v lahvích na 11 korun.

Rostoucí ceny energií se letos do ceny postřižinského piva promítají jen částečně. Pivovar loni i letos výrazně investuje do moderních technologií, které snižují nejen spotřebu médií, ale i lidskou sílu. "Například nákupem nové myčky, kterou spustíme v průběhu května, uspoříme až 15 procent provozních nákladů," řekl ředitel Pavel Benák. Její nákup je největší investicí do výrobního zařízení od privatizace pivovaru v roce 1997.

Loni měl nymburský pivovar výstav 149.600 hektolitrů. Podobný výstav má již od roku 2000. (Agris)


Jako v populárních Hrabalových Postřižinách to včera vypadalo v nymburském pivovaru, který provoněly čerstvé jitrničky. Podle hesla, že v každém správném pivovaru musí být jednou do roka zabijačka - a ten postřižinský ji má i filmově zdokumentovanou - porazili včera pivovarníci dva pašíky. A pak už se stovka zaměstnanců dala do díla a později samozřejmě do jídla. Všechno zvládli i bez řezníka. A pivo pochopitelně teklo proudem. (Středočeské Deníky Bohemia)


O 20 tisíc hektolitrů pěnivého moku více prodal místní pivovar za první dva měsíce letošního roku ve srovnání s loňskem. "To je o deset procent více než loni. Stejnou měrou se na tom podílel export a tuzemský trh," řekl ředitel pivovaru Pavel Benák. Před několika týdny přišly některé velké pivovary, například Budvar, s novinkou. Pivo stáčejí do originálních lahví, které se barevně odlišují a mají vyražené své logo. Nymburský pivovar zatím podobnou aktivitu nechystá. "Myslím si, že podobné kroky by v důsledcích mohly vést i ke zničení trhu s vratnými obaly," uvedl Benák. Konečné slovo k této záležitosti by mělo padnout příští týden na setkání šéfů malých pivovarů v Poličce. Jednu novinku však pivovar přece jen chystá. "Zhruba za dva měsíce připravujeme výměnu technologie na stáčecí lince. Půjde o investici asi 10 milionů korun," řekl ředitel. Pomocí nové technologie by se měl stáčet i chystaný nový druh nápoje. Pivovar tradičně sbírá nejrůznější ocenění po celé republice. Nejinak tomu bylo loni na různých festivalech a soutěžích. Stal se držitelem titulu Česká pivní pečeť či Pivo České republiky. Jednu z nejvýznamnějších cen získal v závěru loňského roku. "Francinův ležák obsadil druhé místo v anketě o nejchutnější pivo, která se konala v Trutnově," pochlubil se Benák. Podle jeho slov se v podobných soutěžích koná několik degustátorských vyřazovacích kol, sítem projde jen úzká skupinka piv. Na pátek chystá vedení pivovaru druhý ročník zabijačky pro své zaměstnance. Gulášek, jitrničky a pochopitelně pivko budou připravovat členové vedení včetně Benáka. "Jednou za rok se přezujeme do holínek a ukážeme, co umíme," usmívá se Benák. Loni se zabijačka těšila obrovskému zájmu zaměstnanců, podobná účast se očekává i v pátek. (Nymburský deník)


O tom, že nymburský pivovar vykročil do roku 2006 tou správnou nohou, je přesvědčený jeho ředitel Pavel Benák. Kromě desetimilionové investice do nové linky na mytí lahví očekává, že se podaří zdárně dokončit jednání s monackou společností Propaganda Products. Kvůli zdražení cen energií bude muset ovšem přikročit ke zdražení piva.

Jak hodnotíte uplynulý rok?

Dosáhli jsme výstavu 149 600 hektolitrů, což je opět o něco více než v předchozím roce. Také tržby se zvýšily asi o tři procenta, ale na zisku se to neprojevilo, neboť došlo k nárůstu cen za energie. Situaci pivovaru se nám podařilo stabilizovat, již nejsme tolik omezeni splácením úvěrů a můžeme si dovolit investovat do modernizace.

Co přesně myslíte pod pojmem modernizace?

Největší naší investicí letos bude koupě nové mycí linky, která bude ekonomičtější a šetrnější k životnímu prostředí. Ačkoliv o mě moje okolí říká, že jsem založením spíše pesimista, věřím, že se nám podaří koncem měsíce zdárně dokončit jednání s monackou společností Propaganda Products. Kromě toho plánujeme další drobné investice v úhrnné výši pěti milionů korun.

Zmínil jste, že kvůli zdražení energií došlo ke snížení zisku. Znamená to, že uvažujete o zdražení piva?

Na podzim jsme nezdražovali jako některé pivovary, ale na jaře k tomu zřejmě musí dojít. Výroba piva je energeticky velmi náročná. Předpokládám, že zdražovat budeme někdy v dubnu. Pro koncové zákazníky by se mělo jednat o zdražení o 30 až 50 haléřů na půllitru.

Ještě nedávno pivovar musel vyklízet pozice v regionu před dravou konkurencí. Změnila se nějak situace?

Ano, změnila. Pomalu se dostáváme zpět. Kromě vlastního Nymburska má naše pivo úspěch také za jeho hranicemi. K tradičním lokalitám, které zásobujeme Postřižinským pivem patří například Harrachov a Bedřichov, okolí Milešovky v Českém Středohoří a část Hradecka. Delší dobu odebírá naše pivo také několik restaurací v Praze. Úspěšní jsme i za hranicemi. Naše pivo vyvážíme do Německa, Polska, Švédska, Anglie, Francie a Austrálie. (Nymburský deník)


Pivovar začne vyrábět exotické pivo

[neděle, 11. prosinec 2005]

Pivovar Nymburk chce počátkem příštího roku rozjet výrobu speciálního pivního nápoje s šesti procenty alkoholu a exotickými přísadami, který bude určen především na export.

Na této výrobě bude spolupracovat s monackou společností Propaganda Products, která vlastní příslušnou licenci. Novinka sice obohatí nabídku pivovaru, ale bude se vyrábět jen v malých objemech a neměla by zásadně zvýšit celkový výstav, který se již několik let drží pod 150.000 hektolitrů ročně.

Nový nápoj na bázi piva, který se bude stáčet do speciálních lahví, nemá podle ředitele pivovaru Pavla Benáka mnoho společného s původními recepty klasického nymburského piva. "Je vařen trochu jinak, je méně chmelený a je i silnější," řekl Benák. Bude obsahovat přísady povzbuzujícího prostředku guarana, ibiškový sirup a kofein a mělo by posilovat imunitní systém a také povzbuzovat organismus například při déletrvající námaze.

Podle Benáka se bude tento nápoj prodávat především v různých barech a na diskotékách. Bude také zřejmě podstatně dražší než běžné pivo. "Pokud se tam třetinka piva prodává třeba za 15 až 20 korun, tak tohle se bude prodávat u konečného spotřebitele třeba za 50 i 80 korun," řekl Benák. Neočekává proto, že by pivovar produkoval tuto specialitu ve velkých objemech. Hodlá zatím i do budoucna uchovat roční výstav pod 150.000 hektolitry, aby nemusel platit vyšší spotřební daň.

Výroba se rozjede počátkem příštího roku, pokud dopadnou dobře všechny potřebné zkoušky nápoje. Monacká strana by měla podle Benáka finančně přispět na potřebné technologické úpravy linky. (Aktuálně)


Podobně jako v jiných českých královských městech, tak i v Nymburku vařili měšťané pivo prakticky od založení města.

„Prvním dokladem, kdy se tato skutečnost nepřímo uvádí, je obnova práv a výsad města Nymburka z rozhodnutí krále Jana Lucemburského ze dne 26. prosince 1328. K mnoha privilegiím patřilo i právo mílové, které městu umožňovalo udržet si monopolní postavení ve výrobě a prodeji piva,“ uvádí František Sýkora v publikaci Historie a současnost podnikání na Nymbursku. Doklad o vaření zlatého moku se také nachází ve zlomcích nejstarší knihy zdejšího městského soudu. V písemnosti figuruje hostinský Jindřich a sladovník Jan. Produkce a prodej piva patřily ve středověku k nejdůležitějším položkám v hospodaření města. Nymburské pivo se prodávalo v širokém okolí a přispívalo k bohatnutí měšťanů. Tuto skutečnost zvrátila účast Nymburských na neúspěšném povstání českých stavů proti císaři Ferdinandu I. v roce 1547. Město poté ztratilo mnoho venkovských majetků, odkud pocházelo levné obilí pro výrobu piva.

„V druhé polovině 16. století ovládly regionální trhy s pivem tři pivovary, dva měly sídlo v Poděbradech, jeden v Dymokurech. Roztříštěné nymburské měšťanské pivovary této konkurenci těžko čelily. Proces proměny měšťanského pivovarnictví vyvrcholil v době třicetileté války. Roku 1629 koupila nymburská obec na náměstí nemovitost, kde byl zřízen pivovar, který později padl za oběť požáru,“ dodává František Sýkora.

Novým místem, kde se začalo vařit pivo, byly prostory vedle Kamenného domu u fortny v Soudní ulici. Reorganizaci nymburského pivovarnictví přinesla prusko-habsburská válka, město utrpělo značné škody a samo nebylo schopno řešit svoji hospodářskou situaci. Kromě jiného byla v roce 1743 založena Společnost váreční a pivovar jí byl pronajat. Později došlo k založení firmy Měšťanský pivovar. O pronájem projevovali zájem různí sládkové.

Vdalších letech byl pivovar několikrát upravován a modernizován, přesto všechno majitelé počátkem devadesátých let 19. století poznali, že se nymburské pivo na trhu těžko prosazuje.

K výstavbě nového pivovaru došlo v roce 1895 na Zálabí při železniční trati Nymburk-Poříčany. Jeho poloha umožnila skvělý rozvoj do budoucna. Instalované zařízení bylo ve své době na špičkové úrovni a umožnilo vysokou pracovní produktivitu. Období 1. světové války přetrhlo nadějnou novodobou existenci pivovaru, protože nastal nedostatek chmele a ječmene. V dobách první republiky se pokračovalo v modernizaci. Bez zajímavosti není skutečnost, že na rozvoji nymburského pivovaru se podílel František Hrabal, otec známého spisovatele Bohumila Hrabala. V pivovaru pracoval v letech 1919-1929 jako účetní, v letech 1929-1948 jako správce. Od roku 1948 do roku 1953 zde pak působil jako národní správce. (MF Dnes)


Pivovar, který proslavil především Hrabal, si nemůže letos stěžovat na nepřízeň osudu. Kromě toho, že nymburská piva získala několik ocenění na celostátních degustátorských soutěžích, projevila zájem o spolupráci s pivovarem monacká společnost Propaganda Products. V lednu by mělo být jasné, zda se Monačané budou podílet polovinou na investici do nové výrobní linky. Rozsah investice odhadl ředitel pivovaru Pavel Benák na dva až tři miliony korun. "Chtějí po nás, abychom pro ně stáčeli nápoj s exotickými přísadami na bázi piva s obsahem šesti procent alkoholu. Pokud se zkušební produkty osvědčí, budou se podílet na výstavbě nové stáčecí linky. Nápoj má být určený především pro mladé spotřebitele mezi 18 a 25 lety," nastínil Benák. Roční výstav nymburského pivovaru se pohybuje stále pod 150 tisíc hektolitrů a společnost se podařilo stabilizovat. Ředitel Benák prozatím o zvýšení výstavu neuvažuje s ohledem na spotřební daň. Zvýšení by se vyplatilo až při dalším nasmlouvání zakázek o objemu 20 tisíc hektolitrů. (Nymburský deník)


Z historie pivovarnictví v Nymburce

[sobota, 11. červen 2005]

První nepřímou zmínku o vaření piva v Nymburce obsahuje listina krále Jana Lucemburského z 26. prosince 1327, kterou král navrací městu některá privilegia, jež shořela a byla zničena v námi blíže neznámé době při přepadu města zemským škůdcem Janem z Biberštejna. Jedním z těchto privilegií je i vysazení tzv. práva mílového. Mílové právo bylo výsadou, která umož ňovala městu udržovat si své monopolní postavení ve výrobě piva a zakazovala komukoliv jinému v okruhu jedné míle kolem města šen kovat nebo vařit pivo či jiné nápoje bez souhlasu městské rady (staročeská míle měla asi 11,25 km). Z textu vyplývá, že povolení k pivním várkám měli Nymburští už dříve, ale konkrétní údaje chybí.

Jak se pilo "po nymbursku"

Loni vydaný 1. díl Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska autora Pavla Jákla připomíná svérázný zvyk, který v Nymburce někdy na přelomu 16. a 17. století doprovázel popíjení piva. Podle dobových kronik bylo v Nymburce zvykem po dopití korbele hodit s ním za hlavu, přičemž dotyčný pijan měl zvolat:

"Připímť ti po nymbursku!". Jak míní autor encyklopedie, šlo o zvyk nepříliš chvályhodný a dobrý možná jen pro místní hrnčíře, kteří tehdy zásobovali pijany pivními nádobami. (Nymburský deník)


S Pavlem Benákem o Bohumilu Hrabalovi, Postřižinách, pivu, ale i vínu v Sadské

Pivovar Nymburk pod jeho vedením letos slaví 110. výročí svého založení. Ředitel Pavel Benák v něm s krátkou přestávkou strávil už 20 let a v 90. letech mu za přičinění spisovatele Bohumila Hrabala vtiskl dnes už neodmyslitelnou nálepku "Postřižinský". Trochu bourá zažitou představu o tom, že šéf pivovaru musí být zdatným pivařem. Sám podle svých slov pije pivo střídmě a naopak je jedním z průkopníků vinařství na Nymbursku.

Jak a kdy jste se dostal k ředitelování v nymburském pivovaru?

Ta cesta byla samozřejmě dlouhá. Přiznám se, že když mi bylo tak třináct let a přemýšlel jsem, co bych tak mohl v životě dělat, chodíval jsem v Kolíně kolem tehdejšího pivovaru a říkal jsem si, že pivovarnictví by vůbec nebylo špatné. Podotýkám, že v té době jsem pivo vůbec nepil a naopak jsem musel být k jeho pití při nedělních obědech svým otcem nucen. Jinak nejsem původně z Nymburka ani z nymburského okresu, ale shodou náhod jsem se do nymburského pivovaru dostal v roce 1985 na funkci ekonomického náměstka. Po roce 1989 jsem byl vyzván, abych nastoupil do funkce obchodního ředitele Pivovarů Bohemia, kam patřil i Nymburk, a po rozhodnutí, že pivovary budou pracovat na principu samostatných společností, mi bylo nabídnuto, zda nechci vést Pivovar Nymburk a koupit si obchodní podíl společnosti. To bylo v roce 1996.

Je pro vás práce koníčkem?

Určitě. Veškerá práce v našem oboru je i hobby, i když jako v každém podnikání jsou samozřejmě dny, kdy se nedaří. Já jsem původním povoláním ekonom, ale za těch dvacet let jsem se z pivovarského řemesla něco naučil.

Pivovar je spojován s Bohumilem Hrabalem. Jaký vztah k němu máte vy osobně?

Já jsem se s ním poprvé setkal v roce 1987 a pak ještě několikrát. Člověk nemohl, než si ho vážit. Byli jsme strašně moc rádi, že nám pomáhal vytvářet tvář nymburského pivovaru, respektive Postřižinského piva. Jako projev vděčnosti jsme mu v roce 1997 odhalili na pivovaru pamětní desku a při příležitosti nedožitých devadesátin umístili jeho tvář na etikety.

Jak se Bohumil Hrabal stavěl ke spojení jeho slavných Postřižin a nymburského piva?

Do spojení nymburského pivovaru s Postřižinami vstupoval aktivně. Když jsme začínali s kreslenými postavičkami z Postřižin na etiketách, velice dbal na to, aby to pokud možno odráželo historický stav. Na prvním návrhu, a byla to velice hezká etiketa, byl Pepin s knírkem. Pan Hrabal tehdy řekl: "Ne, Pepin nikdy knírek neměl." Tak jsme to museli opravit.

Pomáhá spojení s Hrabalem a Postřižinami nymburskému pivovaru obchodně?

Osobně jsem přesvědčen, že je to jeden z hlavních důvodů, že je dnes pivovar tam, kde je. Každý podnik se snaží o někoho opřít, malé pivovárky to potřebují dvojnásob, protože tam, kde není kapitál, musí být něco jiného.

Nemrzí vás, že Jiří Menzel netočil Postřižiny v Nymburce?

Znám to jen z vyprávění, protože ten film byl točený někdy v roce 1978 nebo 1979. Samozřejmě, že první pivovar, kam se režisér Menzel tehdy snad i s Bohumilem Hrabalem jel podívat, byl Nymburk. V nymburském pivovaru už ale byly bohužel provedeny některé nevratné změny a co víc, vedle se stavěly obchodní sladovny jako obrovský monument, a to byl rozhodující důvod, proč se Postřižiny netočily v Nymburce. Filmařům víc vyhovoval pivovar v Dalešicích, který byl tehdy už více než deset let zavřen. Jestli tam mají dnes kvůli tomu vztah k Hrabalovi, je to jedině dobře. My si rozhodně Hrabala nechceme a nemůžeme uzurpovat pro sebe.

Pane řediteli, jaký jste pivař?

Řekl bych, že velice střídmý. Mnohdy mi lidé říkají, jak mohu být ředitel pivovaru... Konzumaci mám velice umírněnou, jinak to dnes ani v manažerské pozici nejde. Při denních degustacích několik deci piva vypiju, přiznám se ale, že doma při obědě si klidně dám vínko. Nejsem zapřísáhlý pivař.

Dáte si i jiné pivo než nymburské?

Samozřejmě. Když jsem někde po české republice, rád si k jídlu dám jiné pivo. Preferuji značku z regionu, kde se nacházím. Piva velkých pivovarů dostanete kdekoliv, takže rád ochutnám krajová piva, která se třeba trošku liší od toho našeho.

Když si vybíráte, kam půjdete na oběd, zvolíte raději restauraci s nymburským pivem?

Přiznám se, že když mám jít do restaurace, preferuji tu, kde je naše pivo. I když je na výběr, zpravidla si dám Postřižinské. Minimálně musím ochutnat, zda je dobře ošetřené.

Jaké jsou vaše koníčky?

Mám už deset let přímo v Sadské vlastní vinohrad, což u ředitele pivovaru nebývá příliš časté. Je to spíš vinohrádek, protože mám sedmdesát sedm hlav a z nich dělám i víno. Je to takový kolorit. My Češi Jihomoravákům to víno závidíme. Ale člověk nemá závidět, má se snažit. V Sadské vinice kdysi byly, tak jsem si řekl, že to zkusím. Je to samozřejmě práce, ale je v tom i hodně poezie.

Jaké jsou výsledky?

Většinu vína vypijeme už ve fázi burčáku. Ale bílé víno se nám už podařilo udělat docela slušné.

Pavel Benák je od roku 1996 ředitelem a spolumajitelem Pivovaru Nymburk, kde s krátkou přestávkou pracuje už 20 let. Narodil se v roce 1960 v Českém Brodě. Vystudoval provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze. Bydlí v Sadské, je ženatý, má osmnáctiletou dceru a šestnáctiletého syna. Mezi jeho koníčky patří zahrada, vinařství, turistika, cestování a Šumava. Dnes se těší, jak dopadnou celodenní oslavy výročí pivovaru. (Nymburský deník)


Nová pivovarská budova zachránila pivovarnictví ve městě a přežila všechny krize a války

Právě v letošním roce slaví Pivovar Nymburk na nymburském Zálabí 110 let své existence. Založen byl v době, kdy pivovarnictví ve městě hrozil úpadek a úspěšně přečkal dvě světové války, hospodářskou krizi i čtyřicet let socialistického hospodaření.

Před rokem 1895, který se do dějin Nymburka zapsal jako rok, kdy přičiněním ředitele nymburského cukrovaru Hanuše Karlíka a místního advokáta Václava Krounského vznikla společnost s "ručením obmezeným" Nymburský pivovar, s. r. o., nemělo pivovarnictví v Nymburce právě na růžích ustláno. Starý pivovar v Soudní ulici (v místech dnešního okresního soudu) sloužil svému účelu už téměř dvě stě let, a přestože se ho v první polovině 80. let 19. století podařilo zrekonstruovat a nymburské pivo bylo po dlouhých letech opět shledáno"velice dobrým", pokulhával za konkurencí. Starosti místním právovarečníkům způsoboval především pivovar hraběte Černína v Dymokurech, dlouhá léta největší producent piva v regionu.

Počátky pivovaru na Zálabí

Nová firma byla úředně zaprotokolována výnosem c. a k. krajského soudu v Mladé Boleslavi koncem dubna 1895. Ihned zajistila volné vypisování podílů a akcií a ze získaného kapitálu se ještě na jaře na nymburském Zálabí začalo s výstavbou sladovny. Na jaře 1897 pak začal rychle vznikat i samotný pivovar. Slavnostně byl zprovozněn 19. března 1898, když ještě do konce roku vystavil 17 780 hektolitrů piva. Provoz starého pivovaru ve městě tak skončil. Hned první sezonu, kdy pracoval nový pivovar již sám, byl dosažen výstav 21 075 hl. Stoupající křivka výroby nymburského piva nutně znamenala potřebu rozšířit exportní možnosti. Díky dravé a agresivní politice správního výboru došlo k tomu, že nymburské pivo odebírala značná část hostinců v regionu. Finanční těžkosti hostinských i prozíravá obchodní politika pivovaru přispěla k tomu, že samotný pivovar se stal majitelem několika desítek hostinců.

Pivovar přečkal I. světovou válku i krizi

Úspěšné a slibné začátky moderního pivovarnictví v Nymburce přetrhlo vypuknutí 1. světové války. Rekvírování ječmene pro potřebu armády spolu s nedostatkem chmele a sladu způsobilo snad největší pokles výroby piva v celé několikastaleté historii nymburského pivovarnictví. V kampani 1916 až 1917 činil výstav piva 600 hl, což při srovnání s předválečnou produkcí o objemu 25 000 hl a více působí skutečně děsivě. Teprve v roce 1925 se množství vyrobeného piva ustálilo na své předválečné hodnotě. Kolem roku 1927, po zvýšení odbytu a po seznání, že třicet let staré stroje již plně nevyhovují, přistoupila správní rada k renovaci strojů a zařízení. Toto úsilí bylo korunováno úspěchem a v obchodním roce 1928 až 1929 byla poprvé překročena hranice 30 000 vyrobených hl piva za rok. V roce 1931 se podařil představenstvu nymburského pivovaru brilantní tah, když zřídil v Kolíně stáčírnu piva, ve které se za první rok činnosti stočilo 1 695 hl. Můžeme-li posoudit na základě dokumentů dopad hospodářské krize v letech 1929 až 1933 na výrobu piva v Nymburce, shledáme jen nepatrný pokles. Jestliže celkový pokles výroby piva v celostátním průměru činil v letech 1932 až 1933, tedy v období vyvrcholení krize, řádově 10 %, v Nymburce se jednalo o pouhých 4,4 %. A to také o něčem svědčí. Dalo by se říct, že nymburské pivovarnictví vyšlo z hospodářské krize vítězně, protože jestliže v roce 1927 uvádí Státní úřad statistický náš pivovar, pokud se týče výroby piva, na 69. místě z 331 pivovarů, v roce 1935 to je již 47. místo mezi 320 pivovary a v roce 1937 48. místo z 309 činných pivovarů.

Z války hned do národní správy

Druhá světová válka znamenala, ostatně jako každá jiná, hrubé zásahy do pivovarnického podnikání. Již v listopadu 1939 bylo vyhlášeno omezení stupňovitosti piva, které po několika dílčích změnách vyústilo v nařízení, že od 2. června 1940 se nesmí vyrábět pivo nad 8ř a celková roční produkce piva nesmí přesáhnout 80 % předválečné výroby. V podobném duchu byla i další restriktivní opatření říšského protektorátního ministerstva hospodaření. Po skončení války se pivovar dostal v rámci znárodnění do národní správy. Funkci správce vykonával až do komunistického puče v únoru 1948 František Hrabal, otec světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala, který v Nymburce také prožil dětství.

Jubilejních 100 tisíc přišlo v roce 1975

Od roku 1948 se stal pivovar nejdříve součástí sdružení místních podniků a posléze byl začleněn do Polabských pivovarů Kolín, n. p. Ani toto uspořádání netrvalo dlouho, protože po několika měsících byl založen národní podnik Nymburské pivovary, který sdružoval pivovary v Nymburce, Dobrovicích, Dymokurech, Brandýse nad Labem a Mělníce. V roce 1955, kdy se stávající uspořádání ukázalo jako nevýhodné, přešel pivovar opět do Polabských pivovarů Kolín. Své pevné a stálé místo v československém pivovarnictví dostal pivovar Nymburk v roce 1958, kdy se stal součástí Středočeských pivovarů n. p. Velké Popovice. V rámci tohoto sdružení poprvé překročil výstav piva v 60. letech hladinu 50 000 hl za rok a v roce 1975 jubilejních 100 000 hl. Během společenských a hospodářských změn na konci osmdesátých let došlo také k reorganizaci n. p. Pivovary Velké Popovice do Pivovarů V. Popovice, s. p.

Dnes je pivovar opět nezávislý

Po roce 1989 se stal nymburský pivovar součástí skupiny Pivovary Bohemia, a. s., Praha. Tato akciová společnost sdružovala kromě nymburského pivovaru také pivovary Podkováň, Kutná Hora, Benešov, sodovkárnu Příbram a stáčírnu a sladovnu Kralupy nad Vltavou. V současné době je Pivovar Nymburk spol. s r.o. zcela samostatný a je členem svazu malých nezávislých pivovarů. (Nymburský deník)


Sto deset let od založení oslavil v sobotu Pivovar Nymburk, který je známý svým Postřižinským pivem. Název si vypůjčil od spisovatele Bohumila Hrabala, který v nymburském pivovaru strávil dětství.

„Dostat Hrabala na naše pivní slavnosti bylo těžké, ale pak se mu tady moc líbilo,“ vzpomíná ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák.

* Bohumil Hrabal měl pivo rád, to je známé. Kdy byl v Nymburce na pivovarských slavnostech naposledy?

Myslím, že tady byl určitě v roce 1990 a pak soukromě s nějakou partou v roce 1991 a 1992. Byla to klasika: nejdřív byl nadšený a slíbil, že přijede, pak vzkázal, že se mu nechce. Takže ho švagrová Dagmar Hrabalová musela naložit do auta a přivézt sem. A pochopitelně se mu nakonec odsud vůbec nechtělo. Tehdy slíbil, že vystoupí na pódiu s nějakým přátelským pozdravem, ale potom se nechal slyšet, že je mu špatně a nic nebude. Když pak konferenciér do mikrofonu řekl, že pan Hrabal sice je mezi námi, ale není mu dobře, a tudíž nebude na pódiu hovořit, vstal a povídá: „Ještě na tom nejsem tak blbě.“ A šel všechny pozdravit.

* Pamatujete si ještě, kdy jste přišli za Bohumilem Hrabalem s tím, že by se nymburské pivo mohlo jmenovat Postřižinské?

To bylo někdy v roce 1990 nebo 1991. Tehdy jsme přišli na to, že by se naše pivo mělo jmenovat Postřižinské. Pan Hrabal si vzal tehdy kus papíru a napsal: Postřižinské, Pábitelské, Nymburské a pak to všechno přeškrtal a napsal znovu Postřižinské. A tak to zůstalo.

* Jak si teď Pivovar Nymburk stojí na trhu?

První dva tři měsíce nebyl žádný zázrak, i jaro se rozjíždělo pomalu, ale konec května byl nadějný a teď už to také vypadá dobře. Je ale nutné si uvědomit, že na českém trhu je objem piva daný a víc se ho prostě nevypije. Takže pivovary musejí hledat cesty do zahraničí. My dnes děláme více než dvacet procent do ciziny. Proto nemáme problém s odbytem. Německo, Slovinsko, Francie, to jsou naše nejdůležitější teritoria. (MF Dnes)


Málokterý pivovar se může pochlubit tím, že se v jeho areálu odehrává jeden z nejslavnějších českých filmů. Pivo z nymburského pivovaru dnes přitom znají pivaři nejen v Čechách, ale i v dalekém zahraničí. Jeho novodobá historie se začala psát před sto deseti léty. V roce 1895 totiž začala stavba nového pivovaru na okraji města. Moudré rozhodnutí postavit nový pivovar právě tam umožnilo v posledních letech minulého století modernizovat a rozšířit kapacitu na dnešních téměř 200 tisíc hektolitrů piva ročně.

Pivovar je úzce spjat se jménem spisovatele Bohumila Hrabala. Ten v nymburském pivovaru prožil jako syn správce pivovaru bezmála tři desítky let a prostředí a příběhy lidí jeho milého pivovárku neopakovatelným způsobem popsal ve svých knihách. Mistr souhlasil použít pro obchodní název motiv z nich, a tak se se zlatavý mok z Nymburka jmenuje již druhé desetiletí Postřižinské pivo. Pivovar Nymburk se účastní a podporuje řadu vzpomínkových akcí na tohoto génia české literatury.

Pivovar v současné době vyrábí pět druhů světlého piva, dva speciály a jedno tmavé pivo.

Mimo běžně dodávané sudové a lahvové pivo v klasických 0,5litrových lahvích si může spotřebitel vybrat i exkluzivní třetinkové balení nebo půllitrové plechovky. Většina značek byla na řadě degustací, kterých se pivovar každoročně účastní, oceněna. S postřižinským točeným pivem se můžete setkat nejen v okolí Nymburka, ale i v Krkonoších, severních Čechách a samozřejmě i Praze, ale i na Moravě. Lahvové i plechovkové pivo pak můžete nakoupit v síti několika obchodních řetězců po celé České republice.

Tradičními obchodními partnery jsou zákazníci ze SRN, kam je exportováno jak sudové, tak i lahvové pivo. Se značkou Gold Bohemia Beer, pod kterou je pivo převážně vyváženo se můžete střetnout i ve Švédsku, Dánsku, Itálii, Španělsku a Francii. Skutečnou exotikou byly však 2 kontejnery piva vypravené až k protinožcům do Austrálie.

Pivovar Nymburk pravidelně každou třetí sobotu v červnu pořádá mezi širokou veřejností velmi oblíbenou akci - Den otevřených dveří. V letošním roce toto připadá na 18. června. Vystupovat budou známí zpěváci a umělci, proběhne řada soutěží pro děti a dospělé. Bohaté občerstvení je samozřejmostí. (iDnes)


Podobně jako v jiných českých královských městech, i v Nymburku vařili měšťané pivo prakticky od založení města. "Prvním dokladem, kdy se tato skutečnost nepřímo uvádí, je obnova práv a výsad města Nymburka z rozhodnutí krále Jana Lucemburského ze dne 26. prosince 1328," uvádí František Sýkora v publikaci Historie a současnost podnikání na Nymbursku. K mnoha privilegiím patřilo i právo mílové, které městu umožňovalo udržet si monopolní postavení ve výrobě a prodeji piva. První doklad o vaření zlatého moku se nachází ve zlomcích nejstarší knihy zdejšího městského soudu. V písemnosti figuruje hostinský Jindřich a sladovník Jan.Produkce a prodej piva patřily ve středověku k nejdůležitějším položkám v hospodaření města. Nymburské pivo se prodávalo v širokém okolí. Tuto skutečnost zvrátila účast Nymburských na neúspěšném povstání českých stavů proti císaři Ferdinandu I. v roce 1547.

Město poté ztratilo mnoho venkovských majetků, odkud pocházelo levné obilí pro výrobu piva. "V druhé polovině 16. století ovládly regionální trhy s pivem tři pivovary, dva měly sídlo v Poděbradech, jeden v Dymokurech. Roztříštěné nymburské měšťanské pivovary této konkurenci těžko čelily. Roku 1629 koupila nymburská obec na náměstí nemovitost, kde byl zřízen pivovar, který později padl za oběť požáru," píše František Sýkora.

Novým místem, kde se začalo vařit pivo, byly prostory vedle Kamenného domu u fortny v Soudní ulici. Reorganizaci nymburského pivovarnictví přinesla prusko-habsburská válka, město utrpělo značné škody a samo nebylo schopno řešit svoji hospodářskou situaci. V roce 1743 byla založena Společnost váreční a pivovar jí byl pronajat. Později byl založen Měšťanský pivovar.

Nový pivovar byl postaven v roce 1895 na Zálabí při železniční trati Nymburk - Poříčany. Jeho zařízení bylo ve své době na špičkové úrovni a umožnilo vysokou pracovní produktivitu. V dobách první republiky se pokračovalo v modernizaci. Bez zajímavosti není skutečnost, že na rozvoji nymburského pivovaru se podílel František Hrabal, otec spisovatele Bohumila Hrabala. V pivovaru pracoval v letech 1919-1929 jako účetní, v letech 1929-1948 jako správce. Od roku 1948 do roku 1953 zde pak působil jako národní správce. (iDnes)


Nymburské pivo stále více chutná lidem v Evropě. Pivovar Nymburk totiž dokázal loni vyvézt do zahraničí dvakrát více svého Postřižinského piva, přesněji patnáct procent veškeré produkce ve srovnání s předchozím rokem. „Dodáváme teď do poloviny zemí Evropské unie,“ řekl ředitel pivovaru Pavel Benák. Nejvíce si oblíbili nymburské pivo lidé v Německu a ve Švédsku, nově se vozí také do Maďarska, Slovinska a Polska. Pivovar se bude snažit navázat kontakty i v dalších evropských zemích - podmínky jsou prý proto výborné. „České pivo má stále vynikající pověst a je po něm poptávka,“ ujistil ředitel.

Pivovar také na jaře mírně zdraží. Půjde o zvýšení cen v řádech desítek haléřů, které bude odpovídat zdražení energií o 30 procent. Zbytek nákladů musí pivovar ušetřit ve výrobě. „Žádný pivovar si nemůže dovolit zdražovat o hodně, protože konkurence je velká a přetlak piva na tuzemském trhu nikomu nedovolí ceny příliš zvyšovat,“ dodal Benák. Pivovar letos uvařil zhruba 150 tisíc hektolitrů piva. Víc vyrobit nehodlá, protože by se pak dostal na úroveň, kdy by musel platit vyšší spotřební daň. Zřejmě na květen přichystá pro své příznivce překvapení: nový druh piva a také oslavy 110. výročí založení pivovaru. K jubileu firma chystá několik akcí včetně oblíbených pivovarských dnů. Pivovar v Nymburku proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, který v jeho areálu strávil dětství a zážitky popsal například v novele Postřiny. (MF Dnes)


«« « Strana 10 z 11 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI