Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Postřižinský pivovar Nymburk


Pivní.info

Pivovar Nymburk zdražení nechystá

[čtvrtek, 11. listopad 2004]

Teď zdražovat rozhodně nebudeme. Tak reaguje nymburský pivovar na krok Plzeňského Prazdroje, který v minulém týdnu zveřejnil záměr od listopadu zdražit lahvové i točené pivo. "Zvedat ceny budeme nejdříve na jaře," řekl ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák. (Nymburský deník)


V pátek večer zasedla správní rada nymburského pivovaru. Tématem jednání byla chlouba podniku, Májový ležák, a návrh odvolání správce pivovaru. Nešlo však o ekonomiku, ale o dobrou zábavu. Na nádvoří pivovaru ožily známé figurky doktora Gruntoráda, Francina, Pepina, krásné a poživačné paní správcové i další postavy Postřižin Bohumila Hrabala. Muzikál podle známé předlohy přivezl do Nymburka divadelní soubor z Řevnic. Nechyběli ani živí koně, historický automobil a moderní Francin musel mít samozřejmě svůj nepříliš spolehlivý motocykl. Řevničtí ochotníci cítili podle svých slov velkou pokoru, že svou postřižinskou inscenaci sehrají ve městě i přímo v pivovaru, kam Bohumil Hrabal děj situoval. V pátek večer však museli mít i jiné, mnohem nepříjemnější pocity. Podzimní počasí nastoupilo v plné síle a černé nebe neustále hrozilo deštěm. Avšak i se zimou, která činila problémy také zachumlaným divákům, si řevničtí poradili s bravurou, a tak mohly páteční vydařené Postřižiny v pivoaru skončit tak, jak začaly. To jest s Májovým ležákem. "Geniálně zfilmované geniální předloze se jinou interpretací může stěží byť jen přiblížit sehraný tým profesionálů. Natož parta ochotníků a ještě k tomu s interpretací vlastní, neprofesionální. Přesto jsme se o to pokusili,"míní autor scénáře a režisér "Francin" - Miloslav Frýdl. Jak viděli spokojení diváci v autentickém prostředí nymburského pivovaru, vůbec ne špatně. (Nymburský deník)


Den otevřených dveří

[neděle, 11. červenec 2004]

V sobotu dne 19.června se konal jako každý rok Den otevřených dveří. Přestože nám počasí v odpoledních hodinách moc nepřálo, navštívilo náš pivovar tisíce lidí. Vypilo se neuvěřitelných 153 sudů našeho Postřižinského pivečka. Mohli jste také ochutnat několik druhů speciálních piv, která byla překvapením našeho sládka - višňové pivo a karamelové pivo.

Soutěžilo se v hodu sudem, pití piva na čas a jiných soutěžích. Ze známých osobností jste zde mohli vidět tradičně jako každý rok Heidi Janků, která provázela celým programem, celý den zahájila kapela Pohoda, dále jste mohli vidět Dýza Boys( Ivo Pešák, Václav Upír Krejčí), italského populárního zpěváka Davide Mattioli, známou českou skupinu Verona, slovenskou kapelu Brouci, která jistě potěšila milovníky anglických Beatles a na závěr vystoupil Těžkej Pokondr, který zajisté není třeba představovat. Již nyní se můžete těšit na příští Den otevřených dveří, který se bude konat třetí sobotu v červnu a to je 18.června 2005. (Web Postřižiny Nymburk)


Nové pivo má Hrabalovu přezdívku

[neděle, 11. duben 2004]

Postřižinský Bogan se jmenuje nové nymburské pivo. Premiéru měl nápoj v sobotu u příležitosti vzpomínky na nedožité devadesátiny spisovatele Bohumila Hrabala. "Bogan byla Hrabalova přezdívka ve skautském oddílu," říká ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák.

Jak byste charakterizoval nové postřižinské pivo? V čem je jiné než ostatní?

Je to jedenáctapůlstupňové pivo vařené pouze ze žateckého chmelu. Proti klasickému světlému pivu se liší tím, že do něj byl přidán karamelový sirup. Chuť je proto jemnější.

Představení nové značky jste naplánovali záměrně na den oslav Hrabalových narozenin? Ano, je to tak. Lidé v Kersku byli první, kdo ho ochutnali. Připravovali jsme ho půl roku, protože jsme dlouho zkoušeli chutě. Vyváženost piva nebyla od začátku správná. Buď bylo sladké, anebo v něm nebyl karamel vůbec cítit.

Lidé jsou zvyklí také na stylové doplňky, jako jsou ubrusy nebo tácky... Během dvou až tří měsíců by se měly tyto drobnosti objevit v hostincích a restauracích.

Jaký je váš vztah k Bohumilu Hrabalovi? Znal jsem ho od roku 1987 a mám na tu dobu příjemné vzpomínky. Občas to s ním nebylo lehké, protože jsme za ním třeba přijeli a on si stěžoval, že je mu zle. Potom se ale přiznal, že tady v Hájence snědl půlku kachny a vypil pět piv a potom trvalo, než se z toho dostal. Nemůžu si ale dovolit říct, že jsme byli přátelé, přestože by to bylo hezké. (iDnes)


Pivovar Nymburk zdvojnásobil export

[středa, 11. únor 2004]

Nymburk loni zopakoval objem výroby z předchozích let, když vystavil necelých 150 000 hektolitrů piva. Proti roku 2002 však zdvojnásobil export, což se mu podařilo především posílením tradičních trhů v západní Evropě, ale i v Austrálii. Řekl to ředitel společnosti Pavel Benák. Tržby společnosti vzrostly asi o dvě procenta na 120 miliónů korun. Podíl exportu se zvýšil z necelých pěti procent v roce 2002 na loňských deset procent, a to především zvýšením dodávek do Německa a Švédska. Tradiční partnery má pivovar také v Itálii a Španělsku a na konci roku vyvezl první dodávky do Francie. Dva kontejnery nymburského piva dorazily po Novém roce do Austrálie. (Hospodářské noviny)


Australané pijí nymburské pivo

[středa, 11. únor 2004]

Golden Bohemia. Právě pod tímto názvem mohou lidé na druhém konci světa najít v regálech pivo uvařené v Nymburku. Koncem loňského roku totiž český pivovar získal zatím nejexotičtější zakázku dodat dva kontejnery lahvového piva do Austrálie. Cesta po moři trvala měsíc a půl. Pivo si mohou u protinožců koupit teprve dva týdny. „To je ještě krátká doba na to, aby se nám doneslo, jak jsou s ním spokojeni. Doufám ale, že jim bude chutnat,“ říká šéf pivovaru Pavel Benák.

K zakázce prý pivovar přišel úplnou náhodou. Jeden obchodník chtěl dovézt český národní nápoj do Austrálie a hledal, která značka by byla nejvhodnější. Nakonec si vybral Postřižinské pivo z Nymburka. Pivovar si proto alespoň orientačně zjistil, jaká piva mají Australané nejraději. „Nejspíš to budou piva typu světlých ležáků, které mají od 4,5 do pěti procent. Takže žádná vyloženě slabá to nejsou,“ vysvětluje Benák. Zatím není jasné, jestli se dodávka do Austrálie zopakuje: záležet bude na tom, jak ho zdejší pivaři přijmou.

Nymburský pivovar proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, který se sem s otcem - správcem nastěhoval jako šestiletý v roce 1920. Život v pivovaru mu učaroval, a tak své zážitky popsal ve slavných Postřižinách. Letos v březnu by navíc Hrabal oslavil devadesátiny, a pivovar se proto rozhodl, že na spisovatelovu počest uvaří speciální dvanáctistupňové pivo. Jestli bude světlé či tmavé a jakou bude mít chuť, to zatím ponechává v tajnosti. (iDnes)


Nymburský pivovar chystá v letošním roce radikální změnu etiket. Návrhy jsou hotové, kdy se však objeví na lahvích, se neví. Podle obchodního náměstka nymburského pivovaru Ladislava Češpivy současné etikety už nevyhovují. "Nastal čas k obměně. Stávající etikety nevyhovují," uvedl Češpiva. V současné době existují pracovní verze. Konečná podoba bude dopracována v průběhu roku. Jisté je, že ústředním motivem bude podobizna Bohumila Hrabala. Kdy se však etikety objeví na veřejnosti, vedení tají. Logo i názvy produktů nymburského pivovaru zůstanou zachovány. (Nymburský deník)


Nymburk vaří pivo od středověku

[neděle, 11. leden 2004]

Produkce a prodej piva patřily ve středověku k nejdůležitějším položkám v hospodaření města. Nymburské pivo se prodávalo v širokém okolí a přispívalo k hmotnému růstu měšťanů. Tuto skutečnost zvrátila účast nymburských na neúspěšném povstání českých stavů proti císaři Ferdinandu I. v roce 1547. Město bylo zbaveno venkovských majetků, odkud pocházelo levné obilí pro výrobu piva. "V druhé polovině 16. století ovládly regionální trhy s pivem tři pivovary, dva v Poděbradech, jeden v Dymokurech. Roztříštěné nymburské měšťanské pivovary konkurenci těžko čelily. Proces proměny měšťanského pivovarnictví vyvrcholil v době třicetileté války. Roku 1629 koupila nymburská obec na náměstí nemovitost, kde byl zřízen pivovar, který později padl za obět požáru," uvedl František Sýkora v publikaci Historie a současnost podnikání na Nymbursku. Novým místem, kde se začalo vařit pivo byly prostory vedle Kamenného domu u fortny v Soudní ulici. Reorganizaci nymburského pivovarnictví přinesla pruskohabsburská válka, město utrpělo značné škody a samo nebylo schopno řešit svoji hospodářskou situaci. Kromě jiného byla v roce 1743 založena Společnost váreční a pivovar jí byl pronajat. Později došlo k založení firmy Měšťanský pivovar. O pronájem projevovali zájem nejvíce různí sládkové. V dalších letech byl pivovar několikrát upravován a modernizován, přesto všechno majitelé počátkem devadesátých let 19. století poznali, že se nymburské na trhu těžko prosazuje. K výstavbě nového pivovaru došlo v roce 1895 na Zálabí při železniční trati Nymburk Poříčany. Poloha umožnila rozvoj i v budoucnu. (Mladá fronta DNES)


Postřižinské poteče v Austrálii

[sobota, 11. říjen 2003]

Pivovaru se podařil husarský kousek. Postřižinské pivo se totiž bude vyvážet do velmi exotických zemí, a to do Austrálie a na Nový Zéland.Podle obchodního náměstka pivovaru Ladislava Češpivy už byla o dodávkách uzavřena smlouva. Distribuci nyní brzdí výrobce kartonů, který je dodá na začátku listopadu. Do nich pak přijde dvanáctistupňový ležák v třetinkových lahvích, v šestipaku. Pro zajímavost: Trvanlivost piva musí být minimálně dvanáctiměsíční, jelikož jen čtyřicet dní pivo poplave na lodi na opačnou stranu zeměkoule. "Odběratel si nás vybral ještě se dvěma výrobci. Je přesvědčen, že České pivo je nejlepší,"

řekl Češpiva.

V současné době pivovar vyváží pěnivý mok do Švédska, Itálie, Španělska a Německa. Právě do Německa se letos vyveze nejvíc piva v historii.

"Kdysi jsme vyvezli čtyři až šest tisíc hektolitrů za rok. Letos bychom měli vyvézt deset tisíc," poznamenal obchodní náměstek. S Postřižinským pivem chtějí nymburští expandovat také do Francie.

"Pro klienta jsme připravili několik vzorků, ze kterých si vybral. Jde o pivo se speciální příchutí. Přece jenom Francouzům nevyhovuje tak hořké pivo, na jaké jsme zvyklí u nás," vysvětlil Češpiva. V případě zájmu nový speciál hodlá pivovar nabídnout i domácímu trhu.Do zahraničí z Nymburka putuje pivo v sudech a lahvích. Připraveni jsou i na požadavek plechovek. V jednání jsou dodávky cisternového piva. To by mělo být vyváženo do Anglie. "Právě probíhají jednání. Britové mají specifické obaly, pivo by si stáčeli sami," zdůvodnil obchodní náměstek.V Německu a Itálii se turista dokonce může setkat s čepovaným Postřižinským pivem v restauracích. "Naše pivo se točilo i při akci Spolkového sněmu v Německu," pochlubil se Češpiva. (Nymburský deník)


Zaměstnanci Postřižinského pivovaru si v letních měsících nemůžou na nedostatek práce stěžovat. Pivovar dokonce mimořádně zavádí odpolední směny. Podle ekonoma pivovaru Josefa Janouška tropické teploty zvedají výstav piva minimálně o padesát procent oproti jiným měsícům v roce. V lednu například v nymburském pivovaru uvařili deset tisíc hektolitrů, v červnu pak osmnáct tisíc. "Letošní produkce v letních měsících je zhruba na stejné úrovni jako loni. Rozdíly jsou patrné v jednotlivých měsících, ale v celkovém součtu čísla vycházejí podobně," řekl Janoušek. Vcelku příjemné obtíže ve formě zvýšeného pracovního nasazení v pivovaru zvládají."Relativně stačíme vyrábět. Prodloužili jsme na lahvové stáčírně pracovní dobu a v případě nutnosti zavádíme odpolední směny," uvedl ekonom s tím, že zatím stíhají poptávku po sudovém i lahvovém pivu pokrýt. Čísla za červenec ještě v pivovaru nejsou k dispozici. Očekává se ale slušný výstav. "Loni se výstav zvýšil o osmdesát procent. Uvidíme, jak dopadne tento extrémně teplý měsíc. Minimálně půjdeme nahoru o sedmdesát procent," myslí si Janoušek. Celková roční produkce Postřižinského pivovaru se tradičně pohybuje okolo 150 tisíc hektolitrů zlatavého moku. Jinak by tomu nemělo být ani letos. Zvýšená poptávka po pivu ke zdražení podle Janouška rozhodně nepovode. "S cenou určitě hýbat nebudeme, ani dolů, ani nahoru." (Nymburský deník)


Postřižinské pivo chce do Evropy

[neděle, 11. květen 2003]

Zvýšit vývoz do Evropy. To je cíl Pivovaru Nymburk, který se v příštích letech chystá zdvojnásobit export. V současné době dodává spisovatelem Bohumilem Hrabalem proslavené Postřižinské pivo šesti stálým zákazníkům v Německu, Itálii, Španělsku a Švédsku. V budoucnu chce najít nové zákazníky a zvýšit vývoz z nynějších pěti alespoň na deset procent. Management nyní jedná s významným zákazníkem, který by pivovaru mohl pomoci těchto čísel dosáhnout. "Bude to nové teritorium. Ale jaké, to zatím držíme v tajnosti, protože zatím nic není jisté," řekl ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák. Do zahraničí vozí pivovar v posledních letech hlavně oblíbené ležáky v sudech, lahvích i plechovkách. Ve Švédsku ale pivařům chutná také nízkostupňová světlá "osmička". Najít v cizině obchodního partnera je podle Benáka pro malý český pivovar, za nímž nestojí zázemí nadnárodního koncernu, velmi těžké. Pivovar by se nebránil ani vývozu do Ruska, kde je trh velký, ovšem tam komplikují vývoz cla na ochranu tamějších pivovarů. "Nevyplácí se to nejen nám, ale obecně většině českých pivovarů," vysvětluje ředitel. Brány nymburského pivovaru v současné době opouští 7 druhů piv: tři výčepní, tři ležáky včetně jednoho tmavého a speciální třináctistupňové pivo Bogan. Loni pivovar vyrobil 149 000 hl a se stejnou produkcí počítá i v letošním roce. Ve srovnání všech českých výrobců tak zřejmě stejně jako loni zůstane ze 49 pivovarů na velmi dobrém 18. místě. Postřižinské pivo se pije nejvíc na Nymbursku, Kolínsku, Praze-východ a Mladoboleslavsku. Točí ho ale hospodští i na Jičínsku a v severních Čechách v okolí Lovosic. Pivo z Nymburka nabízí i několik restaurací v Praze na Smíchově, Spořilově, Braníku a Holešovicích. Obecně ale točeného piva prodá stále méně, stejně jako lahvového v malých obchodech. "Naopak v supermarketech jde lahvové pivo lépe na odbyt," srovnává Benák. Nymburský pivovar nyní dodává do čtyř velkých řetězců zásobujících velké prodejny. Na 21. června připravuje pivovar pro své příznivce nejen tradiční slavnosti, ale také zatím utajený nový druh piva, který budou moci lidé ochutnat právě na oslavách. O jaké pivo půjde, to zatím pivovar tají. "Prozradím jen to, že půjde o pivo s ovocnou příchutí," říká Benák. Ten si zatím netroufá odhadnout, jak na speciální mok lidé zareagují. O českých pivařích je totiž podle ředitele známo, že jsou velmi konzervativní. "Uvidíme, jak zareagují," dodává. Na programu letošních slavností, které mají každý rok osm až deset tisíc návštěvníků, je vystoupení kapel Maxim Turbulenc, Ready Kirken, Karla Zich a možná i Petra Muka. Součástí budou také vyjížďky parním vlakem. (MF Dnes)


«« « Strana 11 z 11
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI