Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Kutná Hora


Pivní.info

Výborně. Tak to už se těším,“ zajásali kutnohorští pivní patrioti nad zprávou, podle které by již v příštím roce měli zabořit rty do prvního půllitru zlatého moku uvařeného opět „doma“ v kutnohorské pivovaru.

Foto

Výrobu v minulém roce i přes protesty veřejnosti ukončil nadnárodní pivní gigant, společnost Heineken. A město začalo pro místní pivovar hledat nového nájemníka, který by Kutnou Horu opět zavlažil hektolitry domácího ležáku. Novým provozovatelem by se nyní podle vyjádření starosty Ivo Šalátka měla stát česko–švédská společnost, ve které bude mít výrazný podíl také kutnohorská radnice.

Kontrola dění

Chceme, aby město mělo minimálně kontrolu nad tím, co se v pivovaru děje, aby se v důležitých záležitostech nerozhodovalo bez jeho stanoviska,“ uvedl Šalátek. Partnery města v nově vzniklé firmě bude švédská společnost Peter MacLaine Reismüller a česká Quality Oil Company, které radnici společný projekt předložily.

Město ve výběrovém řízení na pronájem požadovalo právě možnost vlastnit podíl ve společnosti, nájemní smlouvu na patnáct let a roční nájem přesahující dva miliony korun.

Nejdřív sudové, potom v lahvích

Podle informací starosty by místní varna zabezpečila v prvních letech regionální trh v Kutné Hoře a okolí. Expanze do pražských náleven je plánována nejdříve za dva roky. „Chtějí vařit sudové pivo a až ve druhé fázi se začne stáčet i do lahví. Kapacita pivovaru je asi dvě stě tisíc hektolitrů. Jeden až dva roky by se vařilo kolem padesáti až sedmdesáti tisíc hektolitrů, přičemž výroba by se postupně zvyšovala,“ tlumočil záměry pivovarníků Šalátek.

Kdyby zastupitelé záležitost projednali a odhlasovali na červnovém jednání, tak do tří měsíců by podle starosty mohlo dojít k převzetí pivovaru novou společností. „Potom běží nějaká technická lhůta na jeho zprovoznění, asi tři až pět měsíců,“ vypočítával dobu, která zbývá do znovuotevření píp s kutnohorským pivem starosta. S první ochutnávkou by se tak s jistou dávkou optimismu mohlo počítat již na začátku příštího roku.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Martin Vaněk | Foto: Jan Šmok


Provoz pivovaru v Kutné Hoře by po Heinekenu mohla převzít švédská firma Peter Maclaine Reissmüller.

Kutnohorští radní už mají jasno, kdo jim bude po loňském odchodu Heinekenu vařit v městském pivovaru pivo. Na svém úterním jednání potvrdili zájemce, který ve výběrovém řízení jediný splnil všechna požadovaná kritéria – za provozování pivovaru zaplatí roční nájem 2,5 miliónu korun, má zpracovaný vyhovující podnikatelský záměr a také nabídl městu majetkový podíl ve společnosti, která bude pivovar provozovat.

V české pivovarnické branži neznámá švédská firma Peter Maclaine Reissmüller městu nabídla v nově vytvořené společnosti 40 procent, zhruba do roka by měl znovu obnovený kutnohorský pivovar vařit kolem 60 tisíc hektolitrů.

Starosta Ivo Šalátek je přesvědčený, že zhruba do dvou měsíců by měla být připravena zakladatelská smlouva o vytvoření společné firmy, která se provozování pivovaru ujme. Kromě města a Peter Maclaine Reissmüller by v ní měla mít zastoupení i společnost Quality and Oil Company, obchodující s pivem a dalšími komoditami. „Odhaduji, že někdy koncem roku bude možné provoz pivovaru opět spustit,“ tvrdí starosta.

Celý proces se ale může zadrhnout na názoru zastupitelů. O pronájmu městského majetku rozhoduje sice jen samotná rada, ale o vytvoření společného podniku už hlasují zastupitelé. A ne všichni se záměrem pronájmu městského pivovaru souhlasí.

Pivní útok Švédů na Česko

Firma Peter Maclaine Reissmüller, která se už dnes zabývá vývozen českých piv na skandinávský trh, chce podle informací z radnice v prvním případě vařit nové pivo pro místní trh, případně se prosadit s prodejem v Praze. Následně hodlá využít svých obchodních kontaktů ve Skandinávii k exportu nového kutnohorského piva.

Švédi už obnovení výroby piva v Kutné Hoře konzultovali s jednou z českých předních firem v oblasti dodávek pivovarů a kompletních technologií - společností Pivo Praha. A spolupracovat by prý chtěli dál.

Podle spolumajitele Pivo Praha Michala Černého lze po určitých úpravách současnou technologii pivovaru, patřící dosud Heinekenu, na opětovný provoz pivovaru využít. „Záleží ale na tom, jaký odbyt dokážou zajistit,“ soudí Černý.

Zástupce švédské společnosti se nepodařilo kontaktovat, na radnici jeho identitu i název firmy do poslední chvíle tajili.

Heinekenu vadila nerentabilita

Heineken získal kutnohorský pivovar před dvěma lety spolu s dalšími pivovary skupiny Drinks Union. Nemovitosti patří městu, technologie a tradiční značka Dačický Heinekenu. Před rokem zde ale nizozemský koncern i přes bouři nevole místních lidí vaření piva kvůli údajné nerentabilitě zastavil. Pivo Dačický už vaří jinde, technologii by chtěl prodat městu nebo novému provozovateli.

Zastupitelé budou příští týden hlasovat, zda vybavení svého pivovaru vůbec koupí a za kolik. Původně si Heineken cenil technologie na 28 miliónů, pak požadoval 20 miliónů, nyní slevil na deset. A ani za tuto cenu se zástupcům města nechce nakupovat. Technologie totiž kdysi patřila také městu a to ji před lety prodalo za čtyři milióny.

Zdroj. Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Kutnohorskou radnicí tajená firma splnila podmínky města, radní jí chtějí městský pivovar pronajmout co nejdřív.

Kutnohorský starosta Ivo Šalátek už má horkého kandidáta na provozovatele místního pivovaru, ve kterém předloni ukončila provoz skupina Heineken. Vedení města, kterému patří nemovitosti pivovaru, už jedná s jediným zájemcem, ve Švédsku registrovaným dovozcem českého piva do skandinávských zemí. Splnil všechny podmínky výběru, radní by měli o pronájmu pivovaru hlasovat v první polovině května.

Jde už jen o osobní představení zástupců té společnosti. Ostatní podmínky byly splněny. Byl bych rád, kdyby se celá záležitost uzavřela co nejdříve, pivovar měl v Kutné Hoře vždy své místo, uvedl starosta. V soutěži o pronájem kutnohorského pivovaru byl ještě další zájemce, který ale podmínky města v termínu nesplnil.

Nájemce pivovaru, ve kterém předchůdce Heinekenu, společnost Drinks Union, vařil ročně přes 140 tisíc hektolitrů známé regionální značky Dačický, musel kromě podnikatelského záměru nabídnout minimálně 2,5 milionu korun jako měsíční nájem a nabídnout městu akciový podíl ve společnosti, která se bude provozem pivovaru zabývat.

Kutnohorští radní důsledně tají podrobnější údaje o finalistovi výběrového řízení, údaje nedostali k dispozici ani zastupitelé. Skandinávie je v nynějším čase propadu exportu pivovarů a ekonomické krize jedním z trhů, které výrazně dovoz z Česka neomezují. Pro Švédy by dovoz piva z vlastního pivovaru představoval významnou úsporu nákladů.

Mezi lidmi z Kutné Hory padají ale hodně protichůdné názory na nutnost obnovení provozu pivovaru, který nizozemská skupina Heineken kvůli údajné nerentabilitě zastavila krátce poté, co pivovar koupila od české pivovarnické skupiny Drinks Union. "Připadá mi to trochu jako podvod, o té firmě nic nevíme. A aby se tu vařilo pivo jen pro to, aby ho někdo hned odvezl z republiky, to nedává smysl," reaguje zastupitel a lékař Jan Havlovic.

Sporný je i problém kolem technologie, která - na rozdíl od budov a pozemků - nepatří městu, ale stále Heinekenu, jehož předchůdce ji před lety koupil zrovna od města za sumu kolem čtyř milionů. Teď by ji mělo město koupit zpět. Heineken pivovarnickou technologii nejprve ocenil na 28 miliónů, chtěl za ni 20 miliónů a požadovanou cenu teď naposled snížil na 10 miliónů. I to se zdá kutnohorským moc.

Pronajmout pivovar má význam. V žádném případě ale nebudu souhlasit, aby město technologii kupovalo. Bude záležet na nájemci, jak se rozhodne. Zda bude stávající technologii potřebovat nebo si dodá vlastní, říká členka městské rady Marie Štorková.

Kutná Hora je první z pivovarů, které Heineken u nás uzavřel. Následovaly znojemský Hostan a Pivovar Louny.

Zdroj: Gastrotrend.cz | iHNed.cz


Cesta k obnově vaření piva v kutnohorském pivovaru začíná nabývat konkrétnějších obrysů. Radní města totiž v úterý odsouhlasili vyvěšení záměru na jeho pronájem.

Základní kritéria jsou cena nájmu (minimálně dva a půl milionu korun ročně) a pronájem objektu na patnáct let za účelem výroby piva plus související služby,“ uvedl starosta Kutné Hory Ivo Šalátek s tím, že by záležitost měla být definitivně vyřešena na schůzi zastupitelstva 16. března.

Ačkoliv o pronájmu rozhoduje ze zákona pouze rada města, musí se zastupitelé vyjádřit k případnému odkupu pivovarské technologie od společnosti Heineken. Nabízená cena je však podle dostupných informací jen stěží akceptovatelná. Městská společnost Tebis prodala technologii před několika lety za čtyři miliony korun. Heineken za ni údajně nyní požaduje téměř třicet milionů.

Ukončení výroby piva v kutnohorském pivovaru oznámila společnost Heineken v červnu minulého roku a produkci značky Dačický následně přesunula do Velkého Března. Rozhodnutí nadnárodního gigantu přitom vyvolalo značnou nelibost místních konzumentů, která vyvrcholila uspořádáním protestní demonstrace.

Budoucnost vaření zlatého moku v Kutné Hoře by však ani bez Heinekenu a jeho technologie nakonec neměla být ohrožena. Pivovarníci totiž o čtyři sta let starý objekt ve vlastnictví města projevili zájem takřka okamžitě. To, co je podle starosty na investici v Kutné Hoře láká nejvíce, je tradice pivovaru sahající až do 16. století a marketingově cenná známka Kutné Hory.

Ve Vlašském dvoře prý zanechal svou vizitku i známý český podnikatel Stanislav Bernard.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Martin Vaněk


Prodej technologie zrušeného kutnohorského pivovaru vlastněné společností Heineken městu s největší pravděpodobností padne.

Foto

Vyplývá to z informací, kterými disponuje starosta Kutné Hory Ivo Šalátek. „Postranními cestičkami jsem se dozvěděl, že Heinekenem navrhovaná cena bude poměrně značná. Za čtyři miliony korun, které za technologii Tebis tehdy utržil, to určitě prodat nehodlají,“ upřesnil Šalátek.

Mluvčí společnosti Heineken nabídku komentovat zatím nechtěla s tím, že s ní bude nejdříve oficiálně seznámen právě starosta. Ve Vlašském dvoře by ji měli mít na stole v řádu několika dní. „Pakliže ta částka výrazným způsobem překročí sumu, kterou avizovalo zastupitelstvo, tak to pro nás bude s největší pravděpodobností nepřijatelné,“ předeslal starosta s tím, že by zřejmě město začalo tlačit na odstranění technologie ze své nemovitosti a brzké vypovězení nájemní smlouvy, aby se v ideálním případě mohl do díla pustit nový investor.

Budoucnost vaření piva v Kutné Hoře by však ani bez Heinekenu a jeho technologie nemusela být ohrožena. Podle prvních ohlasů mají totiž pivovarníci o pronájem areálu v Lorci relativně značný zájem.

Prakticky hned, jak Heineken oznámil, že ukončuje výrobu piva v Kutné Hoře, se ozvalo několik zájemců. Minimálně u dvou skupin se mi zdá, že jejich zájem je velmi vážný. Jsou ochotny si pronajmout areál pivovaru i bez zmiňované technologie,“ poznamenal Šalátek.

Podle jeho slov se jedná o střední až menší pivovarnické firmy bez nadnárodní účasti, které hodlají lorecký areál využívat výhradně k vaření piva. To, co je podle starosty na investici v Kutné Hoře láká nejvíce, je tradice pivovaru sahající až do 16. století a marketingově cenná známka Kutné Hory.

Až bude nemovitost k dispozici a volná, tak rada města vypíše výběrové řízení. Předpokládám, že by to mohlo být někdy z kraje dubna,“ naznačil první předběžné termíny kutnohorský starosta.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Martin Vaněk | Foto: Jan Šmok


Sudy piva z kutnohorského pivovaru hned tak někdo nevyvalí. Pokud vůbec. Po ukončení zdejší výroby piva firmou Heineken v červnu roku 2009, je budoucí využití areálu pivovaru, který zůstal ve vlastnictví města, stále neznámé.

Foto

Napovědět by mohla mimo jiné odborná studie, jejíž vypracování zadalo vedení kutnohorské radnice. „Počítali jsme s tím, že bude odborná analýza hotová do konce roku, ale protáhne se to ještě o měsíc,“ uvedl starosta města Ivo Šalátek.

Právě tento dokument by měl vedení města sloužit jako odborný podklad pro další vyjednávání se společností Heineken, od které by město mohlo odkoupit technologii pivovaru. Právě úspěch v budoucích jednáních by za jistých okolností mohl výrazně usnadnit návrat pivovarnické tradice do Kutné Hory.

Pokud by nakonec technologie v objektu pivovaru přeci jen zůstala, vypsalo by totiž město výběrové řízení, z něhož by vzešel nový provozovatel.

V ideálním případě by se přitom mělo jednat o podnikatelský záměr, který by nabídl co nejširší využití areálu. Například k provozovaní pivovarské restaurace nebo kulturního zařízení.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Martin Vaněk | Foto: Jan Šmok


Běžecká soutěž Dačického 12 odstartuje v sobotu patnáctého srpna z parku pod Vlašským dvorem.

„Jméno soutěže je vlastně nostalgická vzpomínka na náš zavřený pivovar,“ sdělil hlavní organizátor Michal Vavák. Jako má pivo Dačický dvanáct stupňů, tak dačický běh bude mít dvanáct kilometrů.

Běžet se bude převážně po lesních zpevněných cestách. Trasa bude vést po historicky bohatém okolí Kutné hory. Soutěžící si v průběhu běhu mohou prohlídnout například vytesaný reliéf ovčárského rodáka Emila Frýdy, známého pod pseudonymem Jaroslav Vrchlický nebo Královskou cestu, po které, ve středověku, přijížděl panovník Českých zemí do Kutné Hory.

Každý závodník si ze závodu odnese triko s logem Dačického 12, své startovní číslo, se kterým poběží závod, a v případě že vyhraje svou kategorii, tak i medaili. Kategorií ovšem nejspíše moc nebude. „Jelikož věk doposud přihlášených běžců je zatím zhruba stejný, plánujeme nejspíše udělat pouze kategorie muži a ženy,“ uvedl Michal Vavák.

Na Dačického 12 zatím potvrdilo účast okolo 20 běžců. Nicméně organizátoři čekají, že přijdou i další běžci, kteří se jednoduše pouze nezapsali na internetových stránkách.

Jelikož start a hlavně i cíl bude v parku pod Vlašským dvorem, mohou se soutěžící po skončení závodu podívat na kulturní akci Kutnohorská kocábka, která zde začne ve 13 hodin.

Více informací na webu závodu.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Obr.: pořadatelé závodu


Závodníci poběží Dačického dvanáctku!

Heineken prý dal partnerům vědět včas

[pondělí, 29. červen 2009]

Společnost Heineken oznámila veřejnosti uzavření kutnohorského pivovaru patnáctého června.

Hostinský z kutnohorské restaurace U Zlatého Lva Bedřich Vágner však tvrdí, že nebyl o ukončení výroby piva Dačický v Kutné Hoře od společnosti Heineken, která nyní značku vlastní, informován, ačkoli kutnohorské pivo odebíral osmnáct let.

Heineken: Partneři byli informováni

Mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová tvrdí pravý opak. „Stejný den, jako jsme informovali zaměstnance pivovaru a radnici, jsme informovali i hostinské,“ řekla. „Je možné, že partner, se kterým nebyla spolupráce úplně ideální už před tím, informaci nedostal, ale myslím si, že valná většina našich hostinských byla informována včas,“ doplnila Eliášová.

Hostinský: Není to pravda

Hostinský Vágner si ale stojí za svým tvrzením. „Není pravda, že jsem s nimi ukončil spolupráci dříve. Nikoho jsem například neinformoval o tom, že přejdu ke konkurenci, ani Drinks Union, ani Heineken,“ ohradil se Vágner.

Kutnohorskému deníku k celé záležitosti poskytl vyjádření i Jiří Daněk, obchodní ředitel skupiny Heineken Česká republika a člen představenstva. S tvrzením Bedřicha Vágnera nesouhlasil. „Naši obchodní partneři byli svými obchodními zástupci řádně a včas seznámeni s uzavřením pivovaru v Kutné Hoře,“ podtrhl slova Kateřiny Eliášové. Obchodní ředitel společnosti Heineken Jiří Daněk tvrdí, že všichni hostinští byli ujištěni o pevné pozici značky Dačický v portfoliu firmy a její důležitosti. „V případě jakýchkoliv dotazů se jim dostalo patřičných odpovědí,“ uvedl Daněk.

Není prý veden patriotismem

Důvod ukončení spolupráce s Heinekenem, který Vágner uvádí, je podle tvrzení Daňka naprosto jiný. „Již v květnu, šest týdnů před oznámením o uzavření pivovaru, požadoval pan Vágner po naší společnosti nepřiměřeně vysokou finanční investici a změnu smluvních podmínek¨, dodal Daněk. Ani jedno nebyli dle Daňkova tvrzení schopni Vágnerovi v danou chvíli poskytnut a proto je ještě v témže měsíci informoval, že spolupráci s nimi ukončí a přejde ke konkurenci. „Již v druhém červnovém týdnu začal ve své provozovně čepovat konkurenční pivo,“ upřesnil Daněk.

Podle něj má na takovéto jednání samozřejmě plné právo a společnost Heineken jej respektuje. „Ohrazujeme se však proti zkreslování celé věci, které pan Vágner svým jednáním způsobuje. Jeho motivace byla čistě obchodní a v žádném případě není a nebyla vedena patriotismem,“ doplnil Daněk.

Demonstrace proti uzavření kutnohorského pivovaru se uskuteční v sobotu 27. června. Po jejím ukončení vedení havlíčkobrodského pivovaru nabídlo účastníkům demonstrace účast, dopravu a pivo zdarma na slavnosti piva Rebel do Havlíčkova Brodu. Ředitel pivovaru Rebel Jiří Hušek již dříve uvedl, že oslovují hospody na Kutnohorsku plakáty s pozváním na slavnosti piva Rebel.

Chování Rebela považují za neetické

To se však nelíbí společnosti Heineken. „Co se týče aktivit značky Rebel, tak to pokládáme za případ neetických aktivit. Situace jako je tato, se snaží naše konkurence využít pro vlastní aktivity,“ uvedla Eliášová.

Nabízí to, o co mají lidé zájem

Ředitel společnosti Rebel si nemyslí, že by jejich chování vůči Heinekenu bylo neetické. „My jsme pivovar nezavřeli. Vnímáme situaci v regionu pro Heineken jako složitou. Pokud je o naše pivo zájem, tak nevidím nic neetického na tom, když se ho snažíme nabídnout i v jiném regionu,“ dodal Hušek.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Irena Brandejská


Společnost Heineken už nebude v Kutné Hoře vařit pivo. Tamní pivovar tak po víc než čtyři sta letech pravděpodobně úplně skončí. Proti tomu vyrazili v sobotu odpoledne protestovat obyvatelé Kutné Hory, kterým se rozhodnutí nápojové firmy nelíbí.

Foto

V parku před pivovarem se sešlo přes sto lidí. Někteří na sobě měli stylové oblečení - trička s logem kutnohorského piva nebo místního pivovaru. Jako improvizované pódium řečníkům posloužila pivní basa. Na protestní akci byla slyšet hesla jako "hanba radnice" nebo výroba "značky zachována, ale co to bude za pivo, když se nebude vyrábět v Kutné Hoře".

Foto

Účastníkům demonstrace bylo už dopředu jasné, že akce rozhodnutí firmy Heineken přesunout výrobu piva značky Dačický z Kutné Hory do Velkého Března nezmění. Přesto nechtěli zůstat sedět doma a přišli vyslovit svůj nesouhlas.

Foto

Společnost Heineken odůvodňuje svůj odchod z Kutné Hory především ekonomickými důvody. Technologie výroby piva v kutnohorském pivovaru by potřebovala rekonstrukci spojenou s vysokými náklady, které nejsou v tuto chvíli pro firmu únosné.

Foto

Budovy pivovaru patří městu. To také bude muset rozhodnout, jak objekt využije. Možná v něm najde místo logistické centrum společnosti Heineken, možná ale radní dají přednost jinému projektu. Na veřejnosti padly takové návrhy jako třeba muzeum piva nebo dokonce lázně.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Michal Trnka | Foto: Lukáš Bečán


Protestní akce proti uzavření kutnohorského pivovaru se koná v sobotu v parčíku před pivovarem. Plakáty, které občany informují o protestní akci, organizované Janem Wiesnerem, mohou lidé vidět v obchodech, na středních školách či v restauracích v Kutné Hoře i okolí.

Celkem protestující roznesli kolem dvou stovek plakátů. „Dříve jsem všechno dělal sám. Teď už mám na pomoc štáb asi deseti lidí, kteří mi pomáhají vylepovat plakáty o protestní akci a plní i další úkoly,“ uvedl Wiesner.

Vystoupit mohou také radní

Úvodní proslov bude na akci patřit samotnému organizátorovi, dále vystoupí hospodský Bedřich Vágner a jiní.

Pokud bude chtít vystoupit někdo z radnice, může, ale za předpokladu, že vystoupí i všichni ostatní z jiných politických stran, aby byla zachována názorová pluralita,“ upřesnil Wiesner.

Na komunikační internetové síti Facebook vznikla další skupina, která aktivity Jana Wiesnera podporuje. Nese název "Wiesner na radnici". Skupina už čítá více jak sto členů.

Hospodský ukončil spolupráci

Kutnohorské pivo přestal ze dne na den točit hostinský z restaurace Zlatý lev Bedřich Vagner.

Celý život jsem točil kutnohorské pivo. Osmnáct let jsem věrně odebíral značku Dačický. Nikdo nás neinformoval o tom, že se výroba stěhuje jinam,“ rozhořčeně uvedl Vágner. Poté, co se o uzavření pivovaru dozvěděl, ukončil ze dne na den se značkou Dačický spolupráci. „Takové chování se mi nelíbí. Vedení firmy mělo o těchto změnách hospodské informovat,“ doplnil Vagner.

Tiskovou mluvčí společnosti Drinks Union Kateřina Eliášová nebyla po celé středeční odpoledne k zastižení.

Účastníkům protestní akce nabízí vstup, dopravu a pivo zdarma na havlíčkobrodské slavnosti piva Rebel vedení tamního pivovaru. Slavnosti se konají ve stejný den jako protestní akce. Pro zájemce budou po ukončení protestu před kutnohorským pivovarem přistaveny autobusy, které je odvezou na havlíčkobrodské slavnosti i zpět. Každý účastník dostane zdarma VIP vstupenku na oslavy a dvě poukázky na pivo.

Pivovar Rebel má zájem o tento region. Po uzavření kutnohorského pivovaru jsme první nejbližší malý průmyslový pivovar, pokud nepočítám minipivovar v Kácově. Podnikáme zde obchodní aktivity. Oslovujeme hospody na Kutnohorsku plakáty s nápisem Kutnohorští rebelují a Rebel slaví narozeniny. Jedná se o podporu účastníkům akce v tom smyslu, abychom jim akci zatraktivnili,“ přiblížil obchodní záměry pivovaru Rebel ředitel Jiří Hušek.

Malé pivovary postupně mizí

Před patnácti lety bylo v České republice kolem devadesáti pivovarů. Teď zbývá průmyslových pivovarů asi třicet. Jsou sdružovány v rámci skupin, kdy jedna skupina vlastní třeba šest pivovarů. Už to nejsou nezávislé pivovary. Skutečných regionálních pivovarů zůstalo už opravdu málo,“ dodal Hušek.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Irena Brandejská


Lidé vyjdou do ulic. Bojovat za pivovar

[čtvrtek, 18. červen 2009]

Vzrušené debaty Kutnohoráků, glosujících pondělní oznámení společnosti Heineken o ukončení výroby piva v místním pivovaru, zdaleka nekončí. Ba co víc, chystá se dokonce protestní shromáždění.

Akci pořádáme kvůli tomu, že se některým kutnohorským občanům nelíbí, že budou zavírat pivovar, který tady stojí pomalu pět set let. Nezničila ho ani švédská vojska za třicetileté války. A vadí nám, že pak přijdou manažeři z Holandska, škrtnou tužkou na papíře a pivovar končí,“ uvedl organizátor shromáždění Jan Wiesner z Kutné Hory. Oznámení o akci již bylo podle jeho slov předáno městskému úřadu.

Foto

Shromáždění se uskuteční 27. června od 14 hodin na veřejném prostranství v „trojúhelníku“ – parku mezi kutnohorským pivovarem a restaurací Kréta,“ upřesnil Wiesner.

Záměrem organizátora je prý hlavně aktivizovat občany. „Nejde nám o to, změnit chod věcí, ale upozornit na problém. Jde o to, že velké korporace se snaží ničit tradice města. Nějakým způsobem musíme dát najevo svůj nesouhlas a aktivizovat občany,“ poznamenal Jan Wiesner.

Podle názoru starosty města Ivo Šalátka toto shromáždění mnoho nezmění.

Já tento protest podporuji, ale nemyslím, že bude mít valný výnam,“ poznamenal Šalátek. Podle jeho vyjádření bude město zvažovat různé varianty využití objektu pivovaru, přičemž jednou z možností je vyhlášení soutěže pro investory. A ti by mohli přijít s různými nápady. Od pivovaru až po lázně.

Text oznámení:

Věc: Oznámení o shromáždění

Oznamujeme Vám, že dne 27.6.2009 od 14 do 16 hodin, se uskuteční shromáždění, protestu uzavření kutnohorského pivovaru. Shromáždění se uskuteční na veřejném prostranství v trojúhelníku mezi pivovarem a restaurantem Kréta. Doprava nebude v řádném případě narušena. Nebude stavěna žádná tribuna ani jiné zařízení. Předpokládaný počet účastníků cca 150. Pořadatelé v počtu cca budou označeny visačkou. Hlavní svolavatel Jan Wiesner, KH - Sedlec

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor a foto: Irena Brandejská


Lavinu emocí vyvolalo pondělní oznámení společnosti Heineken o uzavření kutnohorského pivovaru.

Značka piva Dačický bude sice žít dál, její spojení s Kutnou Horou však bude pouze otázkou jména a tradice, nikoliv místa. Milovníci zlatavého moku se však obávají, že Dačický již nikdy nebude chutnat tak dobře, jako když se vařil v místě svého původu.

Foto

Osud pivovaru občany trápí

Pro lidi odsud to musí být velká ztráta,“ řekla Kateřina Fořtová z Peček. A rychlý průzkum mezi obyvateli Kutné Hory jí dal za pravdu.

Pivovar, kde vařili dobré pivo, měl jistě pro město i kulturní hodnotu. Pro zaměstnance to je ale ztráta daleko větší, i když, jak sem četl, dostali nabídky pracovat jinde,“ pozastavil se nad pondělním ukončením výroby piva Richard Viduna z Kutné Hory.

Němý nezůstal ani internet a facebook

Na internetových stránkách facebook.com, sloužících jako rozsáhlá sociální síť, již dokonce vznikla skupina nazvaná Nezavírejte kutnohorský pivovar. „Skupina je určena všem fanouškům kutnohorského piva Dačický, kteří se nechtějí smířit se skutečností, že kutnohorské pivo budou vyrábět někde jinde,“ je uvedeno v popisu internetové iniciativy. Během pouhých několika hodin se k ní přidaly více než tři stovky uživatelů zmíněného internetového serveru. Plánován je dokonce též protestní happening.

Vančura: město za uzavření nemůže

Mnozí oslovení občané přičítají velký díl viny za uzavření pivovaru také vedení kutnohorské radnice.

Je to hrozné. Pivovar je devíza města, která měla zůstat v jeho rukou. Zastupitelstvo se nedokázalo o něj postarat a prodalo ho,“ rozhořčeně pronesl Rudolf z Čáslavi, který chtěl z osobních důvodů zůstat v anonymitě. A k jeho názoru se přidávají mnozí debatéři na internetových stránkách Kutnohorského deníku.

Podle slov místostarosty Václava Vančury však radnice neměla šanci rozhodnutí společnosti Heineken nijak ovlivnit. Město nyní nevlastní technologii pivovaru. Budovy jsou stále majetkem Kutné Hory.

Podle mého osobního názoru bychom mohli oslovit některé podnikatelské skupiny, které se pohybují v pivovarnictví, zda by v Kutné Hoře nechtěli začít vařit,“ nastínil svůj osobní pohled na budoucnost objektu Vančura. Jedním dechem však dodal, že malé pivovary mají v současnosti velké problémy a jen malou šanci na přežití. Oficiálně se diskuze na téma pivovar ve Vlašském dvoře zatím nevedla.

Budoucností může být třeba sklad piva

Společnost Heineken podle vyjádření místostarosty uvažuje nyní o budoucí spolupráci s městem jako pronajímatelem objektu. Z budovy pivovaru by tak mohlo být například distribuční centrum. „Jinými slovy sklad piva,“ dodal Vančura.

Osloveným zaměstnancům končícího pivovaru včera příliš do řeči nebylo. A i když jim Heineken nabídl náhradní varianty zaměstnání, ocitli se mnozí podle svých slov ve složité osobní situaci.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Martin Vaněk a Irena Brandejská | Foto: Jan Šmok


Spolu s kutnohorským končí i pivovar Hostan ve Znojmě. „Bylo to velmi složité rozhodnutí, ale z důvodu nákladů, efektivnosti a bezpečnosti není možné zachovat provoz v těchto dvou pivovarech a vyhnout se propouštění,“ uvedl Lieven van der Borght, generální ředitel Heinekenu v České republice.

Patnácti zaměstnancům pivovaru Kutná Hora bude nabídnuto náhradní zaměstnání. Čtyři by mohli pracovat v pivovaru v Krušovicích, jeden v pivovaru v Lounech. Čtyři lidé by měli pracovat jako ostraha objektu pivovaru v Kutné Hoře a dalších šest najde dočasně uplatnění při demontáži výrobní technologie. „Propuštěným zaměstnancům bude nabídnuto poradenství při hledání nového uplatnění a podpora související s ukončením pracovního poměru. S odbory jsme se dohodli na plném odstupném,“ sdělil van der Borght.

Pivo Dačický zůstane zachováno

Heineken Česká republika bude ve výrobě značky Dačický pokračovat za použití tradičních receptur a ingrediencí. „Výroba se přesune do Velkého Března,“ uvedla Kateřina Eliášová, tisková mluvčí skupiny Drinks Union.

Značka bude nadále těžit z prodejní a distribuční sítě i marketingové podpory společnosti Heineken. Firma také zůstane nadále sponzorem kulturních, sportovních, společenských a dalších aktivit na Kutnohorsku.

Uzavření kutnohorského pivovaru se už stalo i předmětem zájmu uživatelů komunikační internetové sítě Facebook.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Irena Brandejská


V informačním centru v Sankturinovském domě na Palackého náměstí v Kutné Hoře se turisté nedozvědí jen, kde se mohou ubytovat nebo kam jít za památkami, ale dozvědí se také, že se v Kutné Hoře vaří pivo.

Ve vestibulu Sankturinovského domu je totiž nově umístěn infopoint o kutnohorském pivu Dačický, který informuje o historii pivovaru. Na ukázku jsou tady například i půllitry či etikety.

Návštěvníci vidí nejen pivovar, ale také výrobu piva. Je to propagace kutnohorského pivovaru a jde o projekt na podporu malých a středních pivovarů,“ vysvětlil starosta Ivo Šalátek. Kutnohorské pivo propaguje také vyhlášená restaurace, která je hned vedle rodného domu spisovatele Mikuláše Dačického.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Marně se ptají již několik dní po tmavém kutnohorském pivu zákazníci v obchodech i restauracích na Kutnohorsku. Důvod, proč jejich přání zůstává nevyslyšeno, je jednoduchý: Městský pivovar, kde vaří společnost Drinks Union, totiž přestala tento výrobek produkovat. Zájem o „Dačický tmavý výčepní“, jak zní přesný název nápoje, byl údajně příliš úzký.

Při přehodnocení portfolia pivních značek ve skupině Heineken Česká republika se ukázalo, že prodeje značky Dačický tmavý výčepní jsou velmi malé. Jde pouze o zájem zákazníků v malém regionu,“ uvedl Josef Vejlupek ze společnosti Drinks Union, a dodal: „Skupina Heineken Česká republika má vedle toho ve svém portfoliu značky Krušovice černé a Březňák tmavý výčepní, jejichž prodej je mnohonásobně vyšší, a které jsou také úspěšně vyváženy do mnoha zemí.

Zákazníkům tak mají co vysvětlovat například v kutnohorské staročeské restauraci Dačický. „Po tmavém Dačickém se ptají hlavně cizinci. Mají zájem ochutnat místní pivo a jsou rádi, když jim dáme na výběr mezi světlým a tmavým,“ řekla spolumajitelka podniku Jitka Ciklerová s tím, že zájem o tento druh piva snad nejvíc projevují ruští turisté. Zájem o kutnohorské černé pivo se zmíněná restaurace snaží alespoň částečně pokrýt tmavým mokem značky Primátor, vyráběným v Náchodě.

Zákazníci sáhnou po jiném tmavém

Lidé se po tmavém Dačickém ptají, byli na něj zvyklí. Většinou jim ale dám na výběr z jiných černých piv, které máme na skladě, a oni si vyberou,“ konstatoval odpovědný vedoucí takzvané pivovarské prodejny na Jungmannově náměstí v Kutné Hoře Vladimír Zlata.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz


V infocentru bude výstavka o pivovaru

[pondělí, 11. květen 2009]

O kutnohorském pivu Dačický se dozvědí více návštěvníci Kutné Hory také v informačním centru na Palackého náměstí. V jeho vestibulu vznikne malá expozice – infopoint. Z něj získají zájemci informace o výrobě piva a podívají se prostřednictvím fotografií do pivovaru.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Obdobně jako v loňském roce i letos získá kultura, sport a sociální oblast ve městě zajímavou podporu od značky Dačický. Tentokrát budou tradiční i zcela nové akce, zařazené do programu nazvaného „Dačický pro Kutnou Horu“, podpořeny celkovou částkou 1,4 milionu korun.

Osm sportovních odvětví získá na podporu vybraných letošních akcí sumu 150 tisíc korun.

V letošním roce, kdy i na zájmovou činnost, jak mládeže tak dospělých, doléhá hospodářská krize, je pro pořadatele každá koruna dobrá. Myslí si to rovněž organizátoři kutnohorského závodu Českého poháru horských kol, který se uskuteční v srpnu. Po loňské přestávce se na soutěž těší nejen samotní závodníci, ale všichni příznivci cyklistiky. Organizátorem klání je opět firma Straka sport.

Projekt „Dačický pro Kutnou Horu“ letos podporuje v oblasti sportu mimo závod Českého poháru horských kol fotbal v oddílu SK Sparta, lední hokej v oddílu Stadion, kuželky v TJ Sparta, atletiku a florbal v SKP Olympia, nezapomíná ani na tradiční, letos už 6. ročník Kutnohorské laťky - mítinku ve skoku o tyči v působivém prostředí sousedství chrámu sv. Barbory či populární Pukma Cup, turnaj v malé kopané, který poslední červencovou sobotu pořádá TJ Sokol Červené Janovice.

Značka Dačický se snaží podporovat město Kutná Hora a jeho tradice, do kterých neodmyslitelně patří tamní pivo. Pro zvýšení povědomí místních obyvatel a návštěvníků města k těmto tradicím, je připravováno na květen spuštění turistického portálu a na celé léto odstartování putování po turistických trasách v Kutné Hoře a jejím okolí se zastávkami u kulturních památek a v Dačického hospodách. Součástí projektu bude i soutěž za Dačického pokladem.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz


Pivo Dačický opět úspěšné

[úterý, 30. září 2008]

Výsledky nejprestižnější soutěže v kvalitě piv v České republice, exkluzivně pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven potvrdily , že pivo Dačický patří k těm nejlepším u nás. Na Svatováclavské slavnosti českého piva 2008 byly vyhlášeny výsledky soutěže České pivo roku 2008 a Dačický výčepní tmavý opět bodoval. Tentokrát se umístil na třetím místě.

Po opakovaném vítězství v letošní soutěži Česká pivní pečeť, třetím místě na budějovickém Pivu České republiky a stříbrném umístění na nedávné Dočesné v Žatci, získává naše pivo letos již čtvrté ocenění," pochlubil se vrchní sládek Jan Hejra. „S výrobou tmavých piv máme bohaté zkušenosti a nejen naši spotřebitelé, ale také odborníci to dokážou ocenit,“ dodal.

Do soutěže bylo přihlášeno 64 pivních značek v pěti kategoriích. Soutěž měla dvě kola, byla zahájena již v únoru a opakovaná hodnocení probíhala za přítomnosti notáře. Spolupořadatelem soutěže je Výzkumný ústav pivovarsko sladařský, a.s. Praha.

Vyhlášení výsledků soutěže proběhlo v hotelu HILTON Prague za přítomnosti předsedy senátu Parlamentu České republiky Přemysla Sobotky.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Dvacetiletá studentka Kateřina Šibravová z Poděbrad si prohlédla kutnohorský pivovar, který bude reprezentovat v soutěži Miss zlatého moku ČR 2008.

Dívka, kterou čeká maturita na průmyslovce v Nymburku, prošla všemi výrobními úseky - varnou, spilkou, sklepem i stáčírnou. Seznámila se tak s tajemstvím výroby Dačického a historií pivovaru, což se jí bude zcela jistě hodit při vlastní soutěži. V krásném historickém areálu pivovaru se Kateřina setkala také s jeho ředitelem Janem Hejrou, který se netajil vírou v její úspěch: „Lepší reprezentantku jsme si nemohli přát. Jsem připravený Kateřině kdykoliv pomoci s přípravou na soutěž, ostatně jsem jejím patronem a věřím, že vyhraje.“

Favoritka pivovaru není v soutěžích krásy nováčkem, mimo jiné je finalistkou soutěže Miss Kutnohorska. To byl také jeden z důvodů, proč si ji zástupci pivovaru vybrali jako své želízko do ohně pro již tradiční soutěž o nejpůvabnější dívku chmele a piva. Miss zlatého moku bude i letos součástí tradiční žatecké Dočesné. Vybrané dívky změří síly ve veřejném kole soutěže 5. září na galavečeru v Městském divadle v Žatci. Utkají se například v ručním česání chmele, čepování piva nebo ve volných disciplínách s pivní tématikou.

Soutěže se účastní všechny čtyři pivovary společnosti Drinks Union a další pivovary z České republiky, Slovenska, Belgie a Slovinska.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Strach o budoucnost kutnohorského pivovaru přivedl radní města k rozhodnutí pověřit poradenskou firmu jednáním se společností Heineken, která pivovar v současné době vlastní.

Foto

Městem najatá firma European Commercial Bureau by měla zjistit, jaké jsou vlastníkovy skutečné plány a v případě toho nejčernějšího scénáře hledat cestu k zachraně místního pivovarnictví. Už v polovině června ředitel a sládek kutnohorského pivovaru Jan Hejra na přímý dotaz Deníku odpověděl, že k zavření provozu nedojde, a dále uvedl, že poplašné zprávy rozšiřují zástupci konkurenčních výrobců. „Vzhledem ke kapacitám a množství připravovaného piva nemusí mít lidé obavy. Z pivovaru vždy odchází oblíbené pivečko v prvotřídní kvalitě,“ uklidnil konzumenty Dačického Jan Hejra. Už nyní tak například speciály připravované pro podzimní a vánoční trh leží ve sklepích a další se budou vařit v nejbližší době.

To, že zatím opravdu nekončí, potvrdily i jejich plány na zvýšení kapacity přetlačných tanků na filtrované pivo nebo na novou sanitační stanici pro studené provozy. „Minulý měsíc jsme dělali rozsáhlé opravy na stáčírně lahví, abychom vkročili do sezony připraveni,“ dodal ředitel.

Mezi zastupiteli Kutné Hory však taková jistota již nepanuje. Průzkum European Commercia Bureau snad přinese jednoznačné odpovědi.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Martin Vaněk | Foto: Jitka Pokorná


«« « Strana 3 z 5 » »»
1 2 3 4 5

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI