Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Kutná Hora


Pivní.info

Kutnohorský pivovar se městu nepodařilo prodat. Radnice tak zatím nezískala desítky milionů korun, které si od transakce slibovala."Proběhla určitá jednání, ale uvízlo to na bodu mrazu,"zmínil starosta Ivo Šalátek. Kupec se nenašel ani po výrazném snížení ceny. Nyní radnice požaduje čtyřicet až padesát milionů korun. Přitom ještě v polovině loňského roku město nabídlo pivovar ve výběrovém řízení k prodeji za cenu více než sto milionů korun. Tu však žádný zájemce včetně nájemce, společnosti Drinks Union, která má předkupní právo, neakceptoval. Před pěti lety koupilo město část technologií a budovu od společnosti Pivovary Bohemia. "Od Bohemie se to kupovalo za částku přes dvacet milionů, plus úroky z úvěru,"upřesnil starosta. Tato částka zvýšená o odhadní cenu majetku, který město již dříve v areálu vlastnilo, by podle starosty byla minimální prodejní cenou. Právě tímto způsobem se město dostalo k částce 40 až 50 milionů. Město vlastní budovy a pozemky v pivovaru, ale i část vybavení. Zbývající technologie vlastní městská společnost KH Tebis. Za pronájem pivovaru společnosti Drinks Union nyní radnice ročně získává do obecního rozpočtu tři miliony korun. Zastupitelé v letošním rozpočtu přitom schválili vyšší, pětimilionový příjem z pronájmu pivovaru. Podle Martina Suchánka z majetkového odboru je však v nájemní smlouvě klauzule, podle níž může nájemce investovat dva miliony do rozvoje pivovaru nebo do reklamy kutnohorského piva. "Pokud prokáží, že skutečně investovali částku dvou milionů, tak skutečný nájem městu bude ve výši tří milionů," vysvětlil Suchánek. O prodeji pivovaru chce město jednat s firmou Drinks Union v březnu. "Domluvili jsme se na tom, že by bylo dobré, aby rada města udělala exkurzi do pivovaru, abychom viděli, jak nový nájemce hospodaří," prozradil Šalátek a upřesnil: "Co všechno připravuje, jak se situace vyvíjí, jaké je vylepšování technologií." Pokud by se městu podařilo pivovar prodat, získané prostředky by pak zpětně investovalo. "Zastávám pravidlo, že když město prodá něco zbytného ze svého majetku, tak peníze by měly být použity na investice," komentoval Šalátek. Podle něj by byly peníze využity v oblasti infrastruktury, tedy komunikací, osvětlení či inženýrských sítí. Město by financovalo i přípravu pozemků na bytovou výstavbu. (Kutnohorský deník)


Ani po roce se Kutné Hoře nepodařilo prodat pivovar, za který chce kolem sto milionů korun. Neznamená to však, že jeho cenu snížila o 50 milionů, jak uvedla některá média. „Chceme pivovar prodat, ale netlačíme na to. Jednáme s firmou Drinks Union, která ho má v pronájmu,“ řekl včera starosta Ivo Šalátek s tím, že si město nemůže dovolit vařit vlastní pivo. (MF Dnes)


Slavnosti piva v Kutné Hoře

[sobota, 11. září 2004]

Další ročník tradičních Pivovarských slavností v Kutné Hoře, pořádaný společností Drinks Union, se uskuteční v sobotu 18. září v areálu zdejšího pivovaru. Kromě pivních soutěží je na odpoledne připraven bohatý kulturní program, zajímavé atrakce pro děti a také pro slavnosti speciálně připravené nefiltrované kvasnicové pivo. Zájemci si mohou prohlédnout i stáčírny a sklepy pivovaru. (Právo)


Pivovar Kutná Hora uvařil a prodal za prvních šest měsíců patnáct tisíc hektolitrů sudového piva Dačický. V meziročním srovnání to představuje zhruba stejnou úroveň prodejů jako minulý rok. Společnosti Drinks Union, která pivo v Kutné Hoře vaří, se tak podařilo zvrátit dlouhodobý negativní trend poklesu prodejů kutnohorského piva z předchozích let, kdy se ročně propadal o dramatických 10 až 15 procent. "V letošním roce i přes nepřízeň počasí, kdy většině konkurenčních regionálních pivovarů se prodej snížil o deset až dvacet procent oproti loňskému roku, se sudovému Dačickému podaří za celý rok skončit na úrovni loňských prodejů,"uvedl Petr Landa, brand manažer pro regionální značky, ze společnosti Drinks Union. Pivovar Kutná Hora provozuje nyní na základě nájemní smlouvy pivovarnická skupina Drinks Union. Společnost Drinks Union se intenzivně zaměřuje na podporu zavedených regionálních značek patřících do její rodiny. Drinks Union po svém vstupu kutnohorský pivovar ekonomicky stabilizovala, investicemi do značky Dačický zvýšila její tehdy upadající kvalitu a aktivní obchodní strategií a marketingovou podporou postupně stabilizovala její prodej. "Na základě dosavadních výsledků je jasné, že bude splněn plán pro letošní rok - to jest zastavit dlouhodobě klesající trend prodeje. Dalším úkolem, který před námi nyní stojí, je připravit podmínky pro nárůst prodejů piva Dačický v příštím roce," dodal Landa. Kutnohorské pivo má dlouholetou tradici. Minulý rok oslavil kutnohorský pivovar 430. výročí svého založení. Kutnohorské pivo se vyrábí podle dochované původní receptury Ondřeje Dačického, který ji odkázal svému synu Václavovi. Ten pak v roce 1573 postavil na kutnohorské tvrzi Lorec pivovar. Dobrých výsledků letos dosáhl nejenom kutnohorský pivovar, ale celá společnost Drinks Union. I přes letošní chladné počasí na počátku léta, které spotřebě piva nepřeje, stoupl celkový výstav všech značek piv skupiny Drinks Union za prvních šest měsíců o šest procent. (Kutnohorský deník)


Pivovar Kutná Hora, součást společnosti Drinks Union, prodal za prvních šest letošních měsíců 15 tisíc hektolitrů sudového piva Dačický. Podle sdělení manažera pro regionální značky Petra Landy si kutnohorské pivo udrželo loňskou vysokou úroveň prodeje i přes nepřízeň počasí v úvodu léta, které přineslo většině pivovarů pokles produkce. Letošní výsledek je po předchozím období propadu dokladem stabilizace výroby tohoto pivovaru od loňského roku, kdy jej převzala Drinks Union. (Právo)


První kolo prodeje pozemků a objektů městského pivovaru, který nabízí kutnohorská radnice, skončí 16. srpna. Mělo by ukázat, zda se najde zájemce ochotný za ně zaplatit téměř 102 milionů korun. "Chceme vědět, jestli ta odhadní částka je relevantní a odpovídá tržní ceně," řekl místostarosta Bohumil Dvořák. Prodej pivovaru by podle něj neměl ohrozit produkci piva ve městě. Pokud si továrnu někdo koupí, dá se předpokládat, že výrobu i zaměstnanost zachová, dodal místostarosta Dvořák. Město už před lety kutnohorský pivovar pronajalo. Od roku 2001 je nájemcem pivovaru pivovarnická skupina Drinks Union, která má také předkupní právo. "Podporuje regionální výrobu a místní pivovary a daří se mu značku Dačický udržet," konstatoval Dvořák. Domnívá se, že kdyby nebyl pivovar pronajmut, už by možná značka Dačický neexistovala. Zástupci společnosti Drinks Union už dříve potvrdili, že o koupi kutnohorského pivovaru mají zájem, požádali proto znalce o zpracování cenové nabídky. Kutnohorské pivo má dlouholetou tradici. Vaří se podle původní receptury Ondřeje Dačického, který ji odkázal svému synovi Václavovi. (Kutnohorský deník)


Pivovarnická skupina Drinks union (DU) má zájem o pivovar v Kutné Hoře. „Pivovar koupit chceme, ale zatím neprobíhají žádná konkrétní jednání. Zpracováváme nabídku na základě znaleckých posudků. Věříme, že výrobu v Kutné Hoře udržíme a pivovar se stane úplnou součástí naší skupiny," uvedl generální ředitel Drinks Union Milan Hagan. DU v současnosti provozuje pivovar na základě dlouhodobé nájemní smlouvy prostřednictvím své dceřinné společnosti Pivovar Kutná Hora. Navíc má předkupní právo k pivovaru. „Součástí naší dlouhodobé strategie je podpora a rozvoj lokálních značek piva, rozvoj místní výroby a zvyklostí. Drinks Union se vydává na křížové tažení proti Europivům za podporu českého piva“, dodal Hagan. DU v loňském roce posílila svou pozici mezi výrobci piva v ČR. Z loňského celkového výstavu více než 887 tisíc hektolitrů piva vyvezla 180 tisíc hektolitrů. Firma se chce stát u nás čtvrtou největší pivovarnickou skupinou. Plánuje přesáhnout objem ročního výstavu jeden milion hektolitrů. (Euro Online)

Ústecká nápojová skupina Drinks Union, do níž patří pivovary v Krásném a Velkém Březně, chce koupit kutnohorský pivovar. Ten má v současnosti v dlouhodobém nájmu. Konkrétní jednání ještě nezačala, Drinks Union zpracovává podle znaleckých posudků nabídku. "Věříme, že výrobu piva v pivovaře Kutná Hora udržíme a že se pivovar Kutná Hora stane úplnou součástí naší skupiny", sdělil generální ředitel Drinks Union Milan Hagan. "Součástí dlouhodobé strategie Drinks Union je podpora a rozvoj lokálních značek piva, rozvoj místní výroby a podpora místních zvyklostí", dodal. Do pivního portfolia skupiny patří Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický, který se vyrábí právě v Kutné Hoře. Drinks Union loni vyrobila přes 887 tisíc hektolitrů piva, z toho 180 000 hektolitrů putovalo na export. Pro letošek společnost plánuje vyrobit přes jeden milion hektolitrů piva. (iDnes)

Pivovarnická skupina Drinks Union má zájem o koupi kutnohorského pivovaru V současné době spravuje firma pivovar v Kutné hoře na základě dlouhodobé nájemní smlouvy prostřednictvím své dceřinné společnosti Pivovar Kutná Hora. Navíc má předkupní právo k pivovaru. V uplynulém roce se skupina hodně zaměřila právě na podporu regionálních značek patřících do rodiny. V rámci této podpory byl změněn kompletní vizuální styl včetně nového loga a etiket mimo jiné také u značky Dačický. Podle průzkumů trhu byly tyto změny přijaty jak odbornou veřejností, tak především spotřebiteli velmi dobře. Jako poděkování patriotům regionálních značek proběhlo velké množství reklamních akcí pro štamgasty v hospůdkách i pro zákazníky lahvového piva. V pivovaru Kutná Hora se podařilo radikálně zvýšit kvalitu piva, které se prodává pod značkou Dačický. Drinks Union plánuje v dalším roce i nadále posilovat své významné postavení mezi největšími pivovary na českém trhu a chce se stát čtvrtou největší pivovarnickou skupinou. Skupina plánuje přesáhnout objem ročního výstavu jeden milión hektolitrů. Dále chce pokračovat v rasantním prosazování se na zahraničních trzích. (iStrategie)


Pivovar Kutná Hora má dlouhou a slavnou historii, kterou založil roku 1573 Ondřej Dačický se svými syny. Místní pivo si po celých 430 let udržuje vysokou kvalitu a široký okruh pivařů, kteří na něj nedají dopustit. Zatím posledním zlomovým okamžikem v historii pivovaru v Kutné Hoře byl rok 2002, kdy se stal členem rodiny nápojové skupiny Drinks Union. Spojení pivovaru s touto společností vedlo kromě snížení nákladů na výrobu a prodej především k pestřejší nabídce pro spotřebitele. Čtvrtá největší nápojová skupina v tuzemsku pivovar také ekonomicky stabilizovala a aktivní obchodní politikou a investicemi na podporu zavedené značky Dačický zvýšila odbyt vybraných produktů a pozvedla kvalitu piva. V současné době se vaří v kutnohorském pivovaru pivo značky Dačický (výčepní světlé, výčepní tmavé a světlý ležák) a značka Lorec (speciální světlé). Tradice výroby piva dlouhá 430 let je důvodem k hrdosti a také k oslavám. Proto se Palackého náměstí a letní kino v Kutné Hoře stane 20. září místem velkých oslav k 430. výročí založení pivovaru Kutná Hora. Celý den a především večer můžete slavit společně s moderátory Michalem Suchánkem, Richardem Genzerem a Veronikou Žilkovou a hudebními skupinami Traxleři a Chinaski. Součástí slavnostního dne jsou také ukázky historického šermu, dobových tanců a především ohňová show.

"Kdo chce vidět na vlastní oči, jak se vaří jeho oblíbené pivo, může v dopoledních hodinách přijít na prohlídku pivovaru,"uvedla členka organizačního štábu Denisa Zedníková. Předprodej cenově zvýhodněných vstupenek na večerní program je v informačním centru v Kutné Hoře, případně je možné si lístky rezervovat na telefonu 255 777 777 u slečny Dvořákové.

"Pivovar v Kutné Hoře má slavnou historii a rozhodně stojí za to nenechat si ujít oslavu,"zdůraznila Zedníková. (Kolínský deník)


Výstava

[neděle, 11. květen 2003]

Korbele, holby, džbánky, prostě nádoby, do nichž se od nepaměti stáčelo pivo, nechybějí na výstavě "Skvěle věru pivo chutná, které vaří Hora Kutná... Začala začátkem dubna v kutnohorském Kamenném domě. Připomíná, že ve zdejší tvrzi Lorec se pivo začalo vařit právě před 430 roky. Výstava představuje také suroviny, z nichž se pivo vyrábí, řekl autor scénáře Josef Kremla. Nezapomněl ani na ukázky cechů, které se pivovarnictvím zabývaly, ať už to byli sládci či bednáři. Výstava bude otevřena do konce listopadu. (Pivní kurýr)


430 let pivovaru v z Kutné Hoře

[pátek, 11. duben 2003]

Až do konce listopadu potrvá v Kamenném domě výstava, která připomíná historii pivovarnictví v Kutné Hoře. K vidění jsou zde mimo jiné staré pivovarnické předměty, historické etikety nebo pivní lahve. Výstava stojí za návštěvu, řekl ředitel pivovaru v Kutné Hoře Zdeněk Siblík s tím, že pivovar se na přípravě výstavy, kterou pořádá muzeum sídlící v Kamenném domě, také podílel. Poskytl některé předměty, které jsou nyní součástí expozice. Pivovar letos oslaví čtyřsettřicáté výročí svého založení, organizátoři proto nemohli pro výstavu k historii pivovarnictví vybrat lepší termín, podotkl Siblík. Od listopadu loňského roku je pivovar součástí akciové společnosti Drinks Union. V době, kdy společnost kutnohorský pivovar přebírala, byla jeho největším problém nevyrovnaná kvalita piva. Tím nechci říci, že pivo bylo špatné. Jen bylo nutné podniknout některé kroky v technologii, aby se jeho kvalita vyrovnala, uvedl výrobní ředitel Jaroslav Rottenborn. Novinkou jsou pivní etikety. Ty mají novou podobu, nad jejich návrhem přemýšlelo vedení pivovaru dlouho. V archivech jsme pátrali po různých fotografiích, které by ztvárňovaly rod Dačických. Ze všeho, co jsme měli k dispozici, jsme nakonec vybrali podobiznu Ondřeje Dačického, řekl manažer pivovaru Petr Landa při křtu pivních etiket. (MF Dnes)


Kutná Hora

[pátek, 11. duben 2003]

Zastavit pokles výroby v kutnohorském pivovaru chce nový vlastník podniku, kterým je ústecká společnost Drinks Union, pátý největší výrobce piva v České republice. Ta získala Pivovar Kutná Hora, založený v roce 1573, loni na podzim. " Museli jsme řešit otázku kvality piva. Ovšem nechtěli jsme k tomu přistupovat tak, že bychom tu začali vařit pivo podle receptury, kterou používáme u nás v Ústí nad Labem," vysvětlil marketingový ředitel Drinks Union Jaroslav Lstibůrek. Nestálá kvalita piva v minulých letech se odrazila na jeho prodejnosti. Výroba zlatavého moku v Kutné Hoře poklesla z 200 tisíc hektolitrů, kterou dosahoval ještě před několika lety, na loňských zhruba 70 tisíc hektolitrů . " Určitě nechci říci, že by kutnohorské pivo nebylo dobré. Vaří se tu dlouhá léta a kutnohorský pivovar má bohatší historii než ostatní pivovary ve společnosti Drinks Union," konstatoval výrobního ředitel společnosti Jaroslav Rottenborn. Vlivem dříve používané technologie se však podle něj dostávalo do piva značné množství kyslíku, který časem způsoboval změnu jeho chuti. Provedené úpravy ve výrobě již tento problém odstranily. Rottenborn rovněž prozradil, jak by mělo správné pivo chutnat. " Určitě by nebylo dobré, aby zahnalo žízeň. Naopak, pivo má vybízet k dalšímu napití," konstatoval výrobní ředitel. Pro letošní rok si kutnohorský pivovar, kde nyní pracuje 56 zaměstnanců, klade pouze splnitelné cíle. " Počítáme s tím, že bychom především zastavili předešlý pokles. Pokud se nám podaří udělat cokoliv navíc, budeme jenom rádi," zmínil marketingový ředitel Lstibůrek. Po změně vlastníků přišel pivovar také o jednu ze svých kuriozit. Funkci sládka tam do té doby jako v jednom z několika málo podniků v České republice zastávala žena. Tu nyní vystřídal nový sládek Jiří Strnad. Kutnohorský pivovar vaří tři druhy piva Dačický a speciální pivo Lorec. (Vysočina)


«« « Strana 5 z 5
1 2 3 4 5

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI