Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Postřižinský pivovar Nymburk


Pivní.info

Sládek Jaroslav Svoboda odchází do důchodu. Na jeho prestižní pozici v nymburském pivovaru jej střídá mladý šestadvacetiletý sládek Bohumil Valenta. To jsou základní fakta a zřejmě nejdůležitější událost těchto dnů kolem postřižinského piva.

Foto

Pro milovníky nymburského moku by to však zásadní změnu znamenat nemělo. „Myslím, že nymburské pivo je dobré. Někteří říkají, že je dost sladké. Dají se udělat změny v chmelení. Ale žádné radikální kroky v nejbližší době nechystám,“ řekl Valenta.

Jeho předchůdci se odchodem do důchodu výrazně změní životní styl. Bydlí totiž v Havlíčkově Brodu, kam se dosud vracel za manželkou jen na víkendy. Přes týden byl v Nymburce.

Nebude se mu po nymburském pivovaru stýskat? „Jednou je mi tolik a nelituju toho. Docela se těším. I když to říkám teď. Uvidíme, co bude za půl roku. Párkrát mě naštve žena, znáte to,“ směje dosluhující sládek.

Ani Valenta není Nymburák. Čerstvý ženáč žije v Kutné Hoře. V pivovaru je na zaučenou od února. „Musím přiznat, že první týden jsem chtěl utéct. Ale teď už je to v pohodě, nikam prchnout se nechystám,“ tvrdí Valenta.

A jaká má nejradší piva? „Vím, že to bude znít jako fráze, ale nemusím ty z velkých nadnárodních pivovarů. Snažím se ochutnávat regionální piva,“ vysvětlil nový sládek.

Zdroj: Nymburský deník.cz | Autor a foto: Miroslav S. Jilemnický


Jako na potvoru, třináctýho v pátek si dvě prasátka najednou v šest ráno zlomila nožičku,“ hlásil šéf nymburského pivovaru Pavel Benák.

To už ale byla jedna z pivovarských hal neskutečně provoněná neopakovatelnou vůní ovaru, gulášku a všech dalších zabijačkových pochoutek, po kterých gurmánům tečou sliny až na zem. Nemohl pochopitelně chybět naražený soudek postřižinského piva a naprosto souhlasím s panem Hrabalem, že to je jedna ze situací, pro kterou stojí za to žít.

A že pochoutky nepřipravoval jen tak někdo. Třeba za jedním z mlýnků na maso stál končící sládek Jaroslav Svoboda. „Už tady mele z posledního,“ vtipkovali kolegové při výrobě náplní jitrnic. I to však byli pánové, kteří v pivovaru něco znamenají a normálně chodí v oblecích.

Situace v pivovaru se v tento den jednou ročně obrací. Zaměstnanci spokojeně debužírují u stolků, popíjejí zlatavý mok a mohutně si namáčí kousky masa v chomáčcích křenu. Naopak jejich nadřízení se starají o vaření, výrobu a vše, bez čeho by se pořádná zabijačka neobešla.

Když má sládek Svoboda chvíli čas, vezme do ruky půllitr a přisedne. „Víte, na konci března tu končím. Budu normálně bydlet v Havlíčkově Brodu a chodit na pivo tam. Sem se ale vždycky rád vrátím a dám si tady s místníma pivo. Ještě se uvidí, jestli mi ho dají zadarmo nebo si ho budu muset zaplatit,“ říká se smíchem.

A zabijačka je kolem poledne v plném proudu.

Foto a video zde...

Zdroj: Nymburský deník.cz | Autor: Miroslav S. Jilemnický


Příznivci nymburského pivovaru se mají i v letošním roce na co těšit. Minimálně dvě zajímavé akce pořádané pivovarem letos opět lákají k nevšedním zážitkům. Výlet Pivovarským expresem a Pivovarský den přívo v areálu nymburského pivovaru.

Foto

První z akcí je naplánována na květen. „Pivovarský expres letos zamíří do Posázaví. Trasa je trochu členitější, proto soupravu potáhne silnější a rychlejší parní lokomotiva,“ řekl ředitel pivovaru Pavel Benák.

Samozřejmostí je pak alkoholické i nealkoholické občerstvení přímo ve vlaku a doprovodný program včetně hudby. Termín výletu a předprodej jízdenek bude ještě upřesněn, Nymburský deník o tom bude včas informovat.

Druhou patrně ještě zásadnější akcí pro Nymburáky a lidi z okolí je pak už tradiční Pivovarský den. I letos se uskuteční třetí sobotu v červnu. Tedy letos přesně 20. června. Akce se koná přímo v areálu pivovaru. Na pódiu vystoupí řada hudebních hostů. „Letos by měl přijet i jeden ze Zlatých slavíků,“ naznačuje Benák. Téměř celodenní akce se nese ve znamení piva a ani letos nebude chybět speciální pivo. V minulých letech bylo možné ochutnat třeba jahodový nebo medový ležák. Letos se necháme překvapit.

Zdroj: Nymburský deník.cz | Autor: Miroslav S. Jilemnický | Foto: Petr Bělka


Tradiční české pivo z malých pivovarů je ve světě stále více žádaným zbožím, které ale musí být přizpůsobováno požadavkům zahraničních konzumentů a podmínkám na tamních trzích. Proto se v nymburském pivovaru vaří pro francouzské zákazníky Postřižinské pivo s karamelovou nebo citronovou příchutí, pro Švédy zase lehké výčepní pivo s obsahem alkoholu 2,8%.

Postřižinský pivovar vyváží své pivo do mnoha zemí celého světa, jako je např. Německo, Francie, Itálie, Švédsko, Dánsko, Rumunsko, Finsko, Izrael, USA nebo Austrálie. Aby bylo možné prorazit na místní trhy, musí sládek v nymburském pivovaru uvařit nejen kvalitní a dobré pivo, ale také co možná nejvíce vyjít vstříc potřebám – zejména těm chuťovým – konkrétních zákazníků z jednotlivých zemí. Vaření tradičního českého piva tak lze bez nadsázky v dobrém slova smyslu označit za alchymii.

Jako kterýkoli jiný produkt lze i pivo „uzpůsobit“ požadavkům, resp. chuti, zákazníka. Protože Francouzům jako milovníkům vína hořkost piva vadí, dodává Postřižinský pivovar na francouzský trh dva druhy ochucených piv, a to s karamelovou a citronovou příchutí. V případě karamelového piva se jedná v podstatě o tradiční 11° pivo s obsahem alkoholu asi 4-7 %, které je dodáváno do země galského kohouta po celý rok. V případě piva s citronovou příchutí se jedná o čistě sezonní záležitost. Toto pivo je totiž určeno ke konzumaci na písečných plážích francouzských riviér za horkých letních dnů, a proto byl obsah alkoholu snížen na 3-3,5%. „Umíme samozřejmě uvařit pivo s různými dalšími příchutěmi, nebo dokonce s guaranou. Pravidelní účastníci červnových slavností Postřižinského piva tak mohli už ochutnat např. pivo s příchutí ananasu, jahod, třešní nebo banánů. Pivo s příchutí je ale téměř výhradně exportní záležitostí, český pivař je velmi konzervativní,“ říká ředitel Pivovaru Nymburk Pavel Benák.

S jiným specifikem se zase setkáváme u Postřižinského piva, které směřuje na švédský trh. Zdejší zákon o spotřební dani totiž říká, že slabší piva s nízkým obsahem alkoholu jsou osvobozena od spotřební daně. Ve srovnání s „vícealkoholickými“ pivy jsou tak tato lehká výčepní piva velmi levná, a proto se jich prodá a vypije v této severské zemi nejvíce. Z tohoto důvodu vaří Postřižinský pivovar speciálně pro švédský trh exportní pivo Gold Bohemia Beer s obsahem alkoholu 2,8 %.

Oproti Francouzům mají Němci zase rádi, když má pivo říz a je pořádně hořké. Na německý trh je dodáváno nymburské pivo pod názvem Gold Bohemia Beer. Protože se všechny druhy Postřižinského piva vaří klasickým způsobem dvoustupňovým kvašením z vody, sladu, chmele a s přídáním kvasnic, je dodržen pro německého zákazníka velmi důležitý zákon o čistotě piva, tzv. Reinheitsgebot, který jmenovitě určuje, z jakých surovin musí být pivo uvařeno.

V blízké budoucnosti by se chtěl nymburský pivovar prosadit se svým pivem také na dalších zahraničních trzích, a to zvláště na těch východoevropských trzích, především pak na ukrajinském a ruském. „Hledáme distribuční kanály, jak se na tyto trhy dostat. České pivo je zde hodnoceno jako jedno z nejlepších a jeho pití má už dlouhou tradici,“ říká ředitel Postřižinského pivovaru Pavel Benák.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského pivovaru Nymburk

Pivo s příchutí je exportní záležitost

Ačkoliv uplynulý rok nebyl z hlediska prodeje pro nymburský pivovar tím úplně nejúspěšnějším, jeho ředitel Pavel Benák neztrácí optimismus. „Letos plánujeme zvýšit prodej ve srovnání s předchozím rokem o 5 procent,“ říká ředitel. Týká se to jak sudového, tak lahvového piva.

Foto

Ohledně exportu pivovar znovu navázal na úspěšné kontrakty z minulých let se sousedním Německem. Tam jsou ovšem zvyklí pít velmi silná piva. „Je možné, že ještě na jaře začneme vyrábět historicky nejsilnější pivo, jaké se kdy v Nymburce vyrábělo,“ uvedl Benák. To by na druhou stranu znamenalo omezení, případně skončení výroby třináctistupňového Bogana.

Z dalších oblastí, kde rádi pijí postřižinské pivo, jsou silně zastoupeny skandinávské země. „První dodávky jsme exportovali v prosinci do Finska a v dalších pokračujeme. Vyvážíme i do Švédska a Dánska. Z tohoto pohledu chybí vlastně pouze Norsko,“ usmíval se šéf pivovaru.

Z dalších spíše kuriozních zemí pokračuje spolupráce pivovaru s partnery například v Izraeli nebo USA. Jedná se o případných dodávkách do Ruska.

Benák však neskrývá, že prioritou je domácí trh, a to zejména nymburský region. Pivovar má nově pod svými křídly dvě hospody v Poděbradech.

Bohužel se poněkud vleče chystaná stavba pivovarské hospody s hotelem přímo v areálu pivovaru u silnice. „Máme zpracovaný projekt, vázne to ale na změně územního plánu. Hotel s hospodou nemohou stát v průmyslové zóně. Bohužel tak přicházíme o možnost požádat o peníze na výstavbu z grantů,“ konstatoval Benák. Přesto věří, že potřebné věci budou v letošním roce schváleny a se stavbou se co nevidět začne.

A jak se projevila na odbytu ekonomická krize? Ceny v dohledné době pivovar zvedat nehodlá. „Pokud by k tomu podle kalkulací došlo v létě, tak maximálně v řádu 40 až 50 haléřů,“ míní ředitel.

A že by Češi kvůli nedostatku peněz přestali pít pivo? „Statistiky říkají, že když je krize, tak spotřeba neklesá. Jen se lidé častěji orientují na méněstupňová piva. Nebo si dají jen tři, ačkoliv jsou zvyklí na víc,“ uzavřel Benák.

Zdroj: Nymburský deník.cz | Autor a foto: Miroslav S. Jilemnický


Letošní sklizeň sladovnického ječmene je výjimečně kvalitní. Díky tomu se mohou všichni pivaři těšit na velmi chutné pivo s bohatou pěnou, které bude po každém napití krásně „kroužkovat“.

Po několika letech se opět urodilo dostatečné množství kvalitního sladovnického ječmene. Sladovnický ječmen, resp. slad, společně s chmelem jsou základní suroviny pro výrobu piva, které nejvýrazněji ovlivňují jeho výslednou kvalitu a chuť. Jelikož úroda sladovnického ječmene byla letos v Polabí po několika letech opět výjimečně kvalitní, (obsah bílkovin je kolem 11 %) můžeme se podle Pavla Benáka, ředitele Pivovaru Nymburk, těšit na opravdu chutné Postřižinské pivo. „Pokud má sladovnický ječmen bílkovin moc, nebo naopak málo, vznikají z takovéhoto sladu při výrobě piva problémy. Pivo může hůře pěnit, nebo neulpívá při pití pěna na stěně sklenice a pivo pak, jak říkají pivaři, nekroužkuje. Hodně bílkovin v ječmenu má zase za následek například to, že se pivo špatně filtruje a mohou vznikat různé zákaly. Kvalita ječmene má značný vliv na pěnivost piva. Kvalitní chmel z letošní sklizně dodá pivu zase příjemnou hořkost, která je tak typická zejména pro náš třináctistupňový pivní speciál Bogan,“ říká Pavel Benák.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského pivovaru Nymburk

Letošní úroda ječmene ovlivní příznivě jakost piva

Postřižinské pivo do Finska

[čtvrtek, 16. říjen 2008]

Bohumil Hrabal pronikl v těchto dnech na finský trh nejen prostřednictvím svého literárního díla, ale také na etiketách Postřižinského piva z Pivovaru Nymburk, který začal na místní trh exportovat své pivo. Konkrétně se jedná o Pepinovu desítku, Tmavý ležák a třináctistupňový pivní speciál Bogan.

Od září tohoto roku mohou ochutnat Postřižinské pivo také ve Finsku. Pivovar Nymburk totiž vyslyšel zájem ze strany finských obchodníků, kteří chtěli nabídnout tamějším pivařům kvalitní pivo z malého českého pivovaru. Na finský trh tak směřovaly už první dvě dodávky nymburského piva. Konkrétně se jednalo o jemně hořké světlé výčepní pivo Pepinova desítka, jemně sladký jedenáctistupňový Tmavý ležák s výraznou karamelovou příchutí a vůní a třináctistupňový pivní speciál Bogan, pro nějž je charakteristická výrazná hořkost a vysoký říz. Na své si tedy zcela jistě přijdou nejen finští pivaři, ale také pivařky. „Ačkoli řadu let už dodáváme naše pivo do Švédska, na finský trh se nám nedařilo dlouhou dobu proniknout. Velmi jsme proto uvítali zájem ze strany finských partnerů. Ti se rozhodli pro naše pivo, protože chtěli dovážet kvalitní české pivo z malého českého pivovaru,“ říká ředitel Pivovaru Nymburk Pavel Benák

Přestože Pivovar Nymburk neustále rozšiřuje počet zemí, kam exportuje své pivo, zůstává i nadále hlavním zahraničním trhem Německo. Zde se Postřižinské pivo prodává pod značkou Gold Bohemia Beer.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského pivovaru Nymburk


Postřižiny Bohumila Hrabala zpracovalo už mnoho divadelních souborů. Ten, co jej zahrál v nymburském pivovaru tento víkend, však nemá obdoby.

Že se sejdou na prknech, které znamenají svět, profesionální herci spolu s ochotníky, není nic divného. Ale aby se na scéně objevil společně nymburský starosta Ladislav Kutík, krajský hejtman Petr Bendl spolu s ředitelem pivovaru, to tu ještě nebylo.

V pátek a sobotu měli diváci možnost zhlédnout netradiční nastudování Hrabalových Postřižin v nymburském pivovaru. Jednu z roliček si v nich zahrál i nymburský starosta Ladislav Kutík. „U stolu hrajeme opravdový mariáš, ale jinak jsem vůbec nevěděl, co mě čeká, protože dnešní představení je pro mne premiéra. Akorát mi řekli, kde budu stát nebo sedět,“ řekl s úsměvem o přestávce pátečního představení starosta Kutík.

Ale aby diváci nebyli zklamaní z toho, že se na scéně objeví jen politici, připravili autoři soubor jak se patří. V roli doktora Gruntoráda si zahrál známý moderátor a herec Jan Rosák, kominického mistra a člena správní rady pivovaru ztvárnil zpěvák Pavel Vítek, který dokonce neváhal při známé scéně s Maryškou na komíně skočit do hasičské plachty. „Není to žádný skvost, ale důležité je, že jsme se pobavili,“ zhodnotil neobvyklé představení jeden z diváků, kterých do pivovaru přišlo několik set.

Video a foto zde...

Zdroj: Nymburský deník | Autor: Milena Jínová


Muzikál Postřižiny, který bude za necelé tři týdny k vidění i v Nymburce, už navštívilo více než tři tisíce lidí.

Nevšední divadelní představení svede na jednu scénu profesionály – Jana Rosáka, Pavla Vítka, Pavla Landovského, Petra Jančaříka a další, ale i ochotníky. Spolu s nimi si zahraje několik starostů poberounských obcí, starosta Nymburka, ředitel pivovaru Nymburk, senátor Jiří Oberfalzer a dokonce i středočeský hejtman Petr Bendl.

Na jevišti se kromě lidí objeví také koně, kráva, koza, stařičký náklaďáček, motocykl z 20. let minulého století a třeba i více než sto let stará hasičská stříkačka.

„Diváci se mohou těšit na koupel Maryšky a paní hostinské v pivovarském sudu, odvážný skok pana De Giorgiho z pivovarského komína, na zabijačkové pochoutky i postřižinské pivo. Vše ozdobí původní hudba a originální pěvecké či taneční výkony,“ zvou organizátoři.

V Nymburce budou na programu hned dvě představení - 22. a 23. srpna vždy od 19 hodin. „Představení jsem viděl před čtyřmi lety a můžu říct, že opravdu stojí za to ho vidět,“ dodal ředitel nymburského pivovaru a jeden z účinkujících Pavel Benák s tím, že k ochutnání bude i speciální pivo, které k této příležitosti nymburský pivovar vyrobil.

Zdroj: Nymburský deník | Autor: Olga Ševčíková


Rozšířit služby pro zákazníky chtějí v nymburském pivovaru. Do roku 2010 by v areálu měl vzniknout hotel pro šedesát lidí s restaurací a se třemi konferenčními sály.

„Na projektu pracujeme, ještě ale nemáme stavební povolení. Nejsme tak daleko, abychom zítra začali,“ uvedl ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák. Dodal, že museli žádat o změnu územního plánu.

Pokud se správě pivovaru podaří získat stavební povolení ještě letos, chtějí v zimě začít stavět. Objekt má vyrůst u pivovarské vrátnice. „Dnes je tady nevyhovující bytový trakt, starý více než 110 let. Už je potřeba s ním něco udělat. Pravděpodobně se zboří, dělají se ještě různé průzkumy, které mají říct, v jakém stavu budova je,“ řekl Benák.

Podle přípravné studie bude celý komplex stát minimálně 35 milionů korun. Důvodem, proč se ke stavbě správa pivovaru rozhodla, je, že pro návštěvníky nemají vhodné prostory. „Do pivovaru chodí každý týden několik set lidí. Táhnou je sem Postřižiny, Hrabal, pivo samo o sobě. Nemáme možnost jim nabídnout vhodné prostory, kde by výrobky ochutnali,“ vysvětlil Benák.

V současnosti může pivovar využívat jen jeden sál pro 50 lidí, který je navíc určený k závodnímu stravování. Navíc záměrem firmy je, aby se rozšířily možnosti pro návštěvy pivovaru. Lidé by přijeli do pivovaru, přespali v hotelu a vybrali si nějaký program s ochutnávkou piva.

„Chceme, aby se tu také pravidelně konaly exkurze, nejen organizované. Dnes to je tak, že pokud si lidé sami nezavolají a nedomluví si termín, nemohou se do pivovaru podívat,“ podotkl ředitel.

Zdroj: MF Dnes.cz


Košer pivo? Silák s jemnou chutí

[středa, 9. červenec 2008]

Košer pivo většina milovníků pěnivého moku v Česku zatím neochutnala. Asi by je překvapilo, že je méně štiplavé než nápoj, na který jsou zvyklí. Jinak se ale chutí od běžného piva neliší.

Od loňska vaří košer pivo Nymburský pivovar a vyváží ho do Izraele, USA a Kanady. V pivovarské prodejně v areálu pivovaru mohou zájemci toto pivo ochutnat, řekl ředitel pivovaru Pavel Benák. "Košer pivo jsme začali vařit na přání izraelského partnera. České pivo je působením kysličníku uhličitého ostřejší chuti a Izraelcům nekonvenovala, proto vyvinuli plyn podle vlastní receptury a my ho přidáváme do piva," vysvětlil ředitel. Košer pivo je proti prémiovému ležáku vyráběnému v Nymburku silnější, má 5,5 procenta alkoholu, střední říz a velmi jemnou hořkost.

Aby mohl pivovar toto speciální pivo vyvážet, musel získat košer certifikát. "Jednou z podmínek bylo, že ječmen, ze kterého se vyrábí slad, potažmo pivo, musel být zaset před židovským svátkem jara," uvedl ředitel. Pesach ohlašuje jaro a je znamením, že po smrti přichází nový život.

Kašrutu na míru

Podle Benáka nebylo těžké splnit podmínku, aby ječmen byl zaset před svátky jara, které se časově kryjí s křesťanskými Velikonocemi. Zemědělci vědí, že ječmen zasetý po 21. březnu dává mnohem menší výnos, a tak až na výjimky sejí obilí nejpozději do tohoto data.

Košer pivo se v Nymburku vyrábí v souladu s požadavky kašrutu, což je židovský soubor pravidel dodržování čistého způsobu stravování. Pivovar musel částečně upravit technologické postupy týkající se sypání do várky a dávkování surovin. "Nakonec přijel izraelský rabín Menachem Kalcheim, jeden ze dvou, kteří mají oprávnění udílet v Evropě certifikáty. Prohlédl si pivovar a osvědčení jsme dostali," uvedl ředitel.

Košer pivo se v běžných českých obchodech koupit nedá. Neumožňuje to zákon o pivu, který stanoví, co přesně musí tento nápoj obsahovat. V košer pivu ale je plyn, jehož složení Izraelci neprozradili.

Zdroj: Týden.cz


Den Postřižinského piva v sobotu opět přilákal do nymburského pivovaru několik tisíc příznivců pěnivého moku. Kromě tradičního repertoáru nymburských piv se v jednom stánku čepovalo i speciální pivo uvařené pouze pro tuto akci. „Přichystali jsme medové a dokonce jahodové pivo,“ řekl spokojený ředitel pivovaru Pavel Benák.

Na rampě představil moderátor a zpěvák Pepa Laufer se svým věčným doutníkem například skupiny Telegraf, Kabát Revival, Poděbradka nebo David Koller.

Házelo se hliníkovým sudem na dálku, pro děti bylo připraveno mnoho soutěží. Objevili se tu i fotbaloví internacionálové jako třeba Pavel Stratil a Dušan Herda. Návštěvníci si mohli prohlédnout pivovar a vyhrát zájezd na Malorcu. Na flašinet zahrál starý známý z pivovarského dne Zdeněk Kopeček.

Zdroj: Deník.cz


Jakou příchuť bude mít speciální pivo uvařené u příležitosti 13. ročníku Dne Postřižinského piva? To vyzkouší už dnes ti, kdo zavítají do nymburského pivovaru. „Sládek Jaroslav Svoboda uvaří speciální pivo pro tento den. Příchuť si schovává jako překvapení pro návštěvníky. Loni bylo, tuším, banánové, určitě i letos bude příchuť netradiční,“ uvedl za organizátory Václav Klain. Dodal, že Postřižinské pivo bude stát jen 15 korun.

Pojede speciální expres Hlavním lákadlem dnešního programu, který začíná v devět hodin, jsou různé soutěže a hry. „Uskuteční se i fotbalová dovednostní soutěž, při níž se návštěvníci utkají s fotbalovými legendami, například s Antonínem Panenkou. Hlavní výhrou je zájezd na Mallorku,“ řekl Klain. Další zajímavostí bude výlet na lodičkách po Labi.

Celým dnem návštěvníky provede moderátor Josef Laufer. Chybět nebude ani hudba. Vystoupí různé regionální skupiny, například Telegraf, ale také David Koller, Marcela Holanová či Kabát Revival.

Součástí programu je i výlet Postřižinským expresem. „Na každé zastávce bude na cestující čekat nějaký program, který má souvislost s pivem,“ podotkl Klain.

Postřižinský expres vypravují pravidelně při této příležitosti České dráhy. „Parní vlak bude vozit cestující z hlavního nádraží v Nymburku do areálu pivovaru, během dne navíc zajede také do Poděbrad a Sadské. Expres bude vozit cestující zdarma,“ sdělil Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah.

Zdroj: MF Dnes.cz


Již potřinácté se v sobotu otevřou veřejnosti brány nymburského pivovaru během Dne

Postřižinského piva, na nějž každoročně zavítají tisíce lidí a který patří k nejpopulárnějším akcím na Nymbursku.

Pořadatelé připravili i na letošní rok řadu překvapení, kromě všudypřítomného zlatavého moku bude hlavním tahákem možnost si zasoutěžit ve fotbalových dovednostech s bývalými reprezentanty. Návštěvníci budou moci změřit své síly s Antonínem Panenkou, Ladislavem Vízkem, Janem Bergerem nebo Ivo Knoflíčkem. "Nebude to ale jen tak, ten nejšikovnější vyhraje zájezd na Mallorku, připraveny jsou i další ceny," podotkl ředitel pivovaru Pavel Benák. Soutěžit mohou jak dospělí, tak děti.

Překvapení si jako každý rok přichystal sládek pivovaru Jaroslav Svoboda, který připraví jen pro tuto příležitost speciální pivo Překvapení pana sládka. Jakou příchuť bude mít letošní pivní speciál, však zatím zůstává tajemstvím. "Prozrazeno to bude až v sobotu, dříve rozhodně ne," řekl Benák. Všechno pivo se bude točit za zvýhodněnou cenu.

Plnou parou do Nymburka

Lidé mohou k cestě do areálu využít parního vlaku. Takzvaný Postřižinský expres bude svážet návštěvníky nejen z Nymburka, ale i nedalekých Poděbrad nebo Sadské. Na svou první jízdu vyrazí v 9:10 z nymburského hlavního nádraží. "O dobrou náladu se v průběhu dne bude starat například Marcela Holanová, David Koller nebo skupina Kabáti revival. V roli moderátora se představí Josef Laufer," dodal Benák.

Nymburský pivovar letos slaví 113 let své novodobé historie. V současné době se zde vaří šest druhů světlých piv, dále piva tmavá a speciály, do Izraele se loni začalo vyvážet dokonce košer pivo Nitro Lager Beer. Pivovar loni vyrobil zhruba 160.000 hektolitrů piva.

Místní dvanáctitupňový Francinův ležák získal na začátku června na českobudějovických slavnostech piva titul Pivo České republiky 2008 v kategorii prémiových piv. Nymburský pivovar je také úzce spjat se jménem spisovatele Bohumila Hrabala, který zde jako syn správce prožil bezmála tři desítky let.

Zdroj: Týden.cz


Titul „Pivo České republiky 2008“ získal opět Francinův ležák 12%, a to v nejprestižnější kategorii prémiových piv – Světlý ležák Premium (12%). Rozhodla o tom odborná porota v rámci celostátní soutěže na českobudějovických Slavnostech piva, které proběhly ve dnech 6. - 7. června. V soutěži bylo přihlášeno celkem 44 pivovarů s více než dvěma stovkami vzorků.

„Z úspěchu v Českých Budějovicích máme dvojnásobnou radost. Nejenže jsme zvítězili v nejprestižnější kategorii prémiových ležáků, ale téměř všechna naše piva se ve svých kategoriích probojovala do finále. To svědčí o vysoké kvalitě všech značek Postřižinského piva,“ komentuje umístění ředitel nymburského pivovaru Ing. Pavel Benák.

Nymburský pivovar, jehož počátky sahají přibližně k roku 1895, svůj „zlatavý mok“ spojuje se spisovatelem Bohumilem Hrabalem a především s jeho knížkou Postřižiny. Mezi jeho pivy tak kralují například Pepinova desítka, Francinův ležák nebo třináctistupňový pivní speciál Bogan, který byl na konci března tohoto roku vyhlášen Potravinářským výrobkem Středočeského kraje 2007 a v Českých Budějovicích byl rovněž ve finále.

Pivovar Nymburk vaří šest druhů světlých piv, dále piva tmavá a speciální. Do Izraele se loni začalo vyvážet dokonce košer pivo Nitro Lager Beer. V minulém roce měl výstav celkem 158 000 hektolitrů piva.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského pivovaru Nymburk


Hrabalovský pivovar v Nymburku, ve kterém se vaří Postřižinské pivo, pořádá v sobotu den otevřených dveří. Všichni návštěvníci si prohlédnou, jakou cestu musí pivo urazit, než ho zákazníci dostanou natočené do půllitrů.

„Den otevřených dveří chystáme už poněkolikáté a vždy se do útrob pivovaru přišly podívat celé rodiny. Program jsme proto sestavili tak, aby si rodiče mohli dát v klidu pivo a jejich ratolesti mezitím zabavily soutěže,“ uvedl pracovník pivovaru Zdeněk Zajan.

* Co všechno návštěvníci na letošním dnu otevřených dveří nymburského pivovaru uvidí?

Kromě prohlídky útrob samotného pivovaru jsme pro ně připravili i bohatý doprovodný program. Dopoledne lidem zahrají skupiny Pohoda, Poděbradka a Telegraf, odpoledne se o zábavu postará například David Koller, Kabáti revival, Marcela Holanová nebo skupina Hamleti v čele s Alešem Hámou. V průběhu celého dne se také bude soutěžit o zájezd na Malorku. V pivních soutěžích se utkají někteří fotbalisti pražské Sparty, Slavie, Dukly a Bohemky s účastníky dne otevřených dveří. Ten nejlepší z návštěvníků pak získá slíbený zájezd.

* Jaký program jste přichystali pro děti?

Děti si u nás také zasoutěží, uvidí jízdu parních strojů a plavbu na člunech.

* Jaké ohlasy vzbudil u návštěvníků minulý ročník?

Myslím, že loni si to všichni pořádně užili. Svědčí o tom i fakt, že se v pivovaru v průběhu celého dne vystřídalo přes šest a půl tisíce lidí. Lidé pendlovali po celém areálu a všude bylo plno. Doufám, že ani letos tomu nebude jinak.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Klára Conková


Jste-li soutěživí, máte rádi dobrou zábavu a chutná vám pivo, přijďte si v sobotu 21. června zasoutěžit a dobře se pobavit do areálu nymburského pivovaru, kde se uskuteční Den Postřižinského piva. V místech, kde se střetává moderní doba se světem Hrabalových Postřižin, si můžete zasoutěžit s fotbalovými internacionály Antonínem Panenkou, Ladislavem Vízkem, Janem Bergerem nebo Ivo Knoflíčkem o zájezd na Malorku a spoustu dalších cen. Ve fotbalové dovednostní soutěži si na své přijdou jak děti, tak i dospělí. Jediný rozdíl bude v tom, že chvilkovou hořkost případné porážky děti spláchnou sladkou limonádou, zatímco všichni plnoletí soutěžící řízným Postřižinským pivem, které se bude čepovat za 15 Kč. Tak jako v minulých letech se i letos mohou návštěvníci těšit na speciální pivo Překvapení pana sládka, které bude uvařeno jen pro Den Postřižinského piva. Jakou příchuť bude mít letos pivní speciál, zůstane tajemstvím sládka pivovaru pana Jaroslava Svobody až do zahájení akce.

O dobrou náladu v průběhu celého dne se kromě fotbalových internacionálů postarají pozvaní umělci a hudební skupiny. V dopoledním programu zahraje např. skupina Pohoda, Poděbradka nebo Telegraf. Odpoledne pak vystoupí David Koller, Marcela Holanová, skupina Kabáti revival a mnozí jiní. V roli moderátora se představí Josef Laufer.

Součástí programu bude plavba na člunech po Labi, předvádění vozidel značky Škoda nebo výlet Postřižinským expresem do blízkého okolí. Na svou první okružní jízdu vyrazí Postřižinský expres, který bude tažen historickou parní lokomotivou, už v 9.10 hodin ráno z nymburského hlavního nádraží.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského piva


Hrabalovo pivo ještě chutnější

[čtvrtek, 22. květen 2008]

Pivovar Nymburk, který je známý výrobou především vyhlášeného Postřižinského piva (Doktorova 8°, Pepinova desítka, Francinův ležák, Zlatovar, Bogan aj.), uvedl v těchto dnech do provozu zcela novou technologii chlazení piva. Instalováním nerezových rozvodů se zvýšila rychlost a účinnost hlavního kvašení piva, přičemž řízení průběhu celého kvasného procesu bylo plně automatizováno. Správnou teplotu kvašení piva v každé kádi, která by se měla pohybovat okolo 10 °C, neustále sleduje a koriguje prostřednictvím elektronických teploměrů řídicí počítač. Plně automatizovaná kontrola průběhu hlavního kvašení tak eliminuje možná technická a lidská pochybení. Výsledkem bude nejen zvýšení standardizace výroby Postřižinského piva, ale zároveň ještě chutnější pivo, protože stejnoměrnější proces kvašení příznivě ovlivní jeho výslednou kvalitu. Pořizovací náklady nové technologie dosáhly celkové výše 2,5 milionu korun.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského piva


Lidé se ptají na komín a Pepina

[středa, 21. květen 2008]

Postřižinské pivo z nymburského pivovaru patří k nejznámějším středočeským pivům. A to nejen díky stejnojmennému filmu Jiřího Menzela natočenému podle novely Bohumila Hrabala, který v areálu pivovaru bydlel. „Přitom jde o relativně mladou značku, není jí ještě ani dvacet let,“ říká ředitel pivovaru Pavel Benák.

Mají odborníci na cestovní ruch pravdu, když říkají, že nalákat turisty mohou gastro speciality?

Náš pivovar je určitě lákadlem pro turisty. Dokonce jsem v nedávné době četl anketu v místním deníku, kde na otázku, co může Nymburk nabídnout, byla odpověď: Hradby a pivovar. Postřižinské pivo je značka, kterou zná většina Čechů, a to i přes její relativní mladost. V současném pivovaru se pivo sice vaří již od konce předminulého století, ale značce není ještě ani dvacet let.

Navštěvují pivovar turisté a o co se zajímají?

Chystáme se zkvalitnit a rozšířit prohlídkový okruh. Postižinské pivo a pivovar má vůči turistům značný dluh. Věřím, že se vše brzy změní. Provádíme předem ohlášené návštěvníky, a to i ve dnech volna.

Jak funguje propojení pivovaru s Hrabalem a Postřižinami?

Drtivá většina tuzemských návštěvníků přijíždí do Nymburka a pivovaru už s vědomím, že tady žil Bohumil Hrabal a že tady vznikly Postřižiny. Ptají se na Pepina, kde je komín nebo jestli vyjíždíme na kontrolu hostinských na motocyklu Laurin a Klement. My odpovídáme, že Postřižiny vznikly samozřejmě tady, ale protože byl pivovar již příliš zmodernizovaný, nebylo možné zde natáčet film. Letos v létě se ale v pivovaru bude hrát divadelní představení Postřižiny. Speciální program máme připravený také na 21. června, kdy se uskuteční Den Postřižinského piva. Tradičně bohatý kulturní program pro celou rodinu bude letos již podvanácté.

Zdroj: MF Dnes | Autor: Pavla Švédová


Naše pivo znovu potvrdilo kvalitu

[úterý, 8. duben 2008]

Na prestižní soutěži Česká pivní pečeť v Táboře obdržel tmavý ležák stříbrné ocenění. Na základě hlasování čtenářů listu Pivní kurýr jsme získali titul Pivovar roku 2008 v kategorii středních pivovarů. Odborníci také zařadili náš speciální třináctiprocentní ležák Bogan mezi nejlepší potravinářské výrobky Středočeského kraje. Získaná ocenění jsou dokladem našeho soustavného zájmu o kvalitu piva a zvýší věhlas pivovaru.

Úspěch do budoucna zavazuje a zároveň nám umožňuje zvyšovat vliv na spotřebitele, kterých si samozřejmě vážíme. V tomto ohledu klademe největší důraz na široký nymburský region. Snažíme se i nadále zlepšovat technologii výroby. Před několika dny jsme uvedli do provozu měření a regulaci hlavního kvašení. Investice si vyžádala částku 2,5 milionu korun. Vše přispěje k vyšší jakosti a standardizaci nymburského piva. Veřejnosti se pivovar otevře v červnu. Můžete se těšit na bohatý kulturní program.

Zdroj: MF Dnes | Autor: Pavel Benák, ředitel pivovaru


«« « Strana 8 z 11 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI