Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hostinský nebyl o konci kutnohorského pivovaru informován

Co se píše o pivovarech a pivu


Hostinský nebyl o konci kutnohorského pivovaru informován

[čtvrtek, 25. červen 2009]

Protestní akce proti uzavření kutnohorského pivovaru se koná v sobotu v parčíku před pivovarem. Plakáty, které občany informují o protestní akci, organizované Janem Wiesnerem, mohou lidé vidět v obchodech, na středních školách či v restauracích v Kutné Hoře i okolí.

Celkem protestující roznesli kolem dvou stovek plakátů. „Dříve jsem všechno dělal sám. Teď už mám na pomoc štáb asi deseti lidí, kteří mi pomáhají vylepovat plakáty o protestní akci a plní i další úkoly,“ uvedl Wiesner.

Vystoupit mohou také radní

Úvodní proslov bude na akci patřit samotnému organizátorovi, dále vystoupí hospodský Bedřich Vágner a jiní.

Pokud bude chtít vystoupit někdo z radnice, může, ale za předpokladu, že vystoupí i všichni ostatní z jiných politických stran, aby byla zachována názorová pluralita,“ upřesnil Wiesner.

Na komunikační internetové síti Facebook vznikla další skupina, která aktivity Jana Wiesnera podporuje. Nese název "Wiesner na radnici". Skupina už čítá více jak sto členů.

Hospodský ukončil spolupráci

Kutnohorské pivo přestal ze dne na den točit hostinský z restaurace Zlatý lev Bedřich Vagner.

Celý život jsem točil kutnohorské pivo. Osmnáct let jsem věrně odebíral značku Dačický. Nikdo nás neinformoval o tom, že se výroba stěhuje jinam,“ rozhořčeně uvedl Vágner. Poté, co se o uzavření pivovaru dozvěděl, ukončil ze dne na den se značkou Dačický spolupráci. „Takové chování se mi nelíbí. Vedení firmy mělo o těchto změnách hospodské informovat,“ doplnil Vagner.

Tiskovou mluvčí společnosti Drinks Union Kateřina Eliášová nebyla po celé středeční odpoledne k zastižení.

Účastníkům protestní akce nabízí vstup, dopravu a pivo zdarma na havlíčkobrodské slavnosti piva Rebel vedení tamního pivovaru. Slavnosti se konají ve stejný den jako protestní akce. Pro zájemce budou po ukončení protestu před kutnohorským pivovarem přistaveny autobusy, které je odvezou na havlíčkobrodské slavnosti i zpět. Každý účastník dostane zdarma VIP vstupenku na oslavy a dvě poukázky na pivo.

Pivovar Rebel má zájem o tento region. Po uzavření kutnohorského pivovaru jsme první nejbližší malý průmyslový pivovar, pokud nepočítám minipivovar v Kácově. Podnikáme zde obchodní aktivity. Oslovujeme hospody na Kutnohorsku plakáty s nápisem Kutnohorští rebelují a Rebel slaví narozeniny. Jedná se o podporu účastníkům akce v tom smyslu, abychom jim akci zatraktivnili,“ přiblížil obchodní záměry pivovaru Rebel ředitel Jiří Hušek.

Malé pivovary postupně mizí

Před patnácti lety bylo v České republice kolem devadesáti pivovarů. Teď zbývá průmyslových pivovarů asi třicet. Jsou sdružovány v rámci skupin, kdy jedna skupina vlastní třeba šest pivovarů. Už to nejsou nezávislé pivovary. Skutečných regionálních pivovarů zůstalo už opravdu málo,“ dodal Hušek.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Irena Brandejská


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Malakin

pátek, 26. červen 2009
13:56

Malakin

to Henri: Taky bych byl rád, kdyby kutnohorské hospody po kutnohorském Dáčovi získal malý pivovar, ale to, co udělal Rebel, nemá s tržním hospodářstvím nic společného. Příčí se to všem dobrým mravům a Rebel by se měl za to všem Kutnohorákům omluvit.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Roman M.

pátek, 26. červen 2009
17:08

to Malakin: Čau Marku, já v tom nevidím problém. Ta demonstrace je jen symbolická, na běhu událostí to stejně nic nezmění, jde o projev lidí, kterým se to nelíbí (dění na radnici především, Heineken je až ten druhý na vině), ale pivovar vařit nebude stejně. Nevaří snad už měsíc, mrtvý už v podstatě je. Je to velká škoda, ale Rebel ať si dělá reklamu jakou chce. Jestli to bude týden, měsíc nebo půl roku po konci pivovaru je snad jedno. Ten pokus odvézt místní do HB na slavnosti je z mého pohledu naivní. Vzhledem k tomu, jak se tady v KH pije Dáča, tím myslím, jak nad ním spoustu lidí ohrnuje nos, tak Rebel tady má šance mizivé. Bez ohledu na současnou kvalitu Rebela, když se zeptáš v KH na Rebela, tak dostaneš odpověď "Co to je?" nebo "To je ta sračka z Brodu?". Na Rebela kutnohoráka nedostaneš, leda by se musel v podbízet cenou. Místní lidi budou dál chlastat velkopiva a ten kdo pil Dáču a zjistí, že i dál je pitelné a skoro stejné, bude pít Dáču dál. Pokud se zhorší, tak se uvidí. V pro mě nejbližší hospodě mají Dáču 12 za 17,50 Kč a Bažanta 10 za 15 Kč. Co myslíš, že se víc pije? Bažant, zrzavá voda. Když se sejdeš s lidmi u piva v podniku, kde mají Dáču a Géčko, většina hned hlásí "Gambáče". Považují to za nějaký standard piva nebo co, fuj tajxl. No, chtěl jsem tím říct, že aby tady někdo pil Rebela, musel by být fakt levný a snadno pitelný. Nedej bože, aby měl nějakou chuť, vůni apod ... Lidi se bojí cizího a nechtěj se ztrapnit, když si všichni objednávají to Géčko ... Rebel se nemusí nikomu omlouvat a jestli se tu uchytí třeba jen ve dvou podnicích, budu koulet očima a sám to ocením. Já piju Dáču dál, zatím ještě navařené zásoby z KH a dál uvidím. Moc na výběr tady není. Ocenil bych, kdyby tu šanci vycítil taky Kácov.


napsal(a): Roman M. [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
03:37


posted by: Inzerce

Libor

pátek, 26. červen 2009
09:09

Libor

Na základe podobnej situácie, ktorá sa odohrala u nás na Slovensku si dovolím malé zamyslenie.
Značka Dačický ako taká aspoň zatiaľ určite neprestane existovať - borci od červenej hviezdy nie sú v tomto prípade tak naivný, že by si nechali ujsť hospody pod iné pivovary - na to až príliš bažia po zisku...
Takže v žiadnom prípde sa tu nemôže hovoriť o konci Dačického ako takého. A už vôbec nie o tom, že sa úplne stiahne z trhu. Len to budú vyrábať inde a bude dodávané z iného pivovaru....
A tých hospôd, ktoré natruc, alebo z patriotizmu prestanú ich pivo točiť bude len zopár (však oni si nájdu za ne náhradu niekde inde, bohužial).
Preto si myslím, že reči o expanzii napr. Rebelu sú viacmenej bezpredmenté a predčasné...
U nás bola situácia v podstate rovnaká, a dnes už ani nikoho nenapadne, že napríklad pijú Corgoňa z Hurbanova...
Tým čo držia výtoč týmto gigantom je to v podstate jedno. A navyše pokial je to podporené takými hostinským (ako tu v bloku písal pred pár dňami Chody)čo im ide len o dotácie a zlavy na pivo....
Takže v princípe ide o koniec kutnohorského pivovaru ale v žiadnom prípade o koniec značky Dačický. Zámerne píšem značky, pretože pivo so svojim charakterom skončí spolu s pivovarom... Škoda, mal som ho rád...


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

ladin

pátek, 26. červen 2009
10:47

to Libor: Chtel bych se zeptat, jak to bylo na Slovensku pod rudou hvezdou s likvidaci znacek (po likvidaci pivovaru). Zanikly nektere? Po jake dobe od zavreni pivovaru? V Cesku zatimm vnimam z koupenych znacek reklamu jen na Zlatopramen a Breznaka a tudiz mi pripada, ze by Dacicky (a Louny a Hostan) meli zmizet i jako znacky.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Libor

pátek, 26. červen 2009
11:02

Libor

to ladin: u nás po rudohvězdcoch nezanikli žiadne značky...
Všetky sa aj naďalej varia v pivovare v Hurbanove. Jediné negatívum je to, že Gemer degradovali na lacné, bedzďácke pivo o sile 8°.
Len pre pár hospôd v okolí R.Soboty sa dodáva ako 11,5 svetlé pivo, ale len v sudoch...
Takže zatiaľ u nás nezrušili žiadnu značku, akurát jednu dehonestovali :-(


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Šárka

čtvrtek, 25. červen 2009
17:59

Každý slušný člověk bude na Dačické z Kutné Hora vzpomínat a pevně věřit, že se v Kutné Hoře začne vařit nové dobré pivo, tak aby se nepřerušila tradice. Jednou z mnoha potíží, však může být to, že milovníci tulipánu a jejich " čeští" posluhovači vybrakuji veškeré technologické vybavení a napachájí podobné škody na historickém pivovaru. Byla jsem docela blbá, když jsem si myslela, že to přeci nemůžou zavřít, taková jiná dimenze myšlení asi. Holt manažeři to jsou páni


napsal(a): Šárka (15.4.1980(a)seznam.cz) [Odpovědět]

huk

čtvrtek, 25. červen 2009
21:52

to Šárka:
I já budu na Dačického vzpomínat,ale neházel bych úplně všechnu vinu jen na "Manažery od Rudé hvězdy" je zde také nutno připomenout účast radních KH. Když pronajali pivovar a prodali značku a zařízení ,tak se není čemu divit. Oni jen odvezou co jim patří. Bohužel


napsal(a): huk [Odpovědět]

Trhac

čtvrtek, 25. červen 2009
12:26

Trhac

No ať už to dopadne jakkoliv, tak by měli všechny hospody po Dačickém přejít na jiné dobré pivo, a ty rudý holanďany bojkotovat...kéž by jim alspoň 3/4 výstavu Dačického sebrali jiní, aby si uvědomili, že nemůžou pořád vyjebávat s lidma...A to samé jim udělat jakmile zavřou něco jiného...Každopádně je vidět jejich krásnej přístup, nejradši uvařej hrůzu v Krušovicích a ještě by rádi, aby se na to nepřišlo vůbec....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

čtvrtek, 25. červen 2009
11:13

Honza Světpiva.cz

Nevim, nemyslim si, ze kdyby jim dali plakaty s tim, ze si k nim muzou zajet, ze by nekdo opravdu prijel. Je to holt boj pivovaru o uzemi, ted se jim naskyta moznost vyuzit prilezitosti. za dva tydny o tom nikdo nebude mluvit, vse pujde ve svych kolejich.

A slogan...Kutnohorští rebelují a Rebel slaví narozeniny... prijde vzhledem k jejich akci v pivovaru odpovidajici...


Malakin

čtvrtek, 25. červen 2009
13:19

Malakin

to Honza Světpiva.cz: Jo, to je samozřejmě pravda. Rebel ucítil peníze a jal se okamžitě využít situace. A právě to mi na tom vadí. Je to totéž, jako když nějaký překupník přijede k rodině právě zesnulého špičkového sběratele a snaží se jeho sbírku odkoupit, aby se na jejím následném prodeji řádně napakoval. Takhle třeba zemřel v Olomouci před pár lety jistý sběratel a ještě než byl pochován, zájemci o koupi jeho sbírky se u pozůstalých střídali jak na běžícím páse. Prostě krajně nevhodné. A stejně to vidím i v tomto případě. Získávat zákazníky nenásilnou formou ano, ale ne nějakým vnucováním se či spíše parazitováním na cizím neštěstí. Ale jak vidno, o trh a tedy o peníze jde až v prvním případě. Bohužel.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.06.2009 ve 13:21:21


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 25. červen 2009
13:47

jiri.kana

to Malakin: U nás je ulice k nemocnici taky plná kanceláří pohřebních služeb...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

čtvrtek, 25. červen 2009
18:40

Honza Světpiva.cz

to Malakin: to srovnani jsi nemyslel vazne,ze ne.

Získávat zákazníky nenásilnou formou ano..jak treba jak? inzerci v TV?


Henri

pátek, 26. červen 2009
08:26

Henri

to Malakin: Nezlob se na mě, ale toto jsou opravdu naivní názory. Žijeme v tržním prostředí, to je prostě realita. A určitě je lepší když prostor obsadí pivovar jako Rebel a ne nějaký nadnárodní prznitel dobrého piva. Často jsem zde zaznamenal nářky, že se malé pivovary neumí prosazovat, popř. nemají takové finanční možnosti na marketing a když to konečně někdo vezme za správná konec, tak ho za to máme kritizovat? Pivovar není zemřelý dědeček u jehož rakve se perou příbuzní o dědictví, ale jde o normální podnikání, které dělají VŠICHNI pro zisk.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 25. červen 2009
23:13

Malakin

to Honza Svetpiva.cz: Já v tom skutečně rozdíl nevidím. Kdyby třeba počkali, jak to dopadne na té demonstraci, neřeknu ani slovo, ale toto je typický projev hyenismu a díky tomu v mých očích Rebel výrazně klesnul.

Co se nenásilné formy propagace svého piva týče, tak kromě oněch plakátků a informačních letáků - pokud jsou v rámci slušnosti, což v tomto případě očividně nejsou - vidím mj. potenciál v dobrých obchoďácích, kteří svému řemeslu rozumí a umí svůj produkt prodat. Ale podbízení se typu "zaplačte si na Dáčově pohřbu, my vás pak odvezeme k sobě do Brodu a tam to budete moci na naše náklady řádně zapít a hned zapomenout, jak jste mívali dobré pivo, tak to mi velmi vadí a vždycky vadit bude.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.06.2009 ve 23:19:03


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 25. červen 2009
10:55

Malakin

Asi koukám špatně do mapy, ale podle mě jsou nejblíž Kutné Hoře Pardubice s Chotěboří a teprve pak je Havl. Brod s Benešovem, tak nevím, o čem to tady pan Hušek mluví. Možná měl na mysli dopravní dostupnost, ale ta je z Pardubic také dobrá.

A využívat něčího zoufalství ve svůj prospěch? Pokud by zůstalo jenom u plakátů a u podání informace kutnohorským hospodským o tom, že jim můžeme dodávat namísto Dáči z Krušovic své pivo, které je také třeba velmi kvalitní, za tutéž cenu ne-li nižší, budiž. Ale lákat někoho na protest proti zániku místního pivovaru tím, že ho pak zdarma odvezu ochutnávat své pivo, namísto toho, abych Kutnohoráky v jejich boji podpořil, tak to mi připadá vážně trapné.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.06.2009 ve 10:57:50


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 25. červen 2009
20:25

Dwarf

to Malakin: nikdy jsem se k Tvým názorům nevyjadřoval, ale tady mi přijde, že seš opravdu extrémista... jaké zoufalství? přece ruka trhu... taky mě mrzí konec Dáči, ale než aby to tam ovládl Heineken, ať tam točej Rebela... proč a nač by měl Rebel čekat??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Moro

čtvrtek, 25. červen 2009
20:42

Moro

to Dwarf:
To jsme dva, kdo se raději nevyjadřují ...


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 26. červen 2009
15:42

Dwarf

ach jo...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pátek, 26. červen 2009
19:00

Jana

to Dwarf:A když už se tu mluví o tradici a podstivém českém pivu, o lásce k regionu, měli by jste radši v KH v hospodě Rebela, nebo Kácovské pivko?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 26. červen 2009
20:54

Dwarf

to Jana: já tedy nejsem z KH, ale já bych tam rád viděl obojí :-) ale na mně nezáleží...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI